Treåringen min begynte i barnehage nå i høst, og jeg er ikke særlig begeistret for "menyen". Dette opptar meg en del, og jeg har planer om å ta det opp med andre foreldre etter hvert (og FAU). Jeg regner imidlertid med at mange oppfatter den maten de serverer ungene som "vanlig norsk mat", og i den forbindelse lurer jeg på hva dere oppfatter som vanlig norsk mat.
Jeg er oppvokst i en fiskerikommune på landet, og jeg er vant med ren fisk, rent kjøtt, hjemmelagede fiskekaker, hjemmelagede kjøttkaker, hjemmebakt grovt brød o.l. Dette inklusive frukt, grønnsaker og potet er vel det jeg vil si at jeg oppfatter som vanlig norsk mat. Vi hadde aldri pannekaker, pasta (hvertfall ikke bare pasta uten kjøtt/fisk til), fiskepinner eller Toro tomatsuppe til middag.
Jeg tror nok veldig mange regner fiskepinner, tomatsuppe og pannekaker som vanlig mat, om ikke spesielt norsk, så i hvert fall veldig vanlig på norske middagsbord.
Det tror jeg også. Man kan likevel bestrebe seg på å gjøre det sunnest mulig i en bhg, men å forvente at de skal stå og steke kjøttkaker til 20 unger er litt drøyt syns jeg. Da ville heller jeg at personalet skulle brukt tid på barna, ikke på matlaging.
Om du vil ha mer avansert mat, så vil det jo mest sannsynlig kreve både mer øknomi, og personalet. Så da er jo alternativet ikke noe varm mat. Så kommer det jo an på hva resten av foreldrene mener.
Hos oss er det varm mat 1-2 ganger hver 14.dag. Så jeg bryr meg strengt tatt ikke om det er litt tomatsuppe eller pizzasnurrer der innimellom. Så lenge det ikke er hver dag.
I min verden finner vi faktisk på å spise både tomatsuppe og pizza av og til ;)
Men for å svare deg: for meg er vanlig norsk mat kjøttkaker og kløbb feks.. men mitt kosthold består ikke kun av vanlig "norsk" mat. Men generelt sunn grei middag, men med både kjøtt og fisk.
Det skal ikke så mye til å lage barnehagematen litt sunnere!
Ikke behøver man mer personale eller penger heller.Dette handler strengt tatt om planlegging og litt fantasi.
For eksempel kan man planlegge innkjøp og meny bedre, kjøpe grønnsaker , ris og poteter. Det kan man lage mye godt av på relativt kort tid. Brødbakedag med grovt brød eller rundstykker på planen er fint. Da kan det bakes mye av gangen som kan fryses ned og brukes ved siden av maten.
Menyen kan feks. være:
Grønnsakssuppe, grønnsaksgryte med ris ,pasta med kjøttsaus med masse vitaminrike grønnsaker i osv..
Jeg vil tro at innjøp av grønnsaker en gang i uken og god planlegging heller er en besparelse for barnehagen enn en utgift.
Stå på!
Om høsten bruker vi lage grønnsakssuppe sammen med barna. Så klart det går an!
Men det blir noe annet enn å lage ferske kjøttkaker etc. Jeg ser ikke på varm måltidet i barnehagen som et fullverdig middagsmåltid, men som varm LUNSJ.
Vi har ofte varm måltid på tur også vi. Da steker vi "pannekaker/lapper" på ei takke over bålet, varmer opp suppe, steker pølse o.l.
Nei, det gjør ikke jeg heller, netopp derfor trenger det ikke å være så vanskelig eller kreve så mye ekstra arbeid å lage den riktig. Ikke trenger den å inneholde kjøtt heller. Poenget må vel være at den ikke består kun av ferdig eller halvferdig mat!
Når jeg nevner hjemmelagede kjøttkaker og hjemmelagede fiskekaker, er det ikke fordi jeg mener at barnehagene skal lage det. Det var bare for å vise hva slags grunnlag jeg har fra oppveksten min. Vi spiser egentlig ikke det jeg regner som vanlig norsk mat her i huset. Vi spiser f.eks lite brød. Vårt kosthold består vel først og fremst av grønnsaker, frukt, kjøtt, fisk, nøtter, egg og noe meieriprodukter (f.eks yoghurt naturell, Biola, smør og gulost).
I barnehagen kunne jeg ønske meg at de i stedet for corn flakes serverte havre og andre kornsorter med mye fiber, i stedet for fiskepinner serverte fiskekaker med størst mulig andel fisk, serverte pannekaker svært sjelden (ja det er godt men inneholder vel ikke spesielt mye av de næringsstoffene man forventer av et måltid for et barn som skal vokse), i stedet for vanlig spaghetti serverte grov pasta, i stedet for å bake rundstykker og boller en gang i uken kunne bake grove rundstykker, grov pizza osv.
