Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Stolthet og fordom

#1

Hyacinth sa for siden:

(På NRK nå.)

Jeg er så skuffet over denne filmversjonen. Er den eldre enn den BBC-serien som ble vist tidligere? Den var jo mye bedre! Jeg gremmes over skuespillerne i denne filmen. Ingen er slik jeg forestiller meg i mitt hode når jeg leser boka! Absolutt ingen. :skuffet:


#2

Bluen sa for siden:

Liker du ikke den kokette trutmunnen til Keira Knightley, altså? :humre: Selv gikk jeg nesten ut av mitt gode skinn av irritasjon over dette da jeg så filmen på kino.


#3

Poku sa for siden:

Jeg liker den nyeste versjonen med Keira jeg:ja:


#4

Isolde sa for siden:

Jeg har verken lest boka eller sett serien. Denne er vel yngre, men siden det er en film må jo ting skrives om og kuttes ned.

Koser meg med filmen jeg.


#5

007 sa for siden:

Jeg elsker denne versjonen og synes BBC(?)-serien er gørr. Men jeg liker best den andre Mr. Darcy.


#6

Hyacinth sa for siden:

Jo, jeg skjønner at den er kortere, men hjelpes for noen skuespillere. Ingen Colin Firth. :skuffet: Mr. Bennet framstår som en snøvlende julenisse, Mr Darcy som er surpomp (men på en annen måte enn i boka), Jane er riktignok pen, men er ikke Jane, og Mr Bingley er alt annet enn sjarmerende. :klager:


#7

Esme sa for siden:

Jeg liker både serien og filmen jeg. Noen av karakterene er mye bedre castet i filmen enn i serien, Jane er mye bedre synes jeg, hun er mye penere i filmen, og virker også riktigere karaktermessig, virker litt uinteressert og det passer godt. Bingley er også bedre synes jeg. Og så liker jeg at forskjellen i kår mellom Lizzie og Darcy kommer bedre til syne.


#8

Hyacinth sa for siden:

Nei, BBC-serien er fantastisk. Jeg ser den om og om igjen. Blir aldri lei. Og karakterene er akkurat som i mitt hode når jeg leser.


#9

Hyacinth sa for siden:

Utdyp gjerne! :interessert:


#10

Stompa sa for siden:

Jeg synes filmen er veldig dårlig. :nemlig: De siste dagene har NRK reklamert for filmen og brukt musikk fra BBC-serien, og det er provosert meg noe helt grenseløst!


#11

Hyacinth sa for siden:

Jeg dåner av Mr Bennet. Han virker dum, og det er han jo ikke. Og Mr Bingley har røde øyne. :eek:


#12

Xian sa for siden:

Jeg kunne ikke vært mer enig!

(Dette visste jeg fra før, siden jeg også så filmen på kino da den kom. Likevel har jeg nå ergret meg gjennom hele filmen for annen gang. Forstå det den som kan.)


#13

Kaija sa for siden:

Jeg er heller ikke så begeistret for filmen, men har halvsett den på tv nå i jula. Det ble til at mannen og jeg satte på BBC-serien på dvd i stedet, så vi fikk se historien på skikkelig vis.


#14

Lorien sa for siden:

Jeg elsker filmen, men kan ikke fordra BBC-serien. :bidrar:


#15

Isolde sa for siden:

Tror jeg må se serien nå da. Sånn at jeg har mer å stille opp med.


