Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Hankatt eller hunkatt?

#1

Sue sa for siden:

Vi har veldig lyst til å skaffe oss en kattunge, men lurer veldig på hva som er "best" av hankatt eller hunkatt? Er det noen forskjell egentlig? Vi skal uansett sterilisere/kastrere så fort det er forsvarlig.

Vi bor i hus med stor hage, så det blir ingen innekatt. Vi er heller ikke så opptatt av rasekatt av noen slag - vi tar en vi kan få gratis. :nemlig:

Hva må man egentlig huske på sånn i begynnelsen? Vaksiner? Kurer av noe slag?


#2

Miromurr sa for siden:

Jeg har hatt begge kjønn på kattene mine, og så lenge de blir kastrert/sterilisert så vil jeg si det blir mye det samme hva dere velger. Jeg synes det er større forskjell personlighetsmessig mellom katter enn mellom de ulike kjønnene.

Vaksiner og ID-merking er lurt. Hør med veterinæren hvor tidlig de bør få vaksiner. ID-merking er særlig lurt på kattunger, som gjerne er mer eventyrlystne enn eldre katter, og ikke nødvendigvis like flinke til å finne veien hjem igjen. Vi har chipmerket vår katt.


#3

Pelen sa for siden:

Jeg har også hatt katt av begge kjønn og jeg er helt enig med Miromurr. Velg en katt som er sosial, kjelen og som virker sterk psykisk, se deretter på tegning og farger.

Spennende!


#4

Mjau sa for siden:

Jeg tror heller ikke det spiller så stor rolle om man velger hun eller hankatt. Men å steriliserer hunkatten er en større operasjon enn å sterilisere hankatten, så om man vil unngå evt komplikasjoner og slikt er det kanskje lettest med en hankatt?

I tillegg til dhip vil jeg absolutt anbefale halsbånd om dere bor i tettbebygd strøk. Da er det lettere for andre å se at katten har et hjem. Det er faktisk ganske tungvindt å ta med en fremmed katt i bilen for å skjekke chippen, da er det lettere å lese på innsiden av et halsbånd og ta en telefon...

Ormekur er et must! Vi git vår ormekur fast fire ganger i året, og noen syns kanskje det er mye, men med en ivrig jeger i hus er ikke anet aktuelt. Vil bare gi et tips på at det finnes ormekur som "olje" man drypper på kattens nakke np, så man slipper å gi tablett, noe som kan være vanskelig å gjennomføre. I alle fall hos oss...

Aaaah, jeg elsker katter :)


#5

Enhjørning sa for siden:

Det hun sa, faktisk. :nikker:


#6

Mor til 4 sa for siden:

Jeg har inntrykk av at hannkatter ofte er mer kosete enn hokattene.

Ikke ta i mot katt som er under 12 uker. En katt er ikke leveringsklar før den er 12 uker. Dette er viktig.
Vaksine, tror det er 2 vaksiner første året, med 3 ukers mellomrom, her har kattene fått vaksine ved 12 og 15 ukers alder, og så en gang i året etter det.
Ormekur bør også følges opp, her går kattene ut og inn som de vil, og får ormekur 4 ganger i året, (innkatter bør ha minst 2 ganger i året de også) Varier hvilken ormekur som brukes så du ikke gir den samme hver gang.

Kastrer katten før den slippes ut. Chipping er også veldig greit å gjøre.
Kattungen bør vel heller ikke slippes ut på egen hånd før den er minst 6-7 mnd gammel, har ikke utvikklet rettningssans før den tid.


#7

Cascaye sa for siden:

En av hver, da har de selskap i hverandre.


#8

Pelen sa for siden:

Det er egentlig en veldig god idé! Det hadde jeg og det var stas for dem. I tillegg klarte de seg da veldig greit alene hjemme en helg (med tørrfôr og en dryppende kran hvis vannet skulle ta slutt).

#9

MokkMokk sa for siden:

Min erfaring er at hankatter (kastrater) er mer kosete, omgjengelige og generelt lettere å ha med å gjøre enn hunkatter. Syns ofte hunkattene er mer sære og egenrådige enn gutta, uavhengig av om de er sterilisert eller ikke.


