Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Å leve uten bil

#1

Gremli Skremli sa for siden:

Jeg vil gjerne lufte noen tanker og kanskje få i gang en diskusjon rundt dette med bil. Jeg vet at det er en selvfølge for mange, derfor spør jeg:

Må du ha bil for å klare hverdagen? Hvorfor?
Hvordan gjør det å ha bil livet bedre/lettere?
Hvilke negative sider har det å ha bil?
Hva kunne fått deg til å slutte med å bruke bil?

Jeg spør fordi jeg ikke har sertifikat selv, og ikke har noen planer om å ta det foreløpig. Jeg ønsker av hele mitt hjerte å leve et liv uten bil, men jeg ser at det gjør hverdagen min vanskelig å organisere. Jeg bruker lengre tid enn andre på å komme meg til og fra jobb og barnehage, en timeavtale i byen må planlegges nøye mht buss og ev. henting i barnehage først, og det er ikke så lett for meg å ukehandle på samme måte som andre gjør.
Jeg er også "nødt" til å bo sentralt, med gåavstand til jobb, barnehage, butikker og offentlig transport. Men det ville jeg nok gjort uansett, siden det er det jeg trives best med.

Argumentene mot å ta lappen og skaffe seg bil har forandret seg underveis. Da jeg var 18, var det manglende interesse. Som student var det manglende behov, jeg har alltid bodd sentralt i byene der jeg har studert, med gåavstand til alt. Siden har det stått på det økonomiske: jeg har rett og slett ikke hatt råd til lappen og bil. Nå har det blitt et verdivalg på mange måter. Jeg prioriterer å gå og bevege meg, jeg prioriterer å spare penger (og heller kunne spandere på seg taxi en gang i blant) og jeg prioriterer ikke minst å spare miljøet.

Selv om jeg føler at jeg har tatt et valg, vurderer jeg fortløpende om jeg må forandre mening. Den dagen det å ikke ha bil hindrer meg eller min sønn i å gjøre noe som er viktig for oss, skal jeg vurdere å ta sertifikat. Foreløpig kan jeg ikke se at det vil skje.


#2

Kanina sa for siden:

Må du ha bil for å klare hverdagen? Hvorfor? Nei, vi må ikke ha bil i hverdagen. Vi reiser kollektivt.
Hvordan gjør det å ha bil livet bedre/lettere? Det gjør det lettere å gjøre store innkjøp, særlig med barn på slep. Og det gjør det lettere å besøke besteforeldre. Særlig bestefar, som bor så kronglete til at vi enten måtte ha brukt halvannen time med 3 bytter av bane, tog og buss, eller blitt hentet i bil av bestefar..
Hvilke negative sider har det å ha bil? Svinedyrt og forurensende.
Hva kunne fått deg til å slutte med å bruke bil? Bedre kollektivtrafikk. Billige hjemleveringstjenester...?:D


#3

Gremli Skremli sa for siden:

Ja, hvorfor kan man ikke få flere ting levert hjemme her i landet? :( Jeg hadde gladelig betalt ekstra for å få f.eks. dagligvarer levert på døra.


#4

Skilpadda sa for siden:

Vi har ikke bil og vil ikke ha det (det er både dyrt og styrete, og vi trenger ikke engang blande inn miljøtankegang for å komme til den konklusjonen), så kanskje det ikke er så relevant med innspill fra oss? :) Vi har sertifikat begge to, er medlem av bilkollektiv, og det hender vi leier bil, hvis vi skal kjøpe noe stort, for eksempel, eller skal kjøre et eller annet sted - men det er ikke mer enn et par ganger i året at det skjer. Og så har vi leid bil når vi har vært på ferie i USA.

Ellers reiser vi kollektivt i det daglige, og har kanskje litt lavere terskel for å ta taxi enn vi ellers ville hatt. Vi handler stort sett kolonialvarer i nærområdet (vi bor jo veldig sentralt), men det er jo heller ikke spesielt vanskelig å ha med seg en handlepose eller to på t-banen.


#5

Dixie Diner sa for siden:

Vi må ha bil ja. Mannen begynner på jobb kl. 6, og bussene dit går ikke herfra før rundt 6.30. Og det tar en time å komme seg dit (mot et kvarter i bil), så da mister han 2,5 timer per dag om han tar bussen, noe som koster oss rundt 2500,- kroner i uka. Så det er jo uaktuelt.
Men jeg ville hatt bil uansett. Elsker det å ha muligheten til å sette seg i bilen og kjøre på trening, eller på besøk, og ikke minst handleturer. Jeg hadde aldri giddet å ta to busser ut til ei venninne på Klepp på kveldstid og så to busser hjem igjen, da hadde jeg aldri vært hos henne.


