Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Induksjonstopp vs. keramisk topp

#1

Mississippi sa for siden:

To dager før julaften trodde jeg stekeovnen tok kvelden!!
Fikk helt panikk, men den hadde tydeligvis bare fått et illebefinnende, for den bestemte seg for å virke igjen etter en liten stund.
Jeg hadde allerede krisemaksimert tilstrekkelig til at hjertepumpa gjorde meg helt svett! :mad:

Resultatet er at jeg nå sitter på nett og leter etter ny stekeovn.
Jeg leker også litt med tanken på å kjøpe en innbyggingsovn, har nemlig en gammel, helt ordinær, frittstående stekeovn.
Mens jeg sitter og titter, ser jeg til min store forvirring at det er noe som helter keramisk topp og noe som heter induksjonstopp ...
En stakkar som ikke har hatt sånn type ovn fra før skjønner jo ikke så mye ... :confused:

Noen som kan forklare meg forskjellen?
Og hva bør man evt velge?
:o :confused:


#2

Dixie Diner sa for siden:

En induksjonstopp er suverent overlegen enn keramisk topp. Vi har keramisk, takket være en treg mann som ventet for lenge med å kjøpe induksjonstopp på tilbud! :sur:

Hver gang jeg står og venter i eevigheter på at vannet skal koke, ønsker jeg meg en induksjonstopp. Jeg SKAL ha det neste gang. Vannet koker på noen sekunder, fordi varmen sentreres i gryten i stedetfor på platen. Du kan faktisk TA på selve platen når den er på, den er ikke varm. Er det ikke sånn?
Alle gryter kan ikke brukes på den da, kun magnetiske. Men det er jo en filleting. Tanten min sier at når hun skal koke egg, setter hun på plata og snur seg for å hente egg i kjøleskapet, og når hun snur seg tilbake koker vannet.

Jeg SKAAAAL ha induksjonstopp neste år!


#3

Dixie Diner sa for siden:

Men dette er jo en kokeplate da, ikke en ovn, er det kun ovn du skal ha? Finnes det induksjons-ovner?


#4

Mamma Rosa sa for siden:

Vi har induksjonstopp. :hjerter:


#5

Mississippi sa for siden:

Joda, jeg har skjønt at det er toppen, men jeg vurderer å bygge inn ovnen, når jeg først må ha ny ...

:o Jeg er nok ingen kløpper på kjøkkenet ...


#6

Dali sa for siden:

Induksjonstopp. Ingen over - ingen ved siden. Jeg holder på å gå ut av mitt gode skinn når jeg skal koke noe hos noen som ikke har induksjon. :utålmodig:


#7

Aminta sa for siden:

Vi har gass. :hjerter:
Jeg skal aldri ha noe annet.


#8

Juste sa for siden:

Jeg har hatt vanlig, keramisk topp, gass og induksjon, og jeg sier induksjon. Mye enklere og holde rent, mye sikrere siden platene nesten ikke blir varme, MYE raskere og enklere og justere varmen. Gass kommer som en god #2.


#9

Irma sa for siden:

Du trenger egentlig ikke å vite så mye mer enn at du trenger induksjonstopp. Løp og kjøp.


#10

Mississippi sa for siden:

Jeg forsker videre, og venter på salget ... :D
Og takk for nyttig info!! :takker:


#11

Interference sa for siden:

Da må du ha nye gryter og, bare så du er klar over det.
Og innebygget er noe drit etter min mening. :mumle: Jeg har innebygget kjeramisk topp og varmt fettsøl (feks) er ikke så lett å få av benkeplaten som man skulle tro. Skal jeg ha noe innebygget igjen så skal det stå på egen øy med noe av stein eller stål rundt.


#12

Dixie Diner sa for siden:

Jeg elsker innebygget. :hjerter: Har ikke hatt problemer med å få bort flekker (enda).


#13

Interference sa for siden:

Heldig du da, her er benkeplaten på begge sider et helvete å få rent etter hver gang jeg har brukt ovnen. Kanskje det er benkeplaten min det er noe galt med? :undrer:


#14

-ea- sa for siden:

Tror det må være benkeplaten din.

Samme her.
Jeg gikk fra innebygd Beha induksjon til frittstående Beha komfyr med induksjon når jeg flyttet i vår. Ble skuffet, den frittstående har ikke boost, så det går litt lengre tid å koke opp. Men selvsagt ikke så lang tid som en ikke-induksjon.
Konklusjon: Når/hvis jeg får nytt kjøkken, så skal det inn en innbyggingsovn med induksjonstopp med boost (men da må man ha lagt opp egen strøm til det - krever 25A tror jeg).