#10

Mjau sa for siden:

Jeg har egentlig også intrykk av at flere hankatter er mer kosete enn hunkattene ja. :nikker:

Ang det å slippe ut katten så er jeg ikke helt enig. Eller, jeg er enig i at det kanskje er det mest ideelle, men jeg tror det sjeldent er gjennomførbart å la en katt være inne så lenge. Her tror jeg det viktigste er å gjøre katten kjent i området før man slipper den ut alene. Og så deretter være hyppig ute på trappen og lokke den tilbake i begynnelsen. men selvsagt ikke slippe den ut første dag. Man bør vente til katten er helt trygg innenfor husets fire vegger, og at den har knyttet seg til dere som bor der.

Da vi flyttet i høst hadde vi katten inne i 14 dager. Da tisset han inne mens vi så på han i protest. DA var det nok, hehe. Det var ganske tydelig altså, for da vi begynte å slippe han ut var det ikke mer tissing nei. Heldigvis. Vi hadde han med oss ut i bånd de første gangene, så var vi ute sammen med han når han var løs noen ganger, og så slapp vi han ut i korte perioder mens vi var hjemme. Det samme gjorde vi da han var liten. Han har aldri vært borte fra oss mer enn et par dager i slengen. og det er uvanlig.

Men som sagt så er jeg enig med mor til fire at man skal være veldig forsiktig med å slippe katten ut pga stedssands og tilknytning til stedet katten har kommet til....


#11

Pappalille sa for siden:

Vurdér også å få en pusekatt fra omplassering/kattehus. Det er så mange puser der ute som trenger et godt og trygt hjem =)

Vi fikk en helt vill pusekatt for snart to år siden. Hun var rundt fjorten uker gammel, og født ute av en vill mor. Det var litt gambling, men det har definitivt vært verdt det! Vi har i dag en utrolig kjælen og god pus. Hun trengte mye jobb og omtanke det første året, men så har vi et helt spesielt bånd til henne óg. Jeg er klar over at dette ikke passer alle, men tenk på det i alle fall =)


#12

Sue sa for siden:

Takk for alle gode svar. Da kan det nok hende vi prøver oss med en hankatt. Når er det tidligst mulig å kastrere en hannkatt? 12 uker?

Vi har tidligere hatt 2 stk hunkatter (ikke på samme tid). De fikk vi da de var voksne og det fungerte dessverre dårlig med barna (de var ikke glade i barn). Vi har sikkert vært litt uheldige, men denne gangen kunne vi tenkte oss å prøve med en kattunge og alt hva det innebærer.


#13

Mani sa for siden:

Om du ser for deg en løveflokk så er min erfaring at dette gjelder litt for katter også. Hunkatter er bedre jegere og mer aktive enn hannkatter. Særlig kastrerte hannkatter synes jeg blir litt late.

Du kan nok ikke sterilisere eller kastere dem før de er betraktelig eldre enn 12 uker. Spør dyrlegen om du ikke får noen mer kvalifiserte svar her inne da.

Lykke til med katt :)


#14

sannereg sa for siden:

Hankatter kan kastereres fra de er 6 mnd men man bør egentlig vente til de er ca 10 mnd, men vi har en han katt på 8 mnd og han er ikke kasterert enda, vi han skal ha utviklet alt før han blir det så jeg venter til 10-12 mnd.
vi har fortesten hatt våres kattunge ute fra vi fikk han, da han var trygg inne, begynte vi å ta han litt ut, nå flyr han ut og inn som han selv vil


#15

Miromurr sa for siden:

Hannkatter bør ikke kastreres før de er 8-10 måneder, da kan de få problemer med nyrene. Tror det er fordi de får lettere nyrestein da. Vi har også hatt våre katter ute fra de var små, men vi var ute sammen med dem i begynnelsen, fram til de var godt kjent i området.

Når det gjelder å få en barnevennlig katt, så kan det nok være lurt å ha en fra den er kattunge, eller å få en omplasseringskatt som er vant til barn.

Jeg har forøvrig en kastrert hannkatt som er en formidabel jeger. Han fanger til og med måker på sommeren.


#16

Mamma Rosa sa for siden:

Spiller ingen rolle egentlig nei. :)

Vår guttepus er mye mer kosete og morsom, men det er nok fordi han er født og oppvokst med oss.

Her er hunkatten den beste jegeren. Når det kommer til mus og fugl. :nemlig:


#17

Mor til 4 sa for siden:

Var en grunn til at jeg skrev BØR vel vente til den alderen.
Vi har tidligere fått kattunger ved 8 ukers alder (feil leveringstid på katt) og holdt de inne en uke eller to så de har blitt litt husvarme og kjent med oss før vi har begynt å slippe dem ut. Det har gått helt greit, men har lest litt om katter og retningssans i det siste, så det vi har gjort er vel ikke akkurat anbefalt.

