Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Kransekake - din oppskrift?

#1

Sue sa for siden:

Vi skal bake kransekake, men har aldri laget det før, så jeg har ingen oppskrift jeg vet er bra. Har googlet litt, men det finnes så mange forskjellige varianter der ute - noen med hvetemel, noen uten, noen som skal varmes og avkjøles i et døgn og noen som kan brukes med en gang...

Jeg vil ha en kransekake som blir seig og god etter en tur i fryseren. :) Har du en oppskrift som er verdt å prøve kanskje?


#2

Harriet Vane sa for siden:

Min bestemor bakte kransekaker for salg og hun brukte følgende formel:

100 g malte mandler (med skall)
100 g melis
1 eggehvite

Hun lagde store kransekaker og jeg mener hun brukte 5 x formel pr kransekake.

500 g mandler
500 g melis
5 eggehviter

smeltet smør og semulegryn til pensling av formen

Hun lagde deigen i en stor kjele.

Mal mandler en gang på mandelkvern og bland dem med melis og eggehviter lett pisket. Elt deigen godt. Sett en kjele over svak varme og varm deigen under elting til den blir så varm at du nesten brenner fingrene. Ikke la deigen svi i bunnen. Sett kjelen til side og la deigen stå til neste dag. (men man må ikke, altså, far har fortsatt å lage kransekake og han gidder ikke alltid gjøre den varme opp og vente-greien og det blir godt allikevel!)

Smør formene godt: Smelt smør, avkjøl til det blir tykt eller bruk mykt smør og smør formene og la dem stå kaldt ca. 15 minutter. Smør en gang til og dryss etter hvert med semulegryn. Sprøyt deigen ut i formene med en kakesprøyte med rund tyll eller bruk den største stjerneskiven på kjøttkvernen. Fest deigendene godt sammen.

Stek ringene midt i stekovnen ved 180 C i 12-15 minutter. Flytt platen til nederste rille og stek videre 3-4 minutter. La kakene bli kalde i formene. Hvelv ringene når de er avkjølt ved å løsne dem forsiktig. Før kaken skal serveres, lager du en melisglasur av 100 g melis og eggehvite.

Hvis ringen skal bli seige og deilige, så hiver du dem i frysen.


#3

Sue sa for siden:

Takk, Mim. Høres flott ut både å slippe å skolde en del av mandlene og å slippe å vente til dagen derpå med å lage kaken. :jupp:

Semulegryn er greit å ha altså :noterer:


#4

Harriet Vane sa for siden:

Jeg synes kransekaken er mye bedre når det er skall på mandlene. Bestemor skåldet kun mandlene som skulle være til sirupssnipper.


#5

Sue sa for siden:

Ja, det er mulig kransekake er bedre med skall på - det er bare så mange av oppskriftene jeg googlet der man skulle skolde ca halvparten av mandlene fordi det ser mye penere ut...
Er ikke så nøye med utseende - jentene skal være med å lage alt i ettermiddag, så estetisk vakkert blir det sikkert ikke uansett. :p Det viktigste er å ha det moro + at den smaker godt.


#6

Harriet Vane sa for siden:

Kaken smaker kjempegodt og blir ikke det minste stygg, altså.


#7

Sue sa for siden:

Hehe - jeg tror ikke den blir pen her i dag altså - men det er nok ikke oppskriften sin feil. ;)

Kan hende det ikke blir en liten kransekake med ringer heller, kanskje det bare blir stenger. (Planen er en kake med ca 9 ringer, men vi får se...)


#8

trøtt sa for siden:

Skoldingen er vel ikke for at det skal se penere ut, men for å få den seigere.


#9

Sue sa for siden:

Er det det? Bare leste her et sted da jeg googlet at det var for penhetens skyld...

Men seigere, da, gitt... :gruble: Nå blir jeg forvirret - jeg vil ha seig kake, men aller helst slippe å skolde...


#10

Tangerine sa for siden:

Jeg vil også ha seigt resultat. Noen som kan bekrefte at det stemmer det med at skolding fører til seigere kaker?

Jeg tror det hjelper å sette kaken i fryseren også.


#11

trøtt sa for siden:

Jeg trodde det var grunnen, nå forvirrer dere meg her. :usikker: Det er også veldig viktig at de ikke males i kjøkkenmaskin.


#12

Sue sa for siden:

Ja, det var ett eller annet med fettet i mandlene - her skal det males for hånd. :)


#13

Veronal sa for siden:

Pfft, kjøkkenmaskinmaling går helt strålende og tar mye kortere tid. :lager skikkelig seig kransekake:

Oppskriften er så enkel som den Mim la ut - 500 g mandler (kvernet), 500 g melis og så eggehvite til riktig konsistens (eggenes størrelser varierer). Jeg bruker pølsepressen som er tilleggsutstyr til kjøkkenkvernen på kjøkkenmaskinen min og kransekakeformer. Jeg hiver brettet med de nystekte kransekakene ut på trappen for hurtig avkjøling og så rett inn i fryseren når de er avkjølte. Trikset for seig kransekake er altså bare hurtig avkjøling. Og så gjør du ikke som svigermor: Du tar ikke opp kransekaken fra fryseren dagen før servering. Du gjør det ikke før gjestene har kommet. :nemlig:


#14

Laura sa for siden:

Kjøper ferdig deig hos bakeren! :D


#15

Babe sa for siden:

Denne skal jeg prøve, så skal jeg lage Sarah Bernard av den. :jupp:


#16

Ru sa for siden:

Jeg har alle intensjoner om å gjøre som Babe-en. :blafre:


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.