Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Får barna klær og utstyr som julegave, eller går dette utenom?

#1

safran sa for siden:

Grunnen til at jeg spør er at helten og jeg ikke er helt enige. Han mener at klær og utstyr de virkelig trenger ikke skal gå som julegave, men gis utenom. En del av meg er enig, men ikke hele meg. Vi har akkurat kjøpt skipakke til enern og ga den utenom.

Hvordan gjør dere det?


#2

Fibi sa for siden:

Her går klær og utstyr som julegaver, ja. Spesielt store, nødvendige ting som bilstoler er greie å ha som julegaver, synes jeg. Leo fikk jo bilstol av mommo i julegave. Men om Malin får f.eks vinterdress, eller noe annet nødvendig, i julegave, så får hun alltid en "morogave" også.


#3

Nessie sa for siden:

Det varierer veldig. I fjor fikk Hannah seng av svigers. I år vet jeg ikke hva hun får av dem. Men av oss får hun leke, og av mamma og pappa får hun teppe for å ha på gulvet på rommet sitt.

Så lenge jeg vet at hun får litt av hvert så synes jeg det er helt greit å ønske seg en stor skikkelig ting av feks besteforeldre. Mulig dette er enklere fordi hun er såpass lita enda, og blir :lykkelig: bare hun får en ting liksom.

Når de blir større, og kan ønske seg ting selv er det vel ikke så greit å bare kjøre ting som vi foreldre mener de må ha.


#4

Nessie sa for siden:

Hannah fikk forresten skipakke fra oss i fjor.


#5

Luftslottet sa for siden:

I utgangspunktet ikke. Da må det være noe veldig dyrt som de har lyst på. Klær kan være en fin tilleggsgave.

Nå som Stjernekikkeren er så liten, er selvsagt praktiske gaver helt greit. Han merker uansett ikke noe til det.


#6

Maz sa for siden:

Litt både og.

Bilstol har aldri blitt gave her i huset, men det kommer jo litt pga innkjøpstidspunkt, skulle jeg kjøpt et ekstra nå, hadde jeg puttet det under treet.

Ski kommer til jul, og det meste av klær som kjøpes inn på denne årstiden også. Tror ikke Mazungen taper på det, hun får nok annet i tillegg. Jeg er så politisk ukorrekt at jeg liker mye gaver, og synes det er bedre å kjøpe "ønsketing" og "trengeting" i skjønn forening, heller enn å gi bare ønsketing. Da blir det fort mye ræl.

Hadde Mazungen vært høstbarn hadde det kanskje vært anderledes. Her er sykkel osv bursdagsgaver, ski etc julegaver.

Ting som er "familegaver" pakkes også gjerne inn og åpnes julaften.


#7

Che sa for siden:

Nå er jeg jo ikke så dreven foreldre med bare 3,5 år på baken - men enn så lenge har det ikke vært klær og utstyr som julegave fra oss. Jeg lurer på om han ikke fikk gave fra oss før i fjor (bare penger vi satt på kontoen hans) - i fjor fikk han leke og det får han i år også.

Han får jo klær av andre, men det er ikke ekstra dyre ting, liksom.


#8

Anne C sa for siden:

Det varierer litt. I år blir det ikke det. Vi kjøper som regel det de trenger når de trenger det.


#9

Filifjonka sa for siden:

Ski, skøyter og sykler syns jeg er kjempefine julegaver. Og klær, når de blir større og ønsker seg det. Jeg er imot at man bare skal få "unødvendige" ting til jul og bursdager. Vinterdress og ullundertøy til en treåring ville jeg derimot ikke pakket inn og lagt under juletreet.


#10

safran sa for siden:

Sånn tenker jeg også. Men så blir det litt feil om enern må få ski og skøyter til jul, mens toern får andre ting fordi hun arver av enern. :gruble:


#11

allium sa for siden:

Sportsutstyr har alltid gått som julegaver. Den eldste får gjerne mest, og de yngste arver, derfor har jeg aldri vært spesielt opphengt i å bruke nøyaktig like mye på alle.

Nå har de jo mistet halvparten av gave-giverne sine, og dermed er pakkemengden drastisk redusert. For at de ikke skal bli sittende på julaften og se på de andre pakke opp gaver, pakker jeg inn ting jeg ellers ville gitt dem også. Jentungen kommer for eksempel antagelig til å få krinkelull under treet i år.


#12

Nessie sa for siden:

Jeg synes ikke det blir så feil heller jeg da. Jeg synes det er fint at de lærer seg å arve. Toern kan jo få en annen ting som enern ikke har fått før?
Men det går jo an å være det litt bevisst, at det blir noe nytt ift utstyr noen ganger.


#13

Candy Darling sa for siden:

På den annen side får enern nytt, mens toern aldri får velge farge, kanskje? Livet er ikke helt rettferdig.

Jeg kunne forresten vært tilbøyelig til å kjøpe nytt til toern i julegave og solgt det gamle, hvis det ble et issue. Og tilsvarende la enern velge mellom arveski utenom eller de råååse glitterskiene til julegave. :Pragmatisk:

Vi prøver å koordinere store innkjøp med gavetid, men nå er mine fremdeles så små at det ikke er pengemengden det kommer an på. 20-kronersbiler er det aller, aller, aller kuleste. :knegg:


#14

Siwa sa for siden:

Her får de også klær og utstyr i julegave hvis det trengs :jupp:

For 2 år siden fikk storesøster sykkel i bursdagsgave og møbler til rommet til jul.
Lillestorebror fikk også møbler til jul det året, og ski av besteforeldre..
Synes det er greit at vi kan gjøre det sånn, for det koster tross alt litt å ha 3 barn som alle skal ha litt av alt..

