Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Glutenfritt julebrød?

#1

DM sa for siden:

Noen som har en oppskrift, eller må jeg eksperimentere meg frem til noe?


#2

DM sa for siden:

Jeg får vel eksperimentere da.


#3

Dragen sa for siden:

Gjør det, og så deler du resultatet med oss andre. Vær forsiktig med Jyttemjølet, det setter visst litt mye smak.


#4

Trois sa for siden:

Vi bleier å bake dette:

2 dl vann
1 dl Pofiber

50 g smør
1,5 dl melk eller vann (jeg bruker havremelk)
25 g gjær (må være fersk)
100 g Jyttemel
300 g Toro kakemiks
3 ss sukker
1 dl rosiner

Ha Pofiber i lunkent vann og la svelle i ca 5 minutter. Smelt smør og tilsett melken. Ha så Pofiberblandingen i, og tilslutt gjæren.
Ha mel, sukker og rosiner i en bolle, tilsett væsken og elt alt godt sammen.
La det heve i ca 30 minutter.
Kjør deigen en omgang i maksinen.
Ha i en brødform.
Etterhev i ca 15 minutter.
Pensles med egg eller olje.
Stekes på 200 grader i ca 20-25 minutter.


#5

Dragen sa for siden:

Trois - tror du det lar seg bake i brødbakemaskinen?


#6

Nessie sa for siden:

Julebrød glutenfrie

1 porsjon

25 g gjær
1 liten flaske lettøl
2 ms olje
1 ms eddik
1 ms sirup
1 ts salt
4 kokte og finhakkede pomerans skall
1 ms brødkrydder
1 dl kesella (myse)
1,5 liter Mixwell lyst basismel
Pensle med egg
Garneres med sesamfrø og valmuefrø

porsjon gir ca 2 brød

Smuldre gjæren i bakebollen. Hell over øl og rør til den er oppløst. Tilsett oje, eddik, sirup, salt, krydder, kesella og det meste av melet. Spar litt til utbaking.
Arbeid deigen godt og settes til heving i en time. Ha mel på arbeidsbenken og kna deigen godt. Ta av litt av deigen til pynt.
Del resten i 2 deler og form til en rund bolle. Legges på en plate med bakepapir.
Kjevle ut deigen til pynt og lag figurer som festes på bollene med litt vann.
Dekk over og la det heve i en time til.
Pensle med pisket egg, strø med frø og stek ved 200 grader i ca 30 minutter. La de kjølne under håndkle.

(red anm:) Dette er en svensk oppskrift og da øltyper er forskjellige der og her i landet så må en være obs på gluten innholdet i øl. Norsk Cøliakiforening har godkjent 3 øltyper i ett glutenfritt kosthold:

Corona, Sol og Lapin Culta. Det fins og mange flere på markedet ute i verden, men jeg vet ikke om dette kan skaffes i norge.

www.matoppskrift.no/sider/oppskrift3296.asp


#7

DM sa for siden:

Er pomerans-skall det samme som sukat? (Og Guniss: Øl har jo gluten i seg?)


#8

Nessie sa for siden:

Norsk Cøliakiforening har godkjent 3 øltyper i ett glutenfritt kosthold:

Corona, Sol og Lapin Culta.


#9

DM sa for siden:

Ah, ok. :)



#11

DM sa for siden:

Ja, jeg så det. Så nå googlet jeg sukat også og fikk dette resultatet. Så da er det gjerne det samme.

Med øl i, så blir det vel litt sånn vørterbrød-aktig, gjør det ikke?


#12

Nessie sa for siden:

Jeg vil tro det? :vetikke:

Aldri prøvd. Fikk nesten litt lyst prøve. ;)

Sukat er jo :skremt:


#13

DM sa for siden:

Men er det det samme som Pomerans? Det må jeg finne ut av.

#14

Nessie sa for siden:

:detektiv:


#15

Trois sa for siden:

Ja det tor jeg, men sikker er jeg ikke:D


#16

Trois sa for siden:

Denne har vi prøvd, og den var ikke god.


#17

Kneazle sa for siden:

Jeg trodde jeg hadde tatt vare på en oppskrift jeg hadde tenkt å prøve, på grovt glutenfritt brød med tranebær. Men nå er den søkk vekk. Skal lete mer i morgen, og legge den ut her hvis jeg finner den.


#18

Kanina sa for siden:

Julebrød? Er det det samme som julekake? I så fall kan man vel bake en grunndeig ala bolledeig, og ha oppi rosin og sukat etter eget forgodtbefinnende, vel?


#19

DM sa for siden:

Jo, man kan nok det, jeg bare er litt på leting etter en oppskrift som jeg har mistet. Min mormor hadde med seg en oppskrift fra nordnorge (Bodø) når hun flyttet sørover før krigen startet (altså lenge siden) som har vært nedarvet i familien gjennom generasjoner, og var veldig spesiell, og så har min mor gitt meg sin oppskrift, uten å ta kopi, og jeg har mistet den når jeg har flyttet. :( Jeg hadde et håp om at kanskje det ville dukke opp en som kunne ligne ...


#20

Nessie sa for siden:

Så det sto noe om glutenfri julebakst i VG idag. :jupp:

Sett på hjemmesiden til cøleakiforeningen eller noe? :blond:


#21

Honda sa for siden:

Med rosiner og sukat i?



#23

DM sa for siden:

Ja, jeg sjekket der også. Jeg fant ikke noe. Men det skal sies at jeg er elendig på å lete. Ja.

#24

Kneazle sa for siden:

Åh, er det sånt julebrød du mener? :blond: Vi kaller det julekake, vi.

Her er en oppskrift. Jeg har ikke prøvd den.

Glutenfri julekake

          500 g Semper samt litt til utbaking 

1,5 ss prekokt rismel
1,5 ts kardemomme
100 g meierismør
150 g sukker
2 egg
3,5 dl melk
50 g gjær
ca 200 g rosiner (og 100 g sukat)

 FREMGANGSMÅTE:   

Varm smør og melk til 30-37 grader. Smuldre gjæren i bakebollen og tilsett væsken. Tilsett egget og visp litt. Bland i det tørre. Visp ca. 10 min. Heves til dobbel størrelse. Bakes ut og has i 2 små former. Etterheves. Pensles med egg fra oppskriften. Stekes på nederste rille 180 grader i 40 min.
Kilde: matoppskrift.no


#25

DM sa for siden:

Åja, det var midt i blinken! :lykkelig: Den ligner på mammas gamle også. :jippi:

Ja, jeg også har tenkt mange ganger at det er da mer kake. :ja:

Tusen takk!


#26

Kneazle sa for siden:

Så bra, DM. :) Si fra når du har testet den. Hvis den blir bra skal jeg gjøre et forsøk også.


#27

DM sa for siden:

Det skal jeg gjøre. Jeg kommer i så fall til å bytte ut meierismøret med blått melkefritt, og melken med havre eller rismelk.

Jeg lurer litt på hva prekokt rismel er?


#28

Kneazle sa for siden:

Jeg har aldri brukt rismel, men har sett at de har det på Meny. Aner ikke om det er prekokt, da. Ellers får man jo tak i alt på nett.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.