Mani sa for siden:
Eller skulle ønske at de gjorde det ;)
www.dagbladet.no/magasinet/2006/12/01/484718.html
< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?
Forum for generell diskusjon av temaer som ikke passer inn under andre kategorier.
Mani sa for siden:
Eller skulle ønske at de gjorde det ;)
www.dagbladet.no/magasinet/2006/12/01/484718.html
DM sa for siden:
Jeg bare digger Bourdieu sine teorier om det sosiale rom. Jeg har den i bakhodet hele tiden, og trekker stadig paraleller og sammenligninger og får den bekreftet. :)
Siri sa for siden:
Kjempebra tråd! Jeg kjenner meg godt igjen - dvs jeg kjenner meg kanskje ikke så godt igjen, snarere kjenner jeg igjen problemstillingen; jeg synes det er vanskelig å sette meg selv i noen form for bås. Jeg er verken det ene eller det andre, derfor sliter jeg med å identifisere meg både her og der. Livet var nok mye enklere på 30-tallet! :sukk:
to hen sa for siden:
Bordieu er jo også ti ganger kulere enn Karl-Fredrik Tangen, som for meg fremstår som en tosk. Klart det fins kultursnobberi på venstresiden. Bordieu var genuint interessert i de fattige menneskers befrielse fra "øvrighetens hegemoni". Men det var i en tid hvor forskjellen på "høy" og "lav" status på kultur var mye større enn i dag. Bordieu var fremdeles opptatt av kulturell kapital, men ønsket å fordele den på flest mulig.
Forskjellen er at nå "forvalter" ikke lenger de rike formell kultur. De er nå blitt nyrike arbeiderklassefolk som kjører fancy biler med masse bling. Siden en typisk venstrestemmer da har mye mindre penger enn sin oljearbeider-nabo, blir de da "fattige" å regne i forhold. Ser ikke noe galt i at vår kulturhistorie forsøkes holdes i hevd av disse. Satt på spissen seff.
Kjenner forresten en hel haug med arbeiderklassefolk som motstrider "arbeiderklassefrier" Tangens mytologiserte syn på hvordan ting henger sammen. Booooring...
Kjetil Rolness er en mye mer lovende bordieuist spør du meg.
Benmurphy sa for siden:
Jeg syns det mest interessante med artikkelen er at den gir innsikt i hvor mye analyse og ressurser som blir lagt ned i, og hvilke mindre åpenbare innfallsvinkeler som benyttes i, reklameproduksjon.
Ellers var jo dette ganske fornøyelig lesning:
[INDENT]"interesse for kunst det er vanskelig å skjønne, litteratur det er kjedelig å lese og mat det tar lang til å lage."[/INDENT]
Og jeg legger for egen del til "film som er slitsom å se" og "musikk som er stygg å høre på". Ja takk! :cool:
Og når han legger det frem på denne måten skal jeg gjerne melde meg med "forakt for arbeiderklassens gjenstander og aktiviteter." også. Men siden jeg er en snobb traff ikke fortsettelsen noe særlig: "De vil gjerne «redde» dem. Redde dem fra livsstilen deres, smaken deres, språket deres og måten de oppdrar barna sine på." Tror ikke det nei.
Ben "Is this supposed to be bad somehow?" Murphy
to hen sa for siden:
:ler:
Elin sa for siden:
Hvorfor synes du han fremstår som en tosk? Synes du ikke han kan begrunne påstandene sine godt nok med det studiet han har gjort på temaet?
to hen sa for siden:
Som sagt: Satt på spissen, men også:
Elin sa for siden:
Mytologisert syn??? Hva mener dere med det da? Hvorfor har han et mytologisert syn?
Mani sa for siden:
Ja det er jo fint nok at dere analyserer artikkelen og forskerne bak, men er det noen som kjenner seg igjen i det som blir skrevet der?
to hen sa for siden:
Kampen mellom den "onde kulturelle elite" og den "stakkars forsvarsløse arbeiderklassen".
Student som tilhører fattigkategorien. Høyere utdanning, så jeg tilhører kultureliten. Røtter i arbeiderklassen så jeg tilhører de stakkarslige harry kitsch-konsumentene, og har til og med vært NAV-klient flere ganger (både trygd og arbeidskontoret).
Elin sa for siden:
Ja, men dette er jo betegnelser han bruker for å få frem hva han mener og hva han har funnet ut gjennom sine undersøkelser. Det er jo ikke slik at han bare har satt seg ned og tatt ting utifra løse lufta, for han er tross alt førstelektor ved en høyskole, så jeg er ganske sikker på at han gjort endel markedsundersøkelser osv. for å underbygge det han skriver. Han skriver jo ikke nødvendigvis meningene sine, men det han har kommet frem til ved sitt studie på emnet.
