Hva ligger suksessraten på ukemenyer på? Er det gjennomførbart? Hvor lenge har du & din familie med stor suksess holdt på med ukemenysystemet?
Vi vurderer å innføre det her i huset (fant en ledig plass i familiekalenderen til "middag" - da slapp jeg å finne på Noe Annet Lurt), men jeg vil først gjøre en risikoanalyse. :nemlig:
Vi begynte med det i høst, og det fungerer greit de periodene vi har litt overskudd, også fungerer det dårlig i stressperioder (når vi trenger det mest :himle: ). Men det er utrolig greit når det fungerer, å slippe å handle hver dag slik vi ellers gjør. Jeg tror vi har en suksessrate på over 50 %, og det synes jeg er godt nok til å fortsette med det.
De gangene vi kommer oss av gårde for å gjøre storinnkjøp (Vi bor for nær butikk, nemlig), så funker det som bare juling. Kjempemessig opplegg, egentlig.
Vi skal begynne med det nå igjen. Det er dessuten lettere å handle inn om man vet hva man skal ha til middag.
Tilnærmet 100% suksess hos oss. Det vil si, vi lager de 7 menyene som er planlagt, men det hender vi bestemmer spontant at vi har mest lyst på torsdagsmenyen på tirsdag i stedet.
Vi har holdt på siden september i år, men jeg har gjort det før også, med suksess.
Men for oss fungerer det helt klart bedre nå som vi har litt dårlig økonomi enn i perioder hvor vi har god råd, og strengt tatt kan ta oss en tur til butikken og kjøpe biff når vi har lyst.
Vi har drevet på med det i 2-3 år, mer eller mindre sammenhengende. Har også en egen rute på familiekalenderen til formålet. Det siste halve året har vi også kombinert middagsplanen med ukeshandling, noe som fungerer fantastisk. Også kokeboksen da. Vi handler så godt som aldri mer enn to ganger i uka (en gang supplerer vi bare med frukt, melk etc), slipper å lure på om vi har det vi trenger til middagen og hva vi skal ha til middag. Sparer penger gjør vi også - og når vi legger rester i fryseren fører vi det opp på middagsplanen litt frem i tid, på den måten slipper vi UFOer i fryseren.
Vi begynte med det for et par-tre år siden, og jeg syns det er genialt. Vi har opp mot 100% suksessrate, men jeg tror det også henger sammen med turnusarbeidende mann og ingen bil. Vi handler en gang i uka, og med litt supplering av melk og frukt og grønt. Jeg tipper vi sparer penger på det også. Absolutt verdt et forsøk!
Jeg legger opp meny til familien for en uke i slengen og handler inn til en hel uke. Suksessraten her er 90-100%. Jeg hater å handle og vi har kronisk dårlig tid, og dette hjelper virkelig.
Vi har holdt på med det i årevis, men har sprukket i ny og ne hvis vi har det spesielt hektisk. Det krever tid til planlegging, handlelisteskriving osv. Iallefall hvis man ønsker gjøre noe annet ut av middagene enn å bruke ferdiglasagne. Jeg for min del kunne godt tenke meg å lage månedsplaner. Tygger litt på det.
Vi lager ukesmenyen søndager og storhandler mandager. Vi legger dog ikke sterke føringer for helgematen. Men for de 4-5 dagene i uken er vi velt tett opptil 100%. Men for oss er nøkkelen storhandlingen slik at menyen lar seg gjennomføre uten at vi må handle på vei hjem fra jobb.
Vi har holdt på med det i to år snart, og det fungerer utmerket 80% av tiden, vil jeg tørre å påstå. I ferier tar vi det mer fra dag til dag, men da har man jo tid til sånt. Vi har en nærbutikk med litt labert utvalg, så hvis jeg skal ha noe "spesielt" (som kanelstang, vanlijekesam, sitronmelisse, fersk ananas og mangochutney tydeligvis er, mine siste erfaringer å dømme) er vi pent nødt til å ukeshandle, eller bruke halve ettermiddagen på handling. Jeg skriver ukesmeny og handleliste fredag ettermiddag eller lørdag morgen, og så ukeshandler vi lørdager.
Vi supplerer gjerne med brød, melk og frukt fra nærbutikken en gang eller to i løpet av uka.
Vi hadde en liten periode i høst hvor vi prøvde dette, og det var utrolig deilig å slippe å tenke på middag eller handling hver dag. Når hverdagen starter opp igjen nå så satser vi friskt igjen. Skal vi klare å få i oss middag på hverdager så må dette fungere igjen.
Det jeg syntes var mest pes var å planlegge middagene. Tenke ut sunne, raske retter som passer oss. Det vil jo gå enklere etterhvert når man får et bra utvalg slike retter som man vet fungerer.
Stor suksess her. De få gangene vi kommer ut av det, angrer vi som hunder og tar oss inn fortere enn svint. Vi har holdt på i over fire år, faktisk – helt siden vi fant ut at det var drepen å handle på vei hjem på barnehagen med unge på slep.
