Her kan vi skravle om svineribbe.
Hvor lenge opp ned? Hvor lenge skal den stekes? Hva gjør man med svoren? Salte, pepre, gni inn? Krisehjelp hvis svoren ikke virker? Hvor mye per person? Tynnribbe? Familieribbe? Hva slags tilbehør? Hva slags øl, akevitt eller annen drikke? Finnes det vin som passer?
Dette karakteriserer sikker som ribbemishandling av noen, men her er min "oppskrift". Jeg skjærer av svoren, deler ribba i små stykker, gnir inn med salt og pepper og langsteker. Da blir stykkene sprø og smakfulle. Eneste svineribben jeg liker. Jeg har veldig liten sans for helstekt ribbe som skjelver i kantene.
Tynnribbe
Poteter, surkål, julepølser og sosisser
Hjemmelaget juleøl
Har smakt med kraftig rødvin til, og det gikk helt fint.
Her ligger årets juleribbe i kjøleskapet, ferdig saltet, med svoren ned, og skal kose seg frem til onsdag. Da snur jeg den, legger en ball med aluminiumsfolie under, slik at den blir litt høyere på midten. Så har jeg vann i langpanna, legger aluminiumsfolie over (litt løst), og lar den dampe på ovnens høyeste temperatur i 45-60 minutter. Så tar jeg av folien, og lar den steke videre på ca 200 grader i ca halvannen time. Det bruker å bli veldig bra.
Tilbehør er medisterkaker, sossisser, rødkål, surkål, mandelpoteter, rosenkål, gulrot, brun saus, tyttebær, juleøl, hvit vin (!), og rødbrus.
Jeg prøvde Hellstrømmetoden i dag, og det ble perfekt: Salt og pepper gnidd inn på finsnittet svor i dag morges. Ovnen på 180 grader varmluft. En liter vann og en hvitløk i båter i langpanne. 1 time med svoren ned, 1 time med svoren opp, midt i ovnen. Etterfylle vann/øl ved behov. Deretter 30 minutter med dynking av svoren hvert 5. minutt. En sammenkrøllet kladd aluminiumsfolie under midten av ribba får fettet til å renne av slik at svoren blir sprø.
Perfekt svor, supersaftig kjøtt, masse god kraft til sausen.
Ja, det er jo de helsikes beina som ødelegger. Ikke er det noe system på dem heller, snor seg på kryss og tvers..akkurat som på ei gammal jomfru. :knegg:
vi har det alltid sånn. Jeg er helt enig med deg. Skjelvende hvite ribbebiter ser ikke godt ut.
Men vi beholder svoren på. Stekes i ovnen, snur den fra side til side, og på slutten stables stykkene sånn at svoren kommer opp, og står noen minutter under grillen. Blir ikke så 'saftig' som vanlig ribbe, men masse god smak, sprø biter og det aller meste av svora pleier å bli sprø den også.
Vi skal lage ribbe på den måten i år. Vi har bare feiret jul hjemme en gang tidligere og da stekte vi den hel. Hos svigers får vi den slik som dere beskriver og det er mye bedre.
Tilbehør er vanligvis surkål, rødkål, medisterkaker, Jule(medister)pølse, sennep, sylteagurk og poteter. Drikkes med farris (brus eller vann til ungene) eller pils/juleøl (kjøpt i butikken, ikke på polet) og akevitt for de som liker det.
Mandel. Pass på når du koker mandelen at du koker opp vann, har i potetene, skrur ned og tar den av når den er akkurat litt for fast. (7-10 minutter) Dersom de ikke er ferdige, kan de bli liggende i det varme vannet et par minutter til, før kokevannet helles av. Da heller du av vannet, setter på igjen lokket og lar kjelen stå til det er klart for servering. Vi lar folk skrelle potetene selv.
Min mor serverer også en frisk salat ved siden av all den mektige ribbe-pølse-surkål-poteter-fett-bonanzaen og det kan jeg absolutt anbefale. Det er en salat som består av omtrent dette, med noen variasjoner:
(nok til 8-10)
1 lite kålhode finsnittet
3-4 epler i biter (alt er godt, men jeg ville unngått melne typer.)
3-4 appelsiner skrellet og i skiver
1 boks hakkede valnøtter
1 neve hakket tørket aprikos/svisker
til dressing bruker du bare god juice eller en presset appelsin.
