Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Finnes julenissen?

Hva svarer dere barna?

  • Ja, julenissen finnes.
    36 stemmer
  • Nei, han finnes ikke.
    26 stemmer
  • Unngår å svare, eller vrir sannheten på andre måter
    1 stemmer
  • Annet ...
    12 stemmer
#1

Tito sa for siden:

Ja, hva svarer dere når deres barn spør om det? Vi har aldri hatt nisse, jeg selv har ikke vokst opp med det heller, så jeg har ikke noe problem med å si sannheten når barna våre spør om det. Jeg vet ikke om jeg uansett hadde klart å løyet for barna mine.

Eldstemann på 6 år spurte for noen måneder om det. Da svarte jeg, vil du vite det svaret barn kanskje vil høre, eller sannheten. Først svarte hun at hun ville ha barneversjonen. Da svarte jeg: Ja, han finnes. Hun så nøye på meg og sa: Ok, jeg vil ha sannheten. Jeg svarte at han finnes ikke. Hun ble litt skuffet, men tok det veldig bra. Hun spurte her om dagen om tannfeen fantes, og jeg måtte være ærlig igjen.


#2

Moria sa for siden:

Jeg liker litt mystikk og moro så mine barn lever i den villfarelsen at det finnes både julenisser, tannfeer og påskeharer. Jeg insisterer ikke akkurat, men jeg avkrefter det ikke heller.

Nå har jeg ikke fått spørsmålet enda, men om det skulle komme så hadde jeg nok sendt det tilbake, hva tror du?


#3

Inagh sa for siden:

Til nå har det ikke fallt inn for guttungen at nissen ikke finnes, tror jeg. Men den dagen han spør, vil han få et ærlig svar. (Og jepp, han er veldig klar over at julegaver kommer fra mamma/pappa: "Mamma - den vil jeg ha til jul - og den, og den!" :humre:


#4

Dixie Diner sa for siden:

Jeg også. Jeg synes bare det er koselig og tror ikke de akkurat blir skadet av å bli "løyet" litt for på den fronten. Så her finnes julenissen, tannféen og andre skikkelser.
Jeg lærer henne ikke at julenissen gir henne gavene da, for det er jo viktig at hun takker giverne for gavene. Så jeg sier at det er julenissen som legger pakkene under treet og legger frem julestrømpen, men at det er vi som kjøper gavene.


#5

Kneazle sa for siden:

Snuppa tror at nissen kommer gjennom pipa vår natt til julaften, spiser grøten vi har satt fram og fyller julestrømpa. Hun har skjønt at nisser generelt (på kjøpesenter, TV, barnehagen) ikke er Den Ekte Nissen, men jeg tror muligens at hun har stor tro på at han som fyller julestrømpa er ekte. Når hun blir så stor at hun spør om nissen finnes, skal hun få et ærlig svar.


#6

Skilpadda sa for siden:

Poden har ikke spurt om dette, og vi har i grunnen ikke noe nært forhold til julenissen, heller - vi pleier ikke å ha nisse på julaften, og heller ikke å si noe om at det er nissen som har kommet med gavene. Men han sa noe om nissen i fjor, og da oppdaget jeg nesten tilfeldig at han helt klart tror nissen finnes, og det er jo ikke så rart, for han har jo sett ham flere ganger. ("I julen kommer nissen med gaver, men han kan også komme når det ikke er jul, og da har han med godteri. :nemlig: " var vel beskrivelsen hans.) Påskeharen, derimot, har han ingen tro på. ("Vet du mamma? At påskeharen finnes ikke på ordentlig - det er bare en vanlig hare som har kledd seg ut!")

Men på et eventuelt direkte spørsmål, hvis jeg skjønte at han faktisk lurte på dette, ville jeg svart sant.


#7

Kanina sa for siden:

Det har ikke vært aktuelt ennå, men dersom det oppstår tvil om nissens eksistens mistenker jeg at jeg vil oppfordre til en agnostisk innstilling til spørsmålet. :nemlig:


#8

Dixie Diner sa for siden:

:humre: Herlig.


#9

Pingis sa for siden:

Nisser. :skremt:

Nei, jeg tror jeg skal gå for at nissen ikke finnes.


