Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Et "utgått-på-dato" spørsmål m/poll!

Ville dere spist koteletter som er gått ut på dato for to dager siden?

  • Ja, ingen fare med det.
    46 stemmer
  • Er du gal? I søpla med det!
    56 stemmer
  • Annet (spesifiser)
    10 stemmer
#1

Olympia sa for siden:

Jeg har kjøpt en pakke nakkekoteletter, som skulle være middagen i dag. Nå ser jeg at holdbarhetsdatoen gikk ut 21.11, for to dager siden. Jeg pleier å være nøye med å se på datoen og planlegge deretter, men nå bommet jeg.

What to do?


#2

Albertine sa for siden:

For å si det enkelt: JEG hadde spist det, men jeg hadde ikke gitt det til ungene.


#3

Jaria sa for siden:

Dersom det ikke lukter vondt er det vel greit?


#4

Obelix sa for siden:

Hadde ikke spist de.

:følger datostempling slavisk:


#5

Olympia sa for siden:

Ja, jeg lurte på om jeg skulle finstrimle dem og steke dem på veldig høy varme, sånn at kjøttet nesten blir sprøstekt og så ha det i pasta.

Albertine: Jeg spiser ingenting jeg ikke ville gitt til ungene. :ego:


#6

Røsslyng sa for siden:

Hadde nok spist det, men stekt det veldig godt...:ja:


#7

Jaria sa for siden:

Men er det ikke sånn at kjøttet blir mørere og bedre jo lengre det ligger da? Har sett kokker som sier at biffen må ligge til den nesten er grønn før de spiser den,. Jeg tror det ikke er noen fare.


#8

Siwa sa for siden:

Så lenge det ikke lukter av dem er det ingen fare å spise dem :nemlig:

Datostemplingen er en indikator på når varen ca går ut, og at den skal være minst holdbar til denne dato.. Noen ganger blir varer dårlig før denne datoen også, men vi spiser dem ikke fordi datoen er "god"... Varer etter denne datostemplingen kan være like god flere dager etter...


#9

Polyanna sa for siden:

Hvis det lukter ikke-vondt så hadde jeg brukt det. Datostempling er veiledende. Luktesansen vår ble oppfunnet mye før datoene. ;)


#10

Lykketrollet sa for siden:

Tror ikke jeg hadde spist dem.
Men jeg er overfølsom på utgått mat, og blir (sikkert psykisk) dårlig.


#11

Patsy sa for siden:

:dulte:


#12

Nessie sa for siden:

:ja:
Jeg hadde helt klart spist det.
En er et par uker på ovetid, men et par dager?


#13

Katta sa for siden:

Jeg hadde sett på dem og lukta på dem. Ting som ikke lukter og som stekes skikkelig er jo ok - dato eller ikke dato. Hadde ikke bekymra meg det minste grann. Hvis vi derimot snakker 2 uker over datoen, hadde jeg vært en smule mer forsiktig. Det er normalt gode marginer på de datoene hvis ting har vært skikkelig oppbevart.

Jeg har forresten laget middag med 2-7 dager-over-dato-kjøttvarer mange ganger uten at det har gått galt noen gang.


#14

Stompa sa for siden:

Er de merka med "best før" eller "siste forbruksdag"? Sistnevnte følger jeg rimelig slavisk, for da er det ofte snakk om sårbare ferskvarer, men "best før" betyr jo bare akkurat det; at varen er best før den datoen men også spiselig etter det (såfremt den ikke tydelig er bedervet).


#15

Hønni sa for siden:

Ja, så lenge de ser og lukter ok. De skal jo gjennomstekes.


#16

Frantzen sa for siden:

Hvis det lukter normalt så hadde jeg ikke vært det minste skeptisk. Holdbarhetsdatoer settes med god margin, har jeg inntrykk av, og så lenge maten oppbevares riktig så er det sjelden noe problem.


#17

Aminta sa for siden:

Kastet dem tvert.


#18

Teofelia sa for siden:

Så lenge de lukter og ser ok ut, hadde jeg spist dem uten problem.


#19

Harriet Vane sa for siden:

Hvis de luktet greit og skal strimles tynt og sprøstekes ville jeg brukt dem.


#20

Skvetten sa for siden:

Rett i søpla her i gården i alle fall.


#21

Blåbær sa for siden:

Hadde luktet på de først.
Datostempling er jo kun veiledende.
Det skjer ikke noe magisk med maten når datospemling er passert.
Jeg lukter eller smaker på mat før jeg kaster det.
Altfor mye god mat blir kastet her til lands.

Mer skeptisk til farseprodukter enn reint kjøtt mht holdbarhet.


#22

Kaija sa for siden:

Jeg stoler på øyne og nese, og bruker selvfølgelig kjøttet dersom jeg ikke oppdager noe galt med det.


#23

Canisa sa for siden:

Jeg lukter på maten, og lukter det greit, så spiser vi det.


#24

Nuppa sa for siden:

Jeg pleier og lukte på kjøttet, lukter det ok bruker jeg det.


#25

Susse sa for siden:

Jeg hadde luktet nøye, stekt og smakt på før jeg serverte det.