Vi koordinerer forresten også ukesplan og handling slik at vi utbetaler husholdningspenger på torsdag, og handler for kommende uke torsdag eller fredag. Når maten er handlet kjapt inn etter at pengene er på forbrukskontoen, så vet vi hvor mye penger det står igjen til fornuft og fjas resten av uka.
Vi har hatt middagsplaner og ukeshandlet i årevis nå (8-10 år). Det gjennomføres i 95 % av ukene. Fordelene er mange, og når en først er inne i det er det faktisk veldig frustrerende hvis man for en gangs skyld ikke har middagen klar, og må handle etter jobb.
Fordeler:
Sparer penger
Sparer tid
Lettere å legge opp et velbalansert og fornuftig kosthold
Slipper å tenke middag hver eneste dag, gjør det en gang i uka
Enklere å planlegge bruk av restemat
Slipper å handle hver dag
Enklere å bruke av matvarer man har i fryseren og i skuffen, kan sjekke når man lager lista, det er vanskelig når man står i butikken
Kan planlegge og forberede middag dagen i forveien hvis man har det spesielt hektisk
Anbefales virkelig,men man må være litt standhaftig i startfasen for å få rutine på det, og bli vant til opplegget.
Men det må man da gjøre uansett om man har ukemeny eller ikke, bare at ved ukesmeny slipper man med å gjøre unna denne tankevirksomheten en gang per uke, mens hver dag ellers.
Syns det er heilt supert å planlegge middag ei veke fram i ro og mak heime. Lettare å få ei fin variasjon og. Me har gjort det eit par år og det fungerer heilt supert. Storhandler ein gong i veka og fyller på mjølk og frukt ein gong.
Jeg synes at det fungerer godt. Vi planlegger ikke strengt hvilken middag vi skal ha hvilken dag, men hvilke middager vi ønsker den neste uken og så velger vi litt etter humør, vær og hvor mye tid vi har.
Jo forsåvidt. Men da trenger jeg bare tenke en middag av gangen. Og ofte kan den droppes fordi ungene har spist i barnehagen, eller vi kan stoppe innom noen besteforeldre på vei hjem og spise der. Men nå som "resten av livet" har begynt med to unger i barnehage og full fart på jobb igjen, så må jeg få det til å fungere med ukeshandling og middagsplaner.
Har gjort det i noen år,og det funker bra.Har litt sånn ca:
Man: Pasta
Tirs:Fisk
Ons: Noe med poteter eller ris(F.eks medisterkaker,wok)
Tors: Barnas dag(Pannekaker,grøt e.l)
Fredag:Som regel taco
Lørdag: Biff,svin,pizza
Søndag:Noe som tar tid,og gjerne str porsjon så mannen tar med seg da han reiser til hybelen. Lasagne,gryte e.l.
Jeg har brukt ukesmeny i 1,5-2 år nå, og her fungerer det bra. Så lenge jeg ikke må en snartur på butikken utenom de faste handledagene, for da flyver lappene...
Så det må jeg bli flinkere til.
Det har aldri funket for oss. Om vi handler middag for mer enn 2 dager fremover har vi ikke lyst på det vi har kjøpt og kjører på butikken uansett... Eller vi har ikke husket nok brød, melk, leverpostei, whatever. Eller vi har glemt kjøttdeig til pizza eller andre "smarte" ting.
Vi er kanskje ikke smarte nok. :niks:
Men vi har begynt å handle middag for 2 dager av gangen oftere og oftere, og vi har også begynt å kjøpe middag mens vi er i butikken og kjøper lunsj. ;) Så vi er ikke i butikken 10+ ganger i uka lenger. :tøff:
Vi har holdt på med ukemeny og handleliste i mange år, helt siden vi flyttet sammen for 13 år siden faktisk. Vi var nødt den gangen fordi vi hadde så dårlig råd at vi måtte kunne priser på det meste og måtte kjøpe det billigste brødet osv.
Nå er fordelene at det er billigere og at vi sparer mye tid.
Vi har handlet stort en gang i uka en stund nå, men det er først nå i høst, når jeg har vært i permisjon, at vi har fått sving på ukemenyene. Når det er hektiske tider synes jeg det kan være tungt nok å finne på noe for en hel uke, men det er da Meis kokeboks gjør susen :tilber: Så Veronal, med både ukeshandling, plass på familiekalenderen og kokeboksen i boks så bør suksessraten bli tilnærmet 100 % :ja:
Vi hadde ukesmeny sånn ca to uker. På kalenderen.
Det funka ikke veldig bra hos oss.
Det er alltid noe annet man har lyst på eller så er det ting man skal som man har glemt av og alt blir tull.
Jeg s kulle virkelig ønske at det hadde fungert skikkelig.
Nå planlegger jeg bare middag et par dager i forkant og handler inn slik at vi stort sett har noe å velge mellom.
Å ha lyst på andre ting er ikke en option. Det vi eventuelt måtte ha lyst på i stedet er garantert mer usunt, og det å spise sunt og variert er hovedgrunnen til at vi har middagsplan. Av og til har vi åpne dager i stedet.