Med dette svaret så synes jeg du svarer som om du føler deg truffet av det han skriver jeg..... :knegg: er det kanskje nettopp det at han har truffet spikeren midt på hodet?
DM sa for siden:
Noen burde det ihvertfall. :knegg:Det er mange med høy kulturell kapital som vil redde "arbeiderklassen" fra deres dårlige smak og dårlige kosthold osv. her. ;)
to hen sa for siden:
Da blir det jo nettopp en forenkling å kategorisere folk inn i grupper, når de i virkeligheten spenner seg over flere grupper. Klart han treffer spikeren på hodet, han kan jo ikke bomme. Kjenner meg igjen i alle grupper som beskrives i artikkelen, likefullt som jeg kjenner meg igjen i alle stjernetegn. :giggle: :ler: :fnis: :knegg:
Fadese sa for siden:
Jeg føler meg ikke truffet. Jeg er SVer, men verken akademiker eller åndsnobb.
Jeg kom til å tenke på en samtale jeg overhørte på kafé for noen år siden.
En bekjent av meg kommer fra en familie som er ganske framtredende i kulturlivet, og da jeg hørte navnet hans bli nevnt på nabobordet spisset jeg sjølsagt ørene.
Elin sa for siden:
Da leser du artikkelen helt annerledes enn meg. Jeg humrer faktisk inni meg da jeg leser artikkelen, og hva han har kommet frem til, fordi jeg kjenner igjen karakteristikken av denne "skjulte overklassen"-gruppen med en gang, og jeg hører ikke innunder de han beskriver i alle fall. Så du er nok medlem av den skjulte overklassen du, to hen! :knegg:
to hen sa for siden:
Gjerne for meg.
Solen sa for siden:
Enig med deg. Hadde Bourdieu til eksamen i fjor, og det er skremmende hvor riktig dette faktisk er ( det finne selvfølgelig alltid unntak)
Siri sa for siden:
:lol: Denne tråden blir jo bare bedre og bedre! (Den beviser vel alt?!)
Polyanna sa for siden:
Postulat: Veldig mange SV-velgere BURDE føle seg truffet. :knegg:
Røverdatter sa for siden:
Jeg husker vi hørte på et program i P2 som tok for seg snobberi og hva som karakteriserte snobber. Vi ble sittende måpende både jeg og mannen da vi plutselig forsto at vi var snobbete. Og så fikk litt latterkrampe da, for alle som kjenner oss - og særlig de som kjenner mannen min - ville nok si at vi er nøyaktig det motsatte.
Artikkelen i Dagbladet ble jeg ikke helt klok på. Jeg forsto ikke helt hva denne Tangen bygde teoriene sine på. Er det da jeg skulle føle meg truffet? Har jeg en skjult agenda i forhold til egeninteresse i engasjementet for de fattige som jeg ikke vet om selv? Vil jeg egentlig redde arbeiderklassen fra kulturelt forfall innerst inne? (Jeg har alltid tenkt på meg selv som et medlem av arbeiderklassen, men jeg er vel kanskje akademiker. Mannen min er definitivt arbeider, men han setter mye høyere krav til kultur og estetikk enn jeg gjør). Liker jeg ikke bøkene jeg leser og bruker jeg for mye tid på matlaging? Eller er jeg en av dem som burde bli reddet fra den dårlige kulturen og estetikken min?
Elin sa for siden:
Synes bare du argumenterer dårlig for hvorfor du synes Karl-Fredrik Tangen er en tosk, og at Bordieu er kulere.... De har jo to vidt forskjellige utdannelser og yrker, og den ene utelukker vel ikke den andre. Eller?
Jeg synes i alle fall at Tangen flere ganger tidligere har vist at han er en menneske-kjenner. Noen har det medfødt b l.a.han. Hans observasjoner og studier gjør derfor hans betraktninger spennende synes nå jeg.
Siri sa for siden:
Intelektualisering er vel dessuten en forsvarsmekanisme, eller hva?
to hen sa for siden:
Kjenner ikke Tangen untatt gjennom Dagbladet - og der er han en tosk spør du meg -, Bordieu kjenner jeg gjennom noe av arbeidene hans. Vet uansett ikke hva som er med medfødt eller ikke, og vet ikke om man kan redusere Tangens studier/betraktninger til hvorvidt de er medfødt eller ikke.
Som Kasia sier:
Ting er ikke like svart hvitt som de liker å fremstå i en sosiologisk kvantitativ analyse. Tangen har analysert data, ikke "kjent" seg frem til de forskjellige mennesketypene. Klart folk kjenner seg igjen i en slik fremstilling, den er jo et resultat av en generalisering. Så på spørsmålet om hvilken gruppe jeg tilhører må jeg jo si alle. Skjult overklasse? Gjerne for meg. Da har du plassert meg.