#6

Zip sa for siden:

Må du ha bil for å klare hverdagen? Hvorfor?
Her går det kun skolebuss som kollektivt så me er avhengige av bil ja.

Hvordan gjør det å ha bil livet bedre/lettere?
Det gjer at me kan jobbe og kjem oss på butikken.

Hvilke negative sider har det å ha bil?
Kostar ein del og forurenser

Hva kunne fått deg til å slutte med å bruke bil?
Bedre kollektiv tilbud


#7

sannereg sa for siden:

Jeg hadde vel samme holdning til det med bil og førekort som deg da jeg vokste opp, rett utenfor Oslo, buss og tog flere ganger i timen, hva skulle jeg med førekort?

Men så traff jeg samboeren min han bodde på et lite tettsted i østfold, jeg bruke sykkel fordi rekkehuset vårt lå i gå avstand til jobb og butikk og det gikk jo 5 busser til større byer om dagen, men før jeg fikk meg jobb i bygda pendlet jeg da reiste jeg kl 04.50 for å rekke jobben kl 8.30 og sluttet kl 15.30 for å ha mulighet til å komme hjem og da var jeg hjemme kl 19.15, men det går jo når man er ung og ikke har barn.
Men så skulle vi overtatt barndomshjemmet hans det ligger 5 km fra sentrum, samtidig var jeg gravid, og ute i bygda her er det ikke noe kolektivt som går, bortsett fra en skolebuss.så da skjønte jeg at førekort måtte jeg ha

Må du ha bil for å klare hverdagen? Hvorfor? ellers kommer jeg meg ikke på jobb
Hvordan gjør det å ha bil livet bedre/lettere? du har muligheter til å komme deg rundt når du vil
Hvilke negative sider har det å ha bil? det er fryktlig dyrt og skader miljøet
Hva kunne fått deg til å slutte med å bruke bil? da hadde jeg måtte flytte alle rundt meg til storbyen, men er man først vant med bil er det ikke lett å se andre muligheter


#8

Bokormen sa for siden:

Man kan ta mye taxi for det en bil koster på ett år. (Og vil jeg tro at det fint går an å ta ukentlig storhandel og ta taxi hjem, og faktisk spare det inn igjen på å slippe daglig småhandling.)


#9

Zip sa for siden:

Ja hadde det kun vore handlinga som var problem så.


#10

Nina sa for siden:

Har ikke bil og ser ikke at jeg kommer til å trenge det i nærmeste fremtid heller. Bor sentrumsnært og bruker enten sykkel, kollektivt eller går hvis jeg skal noe. Som Skilpadda har jeg også lav terskel for å ta taxi (har god råd til det på alle pengene jeg sparer på å ikke ha bil ). Skal jeg på langtur så leier eller låner jeg en bil. For meg fungerer det helt utmerket og jeg trives veldig godt med å ikke ha bil.


#11

Lykken sa for siden:

I teorien, men å ta taxi til og fra og mellom barnehage og skole, butikk, besøk, storhandel, Ikeabesøk med store flatpakker, hytteturer, til og fra kamerater, ishall, treninger og alt som krever at man ikke kan bruke mye tid er vanskelig i praksis.
Vi bor i gåavstand til veldig mye som tog, butikker, barnehage og skole, men tidsmessig er vi uansett avhengig av bil, og nå vurderer vi to siden mannen kan få firmabil, vi hadde ikke hatt råd til å kjøpe en selv.


#12

Gremli Skremli sa for siden:

Skilpadda, jeg vil gjerne høre mer om dette med bilkollektiv. Er dette en privat ordning, eller noe man finner på Gule Sider? Link? For jeg tror det kunne vært en ordning som kanskje hadde passet for meg.

Jeg føler litt på at det er styrete å ikke ha bil når jeg skal hjem til foreldra mine. De bor på et sted uten togstasjon, og man må være heldig med bussforbindelsen eller bytte til buss underveis og få lengre reise for å komme seg dit om man ikke kan bli henta der toget stopper.