Samtidlig får de jo ikke bare sånne gaver, for vi kjøper også gaver som Nintendo DS, ipod etc til storesøster, også tilsvarende leker/ting som passer lille-storebror :jupp:


#15

007 sa for siden:

Både og. Storebror fikk Bergansjakke et år. Han trengte en allværsjakke, men i og med at merket var like viktig for ham som jakken, ble den dyr og dermed julegave. Dyre "unødvendige" klær blir fort julegave. I år får alle tre Liverpooldrakt, julegave fra hunden.
Storebror har fått ski til jul som mellomssøster arver. Mellomsøster er sur fordi hun alltid må arve, storebror er småsur fordi han får skiene til jul mens hun arver dem på en vanlig onsdag.


#16

Mams sa for siden:

Det er sjeldent de får klær til jul av meg (og eksen, for dette er jo første året vi ikke er gift) Ski og annet utstryr har jeg er fine julegaver synes jeg.
Sykler blir gjerne gitt i bursdagsgave og ski o.l i julegave.


#17

MissS sa for siden:

Slik tenker vi også.


#18

him sa for siden:

Både og. Jeg synes at hvis en 16 åring ønsker seg nye og kule slalomski er det helt OK å kjøpe det i julegave, men hvis 8 åringen ikke ønsker seg nye ski, er vokst ut av de gamle og foreldrene vet at man skal på hytte å gå på ski så vet jeg ikke om det passer som julegave ...

Jeg synes gjerne man skal kjøpe praktiske gaver til barna, men at man kjøper praktiske gaver, som man ville ha kjøpt uansett og som barna ikke ønsker seg ... Vel ... Jeg liker det ikke.


#19

Ru sa for siden:

Vel, selv har jeg fått sykkel til bursdagen og ønsket meg ski til jul.
Jeg synes det er helt genialt å gi slikt til jul, han får mer enn nok leker som det er.


#20

Dragen sa for siden:

Jeg er enig med den delen av deg som er uenig med Helten. Ski og sykkel er fine gaver.


#21

Chablis sa for siden:

Jeg gir ikke utstyr som julegave, men klær kan han få. Kjøper uansett ikke utedresser ol til jul.


#22

Pelen sa for siden:

Herremannen får klær og utstyr som julegave. Men som regel er jo klær noe vi skulle ha kjøpt uansett så jul er bare en anledning å gi ham det.


#23

Skilpadda sa for siden:

Vi gir gjerne (og vil gjerne at andre i familien gir) klær og utstyr som gaver. Klær har det ikke blitt så veldig mye av som gaver, men er det noe han trenger, sier jeg fra om det og blir glad hvis det også kommer. Jeg synes det er en litt merkelig idé at gaver bare skal være ting man egentlig ikke trenger (samtidig som jeg jo ikke ville gitt mat eller bleier eller noe sånt til barn, da). Jeg synes nok klær til jul gjerne kan være litt fine ting, eller dyrt ullundertøy eller sånt, så helt konsekvent er jeg nok ikke. :) Men Poden fikk ski og skisko i fireårsgave (og ble veldig glad, må jeg legge til), og det blir nok nye ski til jul.


#24

Snippa sa for siden:

Jeg har ikke engang tenkt på at klær og utstyr ikke skal være gaver, jeg....Ski, skøyter, sykler og klær er jo gnistrende gaver! Men jeg ville ikke gitt niåringen KUN klær til jul -han er ikke så fryktelig oppttatt av sånt enda. Men ungene ønsker seg stort sett ski, skøyter og sånt til jul og bursdag.


#25

Propella sa for siden:

Her får ungene både klær og utstyr i gave. Hvis ungene trenger noe klær i løpet av høst/vintermånedene så legger jeg det bort og pakker det inn.


#26

Svanen sa for siden:

selvsagt får de utstyr og klær ;)
Skulle de ikke det hadde huset rent over av leker.:nemlig:
Lillesøster har fått både vinterdress og dyne/pute til jul, og koste og koste med dyna si... og nissen har hatt med skistaver!
I år blir det ikke utstyr på noen av de. Jeg kjøpte 2 par brukte ski for tilsammen 250 kr for en liten stund siden som ser velbrukte ut. Så de har de fått utenom. De eldste har begge fått sykkel til bursdag, til og med kjøpt brukt (pent brukt).

I år har jeg ført på ønsker på listene deres før jeg sendte til besteforeldre/onkler, med ting de trenger. Selvsagt kan vi kjøpe de nyttige tingene selv, men tre barn får vannvittig mye leker om de ikke "får lov" å få nyttige ting også... (eldste skrev faktisk gardiner på ønskelista si...)

Jeg gidder heller ikke tenke på at ungene skal få gaver av nøyaktig samme verdi, det blir nesten umulig å få til. Foreldrene mine var til å begynne med veldig opptatt av at gavene til ungene skulle komme på samme sum og være like mange gaver, men har heldigvis (synes jeg da) sluttet med det.


#27

Ekorn sa for siden:

Vi gir ting han trenger til jul. Første jula fikk han et prinseullsett, andre fikk han lego, og i år får han en disana-ulljakke. Vi er studenter begge to, og da er jo ikke økonomien på topp. Han har enda ingen store forventninger til jula, så jeg ser ingenting galt med å gi han noe han virkelig trenger til jul.