#16

DM sa for siden:

Jeg har ikke sett noe på stolthet og fordom før filmen kom jeg, så jeg har ikke noe sammenligningsgrunnlag. Kanskje jeg skal lese boken? :gruble:

Jeg datt forøvrig over en ganske underholdende film i romjulen som het "Lost in Jane Austen" eller noe i den duren. Den handlet om en jente som datt inn i en paralell verden, og byttet plass med Elizabeth i sin verden, og hun i bokens verden, og løp rundt og prøvde å få alt til å skje slik det skulle for å ikke ødelegge boken totalt. :humre:


#17

Skilpadda sa for siden:

Jeg synes filmen er riktig god, men den er ganske mye mindre tro mot boken enn det serien er, så hvis man kjenner boken godt og irriterer seg over denslags utroskap, kan et nok være vanskelig å distansere seg nok fra sin egen opplevelse av boken til å se filmen som et selvstendig verk. (Det er ofte et problem med filmatiseringer, og en av grunnene til at jeg er veldig skeptisk til at man skal drive og filmatisere gode bøker.) Hvis man ikke har lest boken, eller har den litt på avstand, tror jeg det er mye lettere å sette pris på filmen.


#18

Nora H sa for siden:

Elsker den filmen!

Jeg har ikke sett BBC-serien eller lest boken, så jeg har ikke noe å sammenligne med.

Men enig med Elinblu; har ikke helt sansen for trutmunnen keira Knightly.


#19

Siri sa for siden:

Jeg er mest fascinert av underbittet. Forøvrig likte jeg filmen godt. :nikker:


#20

Michelle sa for siden:

Jeg ble skuffet da jeg så på filmversjonen i går kveld. BBC serien og skuespillerne som var med der var så uendelig mye bedre.


#21

Thinkerbell sa for siden:

Dessuten hadde de da vitterlig et bilde av BBC-Lizzie da de introduserte programmet i går, hadde de ikke?

Oh well. Vi så ikke filmen i går, siden vi så den på dvd nyttårsaften. Da hadde den ligget her i tre uker på lån fra en kollega, så jeg var strålende fornøyd med a) å få sett den, b) få sett den sammen med mannen min som hadde mer lyst til å sette på en naturfilm vi fikk til jul. Så jeg gikk til filmen med forventninger om å kose meg, enkelt og greit. Slik sett er jeg en enkel sjel, hvis jeg skal kose meg med en film så gjør jeg det. Riktignok syntes jeg ikke den er like god som serien, riktignok var det feil Mr. Darcy, men det kan jeg leve med. Særlig når Donald Sutherland er med. :riktig: Mr. Bingley var også sjarmerende overbevisende, spør du meg.

Dere som har sett den på dvd: Har dere sett den alternative amerikanske slutten? :rolleyes:

Og Siri: Jeg valgte avatar uten å vite at det fantes andre med så god smak. Kan det tilgis eller er det "bad form" her inne?


#22

Che sa for siden:

mr. darcy uten Colin Firth er nedtur - men sånn ellers så ble jeg da underholdt jeg altså.


#23

Adrienne sa for siden:

Finnes det en alternativ amerikansk versjon på DVD'en? Det må jeg hjem og sjekke.

Jeg så filmen på DVD for en stund siden, og likte noe og mislikte noe annet. Jane var veldig bra castet, men Keira likte jeg ikke. Og Mr. Darcy var jo bare helt feil.


#24

Dragen sa for siden:

Samma for meg, bare de får hverandre til slutt. :enkel:


#25

Siri sa for siden:

:highfive:


#26

Nenne sa for siden:

JEg synes det er veldig forvirrende.

#27

Filifjonka sa for siden:

Jeg liker både serien og filmen, på hver sin måte.


#28

Skilpadda sa for siden:

Det er ikke "bad form" i den forstand at det er uhøflig, men jeg er enig med Nenne i at det er litt forvirrende. :) Særlig når man er ny er det mye greiere å velge en ny avatar å etablere seg med enn å bli blandet sammen med en annen bruker til stadighet. Vil du fryktelig gjerne ha Modesty, så kanskje du kan finne et fargebilde for å gjøre dere mer forskjellige?


#29

leliane sa for siden:

Jeg ble positivt overrasket over filmen, faktisk, men så hadde jeg heller ingen forventninger. Som noen av de andre sier, kommer en del ting bedre frem enn i serien ( :hjerter: ). Donald Sutherland var heller malplassert, synes jeg. Sluttscenen ble veldig feil, nettopp fordi det var ham.

