Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Kakemenn

#1

Tertit sa for siden:

Noen som har en god oppskrift på harde kakemenn som de vil dele?


#2

Veronal sa for siden:

Dette er min favoritt (gedigen oppskrift - du kan gjerne dele den på 4):

Kakemenn a la Marie

750 g sukker
125 g smør
1,5 kg hvetemel
0,5 l vann
3 ts hornsalt

Smør, sukker og hvetemel smuldres sammen. Ha i hornsalt. Spe på med vann til deigen blir passe. Blir deigen for bløt, ha i litt mer hvetemel. etc etc

175 grader C i 10-15 min - avhengig av din ovn.


#3

Marge sa for siden:

Denne lager jeg hvert år:

2 dl smeltet smør
2 dl melk
1/2 dl kefir
330 g sukker
800 g hvetemel
2 ts hjortetakksalt

Bland alle ingredienser og la deigen stå natten over i kjøleskapet.
Stekes på 190 grader i ca. 7-8 min.


#4

Solblomst sa for siden:

1 kg. hvetemel.
1 pk. melis.
280 gr. smelta smør.
2 1/2 dl. vann.
4 ts. hornsalt.

175 grader til de er gylne.


#5

Stompa sa for siden:

Er dette spekulasi? Sånne hvite kaker stukket ut med pepperkakeformer? :trenger også oppskrift:


#6

Solblomst sa for siden:

Jepp.


#7

Tertit sa for siden:

Tusen takk for oppskrift alle tre!
Skal prøve Veronas oppskrift på lørdag, men har tenkt å prøve de andre to også :nikker:


#8

Tertit sa for siden:

Måtte lete fram denne tråden igjen. Veronas kakemenn ble stor suksess her i fjor, så jentungen har ønska seg de i år også :)



#10

Ibidelma sa for siden:

Jeg liker de som er myke, ikke harde og crispy, hvilke oppskrift velger jeg da?


#11

Tangerine sa for siden:

Spekulasi? Det var da et merkelig ord. Hvor kommer det fra? :studere:


#12

Ibidelma sa for siden:

Og jeg som trodde noen hadde svart på mitt spørsmål :snurt:


#13

Malama sa for siden:

Spekulasi er et ord jeg aldri har hørt.

Vi kaller det julemenn, også kjent som kakemenn i andre deler av landet.

Jeg bruker følgende oppskrift, og de blir litt myke med mindre man kjevler for tynt/steker for lenge.

3 kopper sukker
1 kopp potetmel
1 kopp vann
1 kopp melk
1 kopp flytende margarin
1 sammenpisket egg
2 ts hornsalt
Ca 1 kg hvetemel

Ha sukker, potetmel, vann, melk, flytende margarin, pisket egg og hornsalt i bollen.

Tilsett hvetemel, pass på å ikke ha i for mye. Den skal ikke klisse for mye, men litt.

Kjevle ut deigen, og trykk ut kakene

De skal være litt tykke.

Stekes ved 175 grader, varmluft, 2 brett om gangen til de er gylne,
ca 10 – 12 min.

Males med konditorfarge når de er kalde.


#14

Ibidelma sa for siden:

Takk, Malama :) Skal testes ut ikveld! :)


#15

veobra sa for siden:

Hvordan er holdbarheen på kakemenn, julemenn, spekulasi... Kan jeg bake nå og ha dem til jul, eller er det ferskvare? :østlandsdame uten erfaring:


#16

Tangerine sa for siden:

Skulle gjerne svart, men jeg har aldri laget. Skal lage i år for første gang. :jupp:


#17

Malama sa for siden:

Jeg laget mine forrige helg, putter dem i kakeboks (sånn typsik metallboks med lokk) og de holder seg fint til jul og påske for den del. (vel, mamma kastet alltid det hun fant når hun skulle vaske kakeboksene til påske (for å bruke dem til noe annet, altså)

Men, de som blir liggende til neste desember er blitt harde altså... Ikke farlig å spise, de mygler ikke eller noe, men de blir tørre og harde etterhvert...


#18

veobra sa for siden:

Takk, jeg har også en oppskrift med revet sitronskall. De skal males med konditorfarge før de stekes. Tror jeg må prøve dem også.


#19

Ibidelma sa for siden:

To deiger ble satt igår kveld. Gleder meg til å bake sammen med storejenta idag =)


#20

silje sa for siden:

Nei, det er feil altså; Hvite kakefigurer skal males med konditorfarge ETTER at de er stekt og avkjølt.


#21

Malama sa for siden:

Og dertil er det praktisake med denne deigen, min i alle fall, at den er klar til kjevling så snart den er ferdig, trenger ikke overnatte i kjøleskapet. Lag deig, kjevle, stikk, stek, avkjøl (og mal, men mine ligger fortsatt umalte i boksene sine da...)


#22

veobra sa for siden:

:yessir:

:nissefnis:


#23

Dixie Diner sa for siden:

Du Veronal ... Jeg liker egentlig ikke hvite kakemenn. Etter å ha smakt dine (brett nr. 2 står i ovnen nå) er jeg frelst! :dåne:


#24

Grøten sa for siden:

Hmmm...jeg ser at ingen andre enn jeg har vaniljesukker i deigen. :tullerdu:
Det som gir sååå god smak.
Oppskriften jeg har var vel generelt veldig ulik dere andres?

Jeg baker etter følgende oppskrift og dem er elsket:

150 gr smeltet margarin
3,5 dl sukker
3 dl melk
1 ts vaniljesukker (Tar gjerne litt ekstra)
3 ts hjortetakksalt
1 l hvetemel. (Mer må til, dæsjer oppi rett før utbaking!)

Bland alt og la deigen hvile i noen timer. Kjevle ut deigen og trykk ut kakemenn. Stek kakene på bakepapir ved 180 grader i ca 8-10 minutter. Skal ikke bli brune! Når kakemennene er kalde, kan de dekoreres med konditorfarge.

Dette er nok til å fylle en ganske så stor kakeboks.


#25

Dixie Diner sa for siden:

Den skal jeg prøve neste gang, elsker vaniljesukker. Men jeg bruker smør da, ikke margarin. momser på kakemenn


#26

Grøten sa for siden:

Det spiller sikkert ingen rolle!
Nydelig med vaniljesukker. :jupp:


#27

Malama sa for siden:

Kommer forresten nå på at jeg åpenbart har større kopper enn min mor. For jeg måtte til med ca halvannen kg hvetemel i den deigen... i år igjen. Jeg må snart lære meg å bruke en mindre kopp... Eller gå litt opp på egg og hjortetakk (som tross alt er de to tingene som kan få dette til å heve på noe vis... muligens en grunn til at mine ikke hever så mye som mammas...)


#28

Stompa sa for siden:

80 grader, altså? Stemmer det, eller skal det være 180 grader?

(Ungene fikk smake spekulasi i byen i dag, så nå må vi bake. Og jeg aner ikke hvor navnet kommer fra, men det er det de kalles her. Hvis jeg sier kakemenn mener jeg pepperkaker. :knegg: )


#29

Grøten sa for siden:

180 grader ja. :jupp:
Godt du så det, har nok gått litt fort. :sparke:


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.