Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Når åpner dere julegavene?

#1

Avatar sa for siden:

Svigermor foreslår stadig å posjonere ut julegaver, slik at barna kan begynne å få de på dagen på julaften.

Jeg er sterkt imot dette, da jeg syns litt av greia med julaften er forventninger, barn som småtripper under middagen fordi de gleder seg til nissen kommer etc.
Tror litt av den sjarmen blir borte, da barna mest sannsynlig blir lei gaver allerede før middagen.

Vi er en stor familie, med mange barn, derav ofte mange gaver.
Det tar tid å åpne alle pakkene, men vi har da ikke dårlig tid,eller hva?

Barna våre får en liten pakke i julesokken, og der plukker vi alltid ut noe "praktisk".
Praktisk i den forstand at det er noe spennende, som kan holde de litt i aktivitet timene på julaften.
Ellers får de ingen gaver før nissen kommer. Etter middag og dessert.

Hvordan gjør dere det? Og har du måtte svelge kameler etter at du fikk barn i hus i jula?


#2

Trulte sa for siden:

Alltid alle pakker etter middagen. Til NØD på dagen, men da kun hvis man har et bursdagsbarn som fyller år julaften.
Synes hele forventningen skal bygges opp, og ikke utvannes.


#3

Selma sa for siden:

Ungene får strømpe med godteri og en liten gave (Mamma Mia-dvd) under treet på loftstua i morgen tidlig. Resten av gavene åpnes etter middag - i seks/halvsyv-tiden tenker jeg


#4

Huldra sa for siden:

Her får de hver sin ventepakke i strømpa julaften morgen og som regel får de også lov å åpne en pakke til i løpet av dagen. Spiser sent og får ikke nissen før i 18-19 tiden, så pakkeutdeling og åpning etter det igjen så jeg skjønner at det kan være lenge å vente for dem.

Før om årene har det dessuten vært så utrolig mange gaver at det har bare vært greit at de har åpna noen før slik at de kan virkelig se alle gavene (pakkehaugen har blitt betraktelig mindre med årene).


#5

maggypop sa for siden:

Jeg har tradisjon for å åpne èn pakke på lille julaften. Det skulle ikke være av de store, 'viktige' pakkene, men f.eks fra en venninne eller tante B.
Alle andre pakker måtte vente til etter middag og dessert.
Jeg har videreført denne tradisjonen de årene storesøstrene har feiret julaften hos oss. De andre årene (som i år) har vi jo allerede hatt en slags julefeiring med pakkeåpning.


#6

Dixie Diner sa for siden:

Jeg skjønner ikke hvorfor folk på død og liv skal pakke ut fortest mulig. Jeg synes forventningene er det aller største, og vi direkte seigpiner utpakkingen, bruker evighetslang tid på det. Har ikke møtt på noen protester enda, heldigvis.
Vesla (og minsten, men han er så liten at vesla åpner hans også i år) får én gave hver på morgenkvisten på julaften, det er en UNICEF-juletrekule som de samler på, en ny hvert år. Så henger de den på juletreet. Resten av gavene spares til kvelden, etter middagen. Da har vi en utdeler (som regel femåringen min, hun insisterer) som finner én og én pakke og deler den ut. Ny pakke deles ikke ut før den forrige er pakket opp, i alles påsyn.


#7

Filifjonka sa for siden:

Vi åpner alle pakker etter middag. Da jeg hadde tre små kunne stemningen være ganske utålmodig en stund, da hendte det de fikk en pakke før middag. Gjerne en mindre pakke som inneholdt noe å korte ventetiden med.
Minstemann har alltid vært veldig tålmodig med sånt, og innrettet seg etter gjeldende regler. Tror kanskje ikke han ville ha pakket opp før middag om han hadde fått tilbudet. :)


#8

Elisabet sa for siden:

Ungene våre får en av julegavene fra oss som kalendergave på julaften. Alt annet må vente til etter middag på kvelden julaften. :)


#9

Avatar sa for siden:

Dette har sikkert med tradisjoner å gjøre også.
Jeg har alltid vært vant til å gjøre det slik du gjør.
Mens mannen har feiret i alle år sammen med moren sin og datteren sin.
De har spist middag midt på dagen og åpnet pakker på dagen.
Jeg syns det høres fryktelig stusselig ut ...