Jeg forventer ikke at de serverer middag, ja for min del kunne jeg faktisk sendt med all maten selv. Når de nå en gang skal servere dem mat kunne jeg imidlertid ønske meg at den ikke bare bestod av hvetemel, E-stoffer, sukker, frityr og tomme kalorier :rolleyes:.
Å steke kjøttkaker til 20 småbarn kan da ikke være så forferdelig stor jobb. Burde gå helt fint på ganske kort tid, med to stekepanner. Små barn spiser vel ikke SÅ mange kjøttkaker hver?
Det er nok der det ligger. Pannekaker, spaghetti med kun ketchup, tomatsuppe fra Toro-pose...
Etter å ha sett hva de kaller varm "mat" på sfo, er jeg motstander av gratis skolemåltid. Med de budsjettene jeg vet de vil få, blir matpakkene jeg selv lager et bedre alternativ.
Det er jeg helt enig med deg i! Det har vært temmelig mye rart i vår barnehage også, men med den nye ped. lederen har mye kommet på plass. Hun tar med ungene i grønnsakshagen og tar opp gulrøtter, så får de være med på å tilberede grønnsakssuppe etterpå. Vips! Både sunt og en flott aktivitet for barna! :nikker: Hun har kastet ut primen og pølsene, posesuppene og saften. Vi er strålende fornøyde!
Det går an å ta opp slike ting, og kanskje mange av de andre foreldrene mener det samme? Kommer du i tillegg med konstruktive forslag, setter de sikkert pris på det. Det er nok åpenbart at alle ikke har samme verdier og normer når det gjelder mat, desto viktigere å kommunisere hva man ønsker seg. Tenk om de tror at du synes det er heeelt strålende med corn flakes?
Jeg er HELT enig i det du skriver her om variasjon i mat, andre matvalg osv. og det hadde selvfølgelig vært mye bedre, men jeg tror dette KUN er et kostnadsspørsmål. Tomatsuppe koster "ingenting". Jeg synes du skal ta det opp på foreldremøte, men jeg tror desssverre at svaret blir at det er det ikke penger til....
Jeg skjønner ikke helt økonomiargumentet, vår barnehage serverer generell usunn og "tom" mat, jeg tror jeg handler mest om mangel på kunnskaper/interesse og aller mest et forsøk på tidsbesparelse. For det er veldig mange i norge som tror at det er mye raskere å lage posesuppe enn vanlig suppe.
Try får varm mat bare en gang i uken, og da er det suppe, pølser, spaghetti på boks, fiskepinner og sånt det går i. Jeg synes vi får lite valuta for pengene.
Men er det ikke også veldig mange der ute som tror at det er bare sånt unger liker?
Jeg tror mye av grunnen til at det velges lettvindt, er fordi det er al for lite snakk om det i barnehagen og at personalet ofte ser på det som et ork.
I Oslobarnehagene var det inntill for ikke så mange år siden, helt vanlig å ha en kjøkkenassisten som sørget for all varmmat. Da denne stillingen ble fjernet, falt oppgaven på avdelingene og det ble vanskelig å få tid til det og samtidig holde på aktiviteter en før hadde gjort.
Jeg tror det ikke nødvendingvis er mye dyrere å lage sunne alternativer, men personalet må motiveres ift det.
Jeg var styrer i en stor oslobarnehage, og da vi bestemte oss for å redusere sukkerinnak på bursdager og fester, ble personalet også mye mer bevisst hva de ellers serverte barna.
Det ble fremdeles servert både tomatsuppe og pølser av og til, men det ble mye oftere grønnsakssuppe, grov pizza, grønnsaksgratenger osv.
Jeg fikk ikke en eneste tilbakemelding fra foreldre ift hva de ønsket at barna skulle spise i barnehagen, så absolutt - gi beskjed! Det er mye lettere å gjøre noe med det, dersom en har fått tilbakemelding på at noen ønsker endring!
De gangene barnehagen har hatt matlaging som aktivitet for barna, har alle vært kjempefornøyde. Noen barn har vært med på butikken og plukket ut grønnsaker, noen har rørt i suppa, noen har dekket bordet. alt i alt ender de opp med ca tre barn per voksen uansett, selv om en voksen har holdt på med maten nesten hele dagen. Det er jo supert og stjeler egentlig ikke tid, siden matlaging er en verdifull aktivitet.
Men både voksne er jo veldig flinke til å glemme at unger kan synes sånne ting er gøy, også haster vi avgårde med å få gjort det unna mens barna gjør noe annet.
