Vi har et stadig problem i huset vi kjøpte for 2 år siden: fukt på innsiden av vinduene. Og jeg stresser som en gal med å tørke vekk og vaske med klorin, siden jeg prøver å holde soppen vekk. Eller i sjakk kan man vel si, for de som bodde her før oss har nok ikke brydd seg så mye om det, så soppen har fått et lite tak i noen av vinduskarmene.
Verst er det i 2. etg, spesielt på vårt soverom. Der er det selvfølgelig veldig kaldt nå, og dersom soveromsdøren står åpen i mer enn 3 sek, slik at varmen kommer inn, så dugger det med en gang. Vinduene er åpne om natten, så det er ikke fukt der hver morgen, men av og til er det det til tross for lufting.
I jula kokte jeg en stor gryte med pinnekjøtt og hadde huset fullt av folk en kveld, da dugget det på absolutt alle vinduer i hele huset i flere dager. Helt til jeg sprengfyrte med ved for å tørke ut lufta.
Henger jeg opp en maskin med tøy inne, så blir det fukt på rutene i 2. etg, hver enda gang.
Det er sånne "luftelister" over hvert vindu i huset, og disse står åpne. Ellers er det ingen lufteluker.
Hva er løsningen på dette fukt problemet? Sette inn lufteluker på veggene? Bytte til mer isolerende vindusruter?
Jeg blir sliten av å stresse med denne soppen, altså... Sukkk..
Hvor gammelt er huset og ventilasjonen? Når ble ventilasjonsrørene rengjort sist? Hvor gamle er vinduene? Det er et ventilasjonsproblem i tillegg til gamle vinduer med dårlig isolasjonsevne.
Vi har også problemet med fukt på vinduene i 2.etasje. Mannen tørker og tørker og tørker... Men dere kan lage ventiler i veggen? Det er veldig enkelt (ja, det kan jeg si - vi som ikke har rota oss til det ennå. :flau: ) og dere trenger bare å bore et hull og sette den inn.
Vi har også de luftelukene på vinduene, men de hjelper fint lite.
Huset er bygd i 94, vinduene er fra da. Ventilasjonen... tja, mener du den vifta som står på loftet og skal sørge for avtrekk fra kjøkken, vaskerom og bad? Den er sikkert like gammel som huset. Røret fra kjøkkenet har vi koblet av og "tettet", og så har vi satt inn eget avtrekk over komfyren. Altså en vifte over ovnen med eget "rørsystem" og eget "hull" i ytterveggen. Jadda, det er så godt som jeg greier å forklare det :blond:
Rørene er sikkert aldri renset..
Det opprinnelige avtrekket suger altså nå fra bad og vaskerom, og står konstant på 1/laveste innstilling. Når vi dusjer skrur vi opp til 2 (max effekt). Den er aldri avslått.
Vifta på kjøkkenet er avslått når vi ikke lager mat.
Hvordan håndterer man et sånt ventilasjonsproblem mon tro? Er det så enkelt som å sette inn lufteluker (som høres enkelt ut, men jeg tror jeg skal overtale sambo til å bruke snekker, jeg er litt glad i veggene mine :knegg:), eller må vi ha noe mer med rørsystem? :)
Hvem kontakter man for å utbedre ventilasjonspoblem?
Det som gjør at glasset dugger, er temperaturforskjell fra innsiden av ruta (varm) til utsiden (kald). Det har ikke noe med ventilasjon i huset å gjøre (dvs, god ventilasjon kan sikkert hjelpe, men det er neppe det som er hovedproblemet). Nye vinduer er gjerne så godt isolert (altså glasset er f.eks dobbelt), slik at det ikke blir så stor temperaturforskjell fra innsiden av ruten til utsiden.
Det er det samme prinsippet som gjør at en kald ølflaske dugger i sola, for å si det enkelt.
Dersom det er doble vinduer, og det dugger mellom dem, skyldes det ofte manglende ventilasjon fra mellom vinduene.
Mener du at det bare er vinduene som er problemet, Hasselnøtt? I eldre boliger ser man f.eks. gjerne at det dugger på speilet på badet etter en dusj. Det er vel et klart ventilasjonsproblem? Tilsvarende ventilasjonsproblem gjelder vel for resten av boligen? :blånn:
I hovedsak er det nok det. Som sagt, samme prinsipp som på kalde flasker i sommervarmen. Som regel er luftfuktigheten innendørs her i landet (på vinterstid) veldig lav, dermed er sjelden det i seg selv noe problem. Luftas evne til å holde på vann minsker med synkende temperatur, og når det blir kaldt på ruta, dugger det (for å si det enkelt). Vi hadde dette på alle våre vinduer før, så byttet vi til nye vinduer, nå dugger det ikke noe sted (og luftfuktigheten inne er den samme). De nye vinduene har langt bedre isolert glass.
