Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Dessert julaften, tips?

#1

Susse sa for siden:

Julematen er alltid den samme, dessert varierer vi derimot fra år til år.
Riskrem utgår, det har vi hos oldemor på formiddagen. Ellers har vi hatt is eller fruktsalat.
Hva skal jeg finne på i år? Gjerne noe som kan lages dagen i forveien.


#2

Mei sa for siden:

Minst fire desserter på julaften. Helst fler :riktig:. Jeg foreslår at alle får velge sin favoritt :D.


#3

Tinka sa for siden:

Daijmiskake.


#4

Go\jenta sa for siden:

:abonnerer:


#5

Hjertensfryd sa for siden:

Dronning Maud fromasj :nam:


#6

Nenne sa for siden:

Panna cotta med jordbærsaus. :nam:


#7

Susse sa for siden:

Hehe, her har vi dobbel middag, dvs. ribbe og pinnekjøtt, julepølse og medisterkaker. Om alle 9 skulle velge dessert hadde jeg ikke fått mye julekos.


#8

Mei sa for siden:

:knegg: Nei det skjønner jeg da. Jeg kan jo tilstå at vi i år ser ut til å bare ha to desserter. Men mitt husmor-mål er å øke på for hvert år. Tradisjonen med flere desserter kommer fra svigersøster, og jeg synes den er alldeles strålende.


#9

Maz sa for siden:

Hva med noe fra Schønnberg Erchen?

Gammeldags sherry eller rompudding (man tager 12 egg og 1 liter fløte sånn omtrentlig).

Eller hennes skikkelige uslåelige karamellpudding?

Kan skrive inn om du er interessert.


#10

Susse sa for siden:

Hjemmelaget karamellpudding hadde vært noe tror jeg. Ungene vil ikke ha noe med likør og slikt i.
Tar gjerne oppskriften på den klassiske du har Maz !


#11

Niobe sa for siden:

Absolutt. :ja:


#12

Mei sa for siden:

I år blir det forøvrig hjemmelaget karamellpudding (mitt valg) og multekrem (mannens valg) og sikkert også is (storebrors valg).


#13

Susse sa for siden:

Den er jo med portvin ? Kanskje ikke akkurat noe for ungene.


#14

Niobe sa for siden:

Ikke den jeg spiser. Kjempegod uten.


#15

Susse sa for siden:

Oppskrift ?

Kanskje jeg skal slå på stortromma og lage både og på dessertfronten også. :knegg:
Både Dronning Maude og karamellpudding. :D


#16

Mei sa for siden:

:riktig: Det er sånn det skal gjøres Susse. Neste år øker du på med enda en (Eller slenger på is :knegg: ).


#17

Niobe sa for siden:

[LEFT]
[/LEFT]
[LEFT]3 dl fløte[/LEFT]
[LEFT]3 eggeplommer[/LEFT]
[LEFT]4 pl. gelatin[/LEFT]
[LEFT]3 ss sukker[/LEFT]
[LEFT]1 pl. Kokesjokolade, raspet[/LEFT]
[LEFT]
[/LEFT]

  • [LEFT]eggeplommene vispes med sukkeret[/LEFT]
  • [LEFT]fløten vispes stiv og blandes med gelatinen[/LEFT]
  • [LEFT]bland sammen og legg lagvis med raspet sjokolade i skål[/LEFT]

[LEFT]
[/LEFT]


#18

Hjertensfryd sa for siden:

Niobe: Null alkohol ?

Eg har laga ei dronning Maud kake ein gong. Kaka var god, men den mangla noko sidan den opprinnelig ikkje var alkohol i. Eg trur eg hadde funne fromasjoen litt tam dersom det ikkje var ein skvett alkohol i den. Er jo det som gjer heile desserten ( og sjokoladen )


#19

Niobe sa for siden:

Ikke tam med mye mørk sjokolade til. Denne oppskriften er veldig god, men jeg har smakt andre som har vært tamme. Uten alkohol, altså.

Dronning Maud-kaken på detsøteliv.no er defintivt tam, hvertfall.


#20

Susse sa for siden:

Is har vi uansett. Har en ekstremt krensen og allergisk unge. :nikker:


#21

Karamell sa for siden:

Jeg har lager Dronning Maudpuddig eller fruktsalat med sjokoladebiter de siste årene.


