Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Grytekjøtt av reinsdyr

#1

malena sa for siden:

Jeg har noe reinsdyrkjøtt liggende i fryseren, det er grytekjøtt med ben.
Sist vi hadde det kokte jeg kjøttet og serverte med sursøt saus, poteter og grønnsaker.
Jeg synes det smaker kjempegodt, men mannen var ikke like begeistret.

Så...Har dere noen gode forslag til annet jeg kan bruke dette kjøttet til?


#2

Carpe Diem sa for siden:

Finnbiff?
Jeg ville ha skjært kjøttet i tynne, litt mindre biter på tvers av fibrene (rått).
Stek det deretter i stekepannen, litt om gangen.Legg det ferdig stekte kjøttet på et fat etter hvert. Stek litt løk i strimler, tilsett kjøttet og en boks med rømme.La syde litt og krydre med salt/pepper og en dæsj aromat. Eventuelt knuste einebær....Serveres med ris eller kokte poteter, brokkoli og tyttebærsyltetøy. :nikker:


#3

malena sa for siden:

Dette kan ikke brukes til finnbiff. Det er i biter med ben - grytekjøtt.
A la frikassékjøtt...


#4

Carpe Diem sa for siden:

Hmmm....
Hvis det er nok kjøtt til å kunne skjæres rent for ben, så ville jeg ha lagd det slik: Kutt kjøttet opp i tynne strimler, deretter kok det mørt. Tilsett stekt løk og sjampignoner. Er det veldig mye kraft i gryta, så hell av endel. Spar til en annen dag, eller frys ned...Tilsett deretter en boks rømme, eller creme frach. La småkoke litt. Krydre med salt og pepper,litt aromat og ev.knuste einebær. Serveres med ris og en god salat!
Nesten som mitt forrige forslag,men blir bra hvis det er kjøtt som må kokes for å bli mørt :ja:

Hvis det er vanskelig å renskjære kjøttet, så kan du eventuelt lage en god kjøttsuppe med masse deilige grønnsaker oppi?
Eller lage frikase´....har ikke prøvd med rein, men kan tenke meg at det ville smake bra...


#5

allium sa for siden:

Gryterett av vilt har jeg laget ofte nok...

Enkel variant er å lage vanlig frikassé, det vil si kokt kjøtt og lys saus med grønnsaker, hvis det var den sursøte sausen som ikke falt i smak.

Ellers lagde jeg ofte en gryte der jeg surret kjøtt og løk i stekepannen, før jeg hadde det over i en gryte sammen med litt vann, en boks passerte tomater og noen hakkede selleristenger. Biter av gulrøtter tilsettes mot slutten. Hjemmelaget potetmos er godt til.


#6

malena sa for siden:

Takk for svar! Begges forslag høres gode ut! Har et par poser så da får jeg prøvd litt forskjellig :)


#7

Skilpadda sa for siden:

Faren min pleier å lage gryte av reinsdyrkjøtt der han bruner masse småløk, bruner kjøttet, bruner sopp, og lar dette surre sammen i noen timer i rødvinssaus, så har han gulrotbiter oppi en stund før servering, slik at de blir møre. Veldig godt. :nam:


#8

malena sa for siden:

Mulig dette er et fryktelig dumt spørsmål, men skitt au:

Kan kjøtt koke seg seigt? Eller er det alltid sånn at jo lenger det koker jo mørere blir det??

Jeg har nemlig slitt litt med at reinkjøttet blir seigt. Har jeg da kokt det for lite eller for lenge? :blond:


#9

allium sa for siden:

Kjøtt skal jo egentlig ikke koke i det hele tatt, det skal trekke - kanskje det er der det ligger?


#10

Carpe Diem sa for siden:

Jeg synes som regel at kjøttet blir mørere dess lengre jeg koker det...Men alt med måte selvsagt ;)
Hvis kjøttet er litt"seigt" i utgangspunktet, kan det jukses med for å virke litt mørere: skjæres på tvers av kjøttfibrene, og man kan også banke kjøttet litt med en kjøttbanker for å "dele opp" fibrene. Da blir det også mørere, enn om man "bare" hadde kokt det! :jupp:
Lykke til!


#11

Albertine sa for siden:

Hvorfor ikke gjøre det som samene selv? Her er oppskrift på noe som serveres ofte i Finnmark, og kalles enten buljong eller buljos (så vidt jeg husker):

Kjøtt, buljong og margebein
[INDENT] 1 kg reinsdyr grytekjøtt med bein
1,5 l vann
salt
0,5 kg margebein fra knoken på lår og bog
3 gulrøtter
200 g kålrot
pepper

[/INDENT] Ha saltet i vannet og la det koke opp. Tilsett kjøttet og la det trekke i ca. 1-1,5 time til det er mørt.
La margbeinene koke med de siste 15-20 minuttene. Skum av kjøttfettet som brukes som saus. Skrell og skjær grønnsakene grovt opp og la de også koke med til er møre.
Serveres med poteter og matfettet. Buljongen serveres ved siden av.


#12

malena sa for siden:

Dette har jeg vokst opp med og det er nyydelig!
Det synes desverre ikke mannen...
Men nå fikk jeg lyst til å lage det likevel :D


#13

Skilpadda sa for siden:

Bidos. Det er veldig godt, ja. :nam:


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.