Vi er fryktelig leie av de brødene vi vanligvis baker og trenger inspirasjon. Gjerne et grovt brød som er luftig og uten for mange ingredienser. Mannen dåner litt når det blir for mye å finne frem.
Standardbrødene mine er relativt enkle og blir ganske gode, syns jeg:
1 kg sammalt fint.
1 kg hvetemel.
1,6 l væske (jeg bruker vanligvis minst en liter melk og resten vann, men gjerne bare melk).
1 pakke tørrgjær.
En god dæsj salt, jeg tipper 2-3 ss.
Linfrø og solsikkekjerner etter behag.
En dæsj olivenolje.
Jeg lar deigen heve til kanten av bollen, fordeler i 3 former, hever til de er passelig store og steker i varmluftsovn på 200 grader (tipper 220 i vanlig stekeovn) i 45 min.
Denne oppskriften gir luftige brød. Men det er jo mange ingredienser. Det er alle de forskjellige ingrediensene som gir så god smak til brødene, synes jeg. Oppskriften gir tre brød.
1dl linfrø
1dl solsikkefrø
0.75 dl havregryn
0.75 dl hvetekim
0.75 dl havrekli
0.75 dl kruskakli 0.75 dl havregryn
0.75 dl sammalt hvete grov
0.75 dl sammalt rug grov
1 dl sammalt rug fin (eller siktet rug)
2 dl sammalt fin hvete
2 pk gjær
3 ss sirup
5-6 ss olje
10-12 dl vann
Hvetemel til passe deig.
Hev brødene i tre kvarter før du har dem i tre former. Etterhvev i en halv time.
Stekes nederst i ovnen på 200 grader i en time.
Disse brødene er veldig gode, men jeg har imidlertid modifisert oppskriften noe. Jeg har i like mye sesamfrø som de andre frøene, ca 14 dl vann, ca to dl grovt hvetemel, og ca en halv liter sammalt fint hvetemel. Og litt mer grovt rug også. Så har jeg i en god ss sirup (det er nok), og hvetemel nok til at deigen er som en litt tykk grøt, slik som madam Mim sine brød. For at ikke skorpen skal falle av, prikker jeg brødene med en gaffel før jeg steker dem. Nederst i ovnen på 180 grader i litt mer enn en time. Brødene blir ikke så høye og flotte etter denne modifiseringen, men de blir og holder seg saftigere lenger, og smuler ikke i nærheten så mye.
Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.