#13

Dixie Diner sa for siden:

Ja, men så var det sikkerheten til barna da, jeg synes det er ganske greit at vi har et fastmontert bakovervendt bilsete til minsten, og beltestol til eldste. Skal vi dra med oss de setene under armen når vi skal handle? :p
Skal man handle uten barn er det jo noe annet. Nå synes jeg det er koselig at alle kan dra sammen de fleste steder da.


#14

Gremli Skremli sa for siden:

Det har du egentlig rett i. Det har jeg aldri tenkt på. :flau: Det hadde kostet meg kanskje 75-80 kr å ta taxi hjem fra butikken.
Jeg er glad jeg startet denne tråden, her dukker det opp mange ideer. :D Dette er egentlig ikke noe jeg pleier å diskutere med folk, for alle jeg kjenner i min livssituasjon kjører bil og tar det som en selvfølge.


#15

Skilpadda sa for siden:

Det er et privat andelslag - man betaler en sum for å være medlem, og da kan man leie biler rimelig når man trenger det. Bilene står parkert på ulike steder rundt omkring i byen, og man bestiller/reserverer på nett. De har biler i mange ulike størrelser. Du kan lese mer på www.bilkollektivet.no/. Jeg har ikke oversikt over hvor ellers i landet de har et slikt tilbud, men jeg vet at for eksempel bilkollektivene i Oslo og Trondheim samarbeider, slik at dersom man er medlem av det ene, kan man leie biler i det andre.

Ja, og så er det en årsavgift, men vi i Oslo får rabatt på A-kort hos Sporveien, jeg mener Ruter, som dekker opp årsavgiften pluss litt ekstra.


#16

Bokormen sa for siden:

Lese hovedinnlegget ordenlig ja. :flau:

Det skal mye til før jeg kvitter meg med bilen. Skolen ligger et par km øst fra huset vårt, barnehagen 3-4 km sørover. Om vi skulle gå til og fra måtte vi gått i sekstiden på morgenen. Da hadde vi kanskje kommet hjem til barne-TV. Og jeg hater å være avhengig av andre. På kveldstid går det sjelden busser, og jeg kan ikke forvente at andre skal skysse meg hit og dit. Ikke vil jeg det heller.


#17

slaraffen sa for siden:

Dette må da vel være et spørsmål som avhenger av hvor du bor? Hadde vi hatt et kollektivtilbud å snakke om her, så kunne jeg godt ha levd uten bil. Til den dagen må vi finne oss i å ha ikke bare en bil men to. Mannen må på jobb to timer før meg, og han jobber i motsatt retning, så og si. Så må jeg levere unger og komme meg til jobb. Vi var lykkelige så lenge vi greide oss med en bil, men måtte som sagt kjøpe en til da mannen "gikk i land"


#18

emm sa for siden:

Må du ha bil for å klare hverdagen? Hvorfor?
Ja, kollektivtilbudet er for dårlig til at jeg rekker frem og tilbake i tide og får hentet jentene på ettermiddagen. Det forventes også at jeg har bil i jobben.
Hvordan gjør det å ha bil livet bedre/lettere?
Se svaret over.
Hvilke negative sider har det å ha bil?
Miljømessig er det negativt, men på den annen side ville det ikke vært så stor miljøgevinst med kollektivt der jeg bor heller. Hadde vel vært et par stk på bussen.
Hva kunne fått deg til å slutte med å bruke bil?
Vi måtte flyttet mer sentralt.


#19

Gremli Skremli sa for siden:

Det er klart det avhenger av hvor man bor, så for meg er det avgjørende å bo sentralt. Det betyr at det er høyere boligpriser/leiepriser enn om jeg hadde bodd mer avsides.


#20

Honda sa for siden:

Ja vi må ha bil. 2 stykker værtfall nå.
Mann må bruke bilen i jobb og må eller han må ikke ha bilen for å komme seg på jobb de dagene jeg tar ungene i bhg for da kan han teknisk mulig sykle. Før jobet han like ved der han jobber nå,og syklet sommer som vinter men jeg som tok ungene da.
Jeg må ha bil for å komme meg i praksis. Kunne ha tatt bussen fra sentrum og til Nesna men kommer meg ikke hjemmefra og til sentrum.
For første buss fra oss går kl 8.10. en til barne og ungdomsskolene og en til byen, som vidregående elever tar. Men "vanlige" folk kan ta den og.og er i sentrum 8.30-8.40.
Neste buss går kl 9.45 så neste går kl ,14,15 og siste buss fra sentrum kl 16,.15.kanskje det går en kl13