Merket dette godt i fjor jul, for den som gikk fra pakkeåpningen før alle var ferdige var hans datter (og hun var eldst av alle barna).

Jeg syns det er viktig å lære barna å glede seg på vegne av andre også, og ikke bare tenke på seg og sine gaver.


#10

trøtt sa for siden:

Når ungene er her så åpnes gavene på kvelden etter middag og dessert. De åra de er hos faren så åpnes gavene etter frokosten på julaften. Ungene vil gjøre det sånn og jeg syns det er greit.


#11

Fibi sa for siden:

Slik gjør vi det også. Svigers, derimot, leser opp pakkene, deler ut, og leser opp neste med en gang, slik at det blir et salig virrvarr av pakker, papir, unger som hviner av fryd, og voksne som prøver å holde styr på hvem som har fått hva fra hvem. Det blir faktisk så heftig tempo, at man ikke får pakket opp en pakke før neste kommer. :snill:

#12

Katta sa for siden:

En gave er planlagt på dagen, resten etter middag. Som vil si en gang mellom 18 og 19.


#13

Filifjonka sa for siden:

Hvis jeg hadde hatt et bursdagsbarn på julaften så hadde jeg selvfølgelig gitt ham bursdagsgavene om morgenen, og julepakkene om kvelden samtidig med alle andres.


#14

Bergensis sa for siden:

Me skal reise langt bort i jula og har valgt å ha ei mini-julafte saman med mannen sin familie. Julekaker, julebrus og opning av gåver frå mannens familie. Dette er for å spare litt plass i bilen.

Me er mange på julaftene og i fjor mista storesøster rett og slett interessa på slutten av gåvebonanzaen. Det er litt ugreit når givar sit i stova. Me som foreldre mista også oversikt over kva barna fekk. Eg er litt nøyen på å skrive opp kva me får frå kven sånn i forhold til takking og sånt.

Trur me vil porsjonere det ut også til neste år når me skal feira jul heima. Opne gåvene frå den sida av familien me ikkje feirar saman med.


#15

MegaMie sa for siden:

Vi åpnet noen igår:sparke:

Men det er fordi vi ikke orker å ta med alle gavene land og strand rundt (feks den 10 liters suppekjelen jeg ønsket meg av mamma og pappa) i jula. På julaften kommer vi til å åpne gaver med poden før middag og så legger han seg rett etter maten. Når han blir litt eldre blir det vanlig pakkeåpning på kvelden og kanskje en gave til frokost. Jeg husker selv hvor fantastisk det var å kunne få velge en gave fra treet tidlig på morningen. :nikker:


#16

Bergensis sa for siden:

Me er mange samla på julafta og i fjor mista storesøster rett og slett interessen mot slutten av julegåvebonanzaen. Det er litt ugreit når givar sitter i stova. Eg er dessutan nøye på å skrive opp kva me får i frå kven sånn sånn i forhold til å takke etterpå. I fjor mista eg oversikten:sparke:

I år skal me reise langt bort og har valgt å ikkje ta med alle gåvene. Me hadde ei mini-julafta med mannen sin familie der me opna deira gåver.

Me kjem nok til å opne litt på forhånd neste år også. Da opnar me gåvene frå min familie ettersom me da feirar jul hjå svigers.


#17

Ying sa for siden:

Vi åpner aldri gavene før etter middag med unntak av den nisssen har lagt under treet om natten.

Jentene er noen ordentlige A-mennesker så i fjor var første gangen de klarte å være oppe til alle gavene var pakket opp. Tidligere har vi stoppet opp og fått dem til køys før vi andre fortsatte. De hadde da en fin liten haug med pakker igjen til første dags morgen.