#22

Karamell sa for siden:

Min Dronning Maud er også uten alko.


#23

Mei sa for siden:

Seh der. Tre desserter allerede. Da blir det fire neste år, og vips; tradisjonen er i gang.


#24

Hjertensfryd sa for siden:

Det var noko den på det søte liv eg lagde. Men etter at eg og Dinochef hadde fiksa litt på oppskrifta så blei den riktig så god :knegg:


#25

maggypop sa for siden:

Hva med trollkrem?
Jeg må innrømme at jeg ikke har spist det selv på aldri så mange år, men synes å huske at det var godt. Tradisjonsrikt, jaffal.


#26

Joika sa for siden:

Karamellpuddig!


#27

Maz sa for siden:

Du må tilpasse den litt, den er dog fra 1914.

Start med en form og smelt sukker i denne. Kan godt gjøres i stekeovn eller på platen (trenger ikke smelte i stekepanne først om du har gammeldagse former.

Rør litt på formen så karamellen også kommer litt på sidene. Dette kan gjøres lenge før.
12 egg
60 gram sukker
1 liter fløte
1 stang vanilje
12 eggeplommer og 6 eggehvitter hvispes med sukkeret (1/4 time i oppskriften men det var før miksere.

Kok opp fløten med kløvet vaniljestang. Held den kokene fløten i eggedosisen, og held alt i formen.

Stekes i vannbad i 1,5-2 timer. Tipper ca 125 grader, du kjenne når den er satt.

Formen skal selvsagt velves ved servering. Sett raskt i varmt vann først, Sett fatet over formen og snu. Du har da med god karamellsaus også.

Schønnberg Erken har en oppskrift til

1.5 liter nysilt melk (h-melk eller fløtemelk)
150 gram sukker
1/2 stang vanilje
7 egg
Gjør det samme med formen (dette er min mors adapsjon

Kok melk sukker og vanilje i 10 minutter og når det er kaldt tilsettes de godt vispese eggene. Visp fremdeles.

Moderens karamellpuddinger var alltid helt fløyelsmyke, uten korn.


#28

Susse sa for siden:

Takk Maz !
Min kjære ble helt i hundre ved tanken på skikkelig karamellpudding, så jeg tror han skal få ansvar for den.


#29

Mei sa for siden:

Hvor lenge før kan man lage karamellpuddingen?


#30

Maz sa for siden:

Mor laget dem alltid i god tid. Om jeg har ork skal jeg prøve meg selv i helgen. (Jeg har overlatt det til min moder)

Mor var alltid ferdig med julens desserter i god tid.


#31

Mei sa for siden:

Jeg kan lage den på mandag altså, ingen fare? Også lar jeg den stå i formen til julaften rett før den skal serveres? Ja? Og da tar jeg den i varmt vann først? (Trenger man det altså? Vil ikke karamellsausen i bunn gjøre at puddingen slipper?)


#32

Susse sa for siden:

Tips ?


#33

Maz sa for siden:

Mulig det, prøv først, og dypp kjapt i vann om det ikke går. Når jeg tenker meg om har jeg vel overlatt også dette til mor, (nostalgisk nå).

Karamellen i bunnen er jo hard før steking, men den er jo myk når det blir pudding, så jeg tipper du har rett.


#34

Mei sa for siden:

Første året vi laget karamellpudding kjøpte vi inn store mengder karamellsaus i tillegg. Tenkte ikke på at puddingen kommer med saus.


#35

Maz sa for siden:

Jeg har aldri helt skjønt den sausen, svigermors karamellpudding har ikke det karamellaget på toppen og heller ikke egen saus.

Schønnberg Erken er forresten morsom å lese. Du kan virkelig se at det den gangen var sukker som var dyrt og fløte og egg var billig.

Tror jeg må lage en rompudding med jordbærsaus til. Selv avholdsvogeren min elsket moderens rompudding. Det er jo så umoderne at det er morsomt.


#36

Mei sa for siden:

Jeg liker ikke rom, men jordbærsaus hørtes godt ut. Oppskrift? Hva annet kan den passe til?