#28

Filifjonka sa for siden:

De fleste barn i Norge har vel det de trenger og vel så det, av både leker, utstyr og klær. Jeg syns det er en trist holdning at ski, skøyter og sykler ikke kan være julegaver, fordi det er ting de likevel må ha. Jeg har fire barn, og selvfølgelig har det noen ganger vært sånn at andremann eller tredjemann arver skiutstyr og eldstemann får nytt til jul. Det har aldri vært noe problem, og har jevnet seg fint ut. Det er ikke sånn at det er bare den eldste som har fått noe nytt, eller sånn at de yngre bare har fått "morogaver" og arvet utstyr utenom. Jeg har heller aldri vært opptatt av millimeterrettferdighet når det gjelder pris på gaver til ungene. Hvis en trenger noe dyrt et år, som er nyttig, så er det en grei anledning til å kjøpe det i julegave, uten at det betyr at lillebror (som kanskje arver utstyret et par år etter) trenger å få leker for like mange kroner.


#29

Pelikan sa for siden:

Siden min datter har bursdag rett før jul, så blir det til at hun får en lett blanding av klær/utstyr og leker. Det samme gjør resten av familien. Problemet er at som regel er alt vinterutstyr på plass før hun har bursdag, og før det er jul.


#30

Svanen sa for siden:

i grunnen akkurat det jeg mener (bortsett fra at jeg "bare" har tre barn;))


#31

kokosbolle sa for siden:

Jeg tror jeg vil tenke at dersom barnet ønsker seg praktisk utstyr, så ja, da vil jeg gi det i julegave. Dersom barnet absolutt IKKE ønsker seg det til jul, vil jeg vel heller drøye til januarsalget med å kjøpe det dersom barnet uansett trenger det.


#32

Majsa sa for siden:

Litt ekstra finne og dyre ting gir vi som bursdag- eller julegaver. Storesøster får langrennspakke til bursdagen sin neste uke. Skulle egentlig gi den til jul, men vi tenkte at det ville være greit å ha det klart hvis det blir skiføre før jul. Dyre klær benytter jeg ofte sjansen til å kjøpe til jul, iom. at jeg utenom jul har litt problemer med å betale mye for barneklær.


#33

Siri sa for siden:

Det synes jeg er helt greit. Nå er mine så små enda at jeg er litt bevisst på at de får begge deler, får de fornuftsgaver fra besteforeldrene får de gjerne leke fra oss, eller motsatt. Jeg synes godt julegaver kan være en fin blanding.


#34

Nuppa sa for siden:

Ski og skøyter er jo fine julegaver! Våre barn får en fin blanding, her blir det klær, leker, sengetøy og ulltøy under treet i år. Jeg synes det er fint å lære barna at man kan ønske seg noe man trenger, ikke bare leker og spill liksom.


#35

Siri sa for siden:

Ellers synes jeg Maximillia skriver mye klokt i denne tråden. :nikker:


#36

Martis sa for siden:

Nå er ikke guttene så gamle, men Junior fikk langrennspakke fra besteforeldrene i fjor og jeg syns det var en fin gave og han var veldig fornøyd. Jeg syns at det er leker over alt, og at det finnes mye ræl som bare blir ødelagt med engang, da vil jeg heller at de skal få f.eks ulltøy enn plastikkdings nummer 150. Junior har "ønsket" seg Janus Blåtopp ulltøy i julegave. Småen på 6 måneder har bare ønsket seg ulltøy (eller penger på sparekontoen, men det er tydeligvis ikke like godtatt av alle).

Møbler og sikkerhetsutstyr de trenger går ikke som julegaver, men blir kjøpt inn når vi trenger det. Samtidig så ser jeg for meg at når de blir store nok til å ha en formening om at de ønsker seg akkurat dette møbelet eller tven at det da kan bli en julegave/bursdagsgave i stedet for at de bare får det.


#37

Hjertensfryd sa for siden:

Eg skulle ønske ungane kunne fått vinterdresser til jul. Dei trenger det, og me hadde trengt litt hjelp med å kjøpe tre dresser. Men mammaen min som alltid maser om kva ungane trenger, var ikkje heilt med på det. Dresser som eg hadde hatt lyst på fekk ho sjokk over prisen på, og reflex dressen til 500,- var aaaalt for dyrt. Bortkasta penger fekk eg beskjed om. ( eg begynner å skjønne kvifor eg og broren min hater vinteren og forbinder den med våte og kalde dresser :knegg: )

Men fine flotte kåper til jentene ( som dei ikkje trenger ) det kan ho kjøpe :snill:


#38

Hyacinth sa for siden:

Helt enig!

Det eneste dumme med å vente til jul, er at det hender man trenger det før. her hvor vi bor er det f.eks. lite snø, men når det er snø, er det jo kjekt at de faktisk har ski og akebrett. Skøyting driver vi med hele vintersesongen, fra september-oktober av (innendørs). Da er det jo greit å faktisk ha skøyter.


#39

Patsy sa for siden:

Her kommer ski, skøyter og annet utstyr han trenger til å bli gitt i julegave.

Må si meg enig i det Maximilla skriver.


#40

Hyacinth sa for siden:

Jeg må forresten legge til at jeg er helt målløs over at enkelte ikke kan gi utstyr til ungene til jul. :eek:


#41

Ru sa for siden:

Jeg har selv alltid fått slike ting til jul og bursdag, og synes det er aldeles strålende at min mor kjøper vinterdress til podens bursdag. Nå har vi bare en og har fint råd til å kjøpe alt han trenger omtrentlig når som helst, men jeg synes det er fint å få slikt til jul jeg. I stedet for å bare få ting hele tiden.
Riktignok husker jeg noen år der jeg ble dritsur for å få ski til jul, men jeg husker også andre år der jeg ble overlykkelig for det samme. Det handlet muligens en del om hvilke ski det var. :gruble:
Nå er jeg eldst i en søskenflokk på tre, så det er mulig jeg ikke har stemmerett. Likevel er jeg minst av oss tre, og har de siste 7 årene levd fint på at to stykk brødre vokste fra telemarkskiene sine og lot storesøster arve. Så slapp jeg den utgiften. :glis:

Min mor har for øvrig som regel at poden aldri får leker av henne i presang. Han får heller klær eller noe han trenger, og det i bøtter og spann. Han får nok leker som det er.


