Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Trenger eksperthjelp - pinnekjøtt

#1

Travolta sa for siden:

Jeg er oppvokst med ribbe på julaften, men er ikke lenger særlig begeistret for det. Pinnekjøtt derimot! I år skal julaften feires hjemme, og jeg har lyst til å starte egen tradisjon med pinnekjøtt. Vi blir tilsammen 9 personer rundt bordet og jeg føler et visst husmorpress. Trenger hjelp av noen med god greie på pinnekjøtt:)

  • Hva bør jeg se på når jeg skal kjøpe pinnekjøttet - hvordan sørge for at vi får kvalitetkjøtt?
  • Hvor mye kjøtt bør jeg beregne pr. person?
  • Hva bør jeg ha som tilbehør (poteter, kålrotstappe. Mer? Hva slags saus)?
  • Gode tips til hvordan jeg får et utsøkt måltid? Hva er hemmeligheten?:)
  • Hva kan lages dagen i forveien (kålrotstappa f.eks)?

På forhånd stor takk for alle gode råd!


#2

Tangerine sa for siden:

Jeg hadde ikke laget kålrotstappa i forveien, men kanskje skrellet potetene?

Vi skal også lage pinnekjøtt hjemme for første gang, så henger meg på her. ;)


#3

Cascaye sa for siden:

Tja, ekspert er jeg ikke, men jeg prøver å svare.

Jeg er oppvokst med pinnekjøtt som foreldrene mine lager selv. De røyker og salter det selv. Noen liker røkt andre ikke. Prøv f.eks Bjorlimat sitt pinnekjøtt om du finner det. Det er laget på lam som har gått i fjellheimen.
Tipper man bør beregne ca 4-5 pinner pr hode. Spør i butikken hvor mye du bør kjøpe, sørg i alle all for at du kjøper pinnekjøtt av lam og ikke voksen sau.
Jeg har aldri spist pinnekjøtt med saus til. Hemmeligheten ligger i god kålrabistabbe. Bruk meierismør og fløte i.
Av poteter må du bruke fjellmandel.
Tyttebærsyltetøy og godt flatbrød må jeg ha til pinnekjøtt.
Regner med at du i alle fall kan skjære opp kålroten i biter og legge i vann over natta. Koke og stappe ville jeg gjort samme dag som det skal spises. Lykke til!


#4

Tangerine sa for siden:

Mange gode tips fra Cacaye. :)
Lurer på om jeg skal innføre tyttebærsylte. :nam:

Og finne en god oppskrift på rabbestappe.
Har dere poteter i den? Gulrot? Annet krydder enn salt og pepper?
Noen som lager den uten fett?


#5

tinkadott sa for siden:

jeg må tipse dere om hvit saus laget av fettet av pinnekjøttet! Det gir eb fantastisk god smak, den skal være tykk og god! Mange griner på nesa over dette tilbehøret, men jeg hører flere og flere som tørr å prøve - og jeg har bare hørt positivt av de som ikke har prøvd det før etter tips av meg/andre. Så jeg synes du skal lage litt tykk, smakfull hvitsaus av pinnekjøttfettet jeg ;)


#6

Camomilla sa for siden:

Jeg er heller ingen ekspert.
Vi bruker ikke saus, men når pappa er og spiser hos oss så vil han ha "avkoket" etter kjøttet, det som er igjen i kjelen etter kjøttet er tatt opp. Han vil ha det kokende varmt over kjøttet og stappen. Jeg for min del klarer meg meget fint uten det.
Jeg bruker å legge pinnekjøttet litt under grillen i stekovnen før servering.
Har litt muskatnøtt i stappen.


#7

Camomilla sa for siden:

Bruker en gulrot per kålhode i stappen.


#8

skyfri sa for siden:

Jeg kjøper mitt pinnekjøøtt fra en slakter, det er alltid topp kvalitet. Før pleide jeg å følge med i testene som ble gjort, og Eldhus kjøttet kom ofte bra ut, tror jeg. Vet egentlig ikke hvordan man ser på selve kjøttet om det er bra eller ei. Bortsett fra at det må være kjøtt på bena, ikke bare fett.
Følg vannetiden for pinnekjøttet du kjøper.
Husk å legge rist eller bjørkepinner i bunnen av kjelen, slik at pinnekjøttet blir dampkokt.
Og husk å etterfylle kokende vann underveis slik at kjelen ikke koker tørr.

Jeg liker pinnekjøttet best når det er skjerpet litt i ovnene etter koking. Dvs kok helt ferdig, ha pinnekjøtt over i en langpanne, inn høyt i ovnen på høy varme og følg med som en falk slik at det ikke blir brent. Noen ganske få minutter er nok. sikkert 3 - 4- 5 eller så.

Til pinnekjøtt er det super knallgodt med rødkål i tillegg til kålrotstappe og poteter. Jeg har overbevist hele svigerfamilien om at det er et must, og nå er de også avhengig. he he. Den blir aller best hvis man lager den selv, og den kan lages dagen i forveien.

Man/jeg bruker ikke saus til pinnekjøtt. Bare sjyen fra kokingen.

Jeg ville heller ikke laget kålrotstappen dagen før, men kan godt skrelle kålrabien og legge i vann. Et stalltips jeg har fått med meg rundt kålrotstappe er å tilsette litt ribbefett i den. Jeg skal tigge ribbefett hos svigers på julaften til å ha i kålrotstappe på nyttårsaften. Ellers er det lurt å ha en potet i for konsistensen, og en gulerot for farge :) Muskat er et must ja, som noen andre nevnte her.


