To dager før julaften trodde jeg stekeovnen tok kvelden!!
Fikk helt panikk, men den hadde tydeligvis bare fått et illebefinnende, for den bestemte seg for å virke igjen etter en liten stund.
Jeg hadde allerede krisemaksimert tilstrekkelig til at hjertepumpa gjorde meg helt svett! :mad:
Resultatet er at jeg nå sitter på nett og leter etter ny stekeovn.
Jeg leker også litt med tanken på å kjøpe en innbyggingsovn, har nemlig en gammel, helt ordinær, frittstående stekeovn.
Mens jeg sitter og titter, ser jeg til min store forvirring at det er noe som helter keramisk topp og noe som heter induksjonstopp ...
En stakkar som ikke har hatt sånn type ovn fra før skjønner jo ikke så mye ... :confused:
Noen som kan forklare meg forskjellen?
Og hva bør man evt velge?
:o :confused:
En induksjonstopp er suverent overlegen enn keramisk topp. Vi har keramisk, takket være en treg mann som ventet for lenge med å kjøpe induksjonstopp på tilbud! :sur:
Hver gang jeg står og venter i eevigheter på at vannet skal koke, ønsker jeg meg en induksjonstopp. Jeg SKAL ha det neste gang. Vannet koker på noen sekunder, fordi varmen sentreres i gryten i stedetfor på platen. Du kan faktisk TA på selve platen når den er på, den er ikke varm. Er det ikke sånn?
Alle gryter kan ikke brukes på den da, kun magnetiske. Men det er jo en filleting. Tanten min sier at når hun skal koke egg, setter hun på plata og snur seg for å hente egg i kjøleskapet, og når hun snur seg tilbake koker vannet.
Induksjonstopp. Ingen over - ingen ved siden. Jeg holder på å gå ut av mitt gode skinn når jeg skal koke noe hos noen som ikke har induksjon. :utålmodig:
Jeg har hatt vanlig, keramisk topp, gass og induksjon, og jeg sier induksjon. Mye enklere og holde rent, mye sikrere siden platene nesten ikke blir varme, MYE raskere og enklere og justere varmen. Gass kommer som en god #2.
Da må du ha nye gryter og, bare så du er klar over det.
Og innebygget er noe drit etter min mening. :mumle: Jeg har innebygget kjeramisk topp og varmt fettsøl (feks) er ikke så lett å få av benkeplaten som man skulle tro. Skal jeg ha noe innebygget igjen så skal det stå på egen øy med noe av stein eller stål rundt.
Heldig du da, her er benkeplaten på begge sider et helvete å få rent etter hver gang jeg har brukt ovnen. Kanskje det er benkeplaten min det er noe galt med? :undrer:
Samme her.
Jeg gikk fra innebygd Beha induksjon til frittstående Beha komfyr med induksjon når jeg flyttet i vår. Ble skuffet, den frittstående har ikke boost, så det går litt lengre tid å koke opp. Men selvsagt ikke så lang tid som en ikke-induksjon.
Konklusjon: Når/hvis jeg får nytt kjøkken, så skal det inn en innbyggingsovn med induksjonstopp med boost (men da må man ha lagt opp egen strøm til det - krever 25A tror jeg).
Ikke sikkert det koster så mye. Man trenger vanlige stålgryter, og gamle jerngryter funker også fint. Har en gammel emaljert en som jeg bruker mye. Og Coop sine rimelige stålkasseroller funker like bra som langt dyrere merker. :erfart:
Jeg vet ikke hvilken benkeplate du har, men jeg har i hvertfall ikke hatt sånne problemer, og vi har hatt den i 2 år nå. Vi har en billig benkeplate fra Coop Bygg. Laminat.
Gassen er veldig barnevennlig iom. at ungene ser flammene helt tydelig, ingen som stikker fingrene borti der da. (I hvertfall har våre aldri gjort det.)
Og det er heller ikke noe som svir seg fast, så rengjøringen er en lek.
Jeg elsker at den faktisk hører på meg, den blir kaldere/varmere med en gang jeg "sier" det. :hjerter:
Men jeg skjønner ikke helt hva gass har som induksjon IKKE har. Induksjon er jo like kjapt? Og da syns jeg ulempene med åpen flamme og gasstilførsel i oppholdsrom vipper i induksjonens favør.
Akkurat det samme lurer jeg på. Induksjon må vel også være enklere å justere varmemessig enn gass. Det er nå iallefall min erfaring. (Har prøvd begge deler.)
Vi hadde induksjon før, den var overhodet ikke like kjapp som gassen nei. Ei heller like sensitiv. (Og ikke er den "trinnløs" heller.)