#42

Guava sa for siden:

Både utstyr og klær er julegaver her hos oss.


#43

Bokormen sa for siden:

Javisst får de det. Nå skal det sier at vi har stor familie, og det uansett blir en del småtteri/dill på hvert barn. Eldste er glad i klær, og minste bryr seg ikke om hva han får enda. Om vi kjøper noe fornuftig veldig vi en variant som barnet liker - barbiesengetøy, prinsessegardiner og så videre.


#44

Obelix sa for siden:

Synes praktiske ting som ski, skøyter, kjelke osv helt utmerket går an å gi som julegave.
Trenger man nye f.eks midt i sesongen kan det selvfølgelig være upraktisk å vente til jul/bursdag.
Ungene her får ski til jul i år regner jeg med.
Blir det skiføre før jul får de det før, men da med kun en liten gave julaften.


#45

Teofelia sa for siden:

Ski, skøyter, kjelke og sykkel er flotte gaver, synes vi. Og det synes Frøkna også. Jeg synes det er en trist verden hvis ungene ikke kan få ting til jul og bursdag som de hadde kommet til å få uansett, og særlig hvis det er ting de selv har lyst på.

Ellers er min erfaring at ungene setter like stor, og gjerne større, pris på å få praktiske ting enn leker. Frøkna (den gang fem år) ble ekstatisk over slalåmskiene hun fikk til jul i fjor, og det fineste Blobben fikk til toårsdagen sin var bestikk med Mummi-mønster på. Jeg husker ennå hvor utrolig glad jeg ble da jeg fikk "voksen" spark til jul da jeg var åtte eller ni og da jeg fikk klokke i syvårsgave.


#46

Wix sa for siden:

Med veldig små barn sånn som jeg har (under 2 år) tenker jeg at det er ikke noe poeng å pakke inn vinterdressen og vinterstøvlene og legge det under juletreet. Særlig ikke når hun trengte det i oktober. Da gir vi heller det som trengs når det trengs og kjøper en liten leketing til jul. Når de blir større og ikke trenger tingene sånn NÅ med en gang så kan de godt få klær og utstyr i bursdags- og julegaver.


#47

Katta sa for siden:

Ja, klær og utstyr går som julegaver. Og bursdagsgaver. Det er alltid noe fra ønskelista også, men ski og staver og skøyter og sykler er flotte gaver synes jeg. Dyre vintersko og vinterdresser kan også pakkes inn, det er også ofte et nytt antrekk eller to under treet. Jeg pakker ofte inn det de ville fått uansett den måneden.


#48

Luftslottet sa for siden:

Jeg må nok si at mitt svar er farget ut fra det at jeg ikke tenkte på ski, sykkel og skøyter som "nødvendig utstyr". Da tenkte jeg mer på stillongs og vintersko. Det er ikke verken bursdags- eller julegavemateriale, synes jeg.

Både sykkel og klokke er ting det egentlig er stas å få, og derfor fine gaver. Ullsokker og vinterdress er forbruksvarer som man uansett kjøper. Barn skal selvsagt ikke bare få leker til jul, og de har ikke vondt av å få ting de trenger i gaver av og til, men vi kommer ikke til å slå flere fluer i en smekk på dette punktet. Til jul og bursdag skal ungene få noe de ønsker seg, og det kan godt hende at det er noe praktisk. Så kan de evt. få noe praktisk som de ikke ønsker seg i tilleggsgave eller fra noen andre enn oss foreldrene.


#49

Høyt&amp;Lavt sa for siden:

Utstyret bør jo være på plass til sesongen/når det trengs, så er det ski som trengs og snøen kommer i november er det litt upraktisk å måtte vente til jul. Men i prinsippet sparer jeg gjerne de store tingene til ønskelista bursdag/jul, og deler gladelig ut tips til tanter, onkler, besteforeldre og faddere.
Som unntak og nødløsning har jeg ved enkelte anledninger latt kalenderpresanger være utstyr (f eks ski/skisko/skøyter), og heller tenkt at da kutter jeg litt på selve hovedpresangen til jul.
Heldigvis er både svigersfamilien og onkel-og tanteflokken flinke til å samle praktiske tips til gavehandelen, og barna her i huset har aldri blitt vant til bare leker til bursdag og jul. Svigers-gjengen er i tillegg såpass få at de pleier å legge en del kroner i presangene, så skal det bli leker og fjas til over to tusen kroner hver brsdag og jul blir det dyrt for oss å være foreldre når alt annet nyttig utstyr skal i hus.

KOnklusjonen er at ja, utstyr og klær gjerne er med i presanghaugen.

Jeg kan selv huske hvor lykkelig jeg ble over en dress jeg fikk til jul da jeg var 5 år. Jeg bodde ute nesten resten av den vinteren. :knegg:


#50

Teofelia sa for siden:

Frøkna fikk kåpe og pene støvletter til jul i fjor og ble veldig glad for begge deler. Hvis ungene bare får én gave til jul, så ser jeg selvsagt poenget med at den godt kan være noe de ønsker seg, men hvis de, som er tilfellet med våre barn, får flere gaver under treet, synes jeg det er veldig greit om ikke alle gavene er leker eller ting som ungene har tenkt på selv.