Og det kan aldri bli noen annen Mr Darcy enn Colin Firth. Ingen over, ingen ved siden.


#30

Blå sa for siden:

Jeg liker både serien og filmen jeg. :enkel:

Serien går mye mer i detalj og følger derfor boken mer. Men miljøskildringene er delvis bedre i filmen synes jeg. Som noen sa kommer den sosiale forskjellen mellom Elisabeth og Darcy bedre frem. Begge Elisabethene er gode, og jeg liker også begge Darcyene. Mrs. Bennett og Lady Catherine er begge to bedre i filmen.

Det er to ulike versjoner og personlig synes jeg at begge er gode.


#31

Thinkerbell sa for siden:

Bedre nå? Det er ikke så enkel å finne Jim Holdaway-bilder i farger, serru, og dette var ikke helt det jeg var ute etter.


#32

Skilpadda sa for siden:

Fnis. Vil du ikke se ut sånn, altså? :humre:

Den var fin, den du fant nå, da. :nikker: Og mye lettere å skille fra Siris også.


#33

Toffskij sa for siden:

Det verste med filmen var at de hadde tatt vekk så mye av all den deilige sarkasmen som er det jeg elsker Jane Austen aller mest for. Dernest syntes jeg samtlige mannlige hovedpersoner framsto som sutredotter, og hva skulle de flotte Bennett-jentene med dem?! Derimot syntes jeg Keira gjorde en riktig bra prestasjon, og det hadde jeg ikke forventet. Pluss i boka.


#34

Pasta sa for siden:

Jeg liker verken filmen eller serien. Gi meg Fornuft og følelser i steden :hjerter:



#36

Karamell sa for siden:

Jeg liker både serien og filmen egentlig. :enkel:


#37

Hyacinth sa for siden:

Njo, jo, klart du har rett i det. Men det var først og fremst karakterene i filmen som plaget meg. Og noe så til de grader!

Serien er jo, som du sier, en tro kopi av boka. Dener jo nesten lang nok til at man kan få med de aller fleste sitater omtrent.


#38

Hyacinth sa for siden:

Nei! Fortell!


#39

Vanilja sa for siden:

Jeg også. Men har verken lest boka, eller sett den gamle versjonen.


#40

Apple sa for siden:

Den var helt ok. Var veldig skeptisk da jeg ikke liker Keira Knightley. Har ikke lest boka eller sett serien. Noen som vet om serien snart vises på tv?


#41

Isolde sa for siden:

holder på å laste ned serien


#42

Thinkerbell sa for siden:

:fnis: Da bør jeg vel legge inn en spoiler-advarsel først, da. I tilfelle noen vil beholde muligheten til ikke å la seg overraske av amerikansk forutsigbarhet.

"I'm quite at my leisure," sier Sutherland. Klipp til et vakkert bilde av Pemberly, opplyst i mørket. Svaner svømmer i dammen og alt er idyllisk. Så ser vi Mr. og Mrs. Darcy komme ut på terrassen iført lite klær, dialogen er omtrent som følger (jeg googla i stedet for å skrive av selv):
Mr. Darcy: How are you this evening, my dear?
Elizabeth: Very well. Only I wish you wouldn’t call me ‘my dear.’
Mr. Darcy: Why?
Elizabeth: Because it’s what my father always calls my mother whenever he’s cross about something.
Mr. Darcy: Well, what endearments am I allowed?
Elizabeth: Well, let me think…’Lizzie’ for everyday, ‘My Pearl’ for Sundays, and ‘Goddess Divine,’ but only on very special occasions.
Mr. Darcy: And what am I to call you when I’m cross? ‘Mrs. Darcy?’
Elizabeth: No, you may only call me ‘Mrs. Darcy’ when you are completely, perfectly, and incandescently happy.
Mr. Darcy: And how are you this evening…..Mrs. Darcy?