Man kan ikke ta buss til bhg og så vidre ned. for da kommer man aldri frem nesten. Ikke kan man ta buss til bhg og hente og så ta buss hjem. Å gå fra bhg og hjem er ca5 km som 2 km av veien er rett opp.ikke er det fortau eller gangvei. uten om siste bakken. som nå er trøkt med skispor

Håpløst. Resten av kommunen har god bussforbindelse. Men ikke oss...:(
Men mange er i samme situasjon at man må ha bil.for å eks få levert i vår bhg

Skal vi på butikken så må vi bruke bilen. har fått "gangvei" ned her fra nå. grusvei,uten lys. og den trakkes med skispor om vinteren så ikke no å gå med vogn .da blir man halshøgd :knegg:

Vi håper vi klarer oss med en bil fra sommeren av.

Vi vil ikke bo i byen eller på andre siden av fjorden,eller andre plasser.Og om vi bor andre plasser som hører til skoleområde så må vi uansett nesten ha bil for å levere i bhg,
Vi trives her oppe på fjellet/landet. Og om det vil si at vi må ha en eller 2 biler nå så gjør vi det.
dessuten MÅ mann ha bil i jobben.


#21

Hjertensfryd sa for siden:

Me kunne ikkje klart oss uten bil. Me lever litt på grensa allerede sidan me berre har ein bil. Den må mannen ha til og frå jobb. Viss ikkje hadde han ikkje kommen seg ut der. Så enkelt er det.
Ulempen her er at eg og ungane blir veldig isolert. Det går nokre busser forbi av og til, men eg tar dei kun dersom det er noko spesielt. Tre unger aleine på bussen er ikkje like gøy ( og sikkert )
Uten bil hadde me heller ikkje kommen oss på besøk til familie. Ut til svigers går det vel ikkje buss. Eg såg på det ein gong, og fann vel ut at det hadde tatt meg 6 timer å komma dertil. Då måtte eg venta i eit buss skur i nokre timer, langt ute i ødemarka. :knegg:

Hadde me budd nærmare by, eller kommunesenteret så hadde nok ting vore litt annleis. Men me bur no eingong langt ute på landet der det nesten ikkje eksisterer eit kollektiv tilbud.


#22

Smurfine79 sa for siden:

Jeg har verken bil eller lappen, reiser fint kollektivt å har tenkt å fortsette med det.


#23

liefje sa for siden:

Jeg har lappen men ikke bil, og er kjempefornöyd med det.

Må du ha bil for å klare hverdagen? Hvorfor? Nei. Vi bor sentralt med gangavstand til bhg./skole og de fleste aktiviteter og venner. Sykkel brukes mye i sommerhalvaaret, og ellers tar jeg buss eller taxi. Jeg handler matvarer over interett og faar levert hjem. Andre storinnkjöp foretas i helgen (mannen min har bil). I tillegg har jeg skaffet meg en saann trillebag slik at jeg slipper aa faa laaaaaaaaaaaaaaange armer naar jeg drar paa ting.

Hvordan gjør det å ha bil livet bedre/lettere?
Slik vi bor og slik jeg har organisert ting, er det omvendt. Det gaar ogsaa fortere for meg aa komme meg rundt uten bil, jeg slipper aa finne parkeringsplass etc.

Hvilke negative sider har det å ha bil?
Det er dyrt (mye dyrere enn aa ta taxi av og til).
Se ellers over.
Selvsagt ikke bra for miljöet heller, men siden mannen min har stor bil (kunne klart seg bra med en mindre en), skal jeg ikke slaa meg paa brystet, akkurat.

Hva kunne fått deg til å slutte med å bruke bil?
Har sluttet. :blid:


#24

Filifjonka sa for siden:

