Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

IKEA og Baker Hansen har lurt meg

#1

Gaia sa for siden:

Jeg har i alle år levd under den villfarelsen at pepperkakedeig er kjempevanskelig å lage selv og at den derfor må handles inn på IKEA, Baker Hansen eller Rema. Nå har jeg oppdaget at det jo ikke stemmer i det hele tatt, bare man har en brukbar oppskrift så er det jo faktisk bare å røre sammen ingrediensene og vispvaps legg deg til å sove og så er pepperkakene klare til utbaking. Og det med hjemmelaget deig.

(Jeg fikk svigermors oppskrift, som er av typen: ta et beger sirup, en halv pakke sukker, en pakke smør, en liten fløtekartong, to kilo mel og diverse krydder, varm opp sukker, sirup, smør og fløte, bland det tørre, hel i lett avkjølt veske og rør. Og vips: ferdig deig som smaker himmelsk.)

Flere som tror at peppekaker er lettere å lage hvis deigen kommer i ferdig innkjøpt boks?


#2

Pingis sa for siden:

Nope. Deiglaging er jo piece of cake (nesten pun intended), det er jo kjevlinga som er pes.


#3

Millen sa for siden:

Her skal bakes pepperkaker neste helg, kan du vennligst dele mer spesifikk oppskrift? :spørpent:


#4

Balanse sa for siden:

Det nekter jeg å tro på. Innerst inne er jeg selvsagt dypt imponert. Her har vi to Ikea-bokser klare til i morgen formiddag, de pleier bli veldig gode.


#5

polarjenta sa for siden:

Det var ikke vanskelig å lage deig i det hele tatt, men jeg trodde som deg at det var råvanskelig.


#6

Hjertensfryd sa for siden:

Deigen er absolutt ikkje noko vanskelig å lage. Problemet er vel helst at det etter ei stund blir noko så inn i hampen kjedeligt å stikke ut desse kakene.

Det er då Urt finner fram dei svære pepperkakeformene for å bli fort ferdig. :knegg:


#7

Veronal sa for siden:

Det er lettere å kjøpe deig på Ikea enn å sørge for å ha sirup i hus. Sirup! For ikke å snakke om krydderiene som du har benevnt som "diverse krydder". (Men har man alt i hus så er det like enkelt å lage deig, jadda. Been there, done that. ... men har Ikeadeig i år likevel.)

I samme åndedrag så kan jeg fortelle at det er like enkelt å lage marsipan og kransekakemasse selv. :stolt:


#8

Gaia sa for siden:

Seff. Her er oppskriften jeg bruker (jeg dobler den, fordi vi er mange som skal bake, men denne holder lenge):

250 g sirup (lys eller mørk) - dvs. jeg har med hell brukt ca. et halvt beger uten å være nøye med utmålingen
250 g sukker
300 g smør
1,5 dl fløte
1 kg hvetemel
1 ts ingefær
1 ts sort pepper
1 ts malt nellik
1 ts kanel
1 ts kardemomme (kan sløyfes)
1 ts natron

Sirup, sukker, smør og fløte varmes opp under omrøring til sukkeret er helt oppøst. Sett til side og avkjøl litt. Krydder og natron blandes i melet og røres sammen med sukkerblandingen. La deigen stå kjølig til neste dag. Kjevles ut og stekes i 5 minutter på 200 grader.


#9

Isolde sa for siden:

Ikea sin er melk og soya +++ fri lat


#10

Gaia sa for siden:

@Veronal: kransekake får jeg altså ikke til. :har prøvd: De krydderene som brukes har jeg faktisk i huset. Det eneste jeg måtte kjøpe var sirup, og den står jo rett ved siden av hvetemelet og restene kan sikkert brukes i tomatsaus. :Praktisk:


#11

Hjertensfryd sa for siden:

Vår heimelaga var melkefri. Den var litt knot å jobbe med.


#12

Veronal sa for siden:

Jeg har debutert med kransekake i år. Det ble en fet kransekake. :knegg: (Brukte for tykk pølsepresse.) Hva gikk galt med kransekaken din? :gruble:


#13

Pingis sa for siden:

Min er også melkefri. :stolt: Den er litt knotete, men mest fordi jeg synes man skal kunne se benken gjennom deigen når man er ferdigkjevla.