Toffskij sa for siden:
Det kan jo være greit å huske på at slike generaliseringer, så treffende de enn kan være, ikke utelukker fri vilje og ekte engasjement og interesse. Tross alt. Jeg foretrekker i hvert fall å håpe på det.
emm sa for siden:
Jeg synes så absolutt artikkelen er treffende, om enn generaliserende. Arbeiderklassen beskriver kanskje ikke lenger hvor i arbeidslivet man befinner seg. Men snarere et sett av kulturell arv og ballast. Jeg kan forøvrig ikke fri meg fra at både mannen min og jeg lett kan plasseres i "snobbe" kategorien, og jeg blir ikke fornærmet av den grunn. Jeg tror vi alle må ta inn over oss at klassesamfunnet ikke er så innlysende oppdelt som for 100 år siden.
Særlig den delen der artikkelen tar opp skolen finner jeg treffende, det er dessverre slik at de som er tapere skiller seg ut på et tidlig tidspunkt. Bare for så å bli dratt gjennom 10 års skolegang der de gang på gang får bekreftet hva de ikke duger til. Dette har jeg sett selv på nært hold. Ikke skjelden har de en sosial arv på toppen, som til gangs plasserer dem i samfunnet.
Jeg treffer de fortsatt som gamle skolekamerater, og i sin aggresjon mot samfunnet og gjerne også SV'ere som kategoriserer seg i samme bås som de selv, stemmer de ikke overraskende ofte FRP.
to hen sa for siden:
Er nok mye sant i det du sier, men likevel er det ikke et 1:1-forhold mellom sosial arv og stemmeseddel. Jeg mener at folk fra alle lag faller inn i samme grupper. Fra de nedre sosiale sjikt i samfunnet (de som har både alkoholisme og/eller stoffmisbruk som sosial arv) er det mange jeg kjenner som er ihuga RV'ere, og disse skylder, motsatt det du sier, på høyresiden for sin ulykksalige skolegang (ofte "konkurransesamfunnet" og "presteringsskolen"). Disse krangler som busta fyker med ihuga FrP'ere fra samme sjikt.
emm sa for siden:
Ja, der ser man. Alle gjør seg forskjellige erfaringer. Jeg kjenner mange RV tilhengere, og kan med hånda på hjerte si at ikke en av de faller inn under den kategorien du beskriver. Akademikere er de derimot hele gjengen:)
Jeg kan ikke gjøre en større analyse, eller konkretisere utsagnene mine med tall. Det blir selvfølgelig litt tynt å komme med påstander kun utfra egne opplevelser. Men fra det kan jeg bekrefte at artikkelen treffer ganske så riktig, dessverre.
Elin sa for siden:
Så fordi du har lest om han i Dagbladet er han en tosk?
Han baserer jo også mye av sine studier på Bordieu sin tenkning. Svært mye faktisk. Det vet man om man gidder å lese eller se på noe av det han gjør og har gjort før man konkluderer med at han bare er en tosk.
Ja, men hva er grunnen til at f.eks. jeg ikke kjenner meg igjen i mennesketypene som han beskriver da? Dersom det er en generalisering? Poenget hans er jo nettopp at han mener at denne nye skjulte overklassen er mennesker som har tatt med seg litt av fra den opprinnelige arbeiderklassen, men forfinet den slik at den utad i samfunnet og verden forøvrig virker finere og bedre enn den andre arbeiderklassen som bare er harry fordi den ikke inneholder den samme forståelsen for kultur. Pepprer så med litt frivillig og idealistisk arbeid, og vips så har man den klassen som Tangen snakker om.
Elin sa for siden:
Ja, det er i alle fall å håpe på ja.... men som Tangen også beskriver, den dagen en av denne mennesketypen får Fritt Ord-prisen så er det klinkende likegyldig at det er penger som kommer fra Narvesen-konsernet (dersom de i det hele tatt vet det), og den dagen man får jobb i NRK eller Akersgata så er ikke det idealistiske RadiOrakel like spennende lenger. Litt sånn ja, takk begge deler.
to hen sa for siden:
Det var vel ingen konklusjon fra min side. Men uansett kan jeg vel si at Tangen ofte kritiseres for å bruke Bordieu i markedsføringsøyemed - noe han får stå for selv. Jeg har ikke førstehåndskjennskap til Tangen, slik du tydeligvis har, men jeg kan da vel likevel danne meg et bilde fra Dagbladets artikkel. Er skeptisk til alt "grasrota-frieri" fra en som selv lever av å selge reklame til de samme folka. Kritiser meg gjerne for det.