Men de 4 kattene vi har i hus nå (rasekatter) var ikke ute alene før etter de var kastrerte. Hadde i kontrakten med 2 av dem at de skulle kastreres senest ved 6 mnd alder.


#18

Mor til 4 sa for siden:

Det der tror jeg er en gammel myte, Leste en undersøkelse på dette, der katter ble kastrert ved 7 ukers alder, 7 mnd alder og etter kjønnsmoden alder. Skal lete etter den undersøkelsen.
Her :
Mangelen på vitenskapelige undersøkelser medførte at the Winn Feline Foundation ga penge rtil et prosjekt sammen med The American Veterinary Medical Association (AVMA). Prosjektet startet i Florida i 1991 og ble fullført i 1992. Forskningsdesignet ble basert på kattunger som ble oppdrettet spesielt for prosjektet for å unngå flest mulig ikke-kontrollerte påvirkninger. Kattungene ble delt i tre grupper:

Gruppe 1 (11 kattunger) ble kastrert da de var 7 uker gamle

Gruppe 2 (11 kattunger) ble kastrert da de var 7 måneder gamle

Gruppe 3 (en kontrollgruppe på 9 kattunger) ble ikke kastrert før de var seksuelt modne og ble kastrert etter fullføring av studien etter 12 måneder

Det ble rapportert at den kirurgiske prosedyren i gruppe 1 (7 uker gamle) var enkle og uproblematiske. Kattungene kom seg fortere etter operasjonen enn kattungene i gruppe (kastrert ved 7 måneders alder) og kattene i gruppe 3 (voksne katter).

Birvikninger ved tidlig kastrering?
Kritikerne av tidlig kastrering påstod at det ville bli mange farlige bivirkninger. Det er en fast tro på at kastrerte dyr vil være mindre i aktivitet og mer utsatt for fedme enn ikke-kastrerte dyr. Det fremkom også påstander om at tidlig kastrerte dyr ville vokse mindre, og særlig for hannkatter var det uttrykt engstelse for at tidlig kastrering ville påvirke utviklingen av urinveier og at disse ville medføre en øket tendens til cystitis og tette urinveier. Man hadde også meninger om at man ville få negative påvirkninger på atferd, matlyst og behov for spesielle dietter. Alle disse feltene ble satt opp til undersøkelse og oppfølging i Winn-prosjektet.

Vektutviklingen viste noen forskjeller mellom de tre gruppene. Hanner veide mer enn hunner, men dette var likt for alle tre grupper. Når kroppsbygning og utvikling av kroppsfett ble undersøkt viste det seg at gruppe 1 (tidlig kastrert 7 uker) og gruppe 2 (tidlig kastrert 7 måneder) var like, og begge grupper viste større mengde kroppsfett enn gruppe 3 (voksne, seksuelt aktive før kastrering). Det ble vist til at kattene i gruppe 3 ved kastrering allerede viste normal voksen seksuell atferd og viste allerede den naturlige nedgangen av vekt som man kjenner til når det gjelder voksne katter. De hadde også allerede utviklet kinnposer, som er naturlig å ha for voksne hanner. Gjennom oppfølgingstiden viste det seg videre at denne forskjellen jevnet seg ut etter som tiden gikk.

Kattene som deltok i undersøkelsen ble plassert som selskapskatter, og det ble tatt en oppfølgingsundersøkelse i 1994. Oppfølgingen viste at det ikke var noen spesiell forskjell i graden av matopptak mellom katter fra de tre gruppene. Det var ingen spesifikke endringer i voksingen i de tre gruppene annet enn at hannene vokste fortere i alle gruppene. Øket benlengde ble sett hos både hanner og hunner i gruppe 1 og 2. Dette var forårsaket av at det tok lengre tid før veksten stoppet, og kan forklare hvorfor katter som er tidlig kastrerte ofte blir større (lengre og høere) enn voksne katter og katter som kastreres senere i livet. Dette vises særlig tydelig på hanner.

Når det gjelder atferd, etter 7 måneder, var kattene i gruppe tre mindre kjærlige og mer aggressive før kastreringen enn kattene i gruppe 1 og gruppe 2. Motsatt av hva man trodde, var kastrerte katter like aktive som voksne ikke-kastrerte katter.