#14

Gaia sa for siden:

Kransekaken min fløt ut under steking og smakte underlig. Det er mulig jeg ikke hakket nøttene nok eller gjorde noe rart med eggehvitene. Jeg skal prøve igjen neste år. Men nå ga jeg opp og kjøpte ferdigmasse.


#15

Maverick sa for siden:

Det er ikke mulig å lage pepperkaker uten ferdig deig. :lalala:


#16

Gaia sa for siden:

Se benken gjennom deigen? :skeptisk: Blir ikke det litt tynne pepperkaker, da?


#17

Veronal sa for siden:

Ah, 1 ord: Mandelkvern. :lykkelig:

(Ferdig kransekakemasse innholder en del aprikoskjerner som hindrer utflyting i tillegg til at aprikoskjerner er betraktelig billigere enn mandler.)


#18

Pingis sa for siden:

Det er det som er meninga. :nemlig: Tynne pepperkaker slår tykke ned i støvlene.


#19

Gaia sa for siden:

Jarra, men kjøkkenskapene mine er fulle, så jeg prioriterte å kjøpe krumkakejern. :Skal lage strull:


#20

Pepper Lemon sa for siden:

Og hva betyr det ordet? Jo, nettopp, det er mye enklere å kjøpe ferdig masse enn å lage selv.

Er jeg forresten den eneste som synes pepperkaker smaker vondt?


#21

Veronal sa for siden:

Strull? :blånn:


#22

Pingis sa for siden:

Strull er stas! Men det var vanskeligere enn jeg trodde å lage det.


#23

Gaia sa for siden:

@Monsoon: nei, men jeg tror du er den eneste som syns pepperkaker smaker vondt og som likevel spiser en hel del pepperkaker i desember. Bare fordi det er julete. :lol:


#24

Veronal sa for siden:

Mandelkvernen vår er tilbehør til kjøkkenmaskinen. 1/2 kg mandler kvernes på 1 minutt. :lykkelig:

Hvordan skal man ellers få kvalitetsmarsipan? Vi lager marsipan med 70% mandler. Marsipanen i butikken går under begrepet kvalitetsmarsipan hvis de klarer å komme opp i 50% marsipan. Rimeligere marsipan starter på 22% mandler. 22%!


#25

Maverick sa for siden:

Strull er et morsomt ord! :hyper:


#26

Niobe sa for siden:

Mitt problem med hjemmelaget pepperkakedeig er at jeg må vite dagen i forveien om jeg er i form til pepperkakebaking dagen etter.


#27

Joika sa for siden:

Eh ja. Det krever noe jeg er elendig på : PLANLEGGING.


#28

Gaia sa for siden:

Strull

Jeg lagde alltid strull sammen med mormoren min. :dreven strullruller: Og det smaker godt hele året, så nå var det på tide med et eget krumkakejern, sånn at jeg kan lage min egen og ikke snylte på tantes. På sommeren er det genialt sammen med is og bær.


#29

Gaia sa for siden:

Pepperkakebaking er da ikke noe man driver med på alene. Det må gjøres sammen med andre, ellers er det bare kjedelig.


#30

Pepper Lemon sa for siden:

Det der må da være det samme som krumkaker? :skeptisk:


#31

Pingis sa for siden:

Krumkaker er basert på eggedosis, mens strull lages av fløte eller rømme, sukker og mel. Smaker ganske forskjellig.


#32

Gaia sa for siden:

God strull er sprø på utsiden og litt myk på innsiden. Smaker kjempegodt. Krumkaker er bare kjedelig og æsj. :nemlig:


#33

Frost sa for siden:

Jeg har aldri verken hørt om, eller sett strull. Hvor i landet kommer det fra?

Kom på at jeg fikk krumkakejern i julegave for et par år siden. Tror faktisk det er ubrukt. :o
Jeg synes krumkaker er godt da, men de må være uten krem og multer og sånt tull.


#34

safran sa for siden:

:humre: Kanskje du burde prøve en annen deig enn kjøpedeig?

Det er kjempelett å lage gode pepperkaker. Man må bare sørge for å ha nok kanel, ingefær, kardemomme og nellik i.