Det er ikke alltid slik at det ungene ønsker seg mest er det de setter mest pris på i det lange løp. I alle fall ser jeg at min datter er slik: det hun ønsker seg, er ofte det som ser mest stas ut i lekekatalogen, mens det hun faktisk har størst glede av over tid, er ting som vi har funnet på for henne.


#51

Teofelia sa for siden:

Jeg ser at vi tenker litt ulikt på dette: Jeg synes ungene har utrolig godt av å oppleve å måtte vente på noe de ønsker seg. Parkdress skal de selvsagt ha i november hvis det er da vinteren kommer, men å måtte vente en måned på nye ski, synes jeg er noe som barn har godt av å oppleve.

Jeg synes alt for ofte at mine barn opplever å få behovene/ønskene dekket i det øyeblikket (eller helst året før) behovet oppstår, så jeg synes det er helt fint om ungene ikke kan stå på skøyter i desember hvis de gamle skøytene er for små. Det å vente på noe man ønsker seg (eller til en viss grad trenger), er også en viktig lærdom.


#52

IOA sa for siden:

Jeg sier meg enig med de fleste i tråden her: ski og skøyter går helt fint under treet her i huset. Og i år får Snuppa ullpysj av besteforeldrene, uten at noen av oss syns at det er feil. Vi vet at hun uansett får både leker og praktiske gaver. Dessuten bor vi i en leilighet som gjør at vi må begrense lekemengden en smule.


#53

Anne C sa for siden:

Er det noen som svarer det i denne tråden?


#54

Robyn sa for siden:

Skiutstyr og sånt får de definitivt i gave ja. :nemlig:

Minsten får nytt slalåmutstyr i år til jul, selv om han trenger det syns jeg det er fint å passe på at det kan bli julegaven.

Men jeg setter vel grensen på ting jeg mener de får glede av. Skiutstyr får de definitivt glede av mens bilsikring etc. er det vel strengt tatt vi som får gleden av (misforstå meg rett).

Er også enig i at barna har veldig godt av å ønske seg ting. Spesiellt såpass dyre ting, jeg vil ikke at barna skal tro at det er så enkelt som at kommer det snø ja så kjøper vi ski.


#55

Svanen sa for siden:

Dette kan jeg skrive underpå. Katalogene lokker med glinsende papir og ting de "må" ha... (deilig i år å IKKE få reklame i postkassa, sluppet det maset;))


#56

Niobe sa for siden:

Poden får absolutt klær og utstyr som julegave. I år får han f eks. Bergans Stallo-jakke. I fjor fikk han ullklær og sykkel.
Vi har to besteforeldrepar som synes det er greit å gi slike ting i gave, og et par som helst vil gi noe "gøy". Han har uansett flust med tanter og onkler som bare gir leker, og han får i alle tilfeller alt for mye...

Poden har også fått vintersko til bursdagen. :riktig:


#57

Filifjonka sa for siden:

Jeg har heller aldri kjøpt bilsete i julegave. Men ski, skøyter og sykler er jo noe barna syns det er gøy å få.


#58

Teofelia sa for siden:

Toåringen hadde blitt overekstatisk om det hadde vært et bilsete pakket inn under juletreet. Hun hadde kommet til å hvine høyt av begeistring, klatet opp i det og insistert på å få sitte der resten av jula. Også hadde hun kommet til å klappe begeistret på setet og sagt "MIN!" hver gang vi skulle ut med bilen det neste halve året.

Seksåringen derimot, ville nok ha blitt skuffet over bilsete til jul.


#59

Hasselnøtt sa for siden:

Jeg tenker at de godt kan få nødvendigheter i julegave, så lenge de har et snev moro av det. At det er litt stas å få, som ski, skøyter osv osv. Jeg tror ikke jeg hadde kjøpt antiskimatte til badekaret, for eksempel, med mindre den var veldig morsom, da.


#60

Filifjonka sa for siden:

Det er sant. Jeg husker minstebarnet ble veldig begeistret da han gikk over fra babysete til større, ville sitte i det inne og var så happy. :)


#61

Irma sa for siden:

:nemlig: I oppveksten hadde jeg grått av glede om jeg hadde fått en ny sykkel, slalåmski eller lignende. Ny sykkel hadde jeg aldri, og slalåmski har jeg ikke eid noen gang.

Noen ganger blir jeg litt overveldet av hvor godt vi (i hovedsak) har det her i landet. Selv om mange har råd til alt som trengs og litt til, så tror jeg som Teofelia sier at unger har godt av å vente litt. Lære seg å spare til ting de ønsker osv. Tanken om at nytteting ikke skal kunne gis til jul er veldig fjern for meg.


#62

Myrsnipa sa for siden:

Samme her. Storesøster fikk forøvrig skipakke i bursdagsgave av begge sett besteforeldre her om dagen. Og klær fra oss + litt småstæsj som sminke, glitterpenner osv.


#63

Lykketrollet sa for siden:

Både og her.

I fjor fikk storesøster ny seng, og lillesøster fikk seg vognpose av oss.
I år får storesøster stor dyne til bursdagen av sambos foreldre (pluss trekk), og hun får ordentlige ski til jul. Det syns jeg er helt greit. :jupp:
Hva lillesøster får av dem vet jeg ikke.