Stemmer nok det Hasselnøtt sier tror jeg. I stua har vi byttet ut 1 vindu, mens det fortsatt er 2 gamle der, samt en "to-lags" verandadør. Det nye vinduet dogger ikke ved normal kulde (men gjorde det bittelitt i går ved -18 grader). De to gamle dugger som bare søren og der var det blitt is innvendig i går. :grøss: Verandadøra har et lag med luft i mellom og dugger heller ikke, selv om den er veldig gammel! Og alt dette i en og samme stue, så da er det ikke lufttfuktigheten her inne det er noe galt med hvertfall. Det er nok som Hassel sier ja! :konstaterer: Ølflaske-ligningen var veldig god!
Og jeg tror dette kan også kalles kaldras over vinduet. Det er også derfor det veldig ofte er panelovner under vinduene.
Her fant jeg litt om kaldras: Hva er kaldras
Kaldras oppstår når luft blir nedkjølt av et vindu. Den nedkjølte luften er tyngre enn luften i resten av rommet, og synker eller ”raser” nedover.
Luften blir presset utover gulvet av sin egen tyngde og gjør det gulvkaldt og skaper en opplevelse av trekk.
Det er tre forhold som påvirker kaldras: høyden, størrelsen, og overflatetemperaturen på vinduet. Jo kaldere og høyere, dess hurtigere synker luften.
Når vinduene får så lavt varmetap som 1.0, kan det under spesielle værforhold med høy luftfuktighet og lav natt-temperatur, komme utvendig dogg og rim på rutene. Dette skyldes at varmelekkasjen fra rommet innenfor er svært liten. Glasset får kondens akkurat som på bilen når den er kald. Det er et bevis på god isolering.
Mange har problemer med kondens på vinteren. Kondensdannelse på et isolerglass er et faresignal som forteller av klimaet inne er for fuktig og kan være til skade for hus og beboere. Borettslaget bør kontrollere at avtrekk fra kjøkken og bad/vaskerom fungerer, og beboere må oppfordres til å holde ventiler åpne.
Hvordan unngå kondens?
Luft ut
Tilstrekkelig utlufting er et effektivt middel. Det er normalt nok med noen minutters utlufting med gjennomtrekk 2-3 ganger daglig.
2. Varmekilde bør alltid plasseres under vindu
Dette hindrer kaldras og kondens på glasset
Begrens vanndamp
På kjøkkenet bør man ha lokket på grytene og ventilatoren må stå på. Man bør også om mulig tørke minst mulig tøy inne.
Ha riktig temperatur
Jo varmere luften er, jo mer vanndamp kan den inneholde.
Dugg på vindusglasset er ikke noe nytt
Har du vindu i boligen din med 2- eller 3- lags glass av en eller annen type, enten det er koblet vindu eller et med isolerglass, har du et normalt godt vindu. Selve vindusglasset er den absolutt dårligst isolerte delen av veggen samme hvilken vindustype du har, selv om enkelte av glassene har navn som "isolerglass", "energiglass" osv. De forskjellige vindustypene som f.eks. Nor-Dan, H-vinduet eller andre, har stort sett samme type glass. Problem med kondens (dugg) vil kunne oppstå på glasset i alle vindustyper hvis forholdene er ugunstige. Kondenserer det mellom glassene på et koblet vindu er det for liten luftutskifting mellom glassene. Dersom det blir dugg mellom glassene på en isolerglassrute, skyldes dette utetthet i forseglingen rundt glassene, og ruten må skiftes. Blir det kondens og isdannelser på romsiden av det innerste glasset, er det sannsynligvis for høy luftfuktighet i romluften i boligen.
[b][/b] Glasset virker som en vannutskiller når romtemperaturen har for høy fuktighet
Mellomrommet i en isolerglassrute blir dannet av en metallprofil langs kanten av ruten. Dette gjør at ruten alltid vil være kaldest ute langs kantene når det er kaldere ute enn inne. Moderne glassinnsetting, med aluminium glassingslister og såkalte drenerte, luftede falser forsterker ytterligere denne nedkjølingen av ytterkanten på isolerglasset når det er sterk kulde ute. En nedadgående luftstrøm på innsiden av glasset gjør at det kaldeste partiet på glasset blir langs nedre del av kanten. Dersom romfuktigheten er for høy, vil vanndampen i luften kondensere mot den kaldeste delen av ruten. Er det kaldt nok, fryser den kondenserte vanndampen til is. Senere smelter isen og vannet renner ned mellom rammen og karmen, eller inn i rommet på uønskede steder.
Hvorfor kondenserer det hos meg og ikke hos nabo`n?
Du har kanskje oppdaget at det kondenserer mer hos deg enn hos naboen. Forskjellen skyldes i hovedsak at det er fuktigere luft i den leiligheten eller i det rommet hvor det kondenserer først. At forskjellen skyldes forskjellige randsonetemperaturer på de forskjellige isolerglasstypene har liten betydning i denne forbindelse, men forskjellen kan merkes under visse forhold. Overraskende kan det være at det begynner å kondensere på nytt vindu som nettopp er montert, mens du husker at kondensen på de gamle vinduene var langt mindre. Dette kan bl.a. bety at de nye vinduene er langt tettere enn de gamle, slik at ventileringen av leiligheten egentlig er blitt langt dårligere etter at de gamle trekkfulle vinduene ble skiftet.
