Jeg har kjøpt en pakke nakkekoteletter, som skulle være middagen i dag. Nå ser jeg at holdbarhetsdatoen gikk ut 21.11, for to dager siden. Jeg pleier å være nøye med å se på datoen og planlegge deretter, men nå bommet jeg.
Men er det ikke sånn at kjøttet blir mørere og bedre jo lengre det ligger da? Har sett kokker som sier at biffen må ligge til den nesten er grønn før de spiser den,. Jeg tror det ikke er noen fare.
Så lenge det ikke lukter av dem er det ingen fare å spise dem :nemlig:
Datostemplingen er en indikator på når varen ca går ut, og at den skal være minst holdbar til denne dato.. Noen ganger blir varer dårlig før denne datoen også, men vi spiser dem ikke fordi datoen er "god"... Varer etter denne datostemplingen kan være like god flere dager etter...
Jeg hadde sett på dem og lukta på dem. Ting som ikke lukter og som stekes skikkelig er jo ok - dato eller ikke dato. Hadde ikke bekymra meg det minste grann. Hvis vi derimot snakker 2 uker over datoen, hadde jeg vært en smule mer forsiktig. Det er normalt gode marginer på de datoene hvis ting har vært skikkelig oppbevart.
Jeg har forresten laget middag med 2-7 dager-over-dato-kjøttvarer mange ganger uten at det har gått galt noen gang.
Er de merka med "best før" eller "siste forbruksdag"? Sistnevnte følger jeg rimelig slavisk, for da er det ofte snakk om sårbare ferskvarer, men "best før" betyr jo bare akkurat det; at varen er best før den datoen men også spiselig etter det (såfremt den ikke tydelig er bedervet).
Hvis det lukter normalt så hadde jeg ikke vært det minste skeptisk. Holdbarhetsdatoer settes med god margin, har jeg inntrykk av, og så lenge maten oppbevares riktig så er det sjelden noe problem.
Hadde luktet på de først.
Datostempling er jo kun veiledende.
Det skjer ikke noe magisk med maten når datospemling er passert.
Jeg lukter eller smaker på mat før jeg kaster det.
Altfor mye god mat blir kastet her til lands.
Mer skeptisk til farseprodukter enn reint kjøtt mht holdbarhet.
I dag kastet vi fire biffer som var siste forbruksdag 26.11. :sint: Kjøpt i går, hos Meny. De luktet rett og slett kadaver. Så det er ikke alltid bare dato man bør forholde seg til.
Synes det er tragisk at så mange "gladelig" kaster brukbar mat. Jeg er glad jeg ikke tenker sånn. Her spises maten med mindre den er bedervet, og koteletter (som stekes svært godt) som er 2-3 dager på overtid og lukter greit pg ser greie ut, vil jeg betegne som svært så brukbar.
Jeg hadde stekt de godt og spist de dersom de ser fine ut og ikke lukter - datoen er veiledende, og som regel er den en indikator for hvor lenge det minst er holdbart, og hvor lenge det dermed er lov til å selge det. Har det vært oppbevart kjølig, samt lukter fhv. ferskt, hadde jeg ikke hatt noe problem med å spise det.
Jeg har hørt at fjærfe er det verste å spise bedervet.. og etter å ha gjort det å våres, så nei... jeg ville kastet det. Det er absolutt ikke verdt prisen OM man blir forgiftet.
Og nei. Man kan dessverre ikke lukte om maten er bedervet. Har den komme dit så er det helt hinsides å spise den, men det er mulig å bli dårlig av mat som lukter helt fint. lover
Jeg synes det er annerledes å spise svinekjøtt over datomerking enn oksekjøtt. Svinekjøttet hadde gått i søpla hos meg, mens oksekjøtt hadde jeg fint spist.
Det er lukte-testen som gjelder hjemme hos oss også, både for kjøtt og andre ting (mer kritiske overfor fugl og fisk enn kjøtt fra pattedyr). Har aldri svikta oss så langt.
Mange meieriprodukter kan være helt fine lenge etter datostemplinga, har til og med opplevd melk som har holdt seg et par uker over tida. Meieriprodukter er dessuten sånn at det som regel er veldig lett å merke om de har blitt dårlige, lukta og evt. smaken levner vanligvis ingen tvil.
Det er en sannhet med modifikasjoner. Når ting har gått ut på dato (innen rimelighetens grenser) så lukter og kjenner vi litt på det. Virker det greit å tilbreder og spiser vi det. Sunn fornuft er aldri dumt.