#37

Hjertensfryd sa for siden:

Susse: Trur ikkje me gjorde stort anna enn å ha ein smule alkohol i fromasjen. Pitte litt konjakk meinter eg. Skal ikkje så masse til. Er berre for å få det lille ekstra.


#38

kiddo sa for siden:

Her blir det Daim-iskake og fruktsalat :)


#39

Zip sa for siden:

Riskrem her.

Men til kaffe litt seinare skal eg laga Osteiskake (oppskrift finnes på forumet hvis du søker). Den er kjempegod. :nam:


#40

Blondie sa for siden:

Vi har alltid fruktsalat, iskake og småkaker til dessert på julaften. Blant annet har vi krem i krumkakene denne dagen, det har vi aldri ellers. Høydaren er kransekaken. :nam:


#41

cilen sa for siden:

Vi har alltid riskrem med jordbærsaus (lagd med frosne jordbær), og multekrem! Mmm..


#42

Nenne sa for siden:

Den rompuddingen vil jeg gjerne ha oppskrift på. :nikker:

#43

Arran sa for siden:

Min avholdsmormor laget Dronning Maud, og hun brukte en liten skvett appelsinjuice i den i stedet for portvin. Jeg synes absolutt den er best med litt portvin i, og det trenger ikke være så mye. Den er god uten også, men da litt tammere.


#44

Mauser sa for siden:

Du kan ikke bare dra over til Knerten, da?

#45

Left sa for siden:

Ingen julaften uten riskrem her. Stort sett den eneste gangen i året vi har det :nam:
Hvis jeg ikke skulle hatt det, ville jeg hatt sjokoladepudding med hjemmelaget vaniljesaus.

Sjokoladepudding.
2 egg
3 ss fløte
1/2 plate kokesjokolade
2 ss sterk kaffe
2 dl fløte
5 plater hvite gelantin
Sjokoladen deles i småbiter og løses opp over vanndamp i kaffen. Eggeplommene piskes til eggedosis med sukkeret. Fløten vispes stiv. Bland sammen eggedosis, sjokolade og krem, tilsett den oppløste gelantin og de stivpiskede eggehviter. Rør godt rundt før den helles i vase eller dessertglass. Pynt også med revet sjokolade eller snusmalt kaffe, gjerne litt krem også.

Hjemmelaget vaniljesaus.

  • 5 dl TineMelk Hel
  • 1 stk. vaniljestang
  • 4 stk. egg
  • 0,5 dl sukker
  • 1 ts maisennamel

Skrap ut vaniljefrøene og ha dem i en kjele sammen med resten av ingrediensene. Varm dette opp under røring til kremen blir passe tykk.
Pass på så sausen ikke koker. Avkjøl i kaldt vann og rør litt i sausen under avkjølingen så det ikke blir snerk på.


#46

Go\jenta sa for siden:

Har lyst på multekrem på juleaften. Noen som har sett hvor de selger multer?:)


#47

Maxine sa for siden:

Hoffdessert, en slager blant ungene. Klissete :knegg:


#48

Skilpadda sa for siden:

Sjokoladefromasj er standarden jeg har vokst opp med. Det er etter lutefisk, da - etter ribbemiddagen første juledag pleier det å være multekrem (eller multer og krem hver for seg) og hjemmelaget kransekake. (Poden har egentlig innført kransekaken som tilbehør til alle julens desserter, siden kransekake er det beste som finnes.) Mamma og pappa plukker mye multer hver høst, og de aller fineste blir frosset hele i en egen boks til juledessert. :)


#49

Filifjonka sa for siden:

Fruktsalat er den eneste desserten jeg har lyst på etter ribba på julaften, så hvis jeg skulle valgt noe annet ville det blitt noe annet friskt laget av frukt. Riskrem og moltekrem og alt sånt krembasert blir for mye (for meg). Men det kommer selvfølgelig an på hvilken julemiddag dere har. :)


#50

Skilpadda sa for siden:

Hvis man heller karamellisert sukker i bunnen av formen før man siler røren oppi (slik jeg er vant til), blir det karamellag på toppen og saus som renner ut når man hvelver. Din svigermor gjør det antagelig ikke slik?


