Jeg har så skrekkelig lyst på karamellpudding til dessert 1. juledag, og har da lyst å lage den selv. Er det noen her som har en god og relativt enkel oppskrift? Den må gi masse karamellsaus, være fløyelsglatt, lett å få klumpefri, mulig å lage i morgen, og la stå i kjøleskap frem til torsdag.
Karamellpudding
3 ltr melk
600g farin
21 egg
2 ts vaniljesukker/stang
450 g sukker - karamell
Lag karamell og ha i ønsket form.
Kok opp melk, sukker og vaniljestang.
Kjøl litt ned og bland i egg.
Sil eggestanden og hell over i formene.
"stekes" i vannbad.
Legg håndkle eller papir i langpannen, under formene for garantert bra resultat.
100-110 grader ca 1,5 - 2 time.
Jepp, det skulle holde til ca 40 personer.
Hvis du deler den på 3 blir det ca 1 stor brødform det er grei størrelse.
Hvor masse karamellsaus avhenger av hvor masse karamell du legger i bunnen.
Jeg har laget denne, men erstattet da noe av melken med en boks vikingmelk. Etter en time var den veldig flytende, så jeg stekte den en god stund til. Den ble utrolig god.
Den oppskriften min holder puddingen seg i en uke, hvis den er godt pakket inn ig står ordentlig kjølig.
Brimi sin inneholder fløte noe som kan korte holdbarheten ned med 1-2 dager.
:a det er bobler som kommer når puddingen koker, da er det for sterk varme/står for høyt i ovnen, kan også unngås ved å legge papir eller håndkle under pudding formen slik at det blir fuktig mellom vannbadformen og puddingformen.
Ikke bruk kokende vann til vannbadet heller la vannet varme seg langsomt opp i ovnen.
Jeg lagde 1/3 av Dinochef sin oppskrift, og den ble knallbra!
Beste karamellpuddingen jeg har spist noen gang tror jeg. Den føres nå inn i kokeboka, og kommer til å bli laget oftere her i huset. :jupp:
Jeg brukte en brødform, som jeg vil tro at var ca en tolitersform. Når jeg, mannen, og begge ungene hadde spist, så var det fortsatt en halv pudding igjen. Jeg tror fint man kunne servert ca 8 personer (voksne) av denne.
Jeg er forresten skrekkelig glad i karamellsaus, og lagde av 300 gram sukker. Det ble passelig synes jeg.
Sett ovnen på 150 grader og sett aluminumsformen inni for å varme den.
Sukkeret has i fettfri stekepanne, varm langsomt opp til alt har smeltet og fått en fin, gyllenbrun farge. Obs;bruk tresleiv for å røre og obs; dette tar lang tid! Hell karamellen i formen og vri rundt på formen så litt av sidene også dekkes. Sett formene til kjøling slik at karamellen stivner.
Kok opp melk, sukker og vaniljestang, kokes på lav varme i 10 minutter. Visp sammen eggene. Hell melkeblanding over i eggeblanding og rør godt (men ikke visp inn luft). Hell egg/ melkeblandingen oppi formen.
Hell varrmt vann (fra vannkokeren) i en dyp langpannen. Stek formen i vannbadet i langpannen i ca 40-50 minutter.
Jeg pleier som sagt å doble oppskrift, da passer den inn i standard randform eller de største brødformene.
Når du skal hvelve legger du et fat oppå formen og snur lynraskt. Du kan koke ut resten av karamellsausen fra formen ved å tilsette litt vann, og gjerne litt cognac/ likør/ eplejus, sette formen på ovnsplaten og røre opp til alt er smeltet.
Jeg lagde den til Brimi og stekte den med håndkle under forma i vannbadet - dobbelt så lenge som i oppskriften. Og den ble utvilsomt min mest vellykkede karamellpudding - selv svigermor var imponert. Takk for oppskrift og gode råd om steking. :blomst:
I helgen skal jeg lage karamellpudding til 20 personer. Det blir jo en del karamellsaus i formene, men jeg kunne godt tenke meg en mugge med ekstra karamellsaus ved siden av, til de som vil ha litt mer. Hvordan får jeg til dette? Kan jeg på noe vis koke ut karamellen som sitter igjen i formene når puddingene er hvelvet?
Nå liker ikke jeg så godt karamellpudding, men min mor serverer den med karamellkrem til. Det er, så vidt jeg har forstått, kald karamellsaus blandet med pisket krem. Den smaker bedre enn puddingen. :knegg:
JA, du bare koker ut resten av karamellen med vann (ikke masse) det er lettere å tilsette mer vann når sausen begynner å bli kald en å koke vekk for masse vann.
Niobe: det hørtes i grunnen ganske godt ut. Må testes! :jupp:
Dinochef sa:
JA, du bare koker ut resten av karamellen med vann (ikke masse) det er lettere å tilsette mer vann når sausen begynner å bli kald en å koke vekk for masse vann.
Dinochef! :lykkelig:
Se, det var kjekt å få karamellpuddingoppskrift til 40 personer. :jupp:
Takk for hjelpen! Nå blir det nok saus til alle sammen også. :klem:
Holdbarheten blir litt kortere, men det er det verd!!!!!!!!!!
Fløte er et must i karamellpudding.
Prøv også å blande susen med krem og litt cognac himelsk!