#10

Kirsebær sa for siden:

Selvsagt finnes julenissen. Han er litt av magien rundt julen. :nemlig:
Men vu har ikke noe sånn voldomme samtaler om han da, og han gir gaver til alle barna. Vi snakker ikke om snille og slemme barn.


#11

Obelix sa for siden:

Eldste på 10 år tror ikke lenger på nissen, mens minsten på 7 var i fjor ihvertfall helt overbevist om at nissen eksisterte.
Han ble helt fra seg da vi fyra i peisen for hvordan skulle nissen komme seg ned da?
Han har også et rituale lille julaften om å sette fram melk og småkaker til nissen.
Jeg tenker at han bare kan få lov til å tro på dette.


#12

polarjenta sa for siden:

Selvsagt finnes julenissen. Jeg trodde på julenissen helt til jeg ble 34 og mor, da ble det nemlig slutt på nissestrømpe for egen del.

Men mine barn skal selvsagt få tro på nissen så lenge de vil...


#13

leliane sa for siden:

Huff, det er et dillemma hos oss, for storesøster tror virkelig på nissen. Dette fordi han har vært hos oss to juler - han kommer fra naustet, så det er en sjønisse, og han har alltid vondt i halsen slik at han ikke kan snakke. Hun har overhodet ikke plukket opp at nissen har pupper og Dr. Martens-skoene til mamma... Hun har skrevet brev i fullt alvor, og selv tvillingbroren har ikke hatt hjerte til å si sannheten til henne.

Godt å se det er flere skolebarn som fremdeles er "troende"... :sparke:


#14

Maverick sa for siden:

Pussig nok går jeg for et definitivt "nei, han finnes ikke" der. Samtidig ser jeg jo gjerne at småpjokkene opprettholder et håp, om ikke annet, om at det finnes drager og alver og sånt noe der ute. :flau:


#15

Tåtti sa for siden:

Men dere som sier at dere ville svart sant (i betydning "nei, nissen finnes ikke") hvis dere får spørsmålet, VET dere at nissen ikke finnes? Har dere bevis? Eller er det noe dere mener fordi dere ikke har sett ham selv?


#16

Strå sa for siden:

Hos oss, med barn på 11, 14 og 16, finnes nissen fortsatt. Det er han som henger opp julekalenderen natt til 1. desember og som ordner julestrømpe natt til julaften.

En venn var julenisse for barna i parken (lenge siden). Ingen andre, hverken andre mammaer/pappaer, mine egne barn eller andre barn vet hvem det var. Yngste er fortsatt litt usikker på om det virkelig var nissen.


#17

Røverdatter sa for siden:

Jeg svarer at jeg ikke tror det, men at det er mange andre som tror han finnes så derfor er det helt legitimt å tro på nissen. :humre: Eller noe annet like tåkete. Jeg hater å lyve om sånt, men samtidig så er det jo koselig å tro på nissen. :ambivalent:


#18

Maverick sa for siden:

"Jeg har aldri sett ham, men hvis han finnes har han solgt sjelen sin til The Coca Cola Company, så han er uansett død for meg. :snurt: "


#19

Dixie Diner sa for siden:

:knegg: Jeg hater å elske den reklamen.


#20

Skilpadda sa for siden:

Jeg ville nok i en sånn situasjon snakket litt om myter og mytologiske figurer, og at man kan tro på forskjellige ting på forskjellige måter, det være seg julenissen, Jesus, Spiderman eller Bilbo Baggins. Og at når det gjelder julegavene, så får man dem fra andre mennesker - men at julenissen finnes i fortellingene om julenissen, og at man godt kan tro på dem, på en måte, selv om man ikke egentlig tror at han bor på den egentlige Nordpolen og kommer flyvende i en slede med gaver. Men jeg er meg (og Poden er Poden og ville antagelig verdsette en slik forklaring).


#21

Teofelia sa for siden:

Spørsmålet har aldri kommet opp; i fjor var det åpenbart at Frøkna ikke hadde vurdert det som et alternativ at nissen ikke var ekte:

Nissen: "Er ikke morfar her i dag da?"
Frøkna: "Nei, han ligger på loftet og sover middagshvil."
Nissen: "Nei og nei, så synd at han er borte akkurat når jeg kom."
Frøkna: "Ja, men jeg skal løpe å vekke ham, jeg!"

