Herr Kanin var og kjøpte ribbe til julaften, i ferskvaredisken. Han fikk god hjelp til å beregne hvor mye, og fikk skjært til et stykke. Men da han kom hjem, oppdaget han at ribba har best-før-dato 22.12?! Vi synes jo det er litt rart at de ikke opplyste om kort utløpsdato før de ga ham ribba. Men hva gjør vi? Holder den se til onsdag likevel? Eller må vi putte den i fryseren nå, og ta den ut 23.?
Tror kanskje jeg ville hatt den i fryseren. Det kan gå veldig raskt med kjøtt. En venninne hadde kjøpt ferskt lammelår vi skulle kose oss med. Etter 2 dager i kjøleskapet var det mugg og ekkel lukt. Du kan jo ringe butikken å høre hva de mener. Kommer jo også an på hvor lenge de har "modnet" kjøttet hos seg før det kom til dere.
Den datoen som står på er vel helt vanlig for en ferskvare? Den ribba jeg kjøpte på søndag gikk rett i fryseren. Hadde jeg kjøpt den i dag ville jeg også ha slengt den i fryseren. Skal du sikre deg helt fersk vare på julaften må du kjøpe den på mandag eller tirsdag.
Her er ekspertsvar fra www.matprat.no 9. Hvor lang holdbarhet er det på tint ribbe?
Hvis du salter og peprer den så fort den er tint ca. 3-5 dager.
Rå tint ribbe har kun holdbarhet i 1-2 dager.
10. Har kjøpt fersk ribbe, og det er 7 dager til julaften. Må jeg fryse den?
Svar: Tvilstilfelle… Hvor lenge har den ligget i butikk? Har du skikkelig kaldt kjøleskap? 2-3 grader?La den ligge i kjøleskapet i 3 dager. Gni den inn med salt og pepper 3-4 dager før, og pakk den i matpapir. Ikke plast eller folie. Ikke 100 % sikkert!
Hvis du ønsker 100 % sikkerhet putt den i fryseren, ta den ut ca. 4 dager før. Tines 1 døgn og saltes og pepres. Ligge i kald kjøleskap maks 3 grader.
Skal du kjøpe ribbe en uke eller mer før den skal brukes kan du like gjerne kjøpe frossen ribbe. Industrifrysing er bedre enn hjemmefrysing. (Mer effektiv frysing = bedre resultat)
Takk for mange svar! Jeg er veldig i tvil, altså. Det virker litt rart å putte den i fryseren nå, for så å ta den ut igjen om to dager? Er ikke selve tiningen en viss bakterierisiko i seg selv?
Det er jo så typisk, dette her.
Ikke frys den ned, da er det bedre å salte godt før utløpsdato og la ligge, det burde holde hvis den ligger godt og kaldt den bør uansett ligge med salt og pepper i 2 dager, og ikke pakk i plastikk det gjør at den blir fortere dårlig.
Er du i tvil ville jeg ha halvstekt ribba for så å varme den opp igjen på julaften, det gir et vel så bra resultat som å steke samme dagen, og i tillegg så har du mye bedre kontroll på svor og at ribba ikke blir tørr (hvis du ikke steker for masse første gang).
De fleste utløpsdatoer kan strekkes noe.
"Best før" merking angir hvor lenge produsenten garanterer at varen holder samme kvalitet som ved produksjon.
"Siste forbruksdato" som brukes på ferskvarer som kjøtt, melk, fisk mm. angir hvor lenge produsenten/salgsstedet garanterer at varen kan spises.
"Siste forbruksdato" er mer kritisk å følge men også her er det som oftest litt å gå på.
Jeg har brukt fløte som har vært 1 uke over dato og drukket melk som var 2 uker over dato uten å bli dårlig, det avhenger også av hvordan det oppbevares.
Kjøtt og fisk har dårligst holdbarhet og da spesiellt svin og kylling.
Bare mas på meg hvis du trenger/vil at jeg skal skrive utfyllende om noe.
Vanlig vis så stekes ribbe først på 230 grader i langpanne dekket med folie og vann i bunnen i ca 45 minutter.
Deretter fjernes folien og ribba stekes ferdig på 200 grader i ca 2 timer.
Hvis du steker ribbe først på 230 grader i langpanne dekket med folie og vann i bunnen i ca 45 minutter.
Deretter fjerner folien og ribba stekes på 200 grader i ca 1/2 time ta den så ut la den kjøle seg ned og pakk godt inn i plastikk og sett den i kjøleskapet.
Da har du ca 1 - 1 1/2 time steketid igjen på julaften, muligens det er nødvendig å skru opp temeraturen litt mot slutten (siste 10 min) for å få svoren sprø.
Ribben vil fortsette å steke noe etter at den blir tatt ut av ovnen etter første steking.
Jeg har brukt denne metoden til forbereding av julebord i noen år og det fungerer veldig bra.
Jeg fulgte Dinochefs forstekings-oppskrift, og kan rapportere om fantastisk ribbemiddag! Kjempesaftig og mørt kjøtt, og svoren ble sprø (dog med noe hjelp av grillen). Tusen takk, Dinochef!