#51

Hønni sa for siden:

Vi skal ha vaniljeis med varme bjørnebær.


#52

Tertit sa for siden:

Julaften spiser man ofte tung mat og da er det godt med litt lettere dessert syns jeg. Pleier ofte å lage en fruktdessert som smaker friskt og ikke legger seg så tungt i magen.

Pisk en boks med kremfløte (ikke tilsett sukker). Bland kremen med et halvlitersbeger med melonyoghurt. Tilsett den frukta du ønsker. Banan, eple og appelsin må nesten være med syns jeg, smakene utfyller hverandre godt. Tilsett så dajmkuler, men ta av noen til å strø på toppen.

Enkel og utrolig god dessert.


#53

Erica sa for siden:

Det minner meg om da jeg kom inn i mannens familie, og den første julen der. Tanten i familien var "beryktet" for sin gode karamellpudding, og hele familien elsket karamellpudding. Lykken stod i taket når jeg kunne annonsere at karamellpudding er min ekspertdessert, og at jeg gjerne skulle lage det til dessert en av romjulsdagene.

Karamellpuddingen ble laget som jeg pleier, med smeltet sukker i bunnen og langs kantene på formen. Når jeg serverte syns de det var merkelig rart dette brune som var på toppen av karamellpuddingen. Tanten sin pleide da absolutt ikke se sånn ut! Og ikke smakte den overhodet likt heller, og min var visstnok nærmest himmelsk... Det viste seg da at tanten hadde laget karamellpudding av pulver, men laget den i en brødform så den så stekt ut, og aldri fortalt at hun ikke hadde lagd en hjemmelagd type.:p


#54

Veronal sa for siden:

Jeg er vant til sherrypudding eller riskrem til dessert. I år er vi nytenkende og skal ha sjokoladefondant.


#55

Blondie sa for siden:

[/LIST]Det må være Tine Melk, faktisk? :humre:


#56

Tertit sa for siden:

Smart tante. Tipper hun ble litt flau. :knegg:


#57

gnuri sa for siden:

Vi pleier å ha julekvelds-suppe til dessert etter middagen på julaften.
Synes det passer fint med noe friskt etter pinnekjøttet.

Julekvelds-suppe

-2 l vann
-2 og en halv dl sagogryn
-2 små never svisker
-litt rosiner
-en halv liter hjemmelaget saft (evnt solbær/husholdningssaft-, men MYE bedre med hjemmelaget av rips, bringebær el. jordbær)
-sukres etter smak

kok sagogrynene forsiktig i vannet til de blir blanke. Tilsett resten og la det putre en halvtime, til sviskene er omtrent forsvunnet i suppa- skal bare bli som litt mørk saft. Smak til med sukker.

Denne suppa skal serveres kald (funker også varm-men vi har den alltid kald)- så du kan godt lage den dagen før.

Senere har vi alltid krumkaker med multekrem til kaffen :nam:


#58

Left sa for siden:

Bunnpris har spann med frosne multer :)


#59

Kråka sa for siden:

Dronning Maud pudding :elsker:


#60

Ingrid-lille sa for siden:

Vi har stort sett alltid multe med fløte til vi. Evt pisket som krem. :nam:


#61

Go\jenta sa for siden:

Har du sett det i en spesiell Bunnpris? Har ringt rundt og ikke fått napp foreløpig....


#62

Nasse sa for siden:

Vi skal ha karamellpudding. Hjemmelaget sådan. Vi har en sånn med karamellisert saus som blir til saus. Himmelsk!


#63

Palmen sa for siden:

Til pinnekjøtt har vi som regel hjemmelaget karamellpudding, til ribbe har vi is og multekrem. Ideen med mange desserter var egentlig veldig god og må innføres her også tror jeg! I såfall blir det sjokoladepudding og karamellpudding til pinnekjøttet i år.


#64

Nessie sa for siden:

Vi skal ha:

  • multekrem
  • tårnkake
  • iskake

:D


#65

Palmen sa for siden:

Tårnkake? Forklar!


#66

Susse sa for siden:

Takk for fantastisk inspirasjon !
Da er menyen klar :
karamellpudding, is og Dronning Maud formasj.


#67

Nessie sa for siden:


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.