Binders eller vanlig bokhandel. Sikkert billigere på Binders. Det var også noen som la ut noen estetiske nytelser i en tidligere kokebokstråd. :gruble:
Jeg kan skrive under på det at det fungerer veldig bra når det fungerer. :knegg: Vi er litt sånn enten- eller her hos oss. I perioder er vi kjempestrukturerte på alle plan, andre ganger har vi behov for å leve i en røre. Det ene kommer sikkert som en naturlig reaksjon på det andre.
Den største fordelen med ukemenyer synes jeg er at forhåndsplanlegginga gjør at vi spiser sunt og variert.
Vi har sånn fire til fem dagers opplegg. Handler inn til helga, og så gjerne på tirsdagen. Det har vi gjort i mange år. Å gå på butikken hver dag framstår som et dyrt unødvendig mareritt.
Jeg lager toukersmenyer og det har jeg gjort i over ett år. Noen ganger har jeg også laget for tre uker i strekk, da blir det veldig variert og det er bra. Vi klarer å holde oss til menyene, selv om det innimellom blir avvik pga at vi ikke er hjemme o.l
Vi handler hver 14 dag (melk og brød litt oftere) - og jeg setter opp menyen i forkant.
Hvor er denne kokebokstråden?
Har også ledig plass på kalendern og den blir helt klart navngitt: middager.
Vi må finne en passende dag å handle på. Er litt usikker der på hvilken som er best.
Vi har holdt på med det lenge og jeg synes det fungerer supert. Vi setter oss ned sammen og planlegger for uka. Da kan vi ta med i beregningen hvem som er bortreist og dager med spesielt program og annet som påvirker om vi trenger noe kjapt og greit eller om det kan ta litt mer tid. Det er en veldig grei måte å sikre at det blir fisk minst én gang hver uke og at det ikke blir for mye p-mat. (Pasta, pizza, pølser)
Jeg burde vel bare la være å svare for ikke å trekke ned det gode resultatet, men...
Hos oss fungerte det ikke med ukes/månedsmeny. Dvs. det gikk fint i 3 uker, så gikk det mer og mer skeis. Tror det hadde litt å gjøre med at jeg prøvde ut litt mange nye ting.
Eller - problemet var vel egentlig ikke at det var nye ting, det var vel heller det at det ikke smakte noe godt hvis jeg skal være ærlig. :o
Men jeg syns absolutt at det er fornuftig og lurt om man klarer å følge menyen.
Vi har også ukesmenyer. Helgene holdes ofte mer åpne fordi vi kanskje spiser borte, går ut osv. Men på hverdager fungerer det fint. Om det skjer noe slik at en rett utgår flytter vi den bare videre til neste ledige dag. Vi planlegger uken på søndag og handler mandag ettermiddag.
Vi har holdt på med dette i mange år. Listen følges ikke slavisk men er en god veileder for hva som kan lages av middag i en 3ukers periode sånn at jeg ikke får helt jernteppe når jeg skal tenke ut middager på veien hjem...Det hjelper meg mye til å finne ut middager for når jeg har ringt gubben og spurt hva han vil ha så svarer han bare "mat" :mad: Ikke mye hjelp å få.
Vi ukehandler og har en del i fryser og kjøleskap så da er det lettere å finne ut middag.
Jeg har valgt middager som er helt normale, ikke noe revlusjonerende ukemiddag. Det må gå kjapt og være ferdig innen risen/potetene er kokt. Helgene står åpne.
Tja, 80%? Det har stort sett funket siden vi begynte for et år eller to siden, med unntak av overganger like etter ferier og slikt. I løpet av en uke blir det gjerne en endring eller to, pga. at noe skjer eller det blir rester eller et eller annet. Jeg planlegger derfor stort sett bare til torsdag, og så blir fredagen etellerannet. Veldig sjelden vi er i butikken i løpet av uken.
Tja ...
Det sklir veldig fort ut.
Plutselig skal en på et møte, jobbe overtid, poden blir hentet av mormor i barnehagen, så går alt bananas og så er vi på Safari/Kiwi/Mega annenhver dag. :himle:
Ukemenyer fungerte ikke så bra her, ble for mye gjentagelser.
Men planla jeg for 3-4 uker av gangen ble kosten rent så variert.
Denne høsten har det sklidd helt ut, men driver å planlegger ny nå.
Så fra neste uke regner jeg med at vi er i gang igjen.
Dessuten merker jeg at det nok skal bli mye lettere når jeg ikke må ta hensyn til en mann, men bare meg og gutta mine.
Her fungerte det greit en periode, si 80% suksessrate. Da jeg ble gravid igjen hadde jeg ikke overskudd til så mye tenkearbeid/handling på en gang, så da falt hele greia i fisk. Har planer om å ta det opp igjen nå snart.
Den største fordelen med ukesplan for min del var at mannen kunne starte på middagen om han kom hjem først. Om han ikke vet hva han skal lage så setter han seg ned i sofaen når han kommer hjem :nemlig:.
Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.