Det er virkelig kjempegodt med noe friskt og syrlig til alt det fete.
Ribbe à la mann. Han sørger for saftig kjøtt og sprø svor, av tynnribbe.
Jeg lager Ludls rødkål og medisterkaker av 50/50 kjøttdeig og medisterdeig. Ellers har vi sossiser, mandelpoteter, rørte tyttebær, ribbefett, juleøl og akevitt (jeg er veldig glad i klar akevitt) til de store og brus av ymse slag til de små.
Gned den godt inn med salt og pepper dagen før, og pakket den inn i aluminiumsfolie.
La den på ribbestekeren og helte på 2 dl vann, dekket pannen med aluminiumsfolie og dampet den i 45 min på 230 grader.
Tok av folien, skrudde ned til 200 grader og stekte videre i ca 2 timer.
Grillet i noen minutter på slutten.
Den ble helt perfekt!
Serverte med brun saus, poteter, gulerøtter, rosenkål, surkål og rørte tyttebær.
Er det noen store fordeler med å ha sånn ribbesteker, fremfor å bruke langpanne og en tallerken under for å bygge den opp så den blir like høy over alt?
Første året med ribbesteker, og jeg synes det var mye bedre. Ribben ble løftet opp fra pannen, så den lå ikke nedi fettet på noe som helst vis, og den virket å bli mye bedre stekt. Det er jo luft rundt hele ribben, liksom.
Betryggende å høre at det er flere som lar folk skrelle potetene selv.
I fjor var vi 16 stykker her julaften, og jeg trodde jeg skulle :dåne: da jeg kom fra lystenning på kirkegården og så at mannen hadde kokt potetene med skallet på.
Han sier forresten at vi bruker tynnribbe som stekes i 2,5 timer.
Siden flere i familien ikke liker ribbe har vi også surret svinestek og sosisser.
Godt å høre. Jeg har kjøpt det du her kaller ribbesteker (men til 99.- på Rema). Da jeg søkte på ribbesteker fikk jeg opp slike som dette: www.jernia.no/Hjem/148364.cms
Fordeler/ulemper om det er rist eller plate? Eller er det kanskje buen som er det viktigste?
Nei, det har jeg prøvd før. :hehehe:
Da blei det ikke sprø nok svor for stakkars svigerfamilien. Er ikke vokst opp med ribbe selv og skjønner ikke hva som er så viktig med denne svoren, men jeg prøver alle tekniske dupeditter som kan hjelpe.
Hvor mye salt bruker dere? Lurer på om jeg har overdrevet med salten i år, tror jeg brukte ca 5 ts til 3,5 kg ribbe. Saltet den i går, så det er vel for sent å prøve å fjerne noe av saltet.:(
Takk for alle gode tips, de ble brakt videre og brukt godt;
Mannen klarte å lage den beste ribba jeg har smakt i går. A la Hellstrøm, for de som lurer. I og med at jeg lyktes like godt med Ludls rødkål og ribbesaus (a la Albertine), ble det en julemiddag av de store.
Det ble ribbe à la Hellstrøm her også. Tidenes beste ribbemiddag! Og syltede vinterfrukter til var bare fantastisk godt. Til og med pinnekjøttmannen er omvendt.
Jeg fikk ikke sprø svor i år heller. :sur: Noe av den ble sprø, da, etter en runde under grillen. Men jeg begynner å skjønne at når jeg insisterer på mager tynnribbe, får jeg heller ikke sprø svor. Selv Hellstrøm poengterer at ribba ikke må være for mager.
Men bortsett fra dét, er Hellstrøm-ribba desidert den beste jeg har smakt! Utrolig saftig og smakfullt kjøtt. Og sjyen ble fantastisk. Jeg fikk masse skryt, og folk spiste forbløffende mye. :kry:
Det så jo ikke så komplisert ut og ikke så annerledes enn hva jeg gjør heller, selv om jeg styrer klar av hvitløk til noe så tradisjonelt som ribbe da. :)
En ting til, hvordan vet jeg om det er tynnribbe jeg har i ovnen? Har jo med steketiden å gjøre. Nå har ribba stått i ovnen i 1 1/2 time, men aner ikke om den er ferdig..
Det var ei tynnribbe jeg hadde i ovnen. Første gang jeg har stekt ribbe, og det var jo ikke vanskelig i det hele tatt! :D Fikk til og med svoren sprø over det hele. Nam!