:knegg:

Derimot forkynte hun selv, her for noen uker siden, at "Vet du, mamma, at tannfeen finnes egentlig ikke. Ikke sant det er du og pappa somk legger pengene i glasset."


#22

Teofelia sa for siden:

Og jeg kommer selvsagt til å snakke sant på et direkte spørsmål om nissen finnes.


#23

Tito sa for siden:

"Morsomt" å se Jesus nevnt i samme setning som Spiderman og Bilbo Baggins, og bli kalt en mytologisk figur. Det er ingen som betviler at Jesus engang har levd på denne jorden. Om han var Guds Sønn er det eneste som det ikke er enighet om.

Til Tåtti (hentet fra wikipedia):
Julenissen, ofte bare kalt nissen, er en oppdiktet skikkelse i vestlig populærkultur med røtter i gamle katolske tradisjoner og europeisk folketro, som opptrer i forbindelse med jul. Skikkelsen blir oftest framstilt som en eldre, vennlig mann med kraftig, hvitt skjegg og smilende øyne, kledd i lang, rød frakk, eller kort, rød jakke, med store støvler og rød nisselue. Han kommer med gaver, ofte i en sekk på ryggen eller i en slede trukket av reinsdyr, som han deler ut til «alle snille barn».
Julenissen har sitt utspring i den gamle helgenskikkelsenSankt Nikolas, men kom til Norge via Tyskland og Danmark først mot slutten av 1800-tallet. Julenissen er i dag blitt en personifisering av jula og det mest utbredte verdslige julesymbolet i tida før og under julehøytida. Ifølge norske og skandinaviske juleskikker deler julenissen ut julegaverjulaften. Under juleselskapet da får mange barnefamilier besøk av en person som har kledt seg ut som julenissen og har med seg gaver.
Den amerikanske julenissens vesen og attributter ble introdusert og fastlagt i diktet A Visit from St. Nicholas fra 1823. Disse ble etter hvert utbredt internasjonalt, blant annet gjennom en serie populære reklametegninger for Coca Cola på 1930-tallet. Den amerikanske Santa Claus-figuren har siden i stor grad erstattet tyske og andre nasjonale julenissevarianter, ikke minst som kommersiell reklamefigur.

Julenissen stammer fra et menneske som virkelig har levd en gang. Men den nissen vi kjenner i dag er så mye vridd og vrengt på at jeg med håndet på hjertet og fornuften i behold kan si at han ikke finnes. Men at St. Nicholas har levd en gang, det er riktig.


#24

Bomull sa for siden:

Jeg liker barnetro, og jeg liker å tro litt på nissen selv fortsatt - så jeg kommer ikke til å overbevise mine barn hverken om at han finnes eller ikke finnes, for jeg vet jammen ikke sikkert selv - og synes troen på bl.a julenissen er veldig koselig! ;)


#25

Teofelia sa for siden:

Jeg tror ikke det er universell enighet om at Jesus var en historisk person, nei.

#26

Maverick sa for siden:

Det er vel ikke det eneste det ikke er enighet om, jeg kan jo for eksempel nevne hendelser som å gå på vannet, mette en bråte mennesker med to fisker og fem brød (eller omvendt), et cetera, et cetera.

Hvis du kan si at nissen er en mytologisk figur, men at St. Nicholas har levd, da kan man vel strengt tatt også si at Jesus (som i symbolet Jesus) er en mytologisk figur, men at snekkersønnen fra Nasaret har levd.


#27

Skilpadda sa for siden:

Ja, litt på samme måte som med Jesus, synes du ikke? :)

Men nå var ikke poenget mitt primært at Jesus er mytologisk, men at man kan tro på ulike ting på ulike måter. Man kan f.eks. tro på at den historiske personen Jesus (som ble henrettet av romerne) har levd, man kan tro at mennesket Jesus har levd, og var omtrent som han fremstilles i Det nye testamente, og man kan tro at Jesus var Guds sønn. Det er i grunnen tre ulike måter å tro på (og det går også fint an å tro på en kombinasjon av alle tre).


#28

Tito sa for siden:

Det er flere historikere som er enige om at han har levd, og det er flere enn de kristne som levde på hans tid som har skrevet om ham, blant annet romerne. Og både jødene, kristne og muslimer er alle enige om at han har levd. Jeg vil si at det er lite tvil om at han en gang har levd.