Deretter kysser han henne. Og kaller henne "Mrs. Darcy" inntil det kjedsommelige før de kysser til teppefall.


#43

Esme sa for siden:

Eeeew! Æsj æsj æsj æsj! Jeg må gå og vaske øya mine med såpe.


#44

Stompa sa for siden:

Den gikk på NRK1 (på dagtid) de siste ukene før jul. Det eneste kjekke ved å være syk hjemme. :p


#45

Hyacinth sa for siden:

Thinkerbell: :haha:

Jeg har kanskje spurt tidligere, men finnes det virkelig ingen fortsettelse av Stolthet og fordom? Jeg vil vite hva som skjer med Lizzie! Hvordan går det på Pemberly, liksom? :romantisk anlagt:


#46

Stompa sa for siden:

Det foresvever meg at Hjemmet trykket en fortsettelse for mange år siden. Jeg ser tydelig for meg at jeg er hjemme på besøk fra Trondheim der jeg studerte, og at jeg leser et par av delene, så det må ha vært mellom 91 og 98 en gang. (Fortsettelsen var selvsagt ikke skrevet av Jane Austen, og jeg husker at jeg syntes den var helt elendig. Barnløshet var den sentrale tematikken.)


#47

Hyacinth sa for siden:

:knegg: Nei, du skal se at det var skrevet av en Hjemmet-journalist...

Så Jane Austen har ikke skrevet noe mer om ekteparet Darcy?

(Jeg er så håpløst romantisk anlagt at jeg elsker de aller siste sidene i boka! Film og tv-serie slutter med bryllup, boka har fem-seks sider som oppsummerer videre gang i fortellingen. Det forekommer meg litt hollywoodsk, men jeg elsker det. :elsker: )


#48

Tjorven sa for siden:

I mitt hode er: Mr Darcy = Colin Firth (han er jo til og med mr Darcy i Bridget Jones). Derfor blir filmen litt feil for meg.

Men jeg klarte nå å nyte meg gjennom den allikevel.

Det var ganske morsomt å se hvor mange av skuespillerne som gikk igjen i denne filmen og i serien Cranford som akkurat har gått på nrk.


#49

Thinkerbell sa for siden:

Denne?

Jeg er ikke overbevist om at denne er noe å bruke penger på, gitt. Selv om jeg er aldeles enig med deg i at Austen burde ha spandert på oss en oppfølger. Hvis du har tid og lyst kan du jo alltids lete etter god "fan fiction".


#50

Blå sa for siden:

Forfatteren Emma Tennant har skrevet to fortsettelsesbøker til Pride and Prejudice. Den ene heter Pemberley, jeg husker ikke hva den andre heter. Den ene er ett år etter bryllupet og den andre nesten 20 år etter.

De er slettes ikke dårlige, men samme standard som Austen er det ikke.

Jeg tror ikke at de to jeg har lest er den samme som det refereres til over.


#51

Hyacinth sa for siden:

Hmm... Nei, jeg ble ikke helt overbevist.


#52

Hyacinth sa for siden:

Tror vi at de er å finne på biblioteket?


#53

Hyacinth sa for siden:

Dette fant jeg på biblioteket "vårt":

Pemberley : a sequel to "Pride and prejudice"

Forfatter: Emma Tennant
Forlag: Hodder & Stoughton
År: 1993
Sider: 184 s.
ISBN: 0340598816
Vis MARC-post

Plassering

[b]Ingen av de 1 eksemplarer ved Hovedbiblioteket er ledige. Reserver[/B]


#54

Nenne sa for siden:

Det finnes en hel industri når det gjelder fortsettelser av Pride and Predudice. Søk på Amazon og du får sikkert 30-40 forskjellige treff. Det finnes bøker som viser historien fra Darcys ståsted og bøker med alternative historier så som "Hva hvis Darcy aldri fikk fridd til Lizzie da hun besøkte Charlotte?" og mange andre varisjoner.