#18

Dixie Diner sa for siden:

Huff, sånt synes jeg er respektløst overfor giveren, som kanskje har gledet seg til å gi pakkene. Heldigvis bruker vi god tid!


#19

Veronal sa for siden:

Jeg har ingen julaftenkameler å svelge. Med små barn så prioriterer vi julaftenlogistikken dithen at det barnet som er bevisst julaften får gleden av presangene en god stund før han legger seg. Barnet er et A-menneske og trygler om å legge seg før kl. 19. For å komme i havn har vi derfor tidlig middag (kl. 15) og pakkeåpning etter det.


#20

Trolljenta25 sa for siden:

Vi spiser middag rundt kl. 17, og så åpner vi pakker rundt kl. 19. Da kommer Nissen på døren med en gave hver til barna i sekken sin. Resten ligger under juletreet.

Forventningene er store hele dagen, og det er tusen spørsmål om når vi skal åpne pakker, men det synes jeg hører julen med. La barna vente! :mhmm:

Jentene får strømpe på morgenen, og pluss godteriet og standard-klementinen så får de en pakke hver oppi. Det er som regel en film eller noe de kan kose seg med for å få tiden til å gå. I år får storesøster et DS-spill, lillesøster en film.


#21

Joika sa for siden:

Vi har alltid fått ting posjonert ut. Dvs ikke de største, men noen mindre gaver som feks filmer, godis og lignenede. Syntes ikke dette gjorde julaften mindre morsom, tvert i mot så gjorde det at dagen ble utholdelig. :knegg: Vi trippet like mye når åpningen nærmet seg (det er fint mulig når det ligger ca 20 gaver under treet fortsatt).

Er det noe annet når man putter gaven i strømpen altså? Er det å la barnet vente?


#22

Fibi sa for siden:

Jeg synes det er utrolig slitsomt, så jeg gleder meg mest til førstedag hos foreldrene mine. Vi sparer jo ca halvparten av gavene til da, og da åpnes de på "riktig måte". Men jeg skjønner jo at det må gjøres litt raskt hos svigers, siden vi blir litt over tyve stykker. Skulle vi åpnet en og en, så hadde vi blitt sittende til neste morgen, siden svigerfamilien lider av gavemani. Jo flere, jo bedre. Og helst på størrelse med små elefanter.

#23

Veronal sa for siden:

:knegg: Da porsjonerer vi også ut gavene. Julestrømpen er ikke stor nok til at alle strømpegavene får plass oppi strømpen. (Vi har ingen pakkekalendertradisjon, men julestrømpe har vi. Jeg også. :gledeseg: )

Jeg får legge til at strømpegavene er innkjøpt for å være en strømpegave. Det er ikke sånn at vi plukket ut noen julegaver fra under treet til å være strømpegave. Sånn sett er det en vesentlig forskjell på strømpegaver og under-treet-gaver.


#24

Mei sa for siden:

Har også feiret jul der neste pakke ble delt ut før første pakket var pakket ut. Det stresset meg skikkelig, og jeg hadde ingen oversikt over hva de andre hadde fått på slutten av kvelden.


#25

Lykken sa for siden:

Vi åpner gavene etter middag, og nissen kommer ca midt i seansen.
Men jeg er vant til hjemmefra at vi kunne åpne en eneste pakke før middag, og det liker jeg å videreføre, mens mannen min er ikke begeistret for det.
Ellers har jeg gjort den erfaring at det er lurt å legge til side voksengavene som deles ut og åpne disse litt senere når barna har fått åpnet alle sine, og er opptatt med å leke. Da får vi sett hva de får av hvem, hjulpet dem med åpning etc og det blir litt mer ro over alt.