For meg fremstår det også litt typisk "oslo-navlebeskuelse" å sitte i senteret av verden å påpeke hvordan hele Norge er fordi det skjer akkurat rundt Karl Johan. Er fra bygda, eller distrikts-Norge, selv og kan ikke si det han beskriver er typisk sørvestlandsk tettsted anno 2006.
emm sa for siden:
Jeg er fra drabantby Oslo, og det kan jo være derfor jg kjenner meg så godt igjen da. Greit poeng du nevner her, for det er fryktelig lett å se en slik artikkel utfra egne erfaringer. De stemmer nok svært godt i Oslo:nikker:
Gremli Skremli sa for siden:
Jeg synes det er kjempefestlig med sånne typer som liksom føler at de har funnet noe helt essensielt og viktig i sin samtid.
Jeg hadde gladelig innrømmet det hvis jeg var en sånn snobb, men jeg stemmer ikke SV, har hoppet av mastergraden, tjener 11000 netto i måneden, spiser Grandiosa (og det som verre er) minst en gang i uka og trives med det.
safran sa for siden:
Helt klart. :nemlig: Du og jeg.
Albertine sa for siden:
Det går an å stemme SV og jobbe med kultur uten å være snobb. :nemlig:
Gremli Skremli sa for siden:
Det er visst omstridt. :knegg:
to hen sa for siden:
Nei det går ikke an. :D
Benmurphy sa for siden:
Det gjør det sikkert, men jeg kan ikke se at det er noe å strebe etter.
Ben "kanskje en av tre" Murphy
Toffskij sa for siden:
:haha:
Mani sa for siden:
Dere er nå søte da :suss:
Elin sa for siden:
Denne tråden er jo nesten på grensen til hysterisk festlig komisk....
"Jeg er ikke snobb", "ikke jeg heller", "og ikke jeg heller, og jeg stemmer SV" og "ikke meg heller".
Greit. Da er det sikkert ikke dere han har i tankene da han har kommet frem til at det finnes en ny overklasse hvor det er en del likhetstrekk. Disse trekker han frem, og mange av dere mener at han generaliserer. Det mener ikke jeg, og for meg kommer det helt tydelig frem hva slags type mennesker han tenker på, og ja, det finnes noen av dem her på forumet også, men kanskje de har vært totalt fraværende i denne debatten nettopp fordi han treffer spikeren midt på hodet, og at det dermed gjør litt vondt:confused:
For at dere evt skal forstå mer om hva han mener foreslår jeg at dere leser mer om hva han har jobbet med og observert og studert osv. istedenfor å bl.a. kritisere han for at han bruker Bourdieu sine analyser for å komme frem til det han her presenterer. Man får ikke de jobbene Tangen har/har hatt dersom man farer bare med tullball....
TBM sa for siden:
Enig. Jeg tror det må være veldig kjedelig å jobbe med kultur i lengden.
Elin sa for siden:
og dette svarer politikerne:
Plipp sa for siden:
Jeg tør påstå at jeg kjenner godt igjen stereotypene Tangen beskriver i denne artikkelen.
Nå stemmer jeg enda litt rødere enn SV og kommer fra en klassisk arbeiderbakgrunn hvor mine foreldre ikke har høyere utdanning. Selv har jeg høy utdanning og faller kanskje innenfor kategorien på noen områder.
Det er jo selvsagt generaliserende, og føler man seg ikke truffet? Ja da er man kanskje ikke en kultursnobb;)
En interessant artikkel, men ikke nye tanker.
Toffskij sa for siden:
Jeg er en arrogant snobb. Definitivt. Men de tingene jeg liker, liker jeg på ordentlig.
Det er mange ting i denne tråden som er morsomme. Ikke bare dem du peker på, Elin. :knegg:
Benmurphy sa for siden:
Det er klart at når du plukker ut biter av innlegg som underbygger det du mener, og så fremstiller det som om de er representative for det som er postet i tråden så ser det jo ut som om du argumenterer godt.
Hvis man i denne tråden derimot ser på hva som faktisk er postet vil man finne følgende. Det er ca 15 som har postet. Mine tolkninger av hva de sier er noe sånt som:
2 selverklært snobber
3 som kjenner seg igjen som snobber ut fra beskrivelse av snobber
1 støtte til idéen om venstresidesnobberi uten egen fraskriving
4 Mener at det idéen om venstresidesnobberi stemmer, og regner tydeligvis ikke seg selv blant dem.
1 Poster har ikke egentlig uttrykt noen mening om temaet
3 Postere passer noenlunde inn i kategorien du beskriver og fraskriver seg å være snobber.
Konklusjonen min er altså at 4-5 postere eksplistt, eller implisitt, definerer seg selv i snobbegruppen du påstår er totalt fraværende.
Påstå nå gjerne at det var en helt annen gruppe du mente var totalt fraværende i denne debatten.
Ben "triple dog dare you" Murphy
Røverdatter sa for siden:
Jeg har tenkt litt på denne tråden de siste dagene. Det er jo interessant å forsøke å se seg selv utenfra av og til. Jeg tror jeg har kommet til at jeg er en wannabesnobb.
