Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Bursdagsdilemma (22.12)

#1

Balanse sa for siden:

Jeg sliter med å finne ut hvordan vi best avvikler bursdagsfeiringen, kan dere hjelpe med litt sparring?
Han er født 22.12. Feiring den ettermiddagen utgår nok fordi vi skal ha mini-jul med nær familie som vi ikke får feiret jul med.

Lærlingen leker med alle i avdelingen, og har gode venner på tvers av aldersgrupper og kjønn. De er 18 stk totalt, og det er litt for mange til at Lærlingens far takler å ha alle hjem til oss. Jeg vurderer derfor å enten be alle guttene hjem til oss torsdag 18.12, eller å be alle i avdelingen hjem til oss på dagtid 22.12. Det siste hadde vært greit på mange måter, de er passelig antall barn den dagen pga alle fridagene, og de fleste av de han gjerne vil ha er der.

Barnehagen synes det er koselig i så fall, men jeg lurer på om det kan bli litt dumt. Hvis de skal komme i barnehagetiden synes jeg det blir viktig å si fra at gave ikke er obligatorisk, men de vil kanskje føle seg presset likevel. Og sier jeg at det ikke skal gis gaver i det hele tatt vil nok Lærlingen bli litt skuffet.

I tillegg skulle jeg egentlig funnet rom for å invitere de små vennene utenfor barnehagen også.

Normalt ville jeg hivd meg over muligheten til å arrangere en stor fest eller flere små, men

  • jeg har nettopp kommet meg tilbake i 100% jobb etter lang sykemeldingsperiode og sliter litt med det
  • Lærlingens far vil gjerne være med å ordne bursdag, men friker ut av relativt lite stress ( :rolleyes: )
  • det er jul og Lærlingen og jeg skal også rekke å forberede jula inkl hyttetur med avreise 23.12

Whattodo? :vetikke:


#2

Bokormen sa for siden:

Hva med å feire helgen før? Altså lørdag 20. eller søndag 21.?


#3

Sitron sa for siden:

Hvorfor kan dere ikke feire i barnehagen?


#4

Balanse sa for siden:

Det er jo også alternative datoer, men det er samme problemene ift hvem skal man be (og at en del i barnehagen allerede har reist vekk på ferie). I tillegg tenker jeg at kanskje det er mer pes for foreldrene, som ellers ville ordnet "barnevakt" for litt mer enn 2 timer eller eventuelt tatt med ungene på juleaktiviteter, julehandel eller hvavetjeg?


#5

Katta sa for siden:

Å invitere dem hjem til førjulskos i bhg-tiden er jo veldig fint. Da har du med gratis voksenhjelp også. Det er flere i vår barnehage som har gjort det, og det har vært populært blant barna.


#6

Balanse sa for siden:

Vi kan selvsagt feire i barnehagen også. (Damn you crazy women for suggesting even more alternatives).

Samme problemet ift pakker, da. Det er ikke noe problem å ha barnehagen hjem på dagen hans heller da, og muligens litt mer "spesielt" for ham og de som ikke har vært hjemme hos oss før.


#7

Balanse sa for siden:

Hvordan har de formidlet invitasjonene? Var det "pakkefritt"? :gruble:


#8

Lykken sa for siden:

Be guttene hjem den 18.12, ser ingen grunn til å be hele avdelingen med 18 unger.


#9

Tammen sa for siden:

Blir han veldig skuffet over å måtte vente til over jul da? Evt ha et lite selskap på dagen. Grøtfest med noen få eller noe, og festen etter jul.

Husker flere hadde det da jeg var liten. Selv måtte jeg vente en eller to uker, da bursdagen min alltid er i vinterferien. Det funker det også altså. :jupp:


#10

Balanse sa for siden:

De er bare 11 stk 22.12, og som sagt leker han nesten like mye med en del av jentene. :vanskelig:


#11

Balanse sa for siden:

Det funker sikkert det også, kanskje jeg skal innføre det fra neste år. Men i år er vi kanskje bortreist til over nyttår, og det blir litt rart å ha bursdagsfest i feil år, samt at han gleder seg noe helt ekstremt.


#12

Balanse sa for siden:

Jeg ser at jeg er vanskelig, altså!


#13

Tammen sa for siden:

Ja, da måtte han jo ha ventet til over nyttår, men da er jo alle vennene hans hjemme hvertfall. Dere kan jo snakke med ham og vri det dit hen at det blir to feiringer. En liten en på dagen, og en litt senere når alle vennene er hjemme. :nikker:


#14

amo sa for siden:

Jeg hadde feiret 18. om ettermiddagen. Hadde nok ikke bedt hele avdelingen,men noen og hatt felles bursdag med andre venner utenfra barnehagen.