Ikke sikkert det koster så mye. Man trenger vanlige stålgryter, og gamle jerngryter funker også fint. Har en gammel emaljert en som jeg bruker mye. Og Coop sine rimelige stålkasseroller funker like bra som langt dyrere merker. :erfart:


#15

Dixie Diner sa for siden:

Jeg vet ikke hvilken benkeplate du har, men jeg har i hvertfall ikke hatt sånne problemer, og vi har hatt den i 2 år nå. Vi har en billig benkeplate fra Coop Bygg. Laminat.


#16

Interference sa for siden:

Ett eller annet i tre selvsagt. :dåne: Jeg tror det er IKEA. Møkkakjøkken.


#17

Polyanna sa for siden:

Induksjon:

  • Like kjapt som gass (opp og ned)
  • Mye mer barnesikkert enn gass (fint når man har ivrige små hjelpere)
  • Ekstremt lett å rengjøre (det svir seg ikke fast)

Jeg begriper sant å si ikke at det selges annet, jeg.


#18

Aminta sa for siden:

Gassen er veldig barnevennlig iom. at ungene ser flammene helt tydelig, ingen som stikker fingrene borti der da. (I hvertfall har våre aldri gjort det.)
Og det er heller ikke noe som svir seg fast, så rengjøringen er en lek.
Jeg elsker at den faktisk hører på meg, den blir kaldere/varmere med en gang jeg "sier" det. :hjerter:


#19

Polyanna sa for siden:

Men jeg skjønner ikke helt hva gass har som induksjon IKKE har. Induksjon er jo like kjapt? Og da syns jeg ulempene med åpen flamme og gasstilførsel i oppholdsrom vipper i induksjonens favør.


#20

Interference sa for siden:

Jeg tenker og det.
Induksjon er kjempebra. (så at jeg hadde glemt å si noe om det i tidligere innlegg)


#21

Irma sa for siden:

Akkurat det samme lurer jeg på. Induksjon må vel også være enklere å justere varmemessig enn gass. Det er nå iallefall min erfaring. (Har prøvd begge deler.)


#22

Aminta sa for siden:

Vi hadde induksjon før, den var overhodet ikke like kjapp som gassen nei. Ei heller like sensitiv. (Og ikke er den "trinnløs" heller.)
Gassen er mye enklere å justere mtp. varme.
Og foreks. så blir ingenting tørt i ovnen, for et av avfallsstoffene er jo h2o.
Gassen er også ekstremt billig i drift.
Jeg ser ingen ulemper med gassen. At det er flammer på ovnen akkurat når vi lager mat er faktisk bare positivt for oss, overhodet ingen ulempe.
Man glemmer ikke å skru av platene med gass, og ingen barn klarer å skru på ovnen før de er gamle nok til at det er greit. (Pga. gassknappen som også må holdes inne når man vrir på brytene til brennerene.)


#23

Adrienne sa for siden:

Vi har ikke induksjon og jeg irriterer meg grønn over det hver gang jeg er hos søsteren min og "hjelper" henne med matlagingen (hun lager, jeg rører). Og det er ikke sikkert du trenger nye gryter selv om du kjøper induksjon, veldig mange av de grytene vi har vil funke fint på induksjon også.


#24

Polyanna sa for siden:

Kanskje gass passer bedre for super-ordning-og-reda-mennesker som Aminta, og induksjon passer bedre for svimer som meg. Jeg hadde ikke helt stolt på at jeg ikke skulle glemme gassen en gang det skjedde no kaotisk med barna midt i matlagingen.


#25

Robyn sa for siden:

Jeg ville definitivt valgt induksjon ja. :nemlig:

Min svigerinne valgte både gass og induksjon når hun fikk nytt kjøkken.
Men i ettertid har hun sagt at det var bare tull, behovet for gass var helt borte når hun fikk induksjon så den har omtrent ikke vært brukt.


#26

Mississippi sa for siden:

Hmmm, jeg ser i min jakt at det er ganske stor forskjell i pris. Dersom jeg skal bygge ovnen inn på jeg jo også ha ny benkeplate og nytt benkeskap ... Da baller det plutselig på seg ...
Så induksjonstoppen må evt være en frittstående ovn, eller jeg kan kjøpe keramisk topp OG bygge den inn.
Pussig det der, men dårlig råd etter jul ... :eek:


#27

Fargo sa for siden:

Jeg er klar over at spørsmålet var om topper, og her kommer et svar om bunnen. Vi har gasskomfyr i båten og duverden hvor bra maten blir når den er stekt i en gasskomfyr. Jeg vil påstå at det ikke går an å lage like sftige retter i en komvensjonell komfyr, enten det er varmluft eller annet. Gass til komfyr er uovertruffet.


#28

Filifjonka sa for siden:

Enig. Induksjon er noe helt, helt annet enn en vanlig keramisk topp.