Jeg VIL gjerne lage gourmetmat i fire timer og være flink til det, men jeg er det ikke.
Jeg VIL gjerne lese vanskelige bøker og forstå dem, men jeg gjør det ikke.
Jeg VIL gjerne gjøre masse for de fattige, men jeg gjør latterlig lite.
I bunn og grunn så VIL jeg gjerne bli flinkere, klokere og et bedre medmenneske. Eller en snobb om det er det det kalles. Og selvsagt vil jeg det for min egen tilfredsstillelses skyld, alt jeg gjør bunner i meg og min tilfredsstillelse.
Var det ærlig nok?
Benmurphy sa for siden:
Du kan bli tatt opp på prøve.
Ben "senker kravene litt i dag" Murphy
Siri sa for siden:
Kan vi ikke erklære dette som en egen skrifte tråd? :knegg:
Jeg er Siri, Castrotilhenger, høyskoleutdannet, kommer fra et intelektuelt arbeiderhjem (Kan man bruke en sånn betegnelse?), hater Se & Hør, FrP, lager så godt som aldri verken grandis eller treretters, liker feel good-filmer fra Hollywood, ser Hotell Cæcar, drikker vin fra kartong, har eget hus, tjener under 10 000 netto, kjøper bruktklær til ungene, handler klær på kjedebutikker, har 0 karriereambisjoner, foretrekker backpacking framfor charter, har lest ca 2 bøker i år og aner ikke hva jeg ville stemt om vi hadde hatt valg i år... Snobb...? Neppe.
Nestemann ut?
Toffskij sa for siden:
Ekte snobber teller opp sitt datagrunnlag. :knegg:
Claire sa for siden:
Har en følelse av at snobbebegrepet kan overføres til praktisk talt hva som helst som måtte passe ens egen hypotese. :fnis:
Man kan for eksempel si at det er snobbete å kokettere over sin egen utilstrekkelighet i forhold til såkalt snobberi. :D
Toffskij sa for siden:
Og nettopp dette er noe av det morsomste med denne tråden.
Claire sa for siden:
:riktig:
Siri sa for siden:
Betyr dette at jeg kan pryde meg med snobbetittelen? :kry:
Forresten... Ingen andre som vil gjøre opp status? :intrisert:
Toffskij sa for siden:
Jeg vil heller si at du høres ut som litt av en nøtt for Bourdieu. :knegg:
safran sa for siden:
Næh. Da sier dere bare at jeg er en snobb. :overlegen:
Røverdatter sa for siden:
Hva er egentlig definisjonen på en snobb?
Jeg ser for meg en sånn "Jeg er så veldig rik og jeg har pengesekker svære"-fyr med Rolls Royce og privatsjåfør. Er du en en sånn en, Tinetoff? (Jeg spør deg siden du selv har sagt at du er en snobb uten å skjems).
Siri sa for siden:
:knegg: Utrolig bra!
Benmurphy sa for siden:
Mener du å insinuere at hele debatten kan sies å grense til tull og fjas? :eek:
Ben "I am shocked, shocked to find that idle talk is going on here" Murphy
safran sa for siden:
1person som legger overdreven vekt på sosial posisjon, rikdom, klær, fine vaner o l; forfengelig narr, jålebukk
Jeg tror vi trygt kan putte Tinetoff inn i den boksen. :nemlig:
safran sa for siden:
Ja, definisjonen er hentet herfra: www.dokpro.uio.no/perl/ordboksoek/ordbok.cgi?alfabet=n&renset=j&OPP=snobb
Røverdatter sa for siden:
Som den forfengelige narren hun er. :haha:
Siri sa for siden:
Henviser igjen til innlegg #3. :Carl I. Hagen-smiley:
Toffskij sa for siden:
:nemlig: :jålebukk:
Skilpadda sa for siden:
En klassisk oppfatning av "snobb" er en person som er svært opptatt av ytre ting som rikdom og sosial status, ja, og som ser ned på andre som er "under" vedkommende sosialt og økonomisk. Men ordet brukes også f.eks. i sammenhengen "kultursnobb", som jeg tror er mer relevant her. Og en mulig forsøksvis definisjon på snobb er en som synes at de tingene hn liker, og har/konsumerer, er bedre enn de tingene andre liker (akkurat dette gjelder vel de fleste, ettersom det grenser tett opp mot selve definisjonen av det å "like"), og som synes at hn selv dermed på en eller annen måte (eller flere) er bedre enn disse andre.
(Jeg er forresten like jålete og narraktig som Tinetoff. Noe annet skulle tatt seg ut.)
Toffskij sa for siden:
Åhå, der var vi ved sakens kjerne! En av DEM!