Hvis noen vil ha oppskrift på 10 kg thousand island, 50 kg potetsalat eller lignende er det bare til å gi beskjed ;-)
Men det er vel bare jeg som har 10 kilos spann med majones i kjøleskapet og 1 liter flaske med negro i skapet til privat bruk, man kan jo ikke gå tom:glis:
Jeg måtte ut på jakt etter denne tråden igjen, for nå er det den tida på året. Vi skal, tradisjonen tro (i alle fall siden 2008) ha Dinochef sin karamellpudding på 1. juledag. :nam: Tenkte jeg skulle prøve å få laget den allerede på onsdag, slik at jeg ikke blir stående med så voldsomt mye å gjøre nærmere helgen. Aldri i verden hadde jeg trodd at det var så enkelt å lykkes med karamellpudding, men dette er virkelig noe av det enkleste man kan lage.
Den oppskrifta er innmari god. Den som Dinochef la ut held til meg og pappa og så får kanskje dei andre smaka litt og :knegg: Sa eg at eg og pappa elskar karamellpudding ?
Me tar nesten heile porsjonen jo. Viss me ville så hadde me fint klart det. Mannen gjorde den tabben å berre lage ein brødform ein gong. Pappa satt å knurra då nokon andre ville forsyne seg med litt meir :knegg: Så mannen lærte fort at til meg og pappa så går det fort to brødformer.
Kjekk tråd, siden søsteren min sin oppskrift har blitt borte.
Vi har brukt vanlige aluminium(?)-brødformer, og opplevde at den eldste av disse satte litt smak faktisk.
Det pleier å være søster som fikser puddingen, men jeg tror jammen jeg skal briljere litt og lage en av oppskriftene i denne tråden. Klart jeg kan!
Jeg brukte oppskriften fra matprat, og der stod det steketid 2 timer. Vel, min var ikke antydning til stiv etter to timer. Den stod vel nesten det dobbelte, tror jeg. Jeg satte den i kjøleskapet til i dag, og trodde ærlig talt at det hele ble en katastrofe. Men etter å ha hvelvet den på fatet nå i kveld, og smugsmakt, så tror jeg rett og slett jeg kan konkludere med at den ble perfekt. :kry: Min første pudding. :rørt:
Jeg har også akkurat tatt ut min første karamellpudding av ovnen og den stod 2,5 timer. Hadde kaldt vann i langpannen når jeg satt formene inn. Tror det ble superbra, jeg. :)
Og for å rapportere: klart jeg ikke kan. :mad:
Min sto i fire timer (dobbelt av angitt tid) på ca 110-120 grader, da var den i det minste størknet på toppen. Etter ei natt i kjøleskapet ser den forsåvidt fin ut, men jeg ser jo at det skvalper under det stivnede lokket. Tror neppe det går an å spise den. Æsj, jeg hadde gledet meg til karamellpudding! (kanskje jeg nå er litt glad for at vi har jukseposer i skapet...)
Tror du? :håp i blikket: Det er såpass at hvis jeg vugger på formen så ser det nesten ut som det flyter rundt under lokket. Jeg skal hvelve den senere og se. Kanskje vi i det minste kan spise toppen, -hvis det smaker godt da!
Dinochefen sitter ved sidan av meg og kommenterer. Du kan stikke eit litehull, med ein pinne i midten av puddingen og så klemme forsiktig på toppen. Dersom det kjem væske ut så er ikkje puddingen ferdig. Han lurer og på om du kanskje har brukt små egg ?
Måtte teste med en gang, og jammen var den ikke stiv tvers igjennom! jeg gravde litt for sikkerhets skyld, og det eneste rennende som kom opp var karamellsausen i bånn!
:lykkelig:
Klart jeg ikke trenger reservejukseposene! Hilse chefen og takke for oppskriften.
Det kan hende det vugger sånn fordi den ligger oppå flytende karamellsaus. Altså ikke selve puddingen. Jeg trodde min var sånn i fjor og turte ikke annet enn å servere den i formen, men den var veldig fin altså. Bare karamellen som fikk den til å skvulpe.
Jeg er alltid så usikker på når puddingen er ferdigstekt, for karamellsausen ligger jo i bånn der og skvulper. Jeg tror at den er mislykket hver eneste gang, men jammen blir den ikke perfekt hver gang. :stolt:
Jeg kjenner på puddingen med baksiden av en skje, og har gjort det mange nok ganger til at jeg vet sikkert når den er ferdig. Det skal være litt motstand, men den skal ikke kjennes fast. Den setter seg i kjøleskapet.
Nam altså. Dette var supergodt, og så enkelt! Jeg har alltid trodd at det var supervanskelig å lage karamellpudding men denne ble en slager her.
Tusen takk for oppskrift til Dinochefen. :)
Jeg bruker nesten lik oppskrift, men bytter ut halvparten av melka med fløte. Da må man ha i mer egg, 12 egg pr liter væske.
Ett tips er å legge steketermometer i vannet (sånn med ledning og boks på utsiden) og stille det på 95 grader. Puddingen skal ikke koke med stå rett under kokepunktet. Det må også stå vann like høyt på formen som det er smete oppi. Hvis ikke får man ett kornete lag øverst.
Jeg har aldri hatt mulighet til å ha vannbad mer enn lit under halvveis opp på forma, og har aldri fått noe kornete lag noe sted. Den blir jevn og glatt, og aldeles nyyyyydelig.
Da er det visst den tiden på året igjen, og det blir ingen julestemning uten at det lages karamellpudding. Årets testpudding står i ovnen, og skal deles med gode venner på lørdag. Oppskriften kan ikke anbefales for ofte. Denne er like god som den er enkel. :jupp:
Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.