Undersøkelser av urinrøret viste ingen forskjell mellom de tre gruppene, med unntak av kjønnsforskjeller som var like på tvers av gruppene. Forskerne målte diameter av urinrøret og fant ingen forskjell mellom gruppene. De største forskjellene fant man i utviklingen av penis og penistagger. Disse manglet i gruppe 1, var mindre enn normalt i gruppe 2 og var normale i gruppe 3. I undersøkelsen av hunnkatter, viste det seg at indre seksuelle organer var uutviklet i gruppe 1 og 2, men normalt utviklet i gruppe 3. Ingen av disse forskjelene hadde betydning for muligheten til å sette kateter på kattene. Det er dermed ingen grunn for engstelsen om at urinveiene ville være påvirket av tidlig kastrering.

Resultatene indikerer at forskjellen mellom katter kastrert ved 7 ukers alder og katter kastrert ved 7 måneders alder er ubetydelige. Forskjellen mellom katter i gruppene 1 og 2 sammenlignet med de voksne kastrerte kattene i gruppe 3 viser ulikheter, men ingen av disse kan relateres til kattens helse på noen negativ måte.
Kilde:
home.no.net/huskatt/kastrering.htm

Dyrlegen vi bruker vil at kattene skal være minst 6 mnd og ha en kroppsvekt på minst 2,5 kilo.
Tørrforet våre katter får er for kastrerte katter. (kjøpes hos vetrinæren eller dyrebutikk)


#19

Amelie sa for siden:

Jeg har erfaringer med katter av begge kjønn, de siste to hannkattene (kastrerte) mine var utrolig morsomme, herlige personligheter, men begge kunne plutselig bite ganske hardt i lek. Den siste svartnet det helt for, men det er en spesiell historie (ble bl.a funnet som villkattunge). Dette er ikke akkurat forenelig med barn i familien.

Min andre hannkatt ble kastrert da han var 6-7 mnd gammel, dette er veldig tidlig men han ble tidlig kjønnsmoden og begynte å skvette inne. Så forhør deg med veterinæren når du skal vaksinere han første gang, hvis du skal ha en hannkattunge.

Fordi begge mine forrige hannkatter kunne plutselig finne på å bite hardt, ønsket vi oss en snill hunnkatt denne gang, lette på finn og fant henne der.
Hun er veldig snill og tålmodig, glad i barn (men stikker av hvis hun blir lei) og en utrolig god musefanger. Kom i perioder hjem med mus hver eneste natt... Hun er en Maine Coon, altså en rasekatt - og raser har også forskjellige personlige særtrekk. Og det er nok personligheten som er viktigst, ikke kjønn. Anbefaler likevel ikke å bruke penger på rasekatt når det finnes så mange katter som trenger et hjem.

Likevel er det jo som Mjau skriver mer avansert å sterilisere en hunnkatt enn å kastrere en hannkatt, og det er økt sjanse for komplikasjoner. Vår hunnkatt ble sterilisert, men det ble ikke sydd godt nok (buken sys i 3 lag), og i mellomlaget sprakk det opp og ble en stor utposning. Så det ble 2 narkoser og mange innedager for pus, noe som var temmelig uutholdelig for en glad utekatt som henne...

Jeg syns også det er et godt forslag å gå til et kattehus og bli kjent med noen katter, der er ofte kattunger der hvis det er det du ønsker. Så kan du se hvem du ordentlig faller for, og omvendt!

Lykke til!

Mor til 4: Interessant den undersøkelsen med kastrering av hannkatter og alder. :riktig:


#20

Katta sa for siden:

Min erfaring er at det går helt fint å holde en katt inne så lenge den ikke har prøvd å være utekatt. Det lar seg absolutt gjøre å ha en katt inne til den er kastrert eller lengre ved behov, men å sperre inne en katt som er vant til å få være ute er verre. Ukastrert foretrekker jeg hunkatter. De er mindre i kroppen og mer rolige inne, hankattene har et revir å forsvare som kan gå langt utenfor hjemmets grenser. Kastrert synes jeg ikke det spiller noen rolle, hankattene er kanskje noe roligere og mer kosete. Kanskje. Det er viktigere å velge en katt med et gemytt som passer familien (tenk rase eller se på kattemor) enn å få riktig kjønn.

Lykke til!


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.