Har nettopp byttet ut alle hvitevarene på kjøkkenet. Har tidligere hatt "vanlig" konvensjonell stekeovn, men har nå varmluft i tillegg. har prøvd meg litt frem med litt ymse resultater. Kan noen gi meg tips om når jeg bruker hva... Både baking og matlaging generellt..
Jeg har en ovn med 8 forskjellige funksjoner. Varmluft er en av de.
Må innrømme at jeg bruker maks 4 fuksjoner.
Kakefunksjonen som er over og undervarme og varmluft/vifte, brukes på det aller meste.
Pizza funksjon hor ovnen settes på 300 grader, brukes til å steke naan brød.
Grill
Holde varm funksjonen brukes hver gang jeg skal heve en gjærdeig.
Dette innlegget seg jeg at egentlig ikke er til så mye hjelp, men så er ikke jeg mye til husmor heller.
Hva med temperaturer og steketider? Har opplevd at f.eks fløtegratinerte poteter ble noe mørkere (les:svartere) enn tidligere og ribbesvoren ble sprø lenge før ribba var ferdigstekt. Skal man redusere temp. når man bruker varmluft? Hva med gjærbakst? Blir bollene tørre ved steking i varmluft?
Sikkert veldig dumme spørsmål dette, men vil gjerne slippe "å finne opp kruttet" selv, regner med at dere der ute har erfaringer å dele....
Jeg bruker varmluft i hovedsak når jeg baker flere brett + lager mye mat.
Det er helt ubrukelig å bruke varmluft på f.eks pizza, for osten smelter "på stedet" og flyter ikke utover.
Temperaturen må senkes litt når man bruker varmluft.
Etter å ha prøvd å lage en del av de samme greiene både med og uten varmluft (siden nevnte funksjon svikta på ovnen vår en gang i fjor og vi ikke kunne slutte å lage mat bare fordi vi venta på reparasjon), har jeg etablert en empirisk tommelfingerregel: 200 grader med varmluft er ca. ekvivalent med 225 grader uten.
Når man bruker varmluft tar ofte stekingen litt kortere tid. Som KJøkkenskriveren skriver så kan du sette ned tempen ca 10 %. Forøvrig egner varmluft seg godt når du vil steke flere ting samtidig, feks flere bollebrett samtidig, eller kjøtt + fløtegratinerte poteter feks. Varmluft fordeler varmen jevnt i hele ovnen, i motsetning til over/undervarme som er varmere oppe/nede. Ellers må du prøve deg frem.
Jeg har også varmluftsovn, og mener det sto en tabell i bruksanvisningen om hvor mye man burde senke temperaturen ved bruk av varmluft kontra vanlig stekeovn. Jeg har aldri fått noe godt resultat med varmluft, så jeg bruker den bare som vanlig stekeovn. :)
Vi bruker nesten bare varmluft.
Man må senke temperaturen litt og kanskje også korte ned steketiden.
På kaker bruker jeg vanlig over-og undervarme. Alt annet varmluft.
Tørrere boller av varmluft? Niks. Da har man i så fall hatt for høy temperatur eller stekt bollene for lenge eller gjort noe annet rart. Jeg steker flere brett samtidig med varmluft og har full kontroll på gjærbakst.
Jeg bruker oftest varmluft - bortsett fra til kakebunner og slike sjeldne ting - og har gjort det i snart 15 år. Ville ikke vært uten. Jeg bruker forøvrig alle funksjonene på min stekeovn jevnlig.
Tusen takk for gode råd!! Det blir spennende å prøve den nye stekeovnen, den er todelt slik at jeg kan lage to ulike retter med forskjellig temperatur og innstilling. Dette ser ut til å fungere greit, veldig praktisk...:nikker:
Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.