Is kan sprenge fjell
Det er viktig å unngå isdannelse, for vi vet fra barnelærdommen at is kan sprenge fjell. Kondensvannet renner ned mellom glasslisten og rammen og mellom rammen og pakningen. Isen sprenger etterpå disse delene fra hverandre. Dette blir en ond sirkel som har selvforsterkende virkning. Om det ikke fryser til is har vannet likevel sin ødeleggende virkning på treverket og overflatebehandlingen.
Ved å ventilere i følge byggeforskriften får en ikke høy luftfuktighet
Alle leiligheter og hus er i følge forskriftene utstyrt med ventiler eller åpningsvindu i alle rom. På kjøkken og bad skal disse være tilknyttet kanal som har utløp på taket eller være tilknyttet vifte. Disse ventilene må stå åpne under matlaging og f.eks. dusjing og klesvask. Sannsynligvis kondenserer det på vinduet når slike aktiviteter pågår. Ventilene må under ingen omstendighet lukkes før kondensen på vinduene er forsvunnet igjen. Det er som oftest nødvendig med tilleggslufting med vinduene eller at viften settes på høyeste hastighet etter bading/dusj og matlaging. Aller helst bør ventilene stå åpne bestandig. Over komfyr bør det absolutt være mekanisk avtrekk. I blokkbebyggelse, hvor det ofte er naturlig avtrekk i de øverste leilighetene, bør en installere felles mekanisk avtrekk for alle etasjene.
Er avsuget fra kjøkken, bad og vaskerom i orden? Tørker du klær inne i leiligheten?
Har du kondensproblemer i leiligheten må du begynne å undersøke hva som kan være galt. Er f.eks. ventilene på kjøkken og bad åpne? Er avsuget gjennom disse kanalene forhindret på noen måte? Produserer du unødvendig mye fuktighet i leiligheten? Bruker du luftfukter? Foregår det klesvask og klestørk i leiligheten? Til klesvask og klestørt bør du prøve å benytte rom i huset som er bygget for dette formålet. Overdreven bruk av luftfuktere bør unngås. Er det naturlige avtrekket over tak for dårlig bør en montere mekanisk avtrekk der hvor det er mulig/tillatt.
Det skal høy luftfuktighet til før kroppen føler ubehag
[b][/b]
Til bruk for å bestemme nøyaktig fuktighet i rommet ditt, kan vi si med sikkerhet at hygrometer kjøpt i gavebutikken ikke er godt nok. Du selv fungerer ikke som noe godt mål for hvor fuktig det er i rommet. Tvert imot har menneskekroppen ofte en helt feilaktig målestokk om hvor fuktig det er og denne kan være forstyrret av andre faktorer som støv o.l. For måling av luftfuktighet bør en bruke et hygrometer for profesjonelt bruk eller ett vått-tørt termometer og tilhørende tabeller.
Du kan hjelpe til å øke overflatetemperaturen på de forskjellige vindustypene
Du kan selv i mange tilfeller hjelpe til å holde overflatetemperaturen på innsiden av glasset høyest mulig. Først bør du prøve å minske kalderaset. Dette kan gjøres ved at vindusventilene er av en type som leder luften inn i rommet. Videre bør en la en varm luftstrøm fra en varmekilde strømme opp langs glasset. Er det f.eks. plassert en ovn under vinduet, bør det ikke være blomsterbrett over uten at det er tilstrekkelig luftespalte mellom blomsterbrettet og veggen. Gardiner som hindrer varmluftstrømmen opp langs ruten, bør unngås.
En annen ting som kan hjelpe er å bytte ut vifta på loftet med en mer effektiv en slik at det blir bedre avtrekk fra bad og vaskerom. Det vil gi bedre lustutskifting hvis det er bedre avtrekk. Jeg synes heller ikke det er noen dum ide å sette inn en ventil i veggen i stua, om dere har innrykk av mange besøkende kan dere åpne ventilen og få luftet ut varmen og dampen fra mennesker og matlaging.
Tusen takk for alle gode og informative svar og linker. Etter å ha lest svarene og tenkt litt, tror jeg at det kan være lurt å sette inn lufteluke på soverommene og i stua, samt bytte ventilasjonen for bad og vaskerom. Når vi dusjer og setter vifta på max og åpner baderomsvinduet, dugger det som regel likevel på speil og vindu der inne. Og det er vinduet på badet som er klart hardest angrepet av sopp, treverket er rett og slett ødelagt. Det tyder vel ganske klart på at den ventilasjonen ikke helt fungerer.
Så får vi vurdere å bytte vinduer i hele huset etterhvert..
Heligvis er det bare bittelitt sopp i hjørnene i vinduskarmene på de resterende vinduene, ser ikke så avskrekkende ut som det Rosle linket til. Puh!
Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.