Gassen er mye enklere å justere mtp. varme.
Og foreks. så blir ingenting tørt i ovnen, for et av avfallsstoffene er jo h2o.
Gassen er også ekstremt billig i drift.
Jeg ser ingen ulemper med gassen. At det er flammer på ovnen akkurat når vi lager mat er faktisk bare positivt for oss, overhodet ingen ulempe.
Man glemmer ikke å skru av platene med gass, og ingen barn klarer å skru på ovnen før de er gamle nok til at det er greit. (Pga. gassknappen som også må holdes inne når man vrir på brytene til brennerene.)
Vi har ikke induksjon og jeg irriterer meg grønn over det hver gang jeg er hos søsteren min og "hjelper" henne med matlagingen (hun lager, jeg rører). Og det er ikke sikkert du trenger nye gryter selv om du kjøper induksjon, veldig mange av de grytene vi har vil funke fint på induksjon også.
Kanskje gass passer bedre for super-ordning-og-reda-mennesker som Aminta, og induksjon passer bedre for svimer som meg. Jeg hadde ikke helt stolt på at jeg ikke skulle glemme gassen en gang det skjedde no kaotisk med barna midt i matlagingen.
Min svigerinne valgte både gass og induksjon når hun fikk nytt kjøkken.
Men i ettertid har hun sagt at det var bare tull, behovet for gass var helt borte når hun fikk induksjon så den har omtrent ikke vært brukt.
Hmmm, jeg ser i min jakt at det er ganske stor forskjell i pris. Dersom jeg skal bygge ovnen inn på jeg jo også ha ny benkeplate og nytt benkeskap ... Da baller det plutselig på seg ...
Så induksjonstoppen må evt være en frittstående ovn, eller jeg kan kjøpe keramisk topp OG bygge den inn.
Pussig det der, men dårlig råd etter jul ... :eek:
Jeg er klar over at spørsmålet var om topper, og her kommer et svar om bunnen. Vi har gasskomfyr i båten og duverden hvor bra maten blir når den er stekt i en gasskomfyr. Jeg vil påstå at det ikke går an å lage like sftige retter i en komvensjonell komfyr, enten det er varmluft eller annet. Gass til komfyr er uovertruffet.
Enig. Induksjon er noe helt, helt annet enn en vanlig keramisk topp.
Jeg har hatt innebygget komfyr i ihvertfall 15 år (først keramisk og senere induksjon), og har aldri hatt noe problem med flekker på benkeplaten rundt. Jeg har benkeplate i oljet eik.
Det er akkurat det - en eller annen gang begynner jo barna å lage mat selv, steke egg når de kommer hjem fra skolen, lage seg mat sent på kveld når de blir tenåringer. Jeg hadde definitivt ikke følt meg trygg på at de klarte å huske å håndtere en gasskomfyr på forskriftsmessig måte hver eneste gang (når jeg ser hva slags andre ting de kan glemme).
Jeg har vokst opp med gasskomfyr i huset, og er tydeligvis den eneste som ikke synes at det er så vanvittig fantastisk utrolig TM. Det går raskere og har noen andre små fordeler, men at maten smaker så himla annerledes når den er tilberedt på komfyr med gasstopp, den kjøper jeg rett og slett ikke. Det er også noen skikkelige ulemper med gass, Maximillia nevner noe av det som springer i tankene mine umiddelbart, og alt i alt ville jeg aldri valgt gasskomfyr til mitt eget kjøkken. Induksjon høres ut som et mye bedre valg for folk flest, synes jeg.
Det kommer jo til et punkt der man ikke alltid er i nærheten. Farer er det med det meste, også med gammeldags komfyr med plater, men noe må man jo ha å varme maten på. Personlig er jeg ikke komfortabel med gass, og opplever induksjon som tryggere.
Bare en tilleggsopplysning: hvis dere kjenner noen med pacemaker, så kan dere ikke ha induksjonstopp hvis disse skal befinne seg mye på kjøkkenet deres. Pacemakere og induksjonstopper går nemlig ikke overens.
Vi måtte kjøpe vanlig kjeramisk topp, for moren min har pacemaker og er en del på kjøkkenet hos oss.
Er kjempefornøyd med induksjonstopp, reagerer umiddelbart på justering opp og ned, lett å rengjøre.
På vår er det en "boost" funksjon på platene foran, dvs at man kan ta effekten fra platene bak å legge til effekten på de foran, slik at de får ekstra effekt, brukes en del til å koke opp etc.
Jeg ville uten tvil ha valgt induksjon. I følge en test jeg leste for et par år siden så er induksjon til og med kjappere enn gass. Jeg regner med at dette var med boost funksjonen, som forøvrig er helt genial.
