Jeg ser omtrent daglig at uttrykket "lik på" brukes, som f.eks. i "du er jammen lik på faren din". Det høres veldig fremmed ut for meg - er det et uttrykk som er vanlig i bestemte deler av landet, eller er det gangbart overalt? Jeg ville ha sagt "du er lik faren din" eller "du likner på faren din".
Lik på brukes der jeg kommer fra (Nord-øst i Hedmark) og flere steder i hedmark, så vidt jeg kan erindre. Her på vestlandet har jeg aldri hørt det, tror jeg.
Jeg sier det ikke ofte, men kan godt si det. Jeg kommer altså nordfra, og det er et ganske vanlig uttrykk der, slik jeg oppfatter det. "Han e' så lik på faren sin!" evt. "Han fins ikkje lik på faren sin!". :) Jeg tror derimot aldri jeg ville skrevet det.
Godt! :knegg: Det er i grunnen typisk meg å plukke opp ulike dialektord uten å egentlig legge merke til det selv. Når jeg tenker hardt etter, er det slettes ikke helt umulig at jeg kan ha skrevet det her inne. :p
Enig med Sue - det brukes både muntlig og skriftlig. Mest muntlig, riktignok. Jeg er vestlending, så det kan nok være et dialektuttrykk fra min ikke-bergenser-dialekt. Eller kanskje jeg plukket det opp da jeg studerte på Hedmarken i tre år? :gruble:
Jeg sier det nok. "Lik på" og bare "lik" har litt forskjellige nyanser.
"Han er lik/ligner på faren sin" sier mest om utseendet, men "Han er lik/ligner faren sin" sier også litt om andre kvaliteter. Synes jeg.
Jeg kan til nød være enig når det gjelder "han likner faren sin" og "han likner på faren sin", men for meg er det er uansett ikke noe som heter "han er lik på faren sin". :niks:
Jeg sier "han ligner på faren sin" når jeg mener utseendemessig, og "han er lik faren sin" når det gjelder andre kvaliteter. Det ville ikke falle meg inn å si at noen er lik på noen andre, og jeg får litt morbide følelser av setningen. Ser for meg at noen har lagt et lik på noen.
Har ikke hørt det, og hadde nok tenkt at vedkommende hadde lært seg et uttrykk feil. Ungene mine derimot kunne sagt noe sånt. "Jeg ønsker på meg" f.eks. Det anser jeg deg som prøve-og-feile-faser i språkutviklingen, som man veileder vekk ved å bruke det riktige begrepet.
Ser at det er flere som nevner Hedmark i denne tråden. Nå måtte jeg spørre min trysling-mamma, og hun bruker ikke uttrykket. Hun mener imidlertid å ha hørt det fra folk i mer avsidesliggende strøk av kommunen. Jeg kan heller ikke huske å ha hørt Blåmann eller hans Ringsaker-familie bruke "lik på".
Jeg kan si det, men ikke skrive det. Jeg mener det er en del av trønderdialekten ihvertfall. Om ikke så er det noen som har gitt meg dårlige vaner etter at jeg flyttet nordover. Jeg skriver kun bokmål, kunne ikke ha skrevet "lik på"
Eg seier det, og kan nok skriva det og, i alle fall i meir uformelle tekstar. Men så er eg og frå grisgrendte strøk utanfor Bergen. Eg vil og seia at det gjeld mest utsjånaden.
Jeg ville aldri sagt det, det heter å være lik noen. Jeg får omtrent like mye neller av folk som sier "spørre spørsmål" og "nå har jeg lyst på å si noe". :gal:
Jeg ville ikke sagt det, men jeg har også hørt det mange ganger. I ordentlig striledialekt kan man si "Du e jammen lik på far din". Det er kanskje helst den eldre generasjonen.
Jeg har svart at jeg godt kan si det (ikke uventet, antar jeg ... ), men ikke skrive det. Deretter ble jeg brått usikker på om det var jeg som skrev det i bloggen din.
Nå får du gi deg. "Lik på" og "spørre spørsmål" kan ikke sammenlignes. :snurt:
"Neller" ja, se det er et ord som ikke er i Riksmålsordboken. Det er imidlertid ordet "nelder".
Det viser seg at ordet "neller" kan være et slurvete dialektuttrykk for å få "krea" - som vi sier her nord. Det er en sterk følelse av ubehag, ofte nokså lik følelsen ikke så lenge etter at du har ramlet inn i en busk brennesler.
"Nelder" forklares som en foreldet ord for brennesler. En finner det visstnok i bruk i Wiers-Jenssen , Krøniker. Og ordtaket er selvfølgelg: "selv de klogeste høns kan forglemme sig og værpe i nelder".
Jeg kan ikke huske at jeg noensinne har hørt det noen si at man er lik på noen. Og jeg er nordfra jeg også.
Mannen mener at jeg ikke er det, men jeg er altså det.
"Krea"! :nostalgisk: Det er et sånt ord jeg aldri tror jeg har brukt, og sikkert ikke har hørt på tyve år, men jeg får umiddelbar Tromsø-flashback av det.
Nei, det er i hvert fall ingen som helst offisielt om ordet, hverken i dialektenes ordbok, den offisielle norske, eller riksmålets ordbok. Da skulle vi ha dekt opp mot 2 millioner ord. Bibelen innehar til sammenligning under 10.000.
Vi snakker forøvrig alle dialekt, uansett hvor enn vi bor i dette landet, eller? Skal være enig i at noen er mer vanskelig tilgjengelig enn andre. Når svigermor sier hun skal "homma bilen", så blir jeg i bedaring. Bent ut sagt irritert, altså alerert, blir jeg om jeg hører noen si "schøre på chino" om å kjøre på kino. Det er mange varianter av den regelrette språkfeilen der. Den tenderer er etter mitt skjønn til å gå over i sosiolekt, på samme vis som "væææeit" om å vite.
Jeg var en tur innom på facebook og da var det ei på vennelista mi som hadde skrevet på statusen sin at hun "gler sæ på helg" eller noe sånt. Har ikke hørt det uttrykket heller.
Jeg kniser litt av Skilpadda. Business as usual, altså. Og hvor irriterende er det egentlig med engelske ord og uttrykk i norsk dagligtale? På en skala?
Du kan hilse og be venninnen din get over herself, synes jeg. :nemlig: (Men det er vel fat chance? Not that there's anything wrong with that, altså. :knegg: )
Jeg både sier og skriver "lik på". Ikke konsekvent, men det hender det dukker opp. Jeg er fra østlandet, men har besteforeldre fra både nord og vest, så det er mulig jeg har plukket det opp fra dem.
Googlet "lik på", og noe sier meg at denne "lik på" ikke er skrevet at folk så gamle at de kommer inn her:, og at nettstedet heter ung.no skulle vel ytterligere bekrefte det:
"hei!
jeg er lssm ikke "lik" på magen for å si det sånn.:P jeg har lssm mer "fett" på andre siden ( hoftene ?) og på andre siden er jeg "tynnere" . liker den sia :P men er det normalt? hvorfor er jeg lssm tykkere på andre sia:S? Er 167,5 og veier 52.. jeg er 49 elns på låra. er det for mye?? jeg er 65 på mårningen rundt midjen,på kvelden er jeg 67-68:S og 76 på hoftene.. føler magen er tykk!!" ** Nettstedet start.no spør jenter om hvem de er mest "lik på"
Eg bruker det. Du er så lik på farn din, kan eg seie. Du er så lik på ho. Men når eg tenkjer på detno, er dtegetnlig et rart uttrykk.
Eg er frå Hardanger