Vi er tom for brød, og jeg rekker ikke å bake hellebrød i dag siden jeg har noe annet i ovnen en stund fremover. Finnes det en oppskrift på grove rundstykker jeg kan smelle sammen i kjøkkenmaskinen i kveld og bare la stå på kjøkkenbenken til i morgen, for å trille ut og steke til frokost?
Hvis du ikke likte svaret mitt litt lenger opp har jeg googlet litt og sett at du kan bruke kaldt vann i deigen og sette den i kjøleskapet over natta. Her står det.
Disse grove rundstykkene serveres nystekte da de hever over natten.
25g gjær
2dl vann
1dl surmelk
2ss olje
1,5 ts salt
125g sammalt hvete, grov
300g hvetemel
Rør gjæren ut i kaldt vann. Tilsett melk, olje, salt og mel og elt deigen smidig. Form straks til 12 rundstykker som settes på bakepapir. La dem heve natten over i kjøleskap med et fuktig håndkle over.
Neste morgen pensles rundstykkene med sammenpisket egg og drysses med litt grovt mel.
Stek ved 225 grader i ca 15 min., avkjøles på rist.
Egner seg til frysing.