Nå har jeg akkurat gjort ferdig min aller første ladning med fløtekarameller. De ble supergode, og til mannens fortvilelse tenkte jeg å gi de bort i julegave. Men holder de til jul? Og må jeg be mottagerne om å legge julegaven i kjøleskapet fram til kl 18 på julaften? :gruble:
Åhhh, nå håper jeg virkelig at noen med peiling sier at de fint kan oppbevares i romtemperatur til jul.
..usj, nå så jeg at jeg postet i feil forum, tenkte å legge spørsmålet direkte under Mat og kosthold, men det havnet visst her...
Selvsagt kan jeg dele oppskrift. Man har egenhendig stjålet den fra et annet forum :D
50 g smør
200 g farin
2 1/2 dl fløte
2 dl sirup
1 ts vanijesukker
Alt has i en kasserolle, rør mens det koker opp. Kokes på middels varme og rør ofte. Siden det er fløte i kan det koke over hvis du snur ryggen til for lenge, så pass på.
Test for å sjekke om karamellen er ferdig: ta litt på en skje og drypp det nedi et glass med kaldt vann. Karamellen er ferdig hvis massen holder seg samlet og du kan forme den til en kule med hendene.
Koker den for lenge blir karamellene harde, koker det for kort blir de for løse.
...og alle karamellene man sirlig har pakket inn en og en i cellofan sitter bom fast i papiret og må skraaaapes ut med tennene. Egner seg ikke som julegaver i det hele tatt :mumle:
Ja altså, når karamellene er ferdig kokt (jeg kokte mine i en time, det var tydeligvis for lite for cellofaninnpakking iallefall), heller du massen på et bakepapir (gjerne oppi en langpanne) og del opp i terninger når de er sånn høvelig kalde.
Hvis man ikke vil pakke inn en og en kan man ha melis på et glass, karamellene oppi, på med lokket og rist! Da skal de visstnok ikke klisse seg sammen. Men det gjør sikkert mine. :mumle: igjen.
oh, nå var det kommet svar om oppbevaring ja.
kaldt sier dere... da må det altså på to lapper på gavene, en med "åpnes ikke før jul" og en med "legg i kjøleskapet helt til jul"...
hmmm, lurer jammen på om de utgår som gaver, kanskje jeg bare må ha de selv..
..og etter en liten test fant gubben ut at karamellene løsner fra papiret etter 5 minutter i kjøleskapet. DET var jo bra da :)
Et triks for at karamellene ikke skal klistre seg sammen, er å ha sjokoladetrekk på dem. Smelt kokesjokolade i vannbad og rull karamellene i sjokoladen. Settes på matpapir til de har stivnet. Da holder de fint også utenfor kjøleskap. :) Og de blir ikke noe mindre gode av det heller. :plystre:
da burde jeg sikkert bare sende de til Sitron da, for hvis de ikke blir gaver ligger de en kort stund i kjøleskapet før de raskte ligger rundt hofta mi :p
men siden mine ligger sirlig innpakket en og en, så kan de kanskje oppbevares i romtemp likevel? Og så legge en liten lapp inni pakken med forsiktige hint om at de bør inn i kjøleskapet hvis man ikke skal leke veiskrape på papiret..
ideelt sett skulle jeg gjerne laget de om noen uker. Men mottagerne av gavene bor langt unna, og nå kommer en av de på besøk og skal ta med alle julegavene tilbake... men jeg satser på at det går bra, og går det ikke bra håper jeg de husker på at det er tanken som teller :D
takk for alle råd og tips og innspill :)
Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.