Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Saus til ribba - trenger tips!

#1

Travolta sa for siden:

Har dere noen tips til hvordan få en deilig, smakfull og fyldig brun saus til ribba? Jeg har litt prestasjonsangst, og tenker å jukse ved å bruke toro kjøttkakesaus (hvis ingen har en enkel og god oppskrift fra bunn å dele da:)). Jeg bør jo "sprite" den opp med...ja, hva synes dere? F.eks ekstra fløte, litt creme fraiche, salt/pepper, evnt. annet krydder. Eller? Hvordan lager dere en god brun saus til ribba? Ja, og så antar jeg at jeg bør bruke litt av ribbefettet...


#2

Albertine sa for siden:

Jeg lager og bruner en helt vanlig jevning, har oppi vann, sukkerkulør for fargens del og en god del krydder. Worchestershiresaus er et must. Så legger jeg oppi en hel løk med kryss i og lar sausen putre i minst tre timer. Litt sennep og litt tyttebærgele/syltetøy gjør sausen enda bedre, og så topper jeg med ribbefett. Det blir bare sååå godt!


#3

Lykken sa for siden:

Du kan lage den kvelden før. :)
Brun smør og mel, spe ut med vann, sukkerkulør, ha oppi løk, kok, ha oppi masse ribbekraft/fett, masse krydder, tyttebærsyltetøy. Kok den fyldig og god.
Du kan også søke opp i matforumet, det ligger helt sikkert oppskrift der, mange gode på mat her.


#4

Travolta sa for siden:

Ok, takk! Jeg tror jeg går for å lage den fra bunn av kvelden før. Jeg skal lage til 8 personer. Bruker du en halv eller hel løk? Og ikke noe fløte? Hvor mange skjeer mel ca? Hehe, jeg må ha det inn med teskje:)


#5

Lykken sa for siden:

Her fant jeg en oppskrift fra matguru Madam Mim. Men husk masse krydder, tyttebærgele/syltetøy, litt dijonsennep og kanskje litt nellip (får i sånn krydderpose tror jeg). Denne oppskriften kan du ta dobbelt for å få nok.
Grunnoppskrift:
5 dl. eller 4-6 porsjoner
2 toppede ss. hvetemel
2 ss. smør
4-6 dl. kraft/buljong
1/2 dl matfløte/creme fraiche
negro sukkerkulør for pen farge
salt og pepper (vi bruker også litt cajenne, urtesalt, peppermix)

Start med å smelte smøret i en gryte.Tilsett hvetemelet og rør det jevnt med en visp. Middels varme.

Tilsett kjøttkraft og la det koke i 5-6 minutter, tilsett evt mer kraft dersom sausen blir for tykk, rør hele tiden mens du har i kraften slik at det blir uten klumper. Ha i fløten og salt og pepper. Smak til. Ferdig.

Når ribba er ferdig heller du evt tiloversbleven stekesjy oppi sausen og blander det inn.


#6

Line* sa for siden:

Jeg pleier å sile av ribbefettet først. Da slipper du en del "grufs" i sausen.


#7

Lykken sa for siden:

Lurt. :nemlig:

I oppskriften til Mim står det kjøttkraft, men til ribba kan man vel bare bruke sjyen fra stekingen vel?


#8

Travolta sa for siden:

Takk til dere alle for gode tips!
Ja, jeg lurer også som Lykken på om man kan bruke ribbefettet/sjyen som kjøttkraft? Samtidig skal jeg lage sausen kvelden før, og da er ikke ribba laget ennå. Antar da at jeg bruker vann/buljongkraft som kraft, og heller tilsetter ribbefettet senere på julaften....


#9

Lykken sa for siden:

Tror du kan bare bruke vann, så tilsetter du ribbesjyen når ribba er ferdig dagen etter. Det er sånn mannen lagde i fjor, og den ble veldig god. Vi delte opp løken forresten, men sånn som Albertine gjør høres også bra ut, en hel løk med kryss i.


#10

Albertine sa for siden:

Jeg bruker en buljongterning i sausen, det glemte jeg å si, og tilsetter ribbekraften senere. Den må selvsagt siles først. :nemlig:


#11

Line* sa for siden:

Jeg bruker alltid klar kjøttsuppekraft. Blir mer smak da.


#12

Line* sa for siden:

Og da tilsetter du sjyen på julaften. Vær obs på at sausen blir en del tykkere når du lager den dagen før.


#13

Niobe sa for siden:

Jeg liker sausen "lett", så jeg har ikke ribbefett i den.

Jeg bruner smør og mel, og bruker kylling- eller kjøttkraft. Smaker til med litt fløte, brunost og soyasaus.


#14

Heiko sa for siden:

Brun saus til ribbe?


#15

Niobe sa for siden:

Ja, vi liker ikke stekesjy, ribbefett og den slags.


#16

Line* sa for siden:

Jeg pleier også å spare litt ribbefett. Min yngste datter er ikke så begeistret for saus til ribba, hun foretrekker fettet i stedet.


#17

Anne C sa for siden:

Et must!


#18

Travolta sa for siden:

Såå godt - spesielt over potetene. Poteter som jeg gjerne moser såfremt selskapet ikke er for "fint":)


#19

Nenne sa for siden:

Et tips: Jeg jukser og kjøper ribbefett i butikken. Det blir så mye mindre gris enn å skulle helle av ribbefett når alt er varmt.


#20

Line* sa for siden:

Er jo en del av sjarmen det, da.
:knegg:


#21

Kanina sa for siden:

Trenger litt hjelp her:
Det ble nevnt dijonsennep og tyttebærsyltetøy? Hvor mye ca?

Og jeg som skal lage saus med maizenajevning (pga glutenintoleranse): når tar jeg oppi maizenaen? Kan den stå og "godgjøre" seg med maizena i, eller må det tas i helt mot slutten? Og når tar jeg da oppi evt ribbekraft og fløte? Og hva slags krydder ellers? Jeg er litt grønn på dette, kan man si..


#22

Lykken sa for siden:

Maizenaen først.
Sennep og tyttebær smaker du til når sausen har kokt og er ferdig, jeg tar ganske mye tyttebærsyltetøy oppi, kanskje et kvart glass, hvis du lager mye saus (6-8 el flere). Krydder også på slutten/når sausen har kokt inn. Ribbekraft helt til slutt når ribba er ferdig, så smak til med fløte. Det meste smaker du egentlig til. Krydder kan du bruke litt forskjellig, noen liker lite smak og noen mye, hvis er litt "krydderødelagt" og bruker cajennepepper f.eks. Nellik er det vel noen som bruker, vanlig salt, urtesalt og vanlig pepper. Du kan vanne den litt ut hvis dere ikke liker veldig tykk saus.


#23

Dali sa for siden:

Ja, jeg ble svært skuffet da jeg kjøpte juletallerken ute tidligere i år, og bare fikk stekesjy som saus. :rolleyes: Takker alle sammen for tips, link er herved oversendt sjefskokken som skal lage juleribba 2. juledag. :jupp:

Albertine: Mannen lurer forresten på hvorfor sausen står og putrer så lenge som tre timer?


#24

Albertine sa for siden:

Jeg synes smakene utvikler seg så vidunderlig når den får koke så lenge. Løken blir jo kokt omtrent i filler og det setter en helt egen smak. Men det er jo meg da. :)


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.