Jeg skal invitere til juleaften for første gang i år. Det blir startet nye tradisjoner, og jeg har tenkt å bake også. Det blir fornyelse fra mammas fem-seks-syv tradisjonelle sorter, pepperkaker videreføres nok som den eneste. Jeg har altså carte blanche og vil gjerne høre hvilke dere baker?
Min liste er da som følgende:
Jeg er nok ikke den rette å spørre. Jeg synes svært få julekaker er gode, og i allefall ikke de tørre. I gamle dager bakte de vel sånne tørre kaker fordi de holdt seg lenger, antar jeg.
Kokosmakroner er populært, men kan ikke bakes i mitt kjøkken. (Flyter ut og blir helt feil hver gang)
Oppdatering:
Jeg har for første gang i mitt liv klart å lage kokosmakroner. Og de ble helt perfekte! :stolt:
Dessuten laget jeg dem med sukrin, så da kan jeg også spise dem. :p
Mere oppdatering:
Jeg har laget Sarah Bernhard også. Jeg blir jo rene kjøkkendronningen snart. :filer:
Her blir det pepperkaker, krumkaker (eller strull, vet ikke helt enda) og kransekakestenger, tror jeg. Moderat kakeomsetning i jula. Hadde vi hatt mer besøk skulle jeg lagd Sara Bernhard også.
Her har vi bakt kransekakestenger, brune pinner, serinakaker, pepperkaker, kakemenn og havredrømmer. Skal kanskje prøve meg på krumkaker også, men vet ikke hvordan de blir på melkefritt smør.
Marsipan regnes vel som julekake. :riktig: Hmmm, konfekt kanskje men her regnes det også. Ellers ville det aldri blitt julekaker i det hele tatt omtrent. Pepperkaker av deig kjøpt på IKEA er flott.
Vi lager pepperkaker, hvite kakemenn, kransekakepinner og berlinerkranser. Svigermor har med krumkaker, lefser og "rosakaker" når hun kommer lillejulaften.
Vi baker som regel lite til jul, det går lite kaker. Pepperkaker lager vi alltid, ellers baker vi gjerne en vanlig sjokoladekake eller noe sånt. Nå som vi har takke blir det sikkert også tykklefse med sånn deilig smør- og meliskrem inni. Ja, også hender det mamma tar med seg krumkakejernet og røre, også lager vi krumkaker sammen.
For noen år siden bakte jeg alltid masse forskjellige sorter med julekaker. Bare gode selvfølgelig, ikke de triste tørre. :) Etterhvert har vi gått over til å lage bare de sortene vi liker best, og mye av dem. De store guttene mine spiser godt av julekakene. Det pleier å være pepperkaker, lyse kakemenn, veldig gode cookies med sjokoladebiter og nøtter, aniskringler (gjærbakst som vi har til frokost), kransekakestenger, noen ganger mandelflarn (som jeg syns er veldig godt) og noen konfektslag. Pleier å ha konfektverksted med venninner rett før jul.
Har funnet ut at det går veldig lite kaker på julaften. For første gang skal vi bare ha glutenfrie og melkefrie kaker. Har en femåring på diett og siden han som oftest må ha med eget tenkte jeg det ville være en god opplevelse for ham å kunne velge fritt for en gangs skyld:nemlig:
Her blir det:
Pepperkaker
Berlinerkranser
Krumkaker
Halvmåner
Brune pinner
Kokosmakroner
og muligens en porsjon til med pepperkaker, for den oppskriften jeg har prøvd i dag, var veldig god. :plystre:
I tillegg foregår det litt byttevirksomhet i familien, så vi har som regel lefser og smultringer også.
Jeg baker peppernøtter, berlinerkranser og brune stenger sammen min mor. Barna og jeg drar til henne, så baker vi og så avslutter vi med at pappaen min lager middag på kvelden. Superkoselig tradisjon som innebærer at jeg slipper å lage deiger. :knegg:
Ellers lager ikea superb pepperkakedeig, så det lager jeg hjemme med ungene. Og så Sarah Bernard, og kransekakestenger. (Fordi jeg ikke tåler hvete)
Og så skal jeg lage trysilsnipp i år, for det elsker visst lillebror. Han har fått det i barnehagen. Og vi skal lage seigmenn og peppermyntekuler.
Jeg liker ikke julekaker så godt. Det vil si - jeg spiser dem i bøtter og spann, men jeg griner litt på nesa mens jeg tygger. Så jeg lurer på om jeg skal lage noe godt i stedet i år. Jeg funderer på muffins med sjokolade og appelsin, og kanskje en honningkake. Det kan vel kanskje havne innunder kategorien moderne julekaker, kan de ikke?
Pepperkakehus blir det også, jeg teller det som ett av slagene.