#29

Maverick sa for siden:

...og det er jo akkurat den samme logikken du bruker på Julenissen, men han avskriver du som en mytologisk figur.


#30

Teofelia sa for siden:

Jeg synes likevel det er et langt sprang derifra og til å hevde at "ingen betviler".

#31

Tito sa for siden:

Nei, det er selvsagt ikke det eneste det er tvil om. Men det er hendelser som dette som havner inn under om han er guds sønn eller ikke. ER han Guds Sønn, er det stor sannsynlighet for at det har skjedd, er han en vanlig snekkersønn er det ikke det. Men jeg ser poenget ditt, og kan være enig i at det kan knyttes en viss mytologi til begge skikkelsene. Men da må man se på St. Nicholas, for julenissen slik han er i dag må vel alle være enige om at er oppspinn.


#32

Tito sa for siden:

Det vil jeg ikke si. På samme måte kan jeg si at St. Nicholas har levd, men jeg har aldri sett noen historikere eller forskere si at julenissen har levd.


#33

Tito sa for siden:

Ja, men hvis man ikke velger å tro på det som har blitt nedskrevet på den tid, kan man ikke tro på noe som har blitt skrevet ned for mange år siden. Da må man samtidig si at mange andre historiske personer ikke nødvendigvis har levd, selv om det står nedskrevet. Man har jo ikke nødvendigvis andre bevis på at de har levd enn skrifter.


#34

Maverick sa for siden:

Det går jo rett og slett på dine definisjoner av hvor sannsynlig det er at Jesus utførte alle de handlingene som jeg vil karakterisere som mytologiske.


#35

Skilpadda sa for siden:

Ja, jo. Men det er litt fordi det er to forskjellige navn - St. Nicholas er en historisk person, mens "julenissen" er en mytologisk figur. Hvis vi hadde kalt julenissen for "St. Nicholas" (slik de forsåvidt gjør det på engelsk), ville ikke skillet mellom den historisk "beviselige" personen og den mytologiske skikkelsen være så åpenbar. Igjen synes jeg parallellen til Jesus er ganske god - at historikere mener at denne sektlederen er historisk dokumentert, sier jo absolutt ingenting om hvorvidt f.eks. juleevangeliet er sant. Jeg synes "den historiske Jesus" og "Jesus, Guds sønn" er omtrent like langt fra hverandre som St. Nicholas og julenissen, og det at den ene antagelig har eksistert, sier egentlig ingenting om den andre (som åpenbart er en religiøs/mytologisk skikkelse).

Det er dessuten, igjen, snakk om to helt forskjellige måter å tro på: Å ha tro (belief) på en historisk hendelse eller person som er mer eller mindre godt dokumentert er noe helt annet enn religiøs tro (faith).


#36

Siwa sa for siden:

Selvfølgelig finnes nissen :jupp:

Her er det nissen som ordner gaver fra mormor, bestemor og far, tanter og onkler :knegg: Å da husker vi å takke også :blunke:


#37

safran sa for siden:

Omtrent sånn har vi gjort det her i huset også. :nemlig: Svigermonster begynte å innprente enern om julenissen og hele pakken, men da jeg så hvor forvirret og redd hun ble måtte jeg sette en stopper for det. Omtrent på samme måte som da hun fortalte at oldemor var i himmelen og at vi også skulle dit når vi døde. Og at hun ikke tåler melk fordi søsteren hennes er spåkone. :himle:

Ikke sant? Barna mine har fått vite at de kan tro på hva de vil, men at vi ikke tror at Jesus har vært annet enn en helt vanlig mann.


#38

ming sa for siden:

Jeg spurte 8-åringen nettopp: "Finnes julenissen?" Hun svarte: "Hæ? Nei! Men, så du noe i vinduet? Så du nissen ute nå????" Så helt overbevist om at han er oppspinn er hun nok ikke. Jeg ser ingen grunn til å ødelegge "barnetroen" og på direkte spørsmål snur jeg spørsmålet tilbake til ungene, så jeg slipper å snakke usant. ;)

Jeg tror begge to egentlig vet at det er pappa/onkel/bestefar/naboen som har kledd seg ut, men så er det jo litt spennende, så de spiller med. Husker jeg spilte med til jeg var ganske stor av hensyn til mindre søsken og søskenbarn.