Ja man er nødt til å kanskje bytte ut kasserollene, men det kan jo enkelte ganger være på tide. ;)
Vi har noen dyre kasseroller/sautepanner som brukes hele tiden samt at vi supplerer med helt greie IKEA kasseroller i børstet stål.
Jeg hadde ikke vært i tvil hvis jeg var deg. :knegg:
De bruker aldri smørpakker med metallisk papir. Og jeg har aldri opplevd at det har skjedd noe som helst farlig med induksjonstoppen, så jeg er ikke redd for der. Når de er 15-18 år så må man nesten ta sjansen på at de kan klare å bruke en komfyr - og for meg føles gass mer utrygt. Derfor har det påvirket mitt valg av koketopp.
Vi har også smørbrødgrill, det med ostesmørbrød var bare et eksempel.
Vi har induksjon nå, hadde kermaisk topp tidligere. Jeg kunne fint levd uten induksjon, og hvis det står om mange tusenlapper i forskjell, hadde jeg sikkert valgt rimeligste alternativ. Det tar da uansett ikke så innmari lang tid å koke opp vann?
Men det er praktisk når Knerten sitter på kjøkkenbenken når jeg lager mat, det skal sies. Da behøver jeg ikke passe på om plater er varme, kun følge med at han ikke kommer borti grytene.
Induksjonstopp er helt overlegen, jeg skal aldri mer ha vanlig komfyrtopp. Det finnes frittstående komfyrer med induksjonstopp, men det er ikke så mye å velge i som for innbygging. Da vi flyttet sist, var det bare plass til en frittstående komfyr. Jeg kjøpte da et komfyrskap på ikea og satte inn i kjøkkeninnredningen, det gikk veldig greit. Benkeplaten måtte byttes samtidig. Så byttet jeg også knotter og vips - "nytt" kjøkken. Jeg synes innbygd komfyr er mye greiere, da slpper jeg å tenke på smuler og søl på sidene av komfyren.
Induksjon er genialt for de som før pleide å sjekke komfyren 10 ganger før de gikk ut. :nemlig: I tillegg til de andre fordelene som er nevnt her, selvsagt. Jeg skal aldri ha noe annet igjen.
Hel klart induksjon her også. :nemlig: Er jo genialt med tanke på rengjøring, ingenting brenner seg fast! :D Dere som har gass, er ikke det vanskelig å rengjøre?
Høre flere sier at man må bytte ut mange av kjelene, men hos oss tror jeg vi bare hadde en kjele som ikke kunne brukes da vi gikk over til induksjon. Og en wokpanne, men vi hadde en til som passet. Så det trenger ikke være et problem. :)
Det med kjelebytte var nok et større problem da vi kjøpte induksjon for fem-seks år siden, enn det er i dag. Jeg ser at de fleste nye gryteserier (f.eks på Ikea) nå kan brukes på induksjonstopp.
Vi har en frittstående komfyr fra Siemens, med induksjonstopp, og jeg kommer aldri til å gå tilbake til noe annet. Det er mulig at gass er like enkelt, muligens enklere, men en av de tingene som gjør at jeg ikke ville valgt gass er at man da er avhengig av å fylle på gass med jevne mellomrom. Og jeg hadde garantert gått tom midt i tilbredningen av en større middag. :knegg:
Vi har Ikea-kjeler som fungerer helt supert. Og alle de nyere kjelene tror jeg går på induksjon. Vi fikk kjele til jul, fra noen som ikke var klar over at vi hadde induksjonstopp, og det var ikke nødvendig å bytte den.
Vanlig keramisk topp kan være slitsomt å rengjøre. Det brenner seg lett fast, og man må skrape og ordne, jeg har hatt det før så jeg husker godt det. Men induksjon kan ikke sammenlignes med det i det hele tatt, selv om det er samme materiale.
Induksjonstoppen har jeg hatt i fem år, og den ser flunka ny ut. Ingen ting har noen gang brent seg fast der, selv med overkoking - det er jo nettopp fordelen at den ikke blir så varm. Jeg tørker bare av den med en klut så er den helt fin. Så jeg kan ikke helt se at fjerning av rister og bløtlegging kan være enklere enn det.
Ja, og at gryter brukt på induksjonstopp også lot seg rengjøre med vanlig oppvaskbørste. Som sagt, jeg har ingen problemer med å få grytene rene, jeg vasker dem som regel i oppvaskmaskinen uansett.
Du liker gasstopp, jeg liker induksjon, helt greit for meg. Men når det gjelder rengjøringen blir det veldig feil å blande induksjon med andre keramiske topper.
Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.