Hvordan tilbereder dere lutefisken? Hva slags tilbehør har dere?
Vi steiker den i ovn med aluminiumsfolie over, det må være min onkels hjemmelutede -helst egenfiskede- torsk. Som tilbehør har vi mandelpotet, stekt bacon og eggesmør.
Steker i stekeovn med aluminiumsfolie til. Bacon m/fett, sennep, ertestuing, min søsters hvite-klinete-og-tykke-saus-som-smaker-guddommelig, poteter, og et eller annet jeg glemmer i farta :gruble:
Får alltid skryt for god lutefisk da :stolt:
Fisken stekes i ovnen med folie over. Fisken serveres med tynnlefse (som mamma er mester til å bake), potetstappe, smør og sennep, for de som ønsker det. Dette er så godt at jeg kan nesten ikke skrive om det, før tennene løper i vann. Dette er en av de store tingene i julen for både meg og jentene :)
Tilbredes i stekovn med folie over. Serveres med mandelpotet, bacon, flatbrød og sennep. Jeg vil i tillegg ha ertestuing og sirup, men det styrer både poden og mannen unna.
Vi har forsøkt med lefse til en gang, men det var ingen suksess hos noen av oss.
Jeg er nordfra, men er ikke vant til lutefisk i jula. Mannen er også nordfra og er muligens den som har tatt med seg den tradisjonen? :gruble:. Det ser ut som det blir lille julaften som er lutefiskdagen hos oss.
Mamma lager foliebakt og serverer med poteter, ertestuing, baconterninger og sennep. Også lager alltid søsteren min tjukk hvit saus med sennep oppi, med en litt demonstrativ mine fordi mamma nekter for at det må til.
Et utvalg fra vårt bord: Dijon, grov sennep, honning-dijon og estragonsennep. (Søsteren min er senneps-junkie.) Sistnevnte er overraskende god til lutefisk. Sprer den ikke rundt på fiske, men har en dæsj på tallerken, og dupper bitene litt oppi.
Det kan aldri bli for mye tilbehør. Eggesmør-tradisjonen som mannen hadde med seg ble raskt omfavnet og adoptert. Jeg tror vi spiste den med bacon og flatbrød da jeg var liten :gruble:.
Suppa som tilbehør, dessert eller forrett? Om det er samme type suppe som jeg tenker på er det noe vi pleier å ha som dessert, med rosin i og kanel på toppen. :nysgjerrig:
Whatever you can get, om ikke din mor kan å bake. :humre: Fortrinnsvis av den store typen, ikke små lomper. Vestlandslefse funker også fint om man ikke har hjemmelaget.
Husj, ut med seg. Dette er ikke en mobb-lutefisken-tråd. :niks:
Bakes under folie i ovnen.
Serveres med mengder av sennep, grønn ertepuré (hiv mosen i stavmikser med fløte og litt smør til den er fløyelsmyk), mandelpoteter, eggesmør, sprøtt bacon og hvit saus.
:nam:
..Det er sikkert bare jeg som bruker rødkål til lutefisken.. :rødkåljunkie:
Det er kjempegodt, men luten i fisken og syren i rødkålen reagerer (tror jeg), så hvis de kommer i kontakt med hverandre blir fisken grønn.
Trikset er å lage barriere av potet, bacon og ertestuing mellom fisk og rødkål på tallerken, da får man både estetikk og god smak. Pose og sekk altså :D
I dalstrøka på østlandet (feks Hallingdal) er lutefisk den tradisjonelle julematen.
Det er nok litt fordi fisk ikke var hverdagskost der om vinteren. Og så er det visst en "urgammel" tradisjon fra katolsk tid å spise et lett fiskemåltid på "aften-ene". Dvs juleaften, nyttårsaften, trettendagsaften (?) og hva de nå heter. Først på selve "dagen" tråkka man til med de store festmåltidene, ribbe og slikt.
Vi spiser lutefisk på vanlig kokt-fisk-vis. (men vi koker fisken i stekeovnen, i langpanne med folie over) Med poteter, gulrøtter, smelta smør og lefse ved siden av. IKKE lompe nei, slike store litt tynnere potetlefser, de finnes i butikken også men er selvfølgelig hjemmebakt.
Husker første gang vi skulle lage lutefisk, mannen og jeg. Vi fulgte oppskrifta til punkt og prikke og hadde fisken i ovnen i 40 minutt. Ut hentet vi den deiligste lutesuppe. Det var litt av en skuffelse, men jammen ble vi mett likevel. :knegg:
Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.