#26

safran sa for siden:

Jeg hadde luktet og vurdert deretter.


#27

Pelikan sa for siden:

Her går utgåtte kjøttvarer rett i bosset!
(søpla for dere som ikke skjønner hva boss er. :p )


#28

safran sa for siden:

I dag kastet vi fire biffer som var siste forbruksdag 26.11. :sint: Kjøpt i går, hos Meny. De luktet rett og slett kadaver. Så det er ikke alltid bare dato man bør forholde seg til.


#29

Dixie Diner sa for siden:

Synes det er tragisk at så mange "gladelig" kaster brukbar mat. Jeg er glad jeg ikke tenker sånn. Her spises maten med mindre den er bedervet, og koteletter (som stekes svært godt) som er 2-3 dager på overtid og lukter greit pg ser greie ut, vil jeg betegne som svært så brukbar.


#30

Kirsebær sa for siden:

Dere skulle jo tatt de med tilbake....


#31

Enot sa for siden:

Ingen lukt eller "slim" og jeg hadde brukt de :rolleyes:


#32

HP sa for siden:

Lukter det greit så er de spisbare, men ikke som tartar. :nemlig:


#33

Olympia sa for siden:

Nå er kotelettene fortært. :)

Kjøttet bestod lukt- og smaktestingen min.

Jeg finstrimlet det, og stekte det på veldig høy varme, akkurat som planlagt. Sammen med Tsatsiki og gresk salat ble det helt fantastisk godt.


#34

Candy Darling sa for siden:

Altså, går det ut 21.11. 20.59, så spises det ikke etter 21. :lyve:

Jeg er temmlig fleksibel, så lenge det ser bra ut, lukter greit og gjennomstekes. Og det har gått bra med meg. :nemlig:


#35

Magica sa for siden:

Hvis de lukter og ser bra ut hadde jeg spist de.


#36

MegaMie sa for siden:

Rett i spøla her også. Er litt pysete på utgåtte varer...


#37

Bomull sa for siden:

Jeg hadde stekt de godt og spist de dersom de ser fine ut og ikke lukter - datoen er veiledende, og som regel er den en indikator for hvor lenge det minst er holdbart, og hvor lenge det dermed er lov til å selge det. Har det vært oppbevart kjølig, samt lukter fhv. ferskt, hadde jeg ikke hatt noe problem med å spise det.


#38

Propella sa for siden:

Her hadde de helt klart gått i søpla. :nikker: Både jeg og mannen hysteriske når det gjelder datoer. :flau:


#39

safran sa for siden:

Har tatt vare på dem altså. Det var vel egentlig "forkastet" som var riktig ord.


#40

Benzo sa for siden:

Lukt og farge er avgjørende for om jeg hadde spiste kjøttet eller ikke.


#41

Lisa sa for siden:

:nikker:


#42

Svanen sa for siden:

:nikker:
hadde gjort som polyanna (og flere).

Men det sier jeg som spiser yougurt og rømme opptil flere uker etter best før... og aldri blitt syk av maten


#43

Joika sa for siden:

Jeg har hørt at fjærfe er det verste å spise bedervet.. og etter å ha gjort det å våres, så nei... jeg ville kastet det. Det er absolutt ikke verdt prisen OM man blir forgiftet.

Og nei. Man kan dessverre ikke lukte om maten er bedervet. Har den komme dit så er det helt hinsides å spise den, men det er mulig å bli dårlig av mat som lukter helt fint. lover


#44

Dali sa for siden:

Hadde åpnet pakken og luktet. Dersom lukten er fin er maten sannsynligvis også fin/spiselig.


#45

AprilRyan sa for siden:

Jeg synes det er annerledes å spise svinekjøtt over datomerking enn oksekjøtt. Svinekjøttet hadde gått i søpla hos meg, mens oksekjøtt hadde jeg fint spist.


#46

Kjøkkenskriveren sa for siden:

Det er lukte-testen som gjelder hjemme hos oss også, både for kjøtt og andre ting (mer kritiske overfor fugl og fisk enn kjøtt fra pattedyr). Har aldri svikta oss så langt.

Mange meieriprodukter kan være helt fine lenge etter datostemplinga, har til og med opplevd melk som har holdt seg et par uker over tida. Meieriprodukter er dessuten sånn at det som regel er veldig lett å merke om de har blitt dårlige, lukta og evt. smaken levner vanligvis ingen tvil.


#47

Tjorven sa for siden:

Jeg svarte "Ja, ingen fare".

Det er en sannhet med modifikasjoner. Når ting har gått ut på dato (innen rimelighetens grenser) så lukter og kjenner vi litt på det. Virker det greit å tilbreder og spiser vi det. Sunn fornuft er aldri dumt.


#48

Ole Brumm sa for siden:

Man lukter på kjøttet. :nemlig:

Bra du fikk deg en god middag. :)


#49

leliane sa for siden:

Ville helt klart spist dem hvis de lukter tilforlatelig.


#50

Cazandra sa for siden:

Har ingen problemer med det så lenge de ikke lukter.


#51

Nikkimor sa for siden:

Jeg hadde nok ikke spis de, men så er jeg veldig pysete når det gjelder mat.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.