Jeg lager alltid berlinerkranser til jul. Det er min yndlingssort, så den sikrer jeg bestandig. Ellers blir det pepperkakehus i år, og så kunne jeg tenke meg å lage Sarah Bernad (eller hvordan det nå skrives).
Jeg er dessverre alt for glad i julekaker. Noe jeg er ganske alene om i julen har jeg inntrykk av, det kjennes som om jeg står for halvparten av familiens julekakekonsum alene :gruble:
Vet ikke helt om jeg orker alle i år, men pleier å lage:
Kromkaker (sammen med en venninne)
Pepperkaker (og pepperkakehus)
Sukkerkringler
Fylte halvmåner
Lefser (har jeg, min mor og kusine bakt i dag!)
Rømmebrød
Ristopper + Ristopper uten egg og melk
Peppermyntesjokolader
I tillegg bytter jeg til meg brune pinner og sirupssnipper (og av og til kokosmakroner) fra mamma som hun lager samtidig som jeg baker rømmebrød. Jeg har ikke takke selv og det er koselig å bake sammen!
Det er sikkert noe jeg har glemt :gruble: Åpner kokeboka hvert år (som er full av hefter og løse lapper) og kommer alltid over slag som jeg "å, ja - må jo bake det også...". Prøver å begrense meg til å bake kun de slagene jeg vet blir spist opp (og som jeg kan gi bort til famile etc.) men noen år ender jeg opp med 11 slag (inkl. lefser og rømmebrød) likevel. Er gøy da! :kneggnisse:
Jeg lager som regel cookies (med sjokolade og nøtter), cola kaker og kransekakestenger. I tillegg lager LøveMannen kakemenn og lefser og så får jeg peppernøtter fra min mor. Vi lager også pepperkaker, men her jukser vi og kjøper ferdig deig....
Mine er for lengst i boks, mangler kun ett slag av mine faste. Lager forskjellig hvert år og prøver alltid noe nytt.
1.kanelmåner med krydder
2.sandnøtter
3.kolakaker
4.mandelstenger
5.Fru Aalskaker
6.pepperkaker
7. Vepsebol
8. Kransekakestenger
Så får jeg i tillegg en stor boks med krumkaker av farmora mi.
Risboller (eller negerboller, som min mor kalte de da vi var små :fnis:)
Delfiakake
Disse er faste. Er gubben hjemme lager vi oftest kokosboller (jeg orker ikke holde på med det griseriet alene) men strever alltid med at de blir mer kokospannekaker:o. Og i år hadde jeg tenkt å prøve å lage peppermyntesjokolader. Og mulig vi kjøper en liten kransekake.
Alle småkakene er "planlagt" i adventskalenderen til ungene. I dag spurte mor mi om hun kunne være med når vi skulle bake pepperkaker, og lurte på når vi skulle gjøre det... Jeg ville liksom ikke svare foran ungene... Eldste skjønte det nok, for hun bare smilte:D
-Pepperkaker
-Kakemenner
-Risboller ( kva gjer ein ikkje for mannfolka )
-Kokosmakroner
-Delfiakake ( eg gjer nesten litt for masse for mannfolket mitt )
-Lussekatter må til på Lucia dagen
-Sjakkruter
-Og endå nokre til som eg ikkje heilt husker i farten. I tillegg kjem jo alt julesnopet som eg har pleid å lage. Me koser oss virkelig i adventstida og romjula :knegg:
Jeg er ikke spesielt glad i kaker, men liker å bake, så her blir det alltid en del slag. På våre store familiejulfeiringer, hender det vi har både 14 og 15 slag når alle bidrar. Jeg pleier i hvert fall å bake:
Siden førjulstida er "høysesong" for meg jobbmessig, blir det ikke så mye baking.
I år blir det kokosmakroner og kakemenn. I tillegg lager vi pepperkakehus.
Jeg holder meg ikke til de tradisjonelle julekakene, det blir sjelden nok tid til det. I stedet baker jeg sånne som jeg vet blir spist. Hos oss ser lista sånn ut:
Pepperkaker
Kakemenn
Nøttetopper
Drømmer
Kokosmakroner som regel
De neste to kommer fra min mormor
Smultringer
Krumkaker
I tillegg lager jeg alltid risboller og nøttepraliner alene og litt annet av konfekt også sammen med ungene og Kaija og hennes unger. Halvparten av nøttepralinene byttes i Sarah Bernard som ei venninne lager forresten.
Lefser hører også med. I år kjøper jeg, men neste år, DA skal jeg bake selv.
Her bakes det krumkaker, kokosmakroner, pepperkaker,kransekake,colakaker, risboller. Av mamma får jeg noen slag til. Vi er ikke kakeglad noen av oss men bakt blir det likevel.
Ellers blir det gjærbakst og gode brød og dajmkake som er godt å ha i fryseren.