Hos oss kommer nissen natt til julaften og fyller julestrømpene, og så stikker han innom med noen småpakker fra seg selv og nissekjerringa utpå ettermiddagen. Pakkene under treet er fra "ordentlige folk", og nissen har ingenting med dem å gjøre.


#39

Slettet bruker sa for siden:

Julenissen finnes. Han kommer innom på julaften og leverer fra seg gaver.

Julestrømpene er fra husnissen. Det er han som stikker av med alt som på uforklarlig vis blir borte.


#40

cilen sa for siden:

Maisi (snart 4) sier det er HELT greit at storebror kler seg ut som nissen i år..


#41

Dronningen sa for siden:

De har ikke spurt enda, men skal få leve med illusjonen til de selv forstår at det er noen som er utkledt.


#42

Blondie sa for siden:

Vi har aldri innbilt barna at julenissen, tannfeen, hekser og troll finnes. Har de spurt rett ut har vi svart at det er fantasifigurer. Vi begynte forsåvidt med å omtale disse karakterene som andre mennesker, men idet storesøster spurte rett ut fikk hun ærlig svar.

Jeg synes dog det er litt mer problematisk å svare på om Gud finnes. Jeg pleier å si at noen tror det, men at ingen kan være sikre.


#43

Niobe sa for siden:

Nei, han finnes ikke her i heimen. Spørsmålet har foreløpig ikke vært oppe til diskusjon, og vi feirer en ytterst nissefri jul.


#44

Vimsen sa for siden:

Min 6åring har vel aldri HELT trodd på nissen, siden hennes eldre halvsøster avmystifiserte dette for henne for flere år siden. Men HVEM torr dere har størst øyne når nissen kommer? :rofl:


#45

amylin sa for siden:

Her i huset tror barna på nissen, selv om nissen alltid er så travel på julaften at han sender en mann som har kledd seg ut. :knegg: Tulla har nemlig funnet ut at på julaften er det bare en mann som har kledd seg ut, men nissen finnes allikevel. Hun har aldri spurt direkte om nissen finnes, og jeg tror nok at jeg kommer til å gi et litt ullent svar. Lillegutt betviler ikke nissen og oppdaget ikke at det var noen som hadde kledd seg ut heller.


#46

Robyn sa for siden:

Her i huset finnes han helt til de er så store at de skjønner det selv. :D
Enkelte løgner har jeg ingen problemer med. :hehehe:

Fikk et lite problem når eldstemann plutselig fant tennene sine bakerst i baderomsskapet for noen år tilbake, men klarte å ro den i land ved å si at tannfeen ga tanna til mamma eller pappa fordi det ellers ville blitt alt for mange tenner for tannfeen å ta vare på. Han godtok den. :knegg:
Nå er han 12 og har for lengst skjønt at tannfeen er mamma eller pappa, men tanna må like fullt i glass for peng skal han ha. :nemlig:


#47

Nessie sa for siden:

Hannah har ikke spurt enda. Jeg tror enda at hun bare tenker at nisser er en del av jula, og har ikke reflektert noe over det. Vi hadde nisse på julaften ifjor, og han fikk klem og hele pakka. :blunke:

Om hun spør meg direkte vil jeg nok ikke svare hverken ja eller nei tror jeg, men spørre litt tilbake, og kanskje fabulere litt sammen med henne. :jupp:

Vi var forresten på "Jul i Mummidalen" forrige helg, og venninna mi hadde med seg sønnen sin på 3 år. For å forberede han litt på opplegget fortalte hun at det var noen som hadde kledd seg ut da, på teateret.
En stund etter at teateret hadde begynt utbryter gutten: "mamma, Mummi hadd jo itj kledd ut sæ ??" :knegg:


#48

Candy Darling sa for siden:

På direkte spørsmål kommer jeg til å svare nei.


#49

Isolde sa for siden:

Jeg har ikke tenkt mer over det enn at jeg ikke vil ha nisse på julaften.


#50

~TM~ sa for siden:

Som pedagog med tilleggsutdanning i veiledning ( :p ) spør jeg selvsagt: Hva tror du da?


