Julematen er alltid den samme, dessert varierer vi derimot fra år til år.
Riskrem utgår, det har vi hos oldemor på formiddagen. Ellers har vi hatt is eller fruktsalat.
Hva skal jeg finne på i år? Gjerne noe som kan lages dagen i forveien.
:knegg: Nei det skjønner jeg da. Jeg kan jo tilstå at vi i år ser ut til å bare ha to desserter. Men mitt husmor-mål er å øke på for hvert år. Tradisjonen med flere desserter kommer fra svigersøster, og jeg synes den er alldeles strålende.
Eg har laga ei dronning Maud kake ein gong. Kaka var god, men den mangla noko sidan den opprinnelig ikkje var alkohol i. Eg trur eg hadde funne fromasjoen litt tam dersom det ikkje var ein skvett alkohol i den. Er jo det som gjer heile desserten ( og sjokoladen )
Start med en form og smelt sukker i denne. Kan godt gjøres i stekeovn eller på platen (trenger ikke smelte i stekepanne først om du har gammeldagse former.
Rør litt på formen så karamellen også kommer litt på sidene. Dette kan gjøres lenge før.
12 egg
60 gram sukker
1 liter fløte
1 stang vanilje
12 eggeplommer og 6 eggehvitter hvispes med sukkeret (1/4 time i oppskriften men det var før miksere.
Kok opp fløten med kløvet vaniljestang. Held den kokene fløten i eggedosisen, og held alt i formen.
Stekes i vannbad i 1,5-2 timer. Tipper ca 125 grader, du kjenne når den er satt.
Formen skal selvsagt velves ved servering. Sett raskt i varmt vann først, Sett fatet over formen og snu. Du har da med god karamellsaus også.
Schønnberg Erken har en oppskrift til
1.5 liter nysilt melk (h-melk eller fløtemelk)
150 gram sukker
1/2 stang vanilje
7 egg
Gjør det samme med formen (dette er min mors adapsjon
Kok melk sukker og vanilje i 10 minutter og når det er kaldt tilsettes de godt vispese eggene. Visp fremdeles.
Moderens karamellpuddinger var alltid helt fløyelsmyke, uten korn.
Jeg kan lage den på mandag altså, ingen fare? Også lar jeg den stå i formen til julaften rett før den skal serveres? Ja? Og da tar jeg den i varmt vann først? (Trenger man det altså? Vil ikke karamellsausen i bunn gjøre at puddingen slipper?)
Susse: Trur ikkje me gjorde stort anna enn å ha ein smule alkohol i fromasjen. Pitte litt konjakk meinter eg. Skal ikkje så masse til. Er berre for å få det lille ekstra.
Vi har alltid fruktsalat, iskake og småkaker til dessert på julaften. Blant annet har vi krem i krumkakene denne dagen, det har vi aldri ellers. Høydaren er kransekaken. :nam:
Min avholdsmormor laget Dronning Maud, og hun brukte en liten skvett appelsinjuice i den i stedet for portvin. Jeg synes absolutt den er best med litt portvin i, og det trenger ikke være så mye. Den er god uten også, men da litt tammere.
Ingen julaften uten riskrem her. Stort sett den eneste gangen i året vi har det :nam:
Hvis jeg ikke skulle hatt det, ville jeg hatt sjokoladepudding med hjemmelaget vaniljesaus.
Sjokoladepudding.
2 egg
3 ss fløte
1/2 plate kokesjokolade
2 ss sterk kaffe
2 dl fløte
5 plater hvite gelantin
Sjokoladen deles i småbiter og løses opp over vanndamp i kaffen. Eggeplommene piskes til eggedosis med sukkeret. Fløten vispes stiv. Bland sammen eggedosis, sjokolade og krem, tilsett den oppløste gelantin og de stivpiskede eggehviter. Rør godt rundt før den helles i vase eller dessertglass. Pynt også med revet sjokolade eller snusmalt kaffe, gjerne litt krem også.
Hjemmelaget vaniljesaus.