(Jeg hadde to bursdagsbarn forrige uke, men ikke samme dag og 10 års aldersforskjell.Hun på 21 har endelig skjønnt at bursdager er oppskrytt) :puh:


#15

Karima sa for siden:

Blir pjokken veldig misfornøyd hvis det blir en eksplisitt pakkefri bursdag? Hvis ikke, ville jeg skrevet uttrykkelig på invitasjonen at det ikke er meningen at gjestene skal ha med seg gaver. :nemlig: Synes formiddagsbursdag høres veldig koselig ut, og er pro å unngå kunstige inndelinger a la gutter/jenter hvis man har muligheten til å være mer inkluderende.

Det er mitt eurekasvar. ;)


#16

Sitron sa for siden:

Jeg gir gaver til unger selv om bursdagen er i barnehagen.


#17

Karima sa for siden:

Ikke hvis du blir bedt om å la være vel?


#18

Sitron sa for siden:

Det spørs hvorfor jeg blir bedt om å la vær.


#19

Balanse sa for siden:

Underlig så lite samstemte dere var i dag. Høres jeg altfor bitter ut hvis jeg sier :gaah:?

Karima, han blir definitivt veldig skuffet. Jeg sliter med å være etisk mamma og skuffe ham der, han går allerede glipp av så mye mer også i tilknytning til bursdagen sin.


#20

Karima sa for siden:

Det får du ikke vite. :niks:


#21

Balanse sa for siden:

Fnis.

Jeg har regnet litt, og hvis alle Lærlingen øsnker å invitere faktisk kommer, så blir det likevel minst 16 barn. Da kan jeg kanskje likegodt invitere hele barnehagen torsdagen, og ha de andre over nyttår. :gaah:


#22

Karima sa for siden:

Nå ser jeg at du skrev det i første innlegg.

Da vet jeg ikke, men jeg tror jeg ville tatt sjansen på å skape ørlite gavepress i barnehagen. Skriv akkurat det du skriver her: Gave er ikke obligatorisk. Det gir en utvei for de som ikke har sjans til å hoste opp en gave til midt i julegavekjøret, samtidig som jeg vil gjette på at de fleste bringer den ungen mannen noe. Sørg for at han pakker opp gavene fortløpende og uten at alle ser på, sånn at det ikke blir veldig tydelig hvem som ikke gir noe.


#23

Balanse sa for siden:

Det er helt klart en idé, Karima. Jeg må tygge littegrann på det. Barnehagen er kommunal, og det er mange med dårlig råd der.


#24

Bokormen sa for siden:

Jeg tror de fleste, samme hvor dårlig råd de har, vil ha vanskelig for å sende barnet sitt uten pakke.


#25

Balanse sa for siden:

Det er det jeg er redd for, Bokormen. For å konkretisere det, så er det feks rengjøringshjelp og polsk bygningsarbeider. Som selvsagt kan ha kjempegod råd for alt jeg vet, men jeg har ikke lyst til å lage mer julestress for noen.


#26

Bokormen sa for siden:

Jeg skjønner dilemmaet ditt, og det er ikke lett. Om man sliter med å få endene til å møtes så tror jeg det vil være veldig sårt å ikke sende med barnet sitt pakke, og at de kanskje føler langt mer på det enn man ville gjort om det bare var en forglemmelse, for eksempel.


#27

Sitron sa for siden:

Men altså: det er jo mer oppfordring til pakker og stress å be unger hjem til deg. Om det nå er slik at du tenker i den retningen at noen ikke har råd.


#28

Høyt&amp;Lavt sa for siden:

Jeg synes ikke du skal være så redd for at noen ikke kommer fordi de ikke har råd til presang. Hvis man har dårlig råd hender det jo at man blir litt ekstra kreativ, og barn skiller sjelden mellom dyre presanger og billige.
(mimrer tilbake til 3årsdagen til guttungen da han hylte av lykke over å få en "pute"... Han fant bobleplasten som dvdspilleren hans var pakket inn i... :knegg: )

Jeg stemmer for noe enkelt en vanlig hverdag; grøtfest med barnetv-kino med puter og tepper på gulvet, eller utebursdag med aking/snøhulelek/snømann og grilling eller grøt, gjemsel inne... Det enkle er ofte det beste, heter det seg.
Lykke til.


#29

Balanse sa for siden:

Joda, men da kan de i det minste velge selv om de vil at barna skal gå. Ikke helt enkelt det heller, hvis noen føler de må holde barnet hjemme fra en hyggelig fest på grunn av pakkepress.

Jeg vurderer sterkt å ha en guttefest torsdag 18, og en liten Allemed-fest for de i barnehagen hjemme hos oss på dagtid 22. Så blir det meg og faren det blir stress for.


#30

Knerten sa for siden:

Hvis det vanlige i barnehagen deres er at barna har med seg gaver også på bursdager i barnehagetiden, kommer foreldrene til å føle de må sende med gave selv om du skriver det ikke er obligatorisk. På lik linje med en vanlig bursdag.

I barnehagen til minstesnuppen er det bestemt på foreldremøte at man ikke skal ha med seg gave i bursdager som feires i barnehagetiden. Jeg synes det er en grei ordning.