Av oss er det hovedsaklig "gøye" julepresanger fra oss i år, men de vil også få påfyll av klær.
De ELSKER å få klær i gave, men vil helst ha noenlunde like klær.
Storesøster utbryter alltid like glad om hun får noe, uansett hva det er; "Åååh, har du kjøpt sånn til meg??? :glis:"
Syns det er flott at de blir like glad for noe de trenger, som noe de "bare" kan leke med. De fleste leker blir fort uinteressante også.

Den beste gaven her tror jeg, er fisher-price sin laugh&learn lekebil som S fikk julen hun var 1 år. Den er i bruk hver eneste dag. Ellers ligger mye urørt her.


#64

Dali sa for siden:

Ski og utstyr blir julegaver her i huset også.


#65

Alexy sa for siden:

Ungene får både og. Trenger ungene vinterdress, så kommer det ofte fra besteforeldrene til jul. Når dressene koster 1300 kr stk, synes jeg det er greit at besteforeldrene forbarmer seg. :knegg: Men de får alltid en ekstra ting fra de, som en leke e.l.

Fra oss får ungene ting som de trenger, enten det er leker eller andre nyttige ting. Nå når de er såpass små, kan vi styre litt hva de ønsker seg, blir nok verre med det når de vokser til.


#66

safran sa for siden:

Jeg er veldig enig med deg. Det er bare så vanskelig å alltid være den som holder igjen, for helten og hans familie har et helt annet syn på penger og verdier enn jeg har. :sukk:


#67

Irma sa for siden:

Jeg føler at jeg kjenner deg såpass at jeg vet at du deler tankene mine på dette området. :klemme: Høres ut som om du og helten kanskje må finne en gylden middelvei. Jeg syntes godt skipakka til enern kunne ha blitt gitt til jul altså, det er jo en kjempeflott gave.


#68

safran sa for siden:

Nå ble jeg glad. :klem: Og jeg sa til enern at skipakken var en del av julegaven hennes. Og i skapet ligger det et par nye skøyter som skal pakkes inn til jul.


#69

ming sa for siden:

Ungene vår får både utstyr og klær til jul. Selvsagt. De er heldigvis godt nok oppdratt til å også sette pris på det. Ingenting er som å kle på seg ny vinterdress 1. juledag og gå ut og prøve de nye skiene/skøytene/kjelkene! Ullsokker og undertøy - alt er like velkomment. Selvsagt forsikrer vi oss om at de også får minst en "moroting" de har ønsket seg, og det pleier ikke være noe problem. Stor slekt og mange pakker betyr at det blir nok leker selv om de får nyttige ting også.

Det beste er at de godt kan finne på å skrive fornuftige ting på ønskelisten sin også. Femåringen har (blant mye fra leketøyskatalogen) fått med ullsokker (plutselig hull i "alle"), krinkelull (han vet ikke at det heter det, altså, men er så glad i det ene settet han har og vil gjerne ha et til så han kan ha det på hver dag) og vinterdress og boblejakke. Åtteåringen er glad i klær, og ønsker seg spesielt WOW-klær, men også en bestemt vinterjakke hun har kikket på.

Akkurat i år har de det de trenger av sportsutstyr og sånt, men før om årene har de fått ski, skøyter, kjelker og sånt til jul.

Syns det er viktig at de lærer seg at penger ikke vokser på trær, og at de får oppleve gleden ved å ønske seg noe lenge og så endelig få det!


#70

gullet sa for siden:

:nikker:


#71

Nenne sa for siden:

Store ting som skipakker og en del klær er definitivt gavemateriale, men jeg prøver å la klærne under juletreet være sånt som de kanskje ellers ikke ville ha fått, noe litt dyrere enn det vanlige eller sånt som jeg vet de blir veldig glade for. Eksempelvis får guttene Biler-pysjer under treet i år og dem blir de helt sikkert hoppende glade for. :)


#72

Apple sa for siden:

Hæ, ikke klær og utstyr til jul?
Har jeg ikke tenkt på. Har alltid fått det selv og blitt kjempeglad. Synes det skal være en blanding, ikke bare leker.

Likevel får jeg meg ikke til å gi ting som "vi" trenger og som lillegutt ikke bryr seg om av dyrere ting. Som feks bilstol. Men ski, sykkel, seng osv ville han blitt overlykkelig over.

Han kunne forøvrig fått både sko og ulltøy også (fikk det i fjor og ble litt fornærmet), synes det er viktig at han skjønner at han ikke bare kan få leker og ting han selv har pekt ut.


#73

polarjenta sa for siden:

Ja, her får ungene både klær og utstyr. Fram til nå har det vært mormor og morfar som har sørget for dresser, regntøy, ski, sykkel. Dette har eldstemann fått i bursdagsgaver og julegaver.I år har mormor og morfar kjøpt dresser og regntøy til begge to og det syns jeg er kjempeflott.


#74

Tussilago sa for siden:

Vi gir vel både og, etter som det passer. Har kjøpt skipakker til dem nå, og de måtte de nesten få nå med en gang, siden det er nå snøen er her. Men det blir nok en del av julegaven, pluss at jeg kjøper noe som skal pakkes inn. Synes det er greit å få sånne ting til jul jeg, men alt avhenger av alder, og hva de trenger.


#75

kie sa for siden:

Med mindre ungene trenger det NÅ, så benytter jeg enhver slik anledning til å fylle opp under juletreet. Jeg synes det er noe stort tull at man ikke kan gi nyttige ting i julegave.


#76

Aminta sa for siden:

De har fått akebrett, ski, skøyter, sykkel og slikt som gaver ja, og Nøstebarnklær som en del av en gave med andre ting som leker/bøker eller annen moro i tillegg.
Men vinterdresser, vintersko, seng, bilseter og slikt har de ikke fått i gaver.
Det er litt både og, altså en blanding. Vi snakker jo gjerne med andre og får litt oversikt over hva de får, så kjøper vi etter det. De får jo uansett mye moro og ting de ønsker seg, vi er ikke akkurat redde for at det blir for lite av det.