Må du ha bil for å klare hverdagen? Hvorfor?
Kollektivtilbudet er ikke sånn her at det kan erstatte bil, og vi jobber i tillegg endel i en annen by.
Hvordan gjør det å ha bil livet bedre/lettere?
Kan kjøre dit det passer for å handle, kjøre bort avfall etc., slipper å tenke på busstider, slipper å mase på andre, kommer oss til turområder som ellers hadde vært utilgjengelige (det er mange steder man rett og slett ikke kommer seg med buss), kan hente ungdommer som er sent ute hvor de enn måtte befinne seg osv. osv. Kan ha barn sikret på best mulig måte, uten å være avhengig av at bussen har seler, at taxien har riktig utstyr osv. Jeg er ikke glad i å ta taxi og være prisgitt en tilfeldig sjåfør som gjerne kjører som et svin. Ryggen min tåler veldig lite bæring. I det hele tatt, mer fleksibilitet, mer uavhengighet av andre, og vi slipper å bruke masse unødvendig tid.
Hvilke negative sider har det å ha bil?
Det koster veldig mye, både selve bilen, forsikring, ikke minst alle avgiftene på drivstoff og annet. Den må passes på og vedlikeholdes. Og så er det ikke bra for miljøet, selvfølgelig.
Hva kunne fått deg til å slutte med å bruke bil?
Kan ikke se for meg hva det skulle være.


#25

IOA sa for siden:

Vi bor i Oslo, men ikke spesielt sentralt. Banen bruker 20 minutter til sentrum, pluss den tiden det tar oss å gå hjemmefra til banen. Allikevel er det ikke aktuelt for oss å skaffe oss bil. Ingen av oss har lappen, og ingen har planer om å ta den heller.

Må du ha bil for å klare hverdagen? Hvorfor? Nei. Vi klarer oss helt fint nå. Når vi handler tar vi bussen eller sykler. Vi er heldige og har et godt kollektivtilbud, men mange av de andre foreldrene i barnehagen har bil de bruker.

Hvordan gjør det å ha bil livet bedre/lettere? Jeg kan tenke meg noen situasjoner der det hadde vært lettere med bil, feks ved store innkjøp på IKEA eller lignende, når vi skal besøke foreldrene mine, og hvis vi skal et sted med Snuppa etter klokka seks.

Hvilke negative sider har det å ha bil? Dyrt, og vanskelig å finne parkeringsplass.

Hva kunne fått deg til å slutte med å bruke bil? Ikke aktuelt.


#26

Jinx sa for siden:

Må du ha bil for å klare hverdagen? Hvorfor? Ja, jeg jobber 2 mil hjemmefra,og det går kun busser hver time. I tillegg må jeg ofte bruke privatbilen i jobbsammenheng.
Hvordan gjør det å ha bil livet bedre/lettere? Når jeg ukeshandler så kan jeg handle alt på en gang, hvis det er veldig kaldt eller regner kan je kjøre til butikken eller bhg,jeg kan besøke venner og familie når jeg vil.
Hvilke negative sider har det å ha bil? For meg ingen.
Hva kunne fått deg til å slutte med å bruke bil? Ikke noe.


#27

Amic@ sa for siden:

Må du ha bil for å klare hverdagen? Hvorfor? Ja, jeg bruker bil i jobben og kjører en del mil hver dag.
Hvordan gjør det å ha bil livet bedre/lettere? Innkjøp, besøke folk, til og fra jobb, levering og henting, osv. Kunne ikke tenke meg ett liv uten bil.
Hvilke negative sider har det å ha bil? Har firmabil, og derfor er det ikke den største utgiften for min del. Forurensende er jo en veldig negativ side da.
Hva kunne fått deg til å slutte med å bruke bil? Som sagt, kunne ikke tenke meg ett liv uten bil!!!


#28

Tjorven sa for siden:

Når ungene bare blir litt større slik at de ikke trenger bilsete det tar en liten evighet å montere, så vurderer vi å kvitte oss med bilen.

I så fall kommer vi til å bli medlem av bilkollektivet isteden. De har biler i kjelleren her vi bor, så det må vi kunne klare å få til å fungere.

Nå bruker vi bilen når vi skal trene på sats og når vi skal storhandle. Ellers tar vi bussen. Derfor tror vi egentlig at vi hadde klart oss uten bil, hvis vi bare kunne leie de gangen vi skulle noe spesielt.


#29

Hasselnøtt sa for siden:

Jeg føler ikke at jeg klarer meg uten bil. Mange gjør sikkert det, og noen tror de gjør det. Grunnen til at jeg sier det er, at jeg har vært både venn og familiemedlem til noen som følte at de klarte seg uten bil, men du verden, det innebar litt ekstrajobb for oss med bil. Hente, bringe, levere ... :rolleyes: Sånn sett kan jeg sikkert moderere svaret mitt litt; joda, jeg kunne klart meg uten bil, men det hadde innebært litt bryderi for andre.


