Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

God oksegryte - oppskrift

#1

Eia sa for siden:

Jeg har ca. 1 kg oksekjøtt, men ingen god oppskrift på gryte. Da jeg googlet nettet i går kveld, fant jeg en kjøttgryte fra Burgund som så OK, men kanskje litt kjedelig ut. Noen som har laget den, eller har en spennende oppskrift jeg kan prøve ut i kveld?


#2

Filifjonka sa for siden:

Jeg anbefaler Mims vidundergryte. Jeg har laget den mange ganger, både med lam og okse, og den er veldig god uansett. Blandingen av rødvin, sitrus og kanel gjør den litt annerledes.

Vidundergryte

1,2 kilo oksebog eller lammekjøtt, gjerne lammeskanker
salt
pepper
2 ss smør
½ sellerirot
2 gulrøtter
1 purre
hvitløk
1 ss hvetemel
2 ss tomatpuré
2 laurbærblad
skal av en appelsin
skall av en sitron
kanelstang
2 dl vann/kraft
2 dl rødvin

Brune krydret kjøtt

Kjøttet surres sammen med en løk eller to, hell over 1 glass vin, 3-4 gulrøtter (i store biter) 1 sellerirot i store biter, 1-2 boks tomater og vann til det dekker, ha i revet appelsinskall av 1 appelsin, 1 kanelstang, salt og pepper.

Enten: La koke i 3-4 timer på svak varme i en gryte med lokk

ELLER

Ha alt i en langpanne, dekk med folie

Stek i ovn i 2 timer på 200 C. Flere timer gjør ingenting.

Server med kokte poteter, potetmos eller rotmos.


#3

Eia sa for siden:

Nam! Den så god ut. Takk for tipset.

Problemet er tiden. Jeg har ca. 1-1 1/2 time på meg. Kjøttet er av god kvalitet, så det trenger ikke koke så lenge. Holder det med 1 1/2 time i ovn, tro, eller er det andre råvarer som trenger lenger tid?

Og et spørsmål til: i beskrivelsen står det "1-2 boks tomater", men ikke i ingredienslisten. Der står det "2 ss tomatpuré". Skal det tomater i også? Det kan se slik ut av mengden fuktighet totalt.


#4

mosol sa for siden:

Hehe, da vi hadde navnedag for lillesøster i høst lagde vi denne fantastiske gryten. Vi fulgte ingrediensene i beskrivelsen, dvs brukte ikke purre og tomatpure fra ingredienslisten. Den ble utrolig god!


#5

Filifjonka sa for siden:

Det går helt sikkert fint med kortere koketid hvis kjøttet er mørt. Når det gjelder tomatene så tror jeg det går bra uansett hvilken variant du velger, det er rom for litt forskjellig her.


#6

Eia sa for siden:

Jeg er overbevist! Da blir det Mims vidundergryte i kveld!


#7

LilleRosin sa for siden:

Kan denne brukes med oksehaler?


#8

Eia sa for siden:

Jeg kan i alle fall opplyse at den var kjempegod, og enkel å lage (langpanne i ovn)! Og at den sannsynligvis smaker enda bedre med lammekjøtt. Takk igjen for oppskriften!

Det går sikkert an å lage den med oksehaler også.


#9

Filifjonka sa for siden:

Jeg syns også den er enda bedre med lam. :)


#10

Dragen sa for siden:

Når bruker man melet? Ruller man kjøttet i mel og krydder før man bruner det?

:teskje:


#11

Martis sa for siden:

Brukte du tomatpure eller hermetiske tomater? :skriver handleliste:


#12

Eia sa for siden:

Jeg brukte ikke mel. Synes ikke det gjør noe at sausen/kraften er tynn.

Hermetiske, 1 boks. Og så kokte jeg ut panna med vann og litt kjøttbuljong, som jeg hadde i.


#13

Storm sa for siden:

Jeg skal lage denne i morgen! :nam: Kjøpte storfe høyrygg som så veldig fin ut, og som skal egne seg til langtidskoking. Potetmos til.

Noen spørsmål fra meg også. Jeg lurer på Dragen på hvordan og når melet kommer inn i bildet? Skal folien være på hele tida? Planen er å sette den i formen ca kl 12, dra og trene, og så spise rundt kl 16. Skal jeg da ha lavere temperatur enn 200 gr? Er mengdene veldig nøye, eller kan jeg slumpe litt? Vi blir 6 voksne (og 2 barn), så jeg bør vel øke oppskriften noe. Har dere andre grønnsaker til?


#14

Storm sa for siden:

Har denne i ovnen igjen, men denne gangen med ytrefilet. Hvordan vil det funke, tror dere? Går det greit å la den stå der et par timer?


#15

Skilpadda sa for siden:

Drar opp denne for å spørre om vintips. :) Har noen konkrete forslag til vin til denne gryten laget med lammeskanker?


#16

Eia sa for siden:

Jeg fikk denne fra Vinmonopolets sider da jeg googlet lam tomat kanel:

Selv har jeg god erfaring med spanske Muga, men vet ikke om den tilfredsstiller kravene over.


#17

Hyacinth sa for siden:

Jeg har mye høyrygg. Funker det, bare at det sikkert må koke lenger? Skulle gjerne laget det i ovnen, tror vi det også funker fint med høyrygg (av okse)?


#18

Madicken sa for siden:

Høyrygg fungerer utmerket i langkokte gryter. :jupp:


#19

Hyacinth sa for siden:

Joda, jeg tenkte bare på hvor lenge den bør stå i stekeovnen. Den må vel nødvendigvis stå mye lenger enn bog? :undrer: Og 200 grader høres litt mye ut?


#20

Madicken sa for siden:

Beklager, jeg leste bare til det om det fungerer dersom det får koke lengre. Jeg har ikke erfaring med høyrygg i stekeovn, men synes umiddelbart at 200 grader høres mye ut, og ville nok satset på lavere temperatur over lengre tid.


#21

Hyacinth sa for siden:

Enig, og takk! :)



#23

Palmen sa for siden:

Der kom du meg i forkjøpet, Poly. Den var helt vidunderlig!!!


#24

liefje sa for siden:

Høyrygg er faktisk favorittkjøttet mitt. Hvorfor selges det ikke på Kiwi? Bruker det i gryter som skal koke lenge. Veldig godt i Chili con carne. Jeg har forresten lyst til å prøve meg på sosekjøtt. Det var noe mormor pleide å lage. Må se om jeg finner en oppskrift. Eller har noen? Men usikker på ovn. Det må liksom koke i saus/kraft.


#25

Hyacinth sa for siden:

Hm. Kanskje jeg skal lage denne? Har alle ingr unntatt bacon.

Men har egebtlig handlet inn til den vidundergryta…


#26

Malama sa for siden:

Det lager jeg helt uten oppskrift. Altså, oksekjøtt i passe biter, vendes i mel (jeg har salt og pepper i melet) og stekes for å få stekeskrope, deretter kokes det. Om kjøttet har bein så kokes de med så det blir god kraft, alternativt tilsetter jeg uten å skjemmes så mye oksekraft fra konsentrat på flaske.

Lager etterhvert brun saus, normalt sett av bruning (steke hvetemel og smør til det blir brunt) men nå har jeg jo denne utfordringen med disse jentene som ikke tåler hvetemel, og har nok ikke laget det side før et oppsto...)

snaker til sausen med salt og pepper (og evt noe mer om den er veldig tam)

Stekovnen er ikke involvert i dette da, men godt er det .


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.