Ønsker man da gaver til barnet sitt får man feire bursdagen etter barnehagetid/i helgen.


#31

him sa for siden:

Personlig hadde jeg skippet bursdagsfeiring og heller feiret navnedag. Jeg er uten tvil et praktisk menneske, og har lite sentimentale følelser ovenfor bursdager.

Ja, jeg hadde ikke skippet i år altså.


#32

Balanse sa for siden:

Hmm. Navnedagen er mindre enn 2 måneder etter bursdagen, og dermed i "feil" år, men det er en veldig fristende ide, him.


#33

him sa for siden:

Jeg har ei jente som er født 15.juli, og etter å ha feiret bursdag i Danmark, Bergen, i en bil over Jotunheimen og det nærmet seg en Stockholmsbursdag, så flyttet jeg den til 15.juni. Mulig tøtta blir skuffet når hun fyller 18 da. :humre:

#34

mumrik sa for siden:

Jeg har en treåring 21.12. Det er en skikkelig superpraktisk tid å ha bursdag på. :bidrar veldig:


#35

Sitron sa for siden:

Mitt 03. augustbarn er veldig stolt over at hun har feiret bursdag utenlands i 3 av 10 bursdager.


#36

him sa for siden:

Mulig det vil endre seg når hun blir eldre, hun er fire nå. Men per i dag er det barnehagebursdagene som "teller".

#37

pulverheksa sa for siden:

Jeg er veldig god på å har bursdag akkurat den datoen ;)
Jeg har aldri hatt barnebursdagsbesøk på dagen, det har vert en uke eller slikt før. Null problem. På dagen er det supert å få familie på besøk. En rolig mamma og pappa og kose hele dagen, mye morsommere enn en frynsette mamma som stresser med kaker og pølser til hele gjengen. La heller Lærlingen være hjemme og slappe av, pynte kake sammen, lage julepynt. Tid med deg og pappaen er den beste gaven han kan få i en stresset juletid. Det er det jeg har savnet på mine bursdager.

I barnehagene jeg har hatt barn i har dagen blitt feiret på avdelingen, om enn på litt ulikt vis. Det har vert nok for vesla. Så har jeg invitert noen få på bursdagbesøk med kake en ettermiddag i uka eller en formiddag i helga. Det sies at så mange gjester som barnet er år er passe, flere blir for uoversiktlig for bursdagsbarnet. Jeg har nok tøyd grensen litt, men ser at det fort blir kaos når det blir for mange barn hjemme på en gang.

For å oppsummere: Det er jul og en stressende tid for store og små. Det beste du kan gi Lærlingen til bursdagen er ro og tid sammen med han, ikke nødvendigvis et heidundrande selskap.


#38

Tammen sa for siden:

Hvorfor er dette med "feil år" viktig?:undrer:
Guttungen bryr seg vel ikke om det?!
:barelurer:


#39

Katta sa for siden:

Hva med å be både gutter og jenter på samme årskull? Evt med tillegg av de viktigste utenom?


#40

Balanse sa for siden:

Jeg har blitt enig med ham om å invitere bare guttene, pluss en gutt fra mellomavdelingen og to stk som har sluttet (bestevennene hans), og jeg har blitt enig med meg selv om å ta det tors 18. Så får vi se hva faren sier.

Hadde jeg invitert bare årskullet hans + noen ekstra hadde det blitt bare 1 -2 av guttene som ikke ble invitert, og det synes jeg blir feil.

Jeg tror også jeg må bestemme - sammen med bursdagsbarnet - om det skal bli en fast dato/helg tidlig i desember fremover, eller om jeg skal ta det i januar. Pulverheksa hadde noen interessange innspill å tenke gjennom, og jeg har hørt godt etter på dere andre også. :nikker:


#41

Kanina sa for siden:

Men hva med å gjøre om "førjuls-julefeiring" til bursdagsfeiring med familie og slekt (hvis det er de som skal komme)? Da blir gutten satt ekstra stas på. Julegavene kan leveres i en pose og pakkes opp på juleaften selv om man ikke er sammen, vel? Og er det ikke nok med en julaften?


#42

Balanse sa for siden:

Det er det med å leve opp til manges forventing... Den feiringen er med en liten kusine og hennes mamma, som egentlig er en del av ikke-A4 kjernefamilien vår. Vi har aldri anledning til å feire jul sammen, og jeg vet at spesielt for mammaen er det denne kvelden som er hennes jul. Jeg tror det ødelegger mye for henne hvis vi inviterer flere. Men jeg har gitt beskjed om at vi må la Lærlingen ha litt bursdagsfokus også, så det blir en liten miks med oss som er der. :nikker:


#43

lenebirgitte sa for siden:

Tanteungen min har også bursdag samme dag, han feiret bursdagen sin igår 13.12, han gjør det rundt den datoen hvert år. like greit egenlig så sipper det å bli så veldig masete med selskap rett oppi jula...


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.