#51

Vimsen sa for siden:

Liten avsporing: Vi var på teater forrige helg og så "Tre nøtter til Askepott". I pausen kom skuespillerene frem og snakket med barna og Frida var helt overrumplet over at de faktisk var ekte mennesker! :knegg:


#52

007 sa for siden:

Selvfølgelig finnes julenissen! :sjokk: Har dere ikke sett Polarekspressen?


#53

Isolde sa for siden:

Skal vi ha undervisning på torsdag?
Svar: Hva tenker du?

;) Har litt anspent forholdt til den setningen. Håper det går over snart.. for den er veldig nyttig.


#54

Ru sa for siden:

Jeg aner ikke hva fireåringen tror om den saken, men mine vekttall i veiledningsmetodikk vil selvsagt lede meg inn på samme spor som TM. :knegg:


#55

Maz sa for siden:

Mazungen sier hun tror på nissen hun, men jeg tror ikke hun gjør det. Hun spør ikke direkte.

Vi er med på spøken alle mann her i huset og besøk av nissen på julaften er kjempekoselig.

Nissen kan godt ha med gaver fra andre spesielt de som ikke er tilstede.

Jeg ville ikke fortelle ungen at alle gavene er fra nissen eller noe slikt.


#56

~TM~ sa for siden:

En foreleser jeg hadde fortalte at hun (sånn litt på autopilot vil jeg anta - og følgelig ikke i en lyttende veiledermodus) en gang hadde svart sin sønn "hva synes du den skal være?" da han spurte henne om hvor mye klokka var. :p

:knegg:


#57

Aminta sa for siden:

Nei, han finnes ikke, og jeg lyver ikke. Så på direkte spm. blir det "nei", og de har kommet. Vi vinkler det som Skilpadda med samtale rundt fantasifigurer som Jesus, Bilbo, drager, Harry Potter ol. fantasifigurer. (Selv om vi nok er mer tilbøyelige til å tro på drager. :D )
Det funker overhodet ikke alltid med "hva tror du?" el. for da kommer det støtt "jeg lurte på hva du tror!" eller noe annet i den gaten.


#58

Nenne sa for siden:

Her tror vi fullt og fast på nissen. Han kommer jo hvert år. :nemlig: Jeg lurer på om storesøster er veldig skeptisk nå, men hun avviser i hvert fall ikke på noen måte nissen.


#59

Irma sa for siden:

Nissen har vel egentlig ikke vært så mye tema her foreløpig, men vi kommer nok til å være med på nisseleken antar jeg. For min del ville jeg aldri svart så bastant som hovedinnlegger ifht om nissen finnes eller ikke. På samme måte som med Gud. Jeg tror ikke på verken Gud eller nissen.


#60

Isolde sa for siden:

:knegg:

Det kunne min gamle ped lærer sikkert funnet på og.


#61

Avelonia sa for siden:

Ja posten hans kommer frem i allefall.


#62

Hondacrv sa for siden:

Nei, han finnes ikke. Det er bare noen mennesker som kler seg ut, f eks farfar. Men han kommer ikke til oss, sier vi.
Huner redd julenissen, så det er best å være ærlig da.


#63

Fibi sa for siden:

Her finnes nissen. :jupp:

Jeg tror også på julenissen. Men han heter egentlig Pappa. :D


#64

Filifjonka sa for siden:

Nei, han fins ikke. Han er noe de voksne finner på for at det skal være morsomt for barna. Og gavene kommer fra familie og venner.


#65

mumrik sa for siden:

Julenissen er et påhitt. Fjøsnissen, derimot. :nemlig:


#66

Acsa sa for siden:

Vi tror ikke på nissen, noen av oss. Jeg har prøvd å late som tannfeen finnes, men da fikk jeg med en veldig hissig liten ateist å gjøre. :humre: Derimot har vi Simen, som er en fjøsnisse laget av falne kvinner. Han kommer fram på lille juleaften, og det hender han gir en gave eller to.


#67

Trolljenta25 sa for siden:

Ja, Nissen finnes selvfølgelig. Jeg har ingen skrupler mot å lure barna mine trill rundt ndg. nissen. Han kommer med en gave hver julaften. Fjøsnissen finnes selvfølgelig også. :nemlig:


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.