Skilpadda sa for siden:
:knegg:
Benmurphy sa for siden:
Nå har ikke jeg ordboken for hånden her, så jeg får ty til Merriam-Webster.
Den typen snobberi vi henfaller til her er vel:
[INDENT]Snob
3 a : one who tends to rebuff, avoid, or ignore those regarded as inferior b : one who has an offensive air of superiority in matters of knowledge or taste[/INDENT]
Ben "rebuff, avoid, and ignore" Murphy
My sa for siden:
For en forfriskende tråd! Hvorfor har jeg ikke sett denne før! Og jeg har ikke engang lest artikkelen enda :fnise:
Kan forresten legge til at ordet snob, som oppstod i england er en forkortelse for begrepet sine nobilitatis som betyr "uten adel" eller noe sånt. Det ble i utgangspunktet brukt om forretningsfolk som greide å jobbe seg opp en formue og bli rike uten å være adelige, og derfor ikke hadde den samme fornemme oppførselen som adelen. Disse var ofte svært opptatt av å flashe formuen sin gjennom dyre klær og ting etc, og var mer opptatt av pris enn smak. "Nyrik" og "harry" er vel ord som i dag ville brukes om denne kategorien folk.
Benmurphy sa for siden:
Nå sier M-W:
[INDENT]Snob Etymology: origin unknown[/INDENT]
Jeg antar at The Big Dic sier det samme, men det får jeg ikke sjekket herfra.
Bonus round:
Did you know "gullible" isn't actually a real word.
Ben "Just look it up" Murphy
Mani sa for siden:
Skilpadda hentet tråden inn på sporet igjen akkurat idet jeg følte at jeg måtte gjøre det, takker og bukker. Det er altså ikke den klassiske snobben vi snakker om her. Les artikkelen!
Claire sa for siden:
:knegg: Ja.
Det er en håpløs debatt. Tangen er også en snobb, gjennom å påpeke disse såkalte snobbetendensene på venstresiden. Men hva slags snobb? :gruble:
Og nå er jeg en snobb, siden jeg innbiller meg at jeg har gjennomskuet Tangen. :gal: Alternativt fordi jeg sier venstresiden i stedet for venstresida.
Claire "I love idle talk anyway"
Toffskij sa for siden:
"Of obscure origin", sier OED. :detaljsnobb:
to hen sa for siden:
"Snobb" er det som defineres av indignerte selvhevdere.
My sa for siden:
Jøss :tullerdu: Jeg lærte dette på en eller annen forelesning for flere år siden. Kanskje det bare var noe tøys noen hadde funnet på :knegg:Må jammen se om jeg klarer å finne tilbake til hvor jeg har dette fra. Og konferere med min gamle studievenninne (hun og jeg brukte ofte dette uttrykket sine nobilitatis om snobbete folk etter denne forelesningen).
Lilletar alt for god fiskMy
Claire sa for siden:
Du var muligens ikke helt på jordet, Lille*My.
Fra Wikipedia (står riktignok "discredited"):
The usual and more familiar story, now discredited, is that "snob" was used as schoolboy slang at Eton College in the post-Waterloo generation, when many more sons of the rich manufacturers of the booming industrial revolution were joining the sons of the gentry. The "snobs" designated the group of boys who were not "nobs", the nobility, those who carried the designation "Hon." before their names if they did not actually carry a courtesy title. The "snobs" were those who, sine nobilitate—the former etymology ran— ("without a title to nobility"), carried themselves as "swells". By 1831, "nob" and "snob", whatever their current meaning at the time and their derivation, were clearly opposed social groups, for the Lincoln Herald (on 22 July, 1831) could declare "The snobs have lost their dirty seats - the honest nobs have got 'em."
My sa for siden:
Tusen hjertelig takk Claire, for at du reddet meg ut av mine gamle forelesningsnotater igjen :setter permen tilbake i hylla: Det var denne vanlige, nå diskrediterte historien jeg hadde hørt en gang på nittitallet.Lillegjøre hjemmeleksa si bedreMy
Mani sa for siden:
....
Røverdatter sa for siden:
Kan du ikke bare si hva du helst vil ha ut av tråden da, Mani? Det er akkurat som du ønsker en eller annen debatt her, det er bare ikke helt tydelig for meg hva du ønsker å debattere. Mener du folk bør bryte sammen og innrømme at de er snobbete? (Og dermed tar feil på et eller annet vis?)
Benmurphy sa for siden:
Det er mange slike folkeetymologier ute og går.
De mest kjente eksemplene på engelsk er vel snob og posh, der posh hevdes å komme av billetter til India med Port side Out Starbord side Home, da dette skal ha vært de lugarene med best utsikt. (Det stemmer ikke med lugarene og billettpåskriften heller). Fuck er også populært i folkeetymologikretser (google at will).
Generelt bør vel etymologi som hevder at gamle ord er akronymer få sludder-detektoren til å pipe høyt.