5 dl TineMelk Hel
1 stk. vaniljestang
4 stk. egg
0,5 dl sukker
1 ts maisennamel
Skrap ut vaniljefrøene og ha dem i en kjele sammen med resten av ingrediensene. Varm dette opp under røring til kremen blir passe tykk.
Pass på så sausen ikke koker. Avkjøl i kaldt vann og rør litt i sausen under avkjølingen så det ikke blir snerk på.
Sjokoladefromasj er standarden jeg har vokst opp med. Det er etter lutefisk, da - etter ribbemiddagen første juledag pleier det å være multekrem (eller multer og krem hver for seg) og hjemmelaget kransekake. (Poden har egentlig innført kransekaken som tilbehør til alle julens desserter, siden kransekake er det beste som finnes.) Mamma og pappa plukker mye multer hver høst, og de aller fineste blir frosset hele i en egen boks til juledessert. :)
Fruktsalat er den eneste desserten jeg har lyst på etter ribba på julaften, så hvis jeg skulle valgt noe annet ville det blitt noe annet friskt laget av frukt. Riskrem og moltekrem og alt sånt krembasert blir for mye (for meg). Men det kommer selvfølgelig an på hvilken julemiddag dere har. :)
Hvis man heller karamellisert sukker i bunnen av formen før man siler røren oppi (slik jeg er vant til), blir det karamellag på toppen og saus som renner ut når man hvelver. Din svigermor gjør det antagelig ikke slik?
Julaften spiser man ofte tung mat og da er det godt med litt lettere dessert syns jeg. Pleier ofte å lage en fruktdessert som smaker friskt og ikke legger seg så tungt i magen.
Pisk en boks med kremfløte (ikke tilsett sukker). Bland kremen med et halvlitersbeger med melonyoghurt. Tilsett den frukta du ønsker. Banan, eple og appelsin må nesten være med syns jeg, smakene utfyller hverandre godt. Tilsett så dajmkuler, men ta av noen til å strø på toppen.
Det minner meg om da jeg kom inn i mannens familie, og den første julen der. Tanten i familien var "beryktet" for sin gode karamellpudding, og hele familien elsket karamellpudding. Lykken stod i taket når jeg kunne annonsere at karamellpudding er min ekspertdessert, og at jeg gjerne skulle lage det til dessert en av romjulsdagene.
Karamellpuddingen ble laget som jeg pleier, med smeltet sukker i bunnen og langs kantene på formen. Når jeg serverte syns de det var merkelig rart dette brune som var på toppen av karamellpuddingen. Tanten sin pleide da absolutt ikke se sånn ut! Og ikke smakte den overhodet likt heller, og min var visstnok nærmest himmelsk... Det viste seg da at tanten hadde laget karamellpudding av pulver, men laget den i en brødform så den så stekt ut, og aldri fortalt at hun ikke hadde lagd en hjemmelagd type.:p
Vi pleier å ha julekvelds-suppe til dessert etter middagen på julaften.
Synes det passer fint med noe friskt etter pinnekjøttet.
Julekvelds-suppe
-2 l vann
-2 og en halv dl sagogryn
-2 små never svisker
-litt rosiner
-en halv liter hjemmelaget saft (evnt solbær/husholdningssaft-, men MYE bedre med hjemmelaget av rips, bringebær el. jordbær)
-sukres etter smak
kok sagogrynene forsiktig i vannet til de blir blanke. Tilsett resten og la det putre en halvtime, til sviskene er omtrent forsvunnet i suppa- skal bare bli som litt mørk saft. Smak til med sukker.
Denne suppa skal serveres kald (funker også varm-men vi har den alltid kald)- så du kan godt lage den dagen før.
Senere har vi alltid krumkaker med multekrem til kaffen :nam:
Til pinnekjøtt har vi som regel hjemmelaget karamellpudding, til ribbe har vi is og multekrem. Ideen med mange desserter var egentlig veldig god og må innføres her også tror jeg! I såfall blir det sjokoladepudding og karamellpudding til pinnekjøttet i år.