#77

Fadese sa for siden:

Ja, jeg kjøper praktiske og fornuftige ting uten å mukke. Jeg vil at barna mine skal lære seg å sette pris på også såkalte nødvendigheter. Om Knerten ble glad for fjorårets Mei tai eller kommer til å like senga han får av oss i julegave i år vites ikke, men Lillemor blir høyst sannsynlig glad for nye ski. Og som Ming skriver, vi har såpass oversikt over hva folk i familien kjøper, at vi vet at Lillemor for et eller annet barbiestæsj, og da er julekvelden fullkommen for hennes del uansett.


#78

Senna sa for siden:

Her får de forskjellig sportsutstyr som julegaver, både akebrett, ski, skøyter osv. I år får eldste også håndballovertrekksdress.
Mellomste har til og med vært med og prøvd slalomski han vel vitende om at det er julegaven. Han gleder seg like mye til å få dem.


#79

Høyt&amp;Lavt sa for siden:

Jeg er ikke så sikker på at vi tenker så veldig ulikt. Jeg skiller vel litt mellom nødvendig utstyr (dress, sko, yttertøy, tøy generelt, bilseter) og litt mindre nødvendig utstyr, som slalomski, skøyter, ski, nytt akebrett o.l. Hvor man setter grensa for hvor nødvendig noe er, har for meg også litt å gjøre med interessen til familien og barneti forhold til hvilken "aktivitet" det gjelder.
For vår del er ikke vinteren like stabil hva snø angår, så for meg er det f eks viktig at barna har store nok skisko når snøen først er her. Akkurat nye ski kan de vente med så lenge de har noen gamle de kan tære på, det er ikke like viktig som store nok sko, og vi prioriterer skiaktivitet (langrenn især) vinterhalvåret. Skøyter også, for den saks skyld, er noe jeg synes er viktig å ha i riktig størrelse når det trengs.

Forøvrig har barna mine en jule- og bursdagspengerkonto; når man ikke har konkrete, fornuftige ønsker og besteforeldre/andre ønsker å gi penger for resten av det fastsatte beløpet (deres eget selvvalgte beløp), i stedetfor å gi ræl/leker for hele summen. Fra denne kontoen hender det at jenta mi får lov til å uttale seg om hva hun ønsker å bruke noe av pengene på. Om det er noe hun ønsker seg, som hun "trenger" utenom bursdag og jul, og hun ikke har fått det i presang og har ønsket seg det lenge, så har jeg ved et par anledninger latt henne få kjøpe noe for de pengene. Vi snakker uansett ikke om en universitets-konto med flere hundre tusen, og hun får ikke akkurat ubegrensende mengder av kontoen, eller hva_hun_vil, uten vårt samtykke...
Her har forresten besteforeldre sponset nye senger/bokhyller til barna i presanger. Kjekt når de har bestemt seg for tusen kr per barn som minstepris, at de pengene kan brukes til "store" ting også.

Hvis man planlegger kan man langt på vei unngå problemet med at alt utstyr (utenom det nødvendigste som klær/yttertøy/sko) gis utenom bursdag/jul, mener jeg. Dersom barnet har bursdag på høsten og ikke har en brukandes sykkel, er det jo litt upraktisk at den nye sykkelen kommer først når sommeren er over. Løsningen kan jo da være å gi den til jul, eller holde av penger fra bursdagen/jula i forveien, og bruke de til å kjøpe den når den trengs. Sånt kan jo avtales også; "til våren skal du få være med i butikken og kjøpe ny sykkel for sparepengene dine..."


#80

Mirasol sa for siden:

Enig i alt unntatt det uthevede. Min treåring er overlykkelig over rosa undertøy og ville vært ellevill over en ny dress under treet! Synes ikke at det skiller seg fra annet nødvendig tøy som man kan ønske seg til jul.


#81

Filifjonka sa for siden:

Jeg kjøper også skiene/skøytene i november, dersom det er sånn at det kommer snø og de trengs før jul. Jeg vil ikke at de f.eks. skal gå glipp av skøytetur med skolen fordi jeg venter på jula. Men kan nesten ikke huske at dette har vært en problemstilling, med flere barn har vi som regel hatt brukbart utstyr i hus så det har vært mulig å kjøpe nytt i julegave.


#82

Tjorven sa for siden:

Besteforeldrene har sagt at de ikke kjøper klær som ungene trenger i presang, men jeg tror de synes det er mer enn greit å kjøpe utstyr (ski, akebrett, skøyter, sykkel osv).

Ungene får veldig mye leker til bursdager og jul, så da synes jeg det er greit at de får noe praktisk av oss. Det har variert litt hva de har fått, men både møbler til rommene sine, reimadress, ski og akebrett har vi gitt tidligere. I år får knerten sykkel og snuppa akebrett. (Snuppa får sykkel til bursdagen sin i januar.)


#83

Smash sa for siden:

Her får de også en blanding av fornuftige og ufornuftige gaver.
Syns julaften er en utmerket dag å gi akebrett, ski og skøyter.

I år får storesøster sykkel. Hun forelsket seg i en som var på salg. Vi betalte den i skjul, og hentet den en senere dag. Tror hun blir veldig glad. Hun måtte hatt en ny en til våren uansett.


#84

Erica sa for siden:

Jeg tror kanskje ikke du har skolebarn? Der kan det ofte være slik at det er aktiviteter som skidag og skøytedag som gjør at det er veldig dumt å vente til jul med å få ting.