Vi baker hvite kakemenn hvert år, ellers varierer det litt. Er ikke noe spesielt glad i småkaker, men sjokoladekjeks er godt.Mamma bidrar med noen ordentlige kaker:).
Emma- de skårne pepperkakene er nydelige synes jeg. :nam:
oppskrift:
Verdens beste pepperkaker (ja- de heter det :) )
250 g. smør
125 g. lys sirup
250 g. melis
1/2 dl kremfløte
400 g. hvetemel
2 ts natron
2 ts. malt nellik
1 ts. kanel
100 g. hakkede mandler
Kok opp smør, sirup, melis og fløte under omrøring.
la blandingen få avkjøle litt og rør inn resten av ingrediensene.
Elt deigen godt.
Trill ut til en pølse (ca. 4-5 cm tykk)
Skjær skiver og legg på papirkledd plate. Om pølsen er for varm til å skjære i, kan den legges litt i kjøleskap før man skjærer den.
Stekes 200 grader i ca. 10 min.
La kakene avkjøle litt før de legges på rist.
Vi gjerne bake, hvis det blir tid:
Pepperkaker (deig er kjøpt inn, men i fjor ble den liggende til august i år før vi heiv den :flau:)
Serinakaker (namnam)
Colakaker
Cookies
Jeg har planer om å bake noe, men det er tvilsomt at det blir 7 slag. Ender alltid med å kaste en hel haug allikevel, så jeg kan likegodt begrense meg :)
Har uansett planer om å bake følgende:
Pepperkaker av kjøpedeig, of course.
Montere pepperkakehus, kjøpt det også
Mor Monsen kake
Peppernøtter
Div konfekt og marsipan
Også kjøper jeg smultringer, kromkaker og evt kransekakestenger.
Det burde holde i massevis!
Hadde jeg ikke hatt en ettåring kjasende rundt bena mine, ville jeg kanskje ha bakt litt mer, men jeg er avhengig av at sambo er der og holder henne borte fra ovnen og ikke går i veien.
Gleder meg skikkelig! Det er en av de koseligste tradisjoner jeg vet om!
Vi lagde havremakroner igår. Det var veldig godt jo. Tror ikke de holder til jul, så det skal vi lage igjen.
Ellers skal vi være hos svigers i jula, og da trenger jeg ikke bake noe særlig til å ha her hjemme :)
125 g mandler
200 g smør
2 dl sukker
1 dl sirup
2 ts malt ingefær
2 ts kanel
2 ts nellik
1 ts natron
350 g hvetemel
Mandlene grovhakkes (oppskriften sier at de skal skoldes, men det gidder ikke jeg). Smør og sukker røres hvitt, så har man i sirup, krydder og natron, og til slutt mandlene og hvetemelet.
Deigen eltes smidig og rulles i to jevntykke pølser som klappes flate på toppen og siden så de blir rektangulære. Pakk pølsene inn i gladpack og legg dem i kjøleskapet noen timer eller over natta. Så skjæres pølsene i tynne skiver som legges på stekebrett med bakepapir. Stekes midt i ovnen på 175 grader i ca 10 minutter. Avkjøles på plata før de taes av.
De er veldig lettvinte å lage, og smaker mye bedre enn vanlige pepperkaker - det synes vi i hvert fall i vår familie. Det er de eneste julekakene jeg spiser for mer enn syns skyld.
Smultringer, Goro, krumkaker, pepperkaker, kolakaker og julemanna er obligatoriske.
Hvis jeg har tid blir det Berlinerkranser, iskake og ei konfektkake også.
Jeg har lagd:
Pepperkaker
Hvite kakemenn (myke og luftige)
Sjokoladestenger
Colastenger
Pikekyss (nam-nam)
Skal også lage havresjokoladekuler rullet i kokos eller perlesukker, risboller, peppermyntekuler med mokkabønner, chocolate chip cookies og jærlefser (hvis jeg får tid til det).
Jeg skal gjøre det samme som deg i år, Koma. Prøve helt nye tradisjoner. Men vi skal ikke ha jula hjemme da, så vi tar med kakene til mamma og pappa. Mamma har nesten sluttet å bake.
Vi skal prøve oss på:
Pepperkaker (takk, Ikea)
Kransekakestenger (Takk, Odense)
Brune pinner
Kakemenn
Sarah Bernhard
Sjakkruter eller hva de nå heter
Kokosmakroner
I morgen skal her bakes kakemenn og pepperkaker, mer gidder jeg ikke når vi likevel skal reise bort. Vanligvis har jeg vekslet på disse:
Tjukklefse (man har da selvsagt takke)
Goro (man har da selvsagt elektrisk gorojern)
Krumkaker (man har da selvsagt elektrisk krumkakejern)
Smultringer (man har da selvsagt smultringepresse)
Fattigmenn (man har da selvsagt fattigmanntrille)
Diverse typer pepperkaker/sirupssnipper/skårne
Jødekaker
Kransekaker og -stenger, nøttemakroner, kokosmakroner
Delfiakake, risboller, cornflakesboller
Havreflarn
De siste krever dessverre ikke eget utstyr. Jeg er glad vi har mye lagringsplass....