#55

Mandino sa for siden:

Jeg elsker boken - gammeldags og romantisk. Serien fra BBC har jeg sett flere ganger og liker den godt. Filmen fra 2005 derimot......huff og huff.


#56

Skvetten sa for siden:

Jeg er så enig med deg, BBC har noen lekre serier og dette er en av mine favoritter.


#57

Thinkerbell sa for siden:

Er noen av dem lesverdige?


#58

Nenne sa for siden:

Jeg har lest en hel del, men jeg er ikke sikker på at jeg ville anbefale noen av dem for å være ærlig. Akkurat nå er alle bøker pakket ned, så jeg kan ikke gå gjennom og sjekke heller. Jeg får komme tilbake på det.

#59

Pamina sa for siden:

Nok en BBC-fan melder seg, jeg liker vel egenlig ikke filmen, og særlig ikke slutten - den er så totalt utro mot Lizzies integritet, det samme er møtet på myra - Darcy som er så opptatt av takt og tone, så møtes de tidlig om morgenen, uriktig antrukket og helt alene :skuffet:

Nei, takke meg til BBC serien, selv om jeg kan være enig i at castingen av moren og Jane er bedre i filmen enn i serien.


#60

Thinkerbell sa for siden:

Brenda Blethlyn er god - jeg la merke til henne første gang i "Little Voice".


#61

Isolde sa for siden:

Nå har jeg sett serien og. Noen ting i serien som var mye bedre. Og noen ting i filmen jeg likte bedre og. God begge deler synes jeg.


#62

Karamell sa for siden:

Sett i hele natt, Isolde?


#63

Isolde sa for siden:

19 i går kveld til 00:30 :p Mamma var innom og så den med meg.


#64

Floksa sa for siden:

Drar opp igjen en gammel tråd jeg :sparke:
Jeg har begynt på boka, kommet ca 1/5 inn i den

Men det er jo helt ulidelig kjedelig?
Tar det seg opp? Er det noe galt med meg som ikke blir fenget? :leppe:
Jeg skal høre ferdig altså, men blir det bedre?


#65

Pasta sa for siden:

Jeg syns bøkene hennes er gørr kjedelig. Et under at de har klart å lage så fine filmer ut av det.



#67

Stompa sa for siden:

Kjedelig?!?!? Den er jo helt fantastisk, med all den bitende ironien som fullstendig kler av samfunnet Austen levde i. :elsker:


#68

Vianne Rocher sa for siden:

:knegg: Samme tenkte jeg da jeg måtte gjennom samlede verker på universitetet. De gjør seg utrolig bra i serie- eller filmform da, for jeg har alltid likt filmatiseringer av bøkene hennes. Men gjesp til leseropplevelsen ja.


#69

Floksa sa for siden:

Har ikke merka så mye til den ironien enda egentlig?
Overklassefjollerier..... er det som slår meg

Men da tar det seg mao ikke opp :knegg:
Jeg har satt hastigheten på *1,75. Det hjalp på framgangen.


#70

IzziCreo sa for siden:

Fine tråden :hjerter:

Jeg husker jeg var i harnisk da jeg så filmen - makkverk fra ende til annen. Regissøren har en greie med å fremelske den kvinnelige hovedpersonen og å sette mannen totalt i skyggen. Det han glemmer fullstendig er å faktisk få frem at mannen er verdt å elske, at begjæret må komme fra et sted. Keira Knightley er et odd valg som Lizzie, men regissøren elsker henne så mye at han castet henne i tre påfølgende periode drama...
Men altså, med den enestående BBC-versjonen fra 1995 så er det ikke behov for å gi denne filmen nevneverdig plass i rekken av flotte periode drama.

Her kan min utbrodering av regissøren og hans tre periodedrama P&P, Atonement og Anna Karenina leses ( tråden omhandler i hovedsak Anna Karenina).


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.