Måten vi løser det på er at de kan godt få skipakke eller lignende før jul, men da vil vi kanskje ikke bruke like mye penger på julegaven. For da har de allerede fått det de trenger på forhånd. Da blir det kanskje noe litt mer "unyttig" som blir gaven, og da bruker ikke vi 1500 kr på det, liksom.

Mellomstejenta mi ønsker seg noe så inderlig bergans dunjakke, og det får hun til jul. Hun har vinterjakke så hun klarer seg, så da syns jeg det er helt greit å gi det til jul. Vi ser altså an om nyttige gaver kan gis til jul, eller om det er mest fornuftig at de får det før.


#85

Teofelia sa for siden:

Jeg har førsteklassing, og skolen har så langt spart oss for å måtte kjøpe inn dyrt sportsutstyr for at hun skal kunne delta i undervisningen.

#86

Filifjonka sa for siden:

På vår skole er det ski- og skøytedager. Men jeg tror skolen har endel utstyr til utlån for de som mangler.


#87

Erica sa for siden:

Vi har også ski og skøytedager, men har aldri hørt noe om utstyr til låns. Det er ikke tvang å delta da, men det er rimelig kjipt å være den som ikke kan bli med fordi utstyret ikke er i orden.


#88

Teofelia sa for siden:

Jeg har for øvrig aldri hørt om verken ski- eller skøytedager i høstsemesteret. Da jeg var barn, var slike aktiviteter forbeholdt vintersesongen – etter jul. Er det noen som har ski- eller skøytedag i november/desember altså?


#89

Filifjonka sa for siden:

Det var skøytedag hos oss i forrige uke, både for første- og tiendeklassingen. Skidager pleier å være etter jul, ja.


#90

Hyacinth sa for siden:

Vi har ofte skøytedager før jul.


#91

safran sa for siden:

Vi har hatt skøytedager både sist fredag og fredagen før det.


#92

Cazandra sa for siden:

Ja, klær og annet utstyr gårsom gaver her dersom det passer seg slik.
Men
vi venter ikke med klær til jul/bursdag om de trenger det utenom.


#93

ming sa for siden:

Det kommer vel litt an på klimaet der man bor. Her i Trøndelag er det vanskelig å planlegge ski- eller skøyte-aktivitet før jul, så her skjer vel sånt helst over nyttår - men vi garanteres vel ikke skøyteis da heller.


#94

Candy Darling sa for siden:

Det er jo også litt forskjell på alder og barna. Jeg kunne godt kjøpt et bilsete i november og sagt til meg selv at dette er julegaven, og bare kjøpt noen småting til jul. Ingen av mine har noe begrep om hva ting koster enda.

Til en 6-åring (som selvsagt skal sitte bakover i åresvis enda :knegg: ), hadde det kanskje ikke fungert like bra. Men h*n er til gjengjeld kanskje fornuftig nok til å skjønne det som enern skjønner, at disse skiene er julegave selv om du får glede av dem allerede nå, og da får du bare en liten ting under treet.


#95

Pepper Lemon sa for siden:

Regner dere ski, skøyter og akebrett som nødvendig utstyr altså? Jeg tenker på det som leker jeg. Og leker er naturlige julegaver. Nødvendig utstyr i mitt hode er bilsete, skolesekk og denslags. At akebrett eller skøyter er så selvsagt for et barn å ha at det ikke kan ligge under juletreet forundrer meg.

Så jo, her får treåringen denslags i gave. Jeg synes til og med at skiene sønnen min får i år er en skikkelig kick-ass gave, på samme måte som jeg syntes fjorårets snowracer var det. Ting han ikke har det gøy med (som ullundertøy og bilstol) putter jeg nok ikke under treet, i hvert fall ikke nå som han er så liten at vi risikerer at han går lei av å pakke ut gaver underveis.


#96

Retz sa for siden:

Mine har alltid fått klær og utstyr til jul. De har også ønsket seg det, og da ikke bare i den dyreste enden av spekteret. Ullundertøy, ullsokker, pyjamaser, sengtøy er blant de ønskene som har dukket opp gjennom åra. Ski og skøyter har alltid vært gitt som julegave. De har fått andre gaver også, men det har vært i år hvor de ikke har trengt å fornye dyrt sportsutstyr.


#97

Hyacinth sa for siden:

Her foregår skøytingen innendørs.

Ungene våre har nylig begynt på skøyteskole. De stilte med sykkelhjelm første gangen, vi fikk beskjed om at det var ok. Men etter et par treninger kom trenerne og spurte om vi "ville være så snille å skaffe dem hockeyhjelmer med gitter", hvorpå jeg svarte at det allerede var innkjøpt som julegave. De ba oss innstendig om å gi ungene gaven før jul, noe vi valgte å gjøre.


#98

Filifjonka sa for siden:

Her er det kunstisbane, så vi trenger ikke vente på kulda.


#99

Teofelia sa for siden:

Jeg tenkte meg det; jeg ser ikke helt for meg at sprengkulda har satt inn der du befinner deg riktig ennå. ;)

Her har vi naturis eller utendørs kunstisbane, og det er ikke helt sesong for noen av dem ennå.

Og hvis skolen skulle finne på å arrangere skøytedag nå før jul, så får Frøkna klare seg med skøyter som er trange, for det står ikke nye skøyter på budsjettet før i desember. Sånn er det med den saken.


#100

Filifjonka sa for siden:

Det er utendørs kunstisbane her også, men den har vært i gang en stund allerede. Uten sprengkulde, ja. :)


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.