#26

Joika sa for siden:

Jeg mener ikke at julaften handler om bare forventninger jeg da, men også at man skal kunne være litt takknemlig for at man får ting. Sånn jeg har erfart det så er det enklere for et barn å vise glede over en ting når han har tid til å se litt på den, enn når han får 20 ting i slengen. Da er det lett å se hva som foretrekkes for å si det sånn, noe jeg syntes kan bli litt usmakelig nesten jeg... Litt sånn "MER, MER, MER!!!!"... :vetikke:

Vi har også hatt problemet med overtrøtte barn i syvtiden... da har de gått hele dagen og ventet og er sånn passe utålmodige og overtrøtte. Veldig lite er morsomt egentlig. :knegg:


#27

Miss Norway sa for siden:

Vi feirer a la america og åpner gavene første juledags morgen. Helt genialt. Ungene får forresten velge én presang de får åpne julaften før de legger seg. Neste morgen er de opplagte, blide og vi kan bruke goood tid på å åpne. Og ikke minst får de leke med dem med en gang. Husker jo godt da vi var små; hvor døllt er det ikke å åpne masse gøye gaver og så måtte gå rett i seng???


#28

Maz sa for siden:

Jeg er vokst opp med sen middag julaften og mesteparten av gavene pakket opp før maten. Min salige morfar (som jeg aldri møtte) orket ikke spise med spente unger ved bordet.

Nå gjør vi litt både og. Julenissen kommer ganske tidlig.


#29

Niobe sa for siden:

Gavene åpnes etter julemiddagen. Vi spiser ikke desserten rett etter middagen, men tar dessert og kaker som en pause i gaveåpningen.


#30

Tjorven sa for siden:

Gavene posjoneres ikke ut. Det tar tid å åpne presanger, og hvis knerten kollapser og legges før vi er ferdige så åpner jeg resten av hans. Snuppa kommer helt sikkert til å nyte hvert sekund. Hun er fra seg av spenning allerede.

Unntaket er julekalenderen. Den innholder en sokk til hver unge på julaften morgen, og i den ligger det en ordentlig presang. Knerten får tegnestifter som skal være lette å tegne med og som går av i vask. Snuppa får et spill til DSen sin. I tillegg får de hvert sitt julehefte samt litt klementiner og rosiner. Jeg håper at dette skal holde dem okkupert i hvert fall litt av dagen.


#31

Chablis sa for siden:

I år kommer vi til å la han åpne noen på dagen , vi skal bort og orker ikke ha med så mange gaver dit, så de store blir nok åpnet her.. I tillegg var det kaos der for 2 år siden når vi feiret og det orker jeg ikke igjen. I fjor måtte vi ta gaveåpningen over 2 dager fordi han ble så lei og ikke ville åpne flere. De vi ikke åpner her tar vi med og åpner etter middagen.


#32

Hjertensfryd sa for siden:

Her blir det vel seint i år. Tipper pakkeåpninga starter rundt 21.


#33

Avatar sa for siden:

Ja, det syns jeg. Det er stor forskjell på en liten gave, enn 5-10. :nemlig:


#34

Avatar sa for siden:

Slik har vi det også. Strømpegaven er fra nissen. :nemlig:


#35

LilleLeo sa for siden:

Vi har julesokker om morgenen, hvor vi alle, store og små, får en presang hver, som blir pakket opp. Lille får noe som hun kan putle/leke med. Vi deler ut presangene etter middagen en gang, og åpner en og en etterpå. Enten fra yngst til eldst eller omvendt. I for var Lille eneste barnet, så da fikk hun åpne en god del pakker før vi åpnet (og hun la seg), og resten dagen etterpå.


#36

Mississippi sa for siden:

Mannen min har særkullsbarn, så vi har en julefeiring med dem på lille julaften. Da kommer også svigers.
På den måten blir forventningene til 4-åringen skyhøye ...!! :roened:
På julaften har jeg en "ventegave" i kalenderen sånn at tida kanskje forkortes en smule, uten at jeg syns det hjelper noe særlig ...
I år skal vi prøve nisse for første gang!! Det blir spennende ... :nissefnis:
Pakkene må pent vente til etter middag og dessert, men av praktiske hensyn kommer nissen før middagen.