Ben "the whole nine yards" Murphy
Siri sa for siden:
Meaning?Skilpadda sa for siden:
Jeg mener bestemt at jeg skrev noe på NM en gang som ville være ganske relevant akkurat her. :søkesøke:
Elin sa for siden:
Ikke helt enig i at en snobb er harry.... men ja "nyrik oppførsel" som tydelig gjennomskues kan vel kunne sees på som harry oppførsel, men ikke harry i ordets rette forstand. Du ser sjelden en snobb i grilldress, tresko, røykende på en rullings og spiller DDE, Rune Rudberg på full guff en overstylet gammel bil med overdimensjonerte dekk og felger. Det er harry.
og forresten så psssttt: denne tråden har sporet av. Vi snakker om kulturelle snobber og den nye overklassen, ikke nyrike og harry' er.
Siri sa for siden:
Nå synes jeg vi skal ro oss i land alle mann. Det går fullstendig over stokk og stein her. Diskutere nyrike og jeg vet ikke hva. :knegg:
Elin sa for siden:
Hmmm...nå begynner vi å nærme oss noe her! Wannabe-ny overklasse.
....MEN jeg tror ikke at Tangen mener at en slik overklasse nødvendigvis lager gourmet-mat, men riktig mat. Det er en vesentlig forskjell. Sunn,uten sukker, grovt brød, naturris, helst økologisk og med riktige/nye/spennende grønnsaker osv. for deretter å fortelle andre "uvitere" at man kan for all del ikke bør spise halvfabrikata, mais, kinakål (også kalt nordnorge-salat:nikker: ), thousand island og grandiosa.
Og ja, Kasia den var ærlig nok.
Siri sa for siden:
Jeg var åsså ærlig assa! :åppmerksåmhetssjuk:
Toffskij sa for siden:
Jeg er ærlig som bare det, jeg. Det er selvsagt også ganske snobbete.
Røverdatter sa for siden:
OK, hvis det var DET han mente s så er jeg definitivt en snobb etter Tangens definisjon.
Elin sa for siden:
Nei, du er nok ikke helt der ennå, for du må lese tunge, vanskelige og riktige bøker fulle av kulturell tyngde, også må du engasjere deg mer i solidaritets-arbeid osv.:ja:
Skilpadda sa for siden:
Men hva mener du om dette, da? Er du enig i at det er snobbete å lese "tunge" bøker, engasjere seg i solidaritetsarbeid og lage og spise sunn og spennende mat? Og er det i så fall bra eller dårlig å være snobbete?
My sa for siden:
Jeg mente heller ikke at en snobb er harry. Ikke i det hele tatt. I allefall ikke en kultursnobb! Jeg mente at de som jeg klassifiserte i innlegget, under den kulturelle revolusjons England i dag ville blitt sett på som harry. Da mener jeg i den første betydningen du skriver, "nyrik oppførsel som lett kan gjennomskues". Som Bør Børson Jr. Eller de som bygger den største hytta på Oppdal og innreder båten sin med det aller dyreste, fordi det er dyrt, uten at det nødvendigvis er smakfullt.
Hele innlegget mitt var egentlig bare en liten betraktning rundt opprinnelsen til ordet, som i ettertid viste seg å ikke å stemme engang.
Sånn ellers kan vi vel definere harry (i den, i følge deg, rette forstand) som noenlunde det motsatte av en kultursnobb. I kultursnobbens øyne.
Næ, en tråd som sporer av :tullerdu:Toffskij sa for siden:
Du mener vel :tullerdunisse:
Jeg er overbevist. Jeg skal begynne å lese dårlige, lettleste bøker, spise vond og usunn mat og gi faen (unnskyld, fanden) i krig og fred og politikk og sånt. Ja, og få meg en jobb jeg er helt uinteressert i, og som jeg har bare for å tjene penger. Det skal bli fint.
Claire sa for siden:
Thackerays definisjon:
"He who meanly admires mean things is a Snob."
Der fikk dere litt å tenke på. :overlegen:
Mani sa for siden:
Jo selvfølgelig kan jeg det, jeg vil bare høre om dere kjenner dere igjen eller skulle ønske at dere kjente dere igjen i det som ble beskrevet i artikkelen. Ditt innlegg var helt utmerket i så måte Kasia. Men det er da også greit for meg at tråden sporer av, jeg forsøker bare å spore den inn tilbake igjen i ny og ne.
Misforstå meg ikke, jeg mener ikke at det nødvendigvis er negativt å være "snobb" jeg synes bare det er interessant at folk reflekterer over seg selv og egne holdninger her i livet.