Jeg har hatt innebygget komfyr i ihvertfall 15 år (først keramisk og senere induksjon), og har aldri hatt noe problem med flekker på benkeplaten rundt. Jeg har benkeplate i oljet eik.


#29

Dixie Diner sa for siden:

Går det an å ha gassovn og induksjonstopp? domm
Det må da være det ultimate.


#30

Filifjonka sa for siden:

Det er akkurat det - en eller annen gang begynner jo barna å lage mat selv, steke egg når de kommer hjem fra skolen, lage seg mat sent på kveld når de blir tenåringer. Jeg hadde definitivt ikke følt meg trygg på at de klarte å huske å håndtere en gasskomfyr på forskriftsmessig måte hver eneste gang (når jeg ser hva slags andre ting de kan glemme).


#31

Olympia sa for siden:

Jeg har vokst opp med gasskomfyr i huset, og er tydeligvis den eneste som ikke synes at det er så vanvittig fantastisk utrolig TM. Det går raskere og har noen andre små fordeler, men at maten smaker så himla annerledes når den er tilberedt på komfyr med gasstopp, den kjøper jeg rett og slett ikke. Det er også noen skikkelige ulemper med gass, Maximillia nevner noe av det som springer i tankene mine umiddelbart, og alt i alt ville jeg aldri valgt gasskomfyr til mitt eget kjøkken. Induksjon høres ut som et mye bedre valg for folk flest, synes jeg.


#32

Filifjonka sa for siden:

Det kommer jo til et punkt der man ikke alltid er i nærheten. Farer er det med det meste, også med gammeldags komfyr med plater, men noe må man jo ha å varme maten på. Personlig er jeg ikke komfortabel med gass, og opplever induksjon som tryggere.


#33

Tjorven sa for siden:

Bare en tilleggsopplysning: hvis dere kjenner noen med pacemaker, så kan dere ikke ha induksjonstopp hvis disse skal befinne seg mye på kjøkkenet deres. Pacemakere og induksjonstopper går nemlig ikke overens.

Vi måtte kjøpe vanlig kjeramisk topp, for moren min har pacemaker og er en del på kjøkkenet hos oss.


#34

Pusurkine sa for siden:

Er kjempefornøyd med induksjonstopp, reagerer umiddelbart på justering opp og ned, lett å rengjøre.

På vår er det en "boost" funksjon på platene foran, dvs at man kan ta effekten fra platene bak å legge til effekten på de foran, slik at de får ekstra effekt, brukes en del til å koke opp etc.


#35

Schnuppa sa for siden:

Jeg ville uten tvil ha valgt induksjon. I følge en test jeg leste for et par år siden så er induksjon til og med kjappere enn gass. Jeg regner med at dette var med boost funksjonen, som forøvrig er helt genial.

Ja man er nødt til å kanskje bytte ut kasserollene, men det kan jo enkelte ganger være på tide. ;)

Vi har noen dyre kasseroller/sautepanner som brukes hele tiden samt at vi supplerer med helt greie IKEA kasseroller i børstet stål.

Jeg hadde ikke vært i tvil hvis jeg var deg. :knegg:


#36

Irma sa for siden:

Vi bruker også boostfunksjonen mye. Genialt.


#37

Filifjonka sa for siden:

Jo, men hvor lenge skal de måtte ha med voksne for å koke makaroni eller lage et ostesmørbrød? Til de er fylt atten?


#38

Filifjonka sa for siden:

De bruker aldri smørpakker med metallisk papir. Og jeg har aldri opplevd at det har skjedd noe som helst farlig med induksjonstoppen, så jeg er ikke redd for der. Når de er 15-18 år så må man nesten ta sjansen på at de kan klare å bruke en komfyr - og for meg føles gass mer utrygt. Derfor har det påvirket mitt valg av koketopp.

Vi har også smørbrødgrill, det med ostesmørbrød var bare et eksempel.


#39

Aminta sa for siden:

Vi synes gassen er tryggere også mtp. barn som skal lage mat alene når de blir eldre. Så det har også påvirket vårt valg.


#40

Irma sa for siden:

Jeg blir fascinert av argumentasjonen Aminta. Jeg forstår det rett og slett ikke. Muligens fordi jeg har svært stor respekt for gass og åpen ild.


#41

Aminta sa for siden:

Det har vi og.


#42

Fadese sa for siden:

Vi har induksjon nå, hadde kermaisk topp tidligere. Jeg kunne fint levd uten induksjon, og hvis det står om mange tusenlapper i forskjell, hadde jeg sikkert valgt rimeligste alternativ. Det tar da uansett ikke så innmari lang tid å koke opp vann?

Men det er praktisk når Knerten sitter på kjøkkenbenken når jeg lager mat, det skal sies. Da behøver jeg ikke passe på om plater er varme, kun følge med at han ikke kommer borti grytene.