GOD JUL ALLE SAMMEN :lys:


#37

Blåbær sa for siden:

Åpner alle gavene etter middag.
De årene vi feirer jul på vestlandet blir det to juleaftener.
Vi orker ikke dra med oss gaver herfra over fjellet og tilbake, så har en liten julekveld med svigers når vi kommer hjem.


#38

Gri sa for siden:

Vi har nisse som kjem på dagtid med ein pakke, resten må fint vente under treet til etter middag. Blir det for mykje (har også stor familie) let vi heller nokre pakkar ligge til neste morgon.


#39

Anne C sa for siden:

Vi åpner alle gavene etter middagen. I år har jeg også noen gaver i julestrømpen. Vet ikke helt når vi spiser i morgen, sikkert rundt fem. Minsten er stuptrøtt rundt syv... Tror kanskje jeg skal kjøre en tur med han på dagen i morgen sånn at han får sovet en liten blund....


#40

leliane sa for siden:

Vi tar hoveddelen av pakkene etter julemiddagen. Men ettersom vi har tilreisende gjester som ikke tar med seg gavene fra den andre siden av familien, velger vi å la barna åpne gavene fra noen de vi ikke skal være sammen med tidligere på dagen. Det har fungert veldig bra for oss, for erfaringen tilsier at ungene blir ganske slitne og uoppmerksomme (og utakknemlige...) utover kvelden.

Vi har pleid å spise middag rundt klokken 16, og da er vi i gang i sju-tida...


#41

Pasta sa for siden:

Sånn gjør vi det også. Men hos oss får ungene strømpe om morgenen med litt snop og aktivitetsbok. I tillegg får de åpne en gave (vanligvis fra hverandre). Den gaven de får åpne er noe vi vet de kommer til å holde på med utover dagen slik at ventetiden blir kortere.


#42

Trulte sa for siden:

;) I dette tilfellet henviste jeg igrunnen til meg selv. Da jeg var liten så var alle bursdagspakkene om morgenen. I voksen alder når jeg fremdeles er bursdagsBARNET velger jeg å ha dem på kvelden sammen med alle de andre så vi kan åpne dem sammen.


#43

Ullvott sa for siden:

Våre barn er jo små, men storesøster som nærmer seg 3 får en ting i strømpa si på morgenen. Så får hun åpne en pakke litt senere på dagen, rett og slett fordi den inneholder julekjolen hennes.

Hoveddelen åpnes etter middag, og jeg ser for meg at vi sparer noen pakker til dagen etter i og med jeg ser for meg at hun kommer til å bli sliten og trøtt otover kvelden. Da synes jeg det er bedre å gjemme noen til dagen etter heller enn å rive papiret av de i full fart.


#44

TBM sa for siden:

Jeg synes det viktigste ikke er tradisjonen, men å legge til rette for at barna får åpnet pakkene sine på en slik måte at de både får ro nok til å se litt på gaven og kanskje også leke litt med den, før vi går videre. Noen år har vi ventet med de siste gavene til første juledag, andre år har de fått en gave tidligere på dagen. Nå har de blitt "store" B-mennesker alle sammen, så de holder nok ut til langt over midnatt i morgen kveld...

Heldigvis er vi kun våre tre barn på julaften, så det blir ikke så veldig mange gaver under treet. Og svigers klarer jo å vente... Dermed synes jeg vi har klart å få en fin ramme rundt julegaveåpningen - selv om det selvsagt noen ganger blir litt "neste pakke takk"...

Vi skriver også opp alle gavene. I år tror jeg bestemt at vi skal begynne å sende takkebrev også - altså som barna skriver selv. De har blitt veldig glade i å klippe og lime små kunstverk!


#45

Tove sa for siden:

Gavene her åpnes etter middagen er ferdig, og oppvasken tatt. Det pleier å bli ca. klokken 1900. Åpner da en og en gave, slik at vi kan se hva alle får.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.