Og Siri, prikkene betydde ingenting. Jeg fikk bare ikke lov til å poste et tomt innlegg. Ville bare dra oppfordringen din frem i lyset igjen.;)
Elin sa for siden:
Ovennevnte er helt kjempefint det, Skilpadda, og noen klarer dette med glans uten å virke overlegen, eller bli satt i bås som ny overklasse. Men det blir feil, feil,feil når det som i den klassen det refereres til samtidig skal fortelle andre om deres udugelighet, for da har de faktisk glemt hvor de kommer fra, og hva de egentlig ønsker å stå for, solidaritet osv. Tror det er en del dobbelmoralisme i denne kategorien klasse.
f.eks. Det er helt ok å skrive stort på førstesider om Kongefamiliens formidable pengeforbruk og sløsing - men dersom man selv har fått inntog i Kongefamiliens indre vennekrets, da stopper plutselig kritikken (for da kommer ens eget skjulte ønske om en plassering på vennelisten foran)
Det er helt ok å kritisere andre for å ikke tenke på miljøet, og kritisere folk for at de vil ha lavere bensinpriser og å ikke tenke kollektivt, men det er helt ok å kreve at det er en flyplass i omtrent hver eneste lille bygd i grisgrendte strøk, for det er god distriktspolitikk, og likhets-eller solidaritetspolitikk..... (at det er elendig miljøpolitikk er plutselig glemt)
Det er kult å bo på Grünerløkka og handle dyre designmøbler for da er man kulturelt og intellektuellt smartere og trendy, og samtidig oppfordrer man selvfølgelig å handle på bruktbutikker og riktige leker (solidaritet), og man ser litt harry på det å bo på Kløfta, og handle møbler på A-møbler, eller kjøpe plastleker på Nille.
Jeg kunne holde på i det uendelige med eksempler.....
Benmurphy sa for siden:
Åpenbart!
Ben "veldig bra eller dårlig" Murphy
Elin sa for siden:
Nettopp!! Jeg mener heller ikke det er negativt. Jeg mener ikke en gang at en slik overklasse som Tangen beskriver er bare negativ. Det må være rom for alle.
Reflektere er viktig. Det glemmes ofte, og jeg må nok si at denne "nye overklassen" er særdeles god til å glemme oppi alt det de skal huske på for sitt eget image.
Derfor synes jeg dette studiet til Tangen er utrolig interessant. Likeså mye av det andre han har sagt/gjort/observert.
Skilpadda sa for siden:
Dobbeltmoral finner man nok av eksempler på i alle "klasser", tror jeg. Det er en universelt utbredt menneskelig egenskap og neppe noe spesielt for hverken ånds- eller andre snobber.
Jeg kjenner meg heller ikke helt igjen i eksemplene dine, Elin. Når det gjelder kongefamilien, så er jeg enig i at det er mye dobbeltmoral ute og går når det gjelder hvordan de blir behandlet og omtalt, men at det spesielt er den "nye overklassen" som står for dette, kan jeg ikke se. De som er mest opptatt av kongefamilien er vel heller Se og Hør-leserne, som (klumpet sammen under ett) i årevis har skrytt av hvor jordnære og hyggelige og usnobbete(!) de er, men som hylte over seg over hvor upassende det var at Mette-Marit ble kronprinsesse, og som nå kjefter og gremmes over at de to - skrekk og gru! - bruker den Stortingsbestemte apanasjen til det den er ment til, nemlig til å kle seg stilig og presentabelt og drive representasjon. Men det er nå helt på siden av akkurat denne diskusjonen.
Jeg har heller ikke fått med meg noe voldsomt engasjement for å opprette flyplasser i distriktene, eller at det å være opptatt av distriktspolitikk er noe som preger kultureliten. Her kan det godt hende jeg ikke har fått med meg debatten, for jeg er veldig lite opptatt av distriktspolitikk selv.
Og i det siste avsnittet ser jeg ikke engang dobbeltmoralen. Det er kanskje snobbete å være opptatt av dyr design, å kjøpe "solidariske" leker og å se ned på dem som handler på Nille, men er det dobbeltmoralsk?
Elin sa for siden:
Nei, nettopp! Du ser det ikke. Det gjør jeg. Vi er forskjellige. Og ja, jeg mener helt bestemt at denne nye overklassen står bak alle eksemplene jeg kom med. Uten tvil.
Skilpadda sa for siden:
At den "kulturelle overklassen" går inn for å opprette flyplasser i distriktene, og skriver store førstesideoppslag om kongefamilien? :undrer: Ja vel, hvis du insisterer, men det overrasker meg likevel. Da har vi i alle fall ganske ulik oppfatning av hvilke personer det egentlig er vi snakker om.
(Det siste eksempelet tror jeg forresten jeg skal la ligge, for vi har vel konkludert tidligere med at vi har såpass ulik oppfatning av hva ordet "dobbeltmoral" betyr at det neppe vil være særlig fruktbart å gå det opp igjen.)
Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.