:sparke: Jeg har aldri stekt pannekaker selv, og når vi spiser det så kjøper vi ferdigstekt - Åmlis pannekaker. :hjerter: Jeg mener vi betaler noe sånn som 25-30 kr for en pakke på 10 pannekaker. Dyrere blir det helt sikkert så lenge man ikke tar med arbeidet.
(Det er mulig at det henger sammen med at vi ikke har hatt komfyr siden i fjor høst, men jeg har fremdeles vonde minner fra barndommen med pannekaker som smakte løk eller fisk. :urk: )
Jeg har greid å karre til meg ansvaret for meny i vår barnehage.
Holder nå å samle sammen oppskrifter og lage endelig meny.
Målet mitt er:
Å kutte ut poser helt.
-Få mest mulig reint kjøtt og fisk (ikke fiskepudding eller ferdige kjøttkaker hele tiden)
Minst mulig sukker
Masse grønnsaker og grovt mel.
Her er forslaget:
Uke 1:
Fiskesuppe
Havregrøt
Smøremat
Fisk i form med poteter og gr.saker
Kjøttdeig, grov pasta og tomatsaus
[size=3][/size]
Uke 2:
Grønnsakssuppe
Risengrynsgrøt
Smøremat
Kylling, pasta med ostesaus
Havregrynsvafler
[size=3][/size]
Uke 3:
Tomatsuppe
Havregrøt
Smøremat
Fiskegryte
Pizza med grov bunn
Uke 4:
Blomkålsuppe
Lapsgaus
Smøremat
Seibiff, potet, revet gulerot/eple og brun saus.
Grove pannekaker
MIn første jobb etter videregående (1990) var som kjøkkenasistent i en barnehage.
Det var ikke en fulltidsstilling (24 t/pr uke)
Dette var en barnehage med 4 avd. med barn fra 0-2 år.
(kan ikke huske hvor mange barn det var når alle var der, noe som forøvrig sjelden skjedde)
Matlagingen tok vel ca halvparten av tiden og resten gikk til ryding og vask etterpå, matvarebestilling, menyplanlegging osn osv osv.
Morgenmøte hver dag når jeg kom for at jeg skulle haoversikt over alle barn som var der den dagen. (pluss at andre ting ble tatt opp selvfølgelig)
Skal se om jeg husker noe av det jeg lagde da...
Fredagene var korte dager og da var det gjerne grøt.
Fiskeboller i hvt saus med kokte gulrøtter og poteter.
(litt tomatpure i den hvite sausen og ungene spiste litt ekstra)
Karri i sausen gjorde også susen, men hadde en mamma som klagde over at ungen luktet karri da....
Grønnsakssuppe
Kjøttbollelapskaus i brun saus.
(sånne små kjøttboler i hermetikkboks, og brun saus av jevning og negro)
Fiskegrateng laget med fiskefilè.
Trekt torskefilè.
Torskerogn (hermetikk der også) Delt i skiver og stekt i langpanne i ovnen under folie)
Kjøttpølsegryte i brun saus. Samme som kjøttbollegreiene men med kjøttpølse i steden.
Det var i gjennomsnitt fisk og kjøtt anhver dag.
Dette var i allefall noe, og alt ble laget fra "bunnen" av.
Det som tok tid var å renske og hakke opp grønsaker + å skrelle poteter.
Med det er aktiviteter ungene kan være med på i en viss grad i allefall.
Jeg lagde all maten alene, og det var for over 20 unger, det tok meg ikke så lang tid.
Jeg begynte 9 og maten skulle være ferdig til 12. Hadde IKKE dårlig tid, for endel av den tiden ble også brukt til andre oppgaver.
Eneste abret med det var at det tok meg MANGE år å venne meg av med å kutte grønnsakene i "små barn terninger".
Skulle ønske vi hadde kjøkkenassistent!
Vi er en barnehage med 48 barn. Vi har vamt måltid alle dager utenom en. Vi har to kjøkken på huset og bytter på hvem som skal lage. Men matlaging kan ikke ta mer enn maks en time! Frossne grønnsaker har reddet oss.
Hva om de som har senvakt begynner med å skrelle litt poteter og andre grønnsaker dagen i forveien, når det er få barn?
Da er det jo også lettere å la ungene hjelpe til. Ser i barnehagen der minsten går at det er få unger igjen etter kl 16.30.
Og kommer jeg på dent iden er gjerne avdelingen ryddet og ungene sitter og slapper av. Den tiden kunne jo vært fint å bruke til slike ting.
Mye av maten jeg lagde, var mat som gjorde seg selv etter at grønnsaker og poteter var rensket og kuttet opp.
Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.