#35

Nenne sa for siden:

Jeg har aldri i mitt liv brukt ferdig deig. :overlegen:

Storesøster bakte pepperkaker av ferdig deig hos ei venninne av ferdig deig forrige helg. De smakte greit nok helt til vi sammenliknet dem i dag med våre egne hjemmelagede. Da spyttet storebror ut ferdigpepperkaken. :nemlig: Hvis noen går rundt og tror at skikkelige pepperkaker smaker som dem man lager av kjøpedeig synes jeg nesten litt synd på dem.


#36

Pepper Lemon sa for siden:

Jeg har aldri i hele mitt liv laget pepperkaker, verken fra ferdigdeig eller selvlaget. Jeg sitter bare her og kritiserer hva andre serverer meg. :knegg:


#37

Knerten sa for siden:

Er det noen som har en vettug oppskrift på pepperkakedeig da?
Vi snakker ENKEL, siden det går rykter her om at det lissom er enkelt å lage pepperkakedeig :nikker:.
Nå har jeg forøvrig allerede tre bokser IKEA deig i skapet (Gemalen er svært glad i pepperkaker), men kan jeg sikkert overlevere til barnehagen eller noe hvis jeg klarer å lage min egen deig.


#38

Gaia sa for siden:

@Knerten: har du sett oppskriften jeg la inn tidligere i tråden? Den er typisk veldig enkel.


#39

Alexy sa for siden:

Det skulle vært meg som ikke liker pepperkaker! Da hadde jeg spart meg for noen bokser og muligens et par kilo i desember. :rolleyes:

Vi skal bake pepperkaker idag, med kjøpt deig. :nemlig: Jeg lager alt mulig annet selv, bl.a krumkaker og lefser. Pepperkakedeig har jeg aldri lagd selv, ligger nok noe der.


#40

Selma sa for siden:

Jeg har akkurat satt mannen i sving med å lage deig til sirupsnipper - her må helge gjengen i arbeid mens mor surfer :knegg:

Snart blir det skitur og etterpå kakebaking. Sirupsnipper, havremakroner, brune pinner og kransekakepinner. Kransekakepinnene blir nok lagd av ferdigdeig


#41

Lykken sa for siden:

2 kg hvetemel. :sjokk: Det må da være billigere å kjøpe på Ikea.


#42

allium sa for siden:

Nei.

Derfor gidder jeg ikke å legge tid i å lage deig selv. Det er ikke vanskelig, men det tar litt tid, og man må ha alt krydderet. Og sirup.

Om ungene èn gang i året får kake som ikke er hjemmebakt fra bunnen, ser jeg ikke det som noe stort problem.


#43

indie sa for siden:

Pepperkaker er ikke noe godt nei, bare de som man kjøper ferdiglagede i en boks. Men det blir jo mer som sukkerkjeks igjen, er bedre å lage en deig selv da, om man MÅ ha pepperkaker.

Ellers er jo de fleste småkakedeiger lette å lage da. Jeg har fått tak i et krumkakejern, og skulle så gjerne laget både krumkaker og strull, begge deler er jo veldig godt. Men så har vi plutselig fått oss ny leilighet som skal flyttes til før jul, så da blir det nok ikke noe kakebaking.

Andre ting som er lette å lage er jo havreflarn og noe utradisjonelle chocolate chip cookies.


#44

Candy Darling sa for siden:

Hva er galt med helt ferdige pepperkaker fra Rema? :skeptisk:


#45

Pingis sa for siden:

Man får ikke sjiraffpepperkaker på Rema.


#46

allium sa for siden:

Poenget med pepperkaker er ikke spisingen, men bakingen. Nærmere bestemt utstikkingen av forskjellige figurer.


#47

Candy Darling sa for siden:

Min (begrensede) erfaring er at det er gøy i nøyaktig 23 sekunder. Resten av tiden står mor og kjevler og banner og svir sjirafflignende figurer som ingen spiser. :skeptisk:


#48

allium sa for siden:

Når barna er så små som dine, ja. Da kjøpte jeg også ferdig.


#49

Tjorven sa for siden:

Det er ikke vanskelig å sette egen pepperkakedeig. Problemet mitt er at det krever planlegging. Så jeg må altså bestemme at vi skal lage pepperkaker dagen etterpå OG få kjøpt inn alle ingrediensene. Det krever handling tre dager på rad, og er mer enn det som kan forventes av meg.

Derfor kjøper jeg ferdig deig den dagen jeg finner ut at vi har lyst til å bake pepperkaker.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.