Jeg er pinnekjøttspiser i jula, og ikke spesielt glad i ribbe. MEN elsker surkål! Så når det er ribbemiddag spiser jeg surkål med litt saus og medisterkaker til.. Har aldri prøvd å lage hjemmelaget surkål før men innbiller meg at det må være svinaktig godt?! Noen som har en god oppskrift?
Vi lager den også på slump. Min jobb har i alle år vært å finsnitte mengder av kål julaften formiddag (vi har stor familiejul), og så er det moderen som slumper med karve, eddik og sukker - og ribbefett, hvis jeg husker rett. I min gamle Gyldendals Store Kokebok, står det følgende:
1 kålhode (ca 3/4 kg - rød eller hvit)
75 g smør/svinefett
1/4 liter ripssaft eller eddik
2 ss sukker
1-2 oppskårne epler
ca 1/2 ss karve
ca 2 ts salt
Ha fettet i kjelen. Finstrimlet kål og epler legges i kjelen med salt og karve mellom lagene. Bland saft/eddik og sukker (hvis man bruker saft tilsettes sukker bare hvis saften er sur) og hell over kålen. Sett kjelen over varmen og småkok til kålen er helt mør. Bruk svak varme så slipper man å røre.
Høres ut som en grei oppskrift, men jeg tror jeg kommer til å droppe eplene når jeg skal lage surkål helt alene for første geng denne jula.