malena sa
for 16år siden:
Jeg leste i en kokebok en gang at fersk spinat måtte kokes/forvelles for å fjerne visse giftstoffer. I andre oppskrifter har jeg dog sett at spinaten bare haes rett i salat, f.eks.
Jeg tenkte å bruke den på pizza. Må jeg koke den før jeg har den på?
Mikkeline sa
for 16år siden:
Det gjør aldri jeg. Men da kan det jo selvsagt hende at jeg er full i giftstoffer.
Det blir liksom ikke det samme med kokt spinat i salaten?
malena sa
for 16år siden:
Nettopp derfor jeg har stusset litt på bruk av spinat i salat. :vetikke:
Kneazle sa
for 16år siden:
Det har jeg aldri hørt. Jeg bruker den som den er, både i salat og på pizza.
Ekorn sa
for 16år siden:
Nei. Kokt spinatsalat høres mindre godt ut.
Irma sa
for 16år siden:
Jeg bruker fersk spinat, men vasker spinaten godt før bruk. Det eneste jeg har hørt er at det ofte er jord på spinaten, at det er litt vanskelig å få av og derfor bør vaskes nøye.
Pepper Lemon sa
for 16år siden:
Spinat inneholder oksalsyre, som skal ha en eller annen uheldig skadevirkning, men hvis spinaten forvelles blir den borte.
Irma sa
for 16år siden:
Men gjelder ikke det barn under 1 år, at de ikke bør spise spinat?
De som har hatt urinsyregikt/podagra og nyrestein bør ikke spise mye spinat fordi den inneholder mye oksalsyre. Spinat bør ikke spises hver dag pga det høye innholdet av oksalsyre. Men det er sundt å spise den 2-3 ganger i uka, helst rå. Hermetisk spinat inneholder ikke folsyre, som frisk spinat inneholder store mengder av.
www.dinside.no/php/art.php?id=347035
Kneazle sa
for 16år siden:
Se det, man lærer stadig noe nytt. (Jeg har forresten også forholdt meg til at barn under ett år ikke skal ha spinat.)
Fra matportalen:
Rabarbra er av dei grønsaker som har mest oksalsyre saman med mangold, spinat , portulakk og raudbete. Letal dose er oppgitt til å vera 10 gram oksalsyre for vaksne og 3-4 gram for born. Viss oksalsyreinnhaldet er 0,5 gram pr 100 gram frisk vare, vil det svara til 4 og 1,5 kg rabarbra. Det skulle difor vera liten risiko for forgiftning. Sidan oksalsyre vert bunde til kalsium kan dette redusera innhaldet at kalsium i kroppen. Småborn og kvinner som ammar, og som treng mykje kalsium bør difor ikkje overdriva inntaket av rabarbra.
Kneazle sa
for 16år siden:
I følge Wikipedia inneholder 100 gram frisk spinat 800 mg oksalsyre.