Tørrvafler er glutenfrie, og burde vel være kurante å lage melkefrie også?
500 g potetmel
250 g sukker
250 g smeltet smør (margarin, blå soft, whatever)
4 egg
3 ts bakepulver
Pisk eggedosis av egg og sukker, bland i det tørre.
Kan stekes i vaffeljern, men da må du smøre godt hele tiden, og det blir et svineri å få rent etterpå. Vi la bare røra i klumper på ei stekeplate, 225 grader i noen minutter. De skal være ganske lyse, og er veldig sprøe og gode.
Jeg lager krumkaker (fordi jeg steker dem med en venninne og vi har det gøy mens vi holder på). Og dessuten Sara Bernard, sandnøtter, Maximillias coockies, pepperkaker og pepperkakehus.
I fjor bakte jeg mitt første og eneste slag, og det var pepperkaker. Ikke blei de gode, og ikke blei de fine. I år er jeg imidlertid veldig ambisiøs og prøver meg på pepperkakehus. :knegg: Det blir vel kanskje pepperkaker også, men ikke noe annet.
Jeg skulle egentlig ikke lage noe særlig til jul. Men nå har jeg laga pepperkaker og kransekakepinner, Sara Bernard skal bakes i morra, og så har jeg lyst til å lage krumkaker og kakemenn og kolakaker. :gruble: Og mozartkuler. Hvem i huleste skal spise alt dette?
Da var pepperkakene i boks, det samme er drømmene, risbollene og nøttepralinene. Lefsene er i fryseren sammen med smultringene og Sarah Bernardene jeg fikk fra venninna mi. I morgen baker jeg nøttetopper og så får jeg altså krumkaker av mormor.
Til helga baker vi lussekatter og rundstykker. I neste uke steker jeg medisterkaker. (Kaker det også. ;) )
Da gjenstår konfektverksted og kakemenn til siste helga før jul.
Dere som lager Sarah Bernhard: Lager dere ordentlige Sarah Berhard eller de litt mer lettvinte variantene? Moren min lager bare de originale, hvis en kan kalle dem det, og jeg kjenner jeg føler at jeg jukser litt hvis jeg lager de enkle variantene. :sparke:
Min mors Sarah Bernhardt
(Visstnok korrekt skrivemåte. Oppkalt etter skuespiller.)
Bunn:
200 g malte mandler
200 g melis
3 eggehviter (2? kommer an på str). Pisk stiv.
Kna godt sammen, trill ut pølse, del i biter. Stek 200 g-220, ca. Litt varm ovn.
Fyll:
60 g melis
3/4 dl vann
Kok i minst et kvarter på svak varme. Seigt. Visp 3 eggeplommer. La vispen gå og tøm i sukkervann mens det er kokvarmt. I en stråle. Tykt. Avkjøl. 150 g smør høvles på en tallerken så det blir mykt. Bland en ss kakao i eggemassen. Ta i en ts med smør om gangen mens vispen går. Men da må eggemassen være kald. Smør oppå kakene. Sett kaldt. Kjøleskap. En dag eller to. da blir bunnen mykere. Skal være litt seige. Sett så i frysen. Ha litt ekte rom i kremen hvis du vil.
Topp:
Smelt sjokolade i vannbad, en plate. Ikke delfiafett. Dypp kakene raskt i dette. Ha en skål i gryten, smal skål. Sett i frysen igjen.
Jeg skrev med en hånd mens jeg snakket i tlf, så bær over med trykkleifer.
Høh. Jeg tror jeg er tilhenger av kakeevolusjon. Sarah Bernhardt med smørkrem har blitt til Sara Bernard med trøffelkrem. Verden går framover. :nemlig:
Det er flere grove feil i fyllet, Hyacinth. Melis, vann, eggeplommer, kakao og smør skal byttes ut med kremfløte og kokesjokolade. Har du et snev av dysleksi?
Vi har bakt kakemenn for første gang i dag. Geniale greier! Det smaker jo strengt tatt som søt og sprø papp, men poden er strålende fornøyd, og spiller ut scener fra Cars med traktor- og bilkaker.
Kakemennene blir nok ikke noen schläger her. I tillegg til dette har vi laget (og spist opp...) marsipan. SB'ene slapp jeg opp for smørkrem i går kveld, så i kveld skal jeg prøve Skilpaddas trøffelkrem. Adriennes kokosmakroner var farlig gode, og forsvant på null komma niks. Jeg skal doble oppskriften, og kjøre en runde til på dem.
Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.