#44

Katta sa for siden:

Har ikke lest hele tråden.

Induksjonstopp er helt overlegen, jeg skal aldri mer ha vanlig komfyrtopp. Det finnes frittstående komfyrer med induksjonstopp, men det er ikke så mye å velge i som for innbygging. Da vi flyttet sist, var det bare plass til en frittstående komfyr. Jeg kjøpte da et komfyrskap på ikea og satte inn i kjøkkeninnredningen, det gikk veldig greit. Benkeplaten måtte byttes samtidig. Så byttet jeg også knotter og vips - "nytt" kjøkken. Jeg synes innbygd komfyr er mye greiere, da slpper jeg å tenke på smuler og søl på sidene av komfyren.




#47

Mississippi sa for siden:

"Revet med" skulle det stå ...!!! :o


#48

kiki sa for siden:

Induksjon er genialt for de som før pleide å sjekke komfyren 10 ganger før de gikk ut. :nemlig: I tillegg til de andre fordelene som er nevnt her, selvsagt. Jeg skal aldri ha noe annet igjen.


#49

Spoon sa for siden:

Hel klart induksjon her også. :nemlig: Er jo genialt med tanke på rengjøring, ingenting brenner seg fast! :D Dere som har gass, er ikke det vanskelig å rengjøre?

Høre flere sier at man må bytte ut mange av kjelene, men hos oss tror jeg vi bare hadde en kjele som ikke kunne brukes da vi gikk over til induksjon. Og en wokpanne, men vi hadde en til som passet. Så det trenger ikke være et problem. :)


#50

Aminta sa for siden:

Nei, hvorfor i alle dager skulle det være det?
Ingenting brenner seg fast, rengjøringen er som en lek.


#51

Irma sa for siden:

Det med kjelebytte var nok et større problem da vi kjøpte induksjon for fem-seks år siden, enn det er i dag. Jeg ser at de fleste nye gryteserier (f.eks på Ikea) nå kan brukes på induksjonstopp.


#52

Spoon sa for siden:

Jeg tenker at det er vanskeligere å komme til, med induksjonstopp har man en glatt enkel flate. :) Men jeg er ikke så kjent med gass da.

Irma: Akkurat det tenkte jeg også. :jupp:


#53

Gaia sa for siden:

Vi har en frittstående komfyr fra Siemens, med induksjonstopp, og jeg kommer aldri til å gå tilbake til noe annet. Det er mulig at gass er like enkelt, muligens enklere, men en av de tingene som gjør at jeg ikke ville valgt gass er at man da er avhengig av å fylle på gass med jevne mellomrom. Og jeg hadde garantert gått tom midt i tilbredningen av en større middag. :knegg:

Vi har Ikea-kjeler som fungerer helt supert. Og alle de nyere kjelene tror jeg går på induksjon. Vi fikk kjele til jul, fra noen som ikke var klar over at vi hadde induksjonstopp, og det var ikke nødvendig å bytte den.


#54

Filifjonka sa for siden:

De gasskomfyrene jeg har vært borti har ihvertfall vært mye mer mekk å rengjøre enn en helt glatt flate som induksjonstoppen er.


#55

Filifjonka sa for siden:

Vanlig keramisk topp kan være slitsomt å rengjøre. Det brenner seg lett fast, og man må skrape og ordne, jeg har hatt det før så jeg husker godt det. Men induksjon kan ikke sammenlignes med det i det hele tatt, selv om det er samme materiale.

Induksjonstoppen har jeg hatt i fem år, og den ser flunka ny ut. Ingen ting har noen gang brent seg fast der, selv med overkoking - det er jo nettopp fordelen at den ikke blir så varm. Jeg tørker bare av den med en klut så er den helt fin. Så jeg kan ikke helt se at fjerning av rister og bløtlegging kan være enklere enn det.


#56

Pusurkine sa for siden:

Det er også min erfaring, veldig enkelt å rengjøre - ingenting setter seg fast.

Lurer på en ting; hvordan kan gass gi raskere steking men grøt brenner seg ikke fast?? Skulle tro dette hadde mer med kokekaret å gjøre?


#57

Filifjonka sa for siden:

Den testen konkluderer jo med at induksjonstopp er enklest å holde ren. :)

Jeg har forresten ytterst sjelden opplevd å svi gryter på induksjonstoppen.


#58

Filifjonka sa for siden:

Ja, og at gryter brukt på induksjonstopp også lot seg rengjøre med vanlig oppvaskbørste. Som sagt, jeg har ingen problemer med å få grytene rene, jeg vasker dem som regel i oppvaskmaskinen uansett.

Du liker gasstopp, jeg liker induksjon, helt greit for meg. Men når det gjelder rengjøringen blir det veldig feil å blande induksjon med andre keramiske topper.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.