Jeg elsker å saumfare små innvandrerbutikker og grønnsakshandlere etter nye oppdagelser, frukt og grønnsaker jeg enten bare har lest om eller aldri har sett. Det er utrolig gøy å prøve nye ting, selv om jeg har gjort noen bomkjøp innimellom veier det opp med at jeg har fått nye favoritter.
Hva anser du som eksotisk og uvant frukt og grønt for deg?
Og hvor handler du det?
En svensk dame jeg kjenner jobber i dagligvarebransjen i Oslo. Etter en jobbrelatert rundreise i Norge forleden var hun helt i sjokk over at mange lokale kjøpmenn ikke visste hva avocado var - og langt mindre hadde smakt det. :fnise:
Jeg er såpass avansert at jeg spiser avocado, altså, men ellers er nok mango nesten det lengste vi strekker oss sånn til daglig. Vi handler sjelden frukt og grønt andre steder enn i kjedebutikkene, ettersom vi ikke bor så altfor sentralt.
Mange av kjedebutikkene er jo også flinke til å ta inn litt annerledes nå også. Men ofte har jeg spurt i den asiatiske butikken jeg ofte handler i, men jeg går like forvirra ut med den nye grønnsaken i pose. Hva hun egentlig sa er uvisst.
Det mest eksotiske som jeg pleier å kjøpe er vel bananblader, tørka limeblader og plantain. Har kjøpt mye annet, men ikke halvparten jeg vet hva heter :humre: Har søkt meg en del frem til de på leksikonet hos frukt.no.
Jeg elsker å prøve nye råvarer. Alt jeg ikke har prøvd før er nytt og eksotisk. :knegg:
Om jeg skal prøve noe nytt så kjøpes det i invandrerbutikker. ICAen her er egentlig god på frukt og grønt, men den kan virkelig ikke sammenliknes i forhold til pris, kvalitet og utvalg.
Hva er eksotisk?
I Vietnam la jeg min elsk på blandt annent:
Dragefrukt/pitahaya
Rambutan
og Mangostan
De synes jeg er ganske eksotiske i grunn, men heldigvis er det lett å få tak i de her i Oslo så da synes jeg sikkert ikke det om en liten stund .
Jeg har også kjøpt mangostan på ICAmaxi flere ganger, uten hell.
Men på TT i Torggata har jeg funnet noen skikkelig gode.Vet at jeg har sett de i andre vietnamesiske butikker i samme området, og rundt gunerius. Har selv bare kjøpt frukten på TT og var kjempefornøyd. :glis:
Mangostan smaker jo nesten helt likt rambutan, gjør det ikke? Jeg synes det.
Pithaya, som det var bilde av lenger oppe (dragefrukt) syntes jeg var veldig eksotisk da jeg så det i Norge første gang i 2000 eller noe sånt. Vi har vært en del på tur i Asia og jeg hadde spist det før det kom hit. Den SER dekorativ ut (i likhet med carambola/ stjernefrukt), men smaker jo knapt noe? (I likhet med stjernefrukt).
Durian er eksotisk for meg. Men jeg har ikke sett det i Norge. Kanskje i innvandersjapper? Har ikke lett etter det.
Nå føler jeg meg veldig blasert for her bruker vi daglig slike eksotiske saker. Det jeg liker aller best er kaktusfiken, det er snadder, eller om jeg får tak i ferske dadler. Da er jeg i himmelen.
Det er vel mye eksotisk frukt her som ikke smaker som de egentlig skal.... SÅnn som mango feks. Den sendes jo hit lenge før den er moden, og den blir dermed ikke så søt og saftig som den egentlig er... Jeg er personlig ikke sånn overbegeistret for mango, men ei jeg kjenner fra Australia som bor her er veldig glad i det, men hun spiser ikke så mye av det her
Stjernefrukten likeså, jeg kjenner også ei i fra Colombia, der plukket de dem gjerne rett fra treet og spiste. Og her i Norge får vi vel sikkert den umodne versjonen.
Syns det er veldig synd jeg, men forstår jo at det er vanskelig å få den hit helt fersk..
Physalis har de spist seg leie på, men det virker som om de ikke fult så eksotiske avokado og mango holder seg på topp 10.
På kontinetntet er multer noe av det mest eksotiske de får, mens her på berget gumler barna multer fra august og hele veien gjennom vinteren - i kilovis. Så multer er vel ikke så eksotisk da, handler vel om hvor lett det er å få tak i? Nå er forresten multer hverken frukt eller grønt, men oransje.
Jeg kjenner at jeg blir litt småsur av sånne tråder som denne, for nesten hver gang jeg kjøper svindyr eksotisk frukt er den halvråtten. Jeg er sikker på at all andresorterings frukt blir sendt nordover. :mumle:
Det er en kryssning av blomkål og brokkoli. Jeg synes den er kjempegod, men det er utseende som er aller best. Ikke noe å lage mos av den der, nei. :nam:
Synes det var vanskelig å svare på hovedspørsmålet. Det vi spiser er liksom ikke eksotisk og det vi ikke spiser vet jeg ikke bestandig navnet på.
Jeg skulle ønske man kunne få tak i soursop her, men den tåler ikke så lang transport. Det er den beste frukten jeg har smakt noen gang - som en blanding mellom ananas, banan og eple eller noe slikt.
Av det det går an å få tak i, har jeg aldri smakt jordskokk, men naboen hadde det i hagen et år. Må huske å kjøpe det en gang - det må sies å være eksotisk og nytt her i huset. Ellers er jeg glad jeg slipper å lukte durian i butikkene, så eksotisk det enn måtte være.