#9

Camomilla sa for siden:

Rødkål har jeg ikke prøvd til pinnekjøttet før, må prøves.


#10

skyfri sa for siden:

ja, prøv!! Det er fantastisk! Mmmm, som jeg gleder meg.


#11

Camomilla sa for siden:

Skal på pinnekjøtt 2'juledag, skal be pappa lage rødkål til.


#12

Ulvefar sa for siden:

Kokkekunsten er ikke min mors sterkeste side. Hun har bare laget pinnekjøtt én gang, men ut fra den opplevelsen kan man trekke følgende konklusjoner:

  1. Det er viktig å vanne ut pinnekjøttet på forhånd.
  2. Ikke glem at pinnekjøtt bør vannes ut.
  3. Man bør fremfor alt huske å vanne ut pinnekjøttet.

Hvis man likevel glemmer punkt 1,2 eller 3 kan man trøste seg med at faren ved å slikke på metall ute i vinterkulda etterpå har blitt sterkt redusert, da mengden salt antakelig har senket frysepunktet for samtlige kroppsvæsker til ca. -35 grader Celsius.


#13

Tangerine sa for siden:

oidå

Hvordan vanner man ut pinnekjøtt?


#14

Ulvefar sa for siden:

Det er en hemmelighet som ikke har gått i arv, men jeg tipper at å legge det i kaldt vann fra tidlig dagen før er en sentral del.
en.wikipedia.org/wiki/Pinnekj%C3%B8tt


#15

Elisabet sa for siden:

Eller man kan kjøpe gryteklart pinnekjøtt, det skal ikke vannes ut. ;) Gryteklart pinnekjøtt fra Skjeggerød er noe av det beste pinnekjøttet jeg får. :nam: Men nå har jeg ikke prøvd meg opp i 200-300 kroners klassen for kiloen, så der kan jeg kanskje tenke meg at det er noe som slår Skjeggerød sitt pinnekjøtt også.


#16

indie sa for siden:

Skulle akkurat til å si at du må huske på å vanne det ut. Og passe på at det blir vannet ut godt nok.

Har ingen andre tips, siden jeg ikke har laget pinnekjøtt selv enda. Men jeg har smakt litt for mange middager med dårlig vannet ut pinnekjøtt (og bacalao og alt annet som trenger å vannes ut egentlig..). :o


#17

Susse sa for siden:

Ha stor nok kjele ! Kjøp ferdige pinnekjøttpinner til å ha i bunnen eller plukk selv.

Bruk økologisk kålrot,så er du garantert mot bitter bismak på stappa. Litt gulrot, litt av vannet fra kokekjelen, fløte, smør, og masse pepper.


#18

Ine sa for siden:

400-600 gram per person har jeg sett anbefalt. 600 for storspisere stod det.


#19

Blåbær sa for siden:

Ha lite vann i bunnen når du koker, og vann heller ofte. Da får du godt sø, som du bruker som saus.
Halv kilo kjøtt per person.

Økologisk kålrot ja! Tyttebærsyltetøy, flatbrød og selvsagt mandelpoteter.


#20

Esme sa for siden:

Ulvefar: :knegg:

Det er ikke alt pinnekjøtt som skal vannes ut, noe står det «gryteklart» på.


#21

Salt sa for siden:

Helst ferskspikkede bjørkepinner i bunnen, hvis du har ei bjørk i nærheten!


#22

Travolta sa for siden:

:D:D:D Haha :D


#23

Travolta sa for siden:

Tusen takk for gode tips, folkens. Jeg noterer følgende viktige momenter:

  • pinnekjøttet må vannes ut. Meget viktig :D
  • Ca. halvkilo kjøtt pr. person
  • økologisk kålrot, samt ha i gulrot, salt, pepper og muskat, fløte og meierismør
  • tilsette vann etterhvert, ha i trepinner i bunn
  • tyttebærsyltetøy, flatbrød, rødkål, mandelpotet

Da gjenstår det vel bare å si "velbekomme, håper det smaker. Og riktig god jul". (:kry: håper jeg)


#24

Nelly Nickers sa for siden:

1 svær kålrot gir ikke nok stappe til 4 voksne. Kjøp to!
Det går også mer pinnekjøtt enn du kanskje tror på forhånd, en del av stykkene er ikke så fine.
De beste stykken er selvsagt de som er trekantete med mye kjøtt... jeg saumfarer pakkene for å finne flest slike.
Ikke glem å handle inn akevitt!


#25

Karamell sa for siden:

Vi bruker meierismør, fløte og poteter. Hvit pepper (ikke nødvendig med hvit, jeg liker smaken bedre på den svarte) og salt. Tror saltet skal i til slutt pga stivelsen eller noe...

Uten fett? :eek: Ikke på julaften!

Pinnekjøtt er enkelt å lage! Jeg kjøper bjørkepinner i butikken.


#26

Karamell sa for siden:

Vi har også rødkål som tilbehør og bruker sjyen som saus, ikke egen saus. Jeg spiser ikke rødlkål selv da.


#27

Nelly Nickers sa for siden:

Fett ja, absolutt. :jupp:
Liker å helle fettsøet over potetene også, jeg.

Forresten tror jeg ikke det er gunstig å tømme resten av fettvannet ned i vasken. Jeg venter til det er størknet og plukker av "lokket" og hiver det i søpla. Eller tømmer det over i en tom melkekartong og bærer den ut i søplekassen.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.