#30

ElinM sa for siden:

Må du ha bil for å klare hverdagen? Hvorfor?
Nei, vi trenger ikke bil i hverdagen, men vi har bil for å bruke den når vi trenger det. Vi har valgt å bosette oss sentralt, med gangavstand til jobb, skole, barnehage og bysentrum. Det er et bevisst valg at vi ønsker å slippe å bruke bil i hverdagen. Nå skal det sies at vi i tillegg er vant til å gå, og er bevisste på å velge å gå istedet for å kjøre, og går dermed langt mer enn hva de fleste andre gjør, tror jeg.

Hvordan gjør det å ha bil livet bedre/lettere?
Vi bruker bilen når vi ukehandler, og dersom det er spesielle ting vi skal handle i butikker som ligger i utkanten av byen, osv. Vi bruker bilen for å komme oss ut på tur i bymarka eller andre steder utenfor byen. Og vi bruker bilen når vi skal besøke foreldrene mine og i sommerferien. Vi hadde rett og slett ikke kommet oss til foreldrene mine uten bilen. Med 3, snart 4 unger, er det i mange henseende langt mer praktisk å ha en bil enn å reise kollektivt.

Hvilke negative sider har det å ha bil?
Kostnadene og vedlikeholdet. Jeg kunne selvfølgelig også sagt det miljømessige, men jeg mener at vi bruker bilen så lite, og kun nesten bare når det er absolutt nødvendig, at miljøaspektet er ivaretatt. Det er bl.a. pga miljøet vi velger å bruke bil så lite.

Hva kunne fått deg til å slutte med å bruke bil?
Jeg kan ikke tenke meg at vi kommer til å slutte å ha bil. Som allerede sagt flere ganger brukes den så lite at jeg kan ikke tenke meg en grunn til at vi skulle slutte å bruke den helt. Vi bruker den når vi trenger bil og ellers minst mulig.


#31

Angelique sa for siden:

Må du ha bil for å klare hverdagen? Hvorfor? Ja, pga store avstander til barnehage og jobb. Leverer to barn to forskjellig steder før jobb. Noen ganger skal jeg ut til kunder så langt avgårde som 8-10 mil en vei. Det er ikke mulig uten bil for meg.
Hvordan gjør det å ha bil livet bedre/lettere? Kan ikke utføre jobben min uten bil
Hvilke negative sider har det å ha bil? En bil forurenser, det er jo positivt ved å ikke ha bil. Man må også i større grad ta bena fatt, altså man får mosjon.
Hva kunne fått deg til å slutte med å bruke bil? Kan ikke være uten bil.


#32

leliane sa for siden:

Må du ha bil for å klare hverdagen? Hvorfor?
Nei, akkurat nå må vi ikke det til jobb/skole. Jeg er i permisjon, mannen sykler til jobben og ungene går på skole i nærheten. Men mannen en del oppdrag og øvelser på kveldstid som ville vært litt vanskelige å gjennomføre uten bil. Bussforbindelsene er dårlige og han ville brukt mye dyrebar familietid på å komme seg dit i så fall.
Hvordan gjør det å ha bil livet bedre/lettere?
Fleksibiliteten er det viktigste. Trenger ikke planlegge på samme måte.
Hvilke negative sider har det å ha bil?
Dyrt, litt for lettvint noen ganger og miljøskadelig.
Hva kunne fått deg til å slutte med å bruke bil?
Jeg bruker bilen minimalt akkurat nå, sykler og går når jeg kan, men et godt og rimelig kollektivtilbud ville være med på å gjøre det enda lettere å slutte. Jeg kan vel ikke klage på kollektivtilbudet med 3 busser i timen stort sett hele dagen, men det er dyrt.

Mange i vår situasjon har to biler, så vi føler vi gjør et valg når vi prioriterer sykler i stedet for bil nr 2. Vi bor ei snau mil fra jobbene våre. Dersom vi trenger en bil til i fremtiden, vil jeg veldig sterkt vurdere el-bil.


#33

LilleT sa for siden:

Jeg har ikke lappen og har ingen planer om å ta den. Mannen har lappen, og vi har bil.

Ja, vi hadde vel klart oss uten bil, men ikke uten at det hadde gått på bekostning av den allerede tilmålte tiden vi har i hverdagen.

Jeg tror mye hadde vært gjort om vi hadde et fungerende busstilbud her vi bor. Pr. dags dato tar det fem minutter å kjøre bil til byen, 35 minutter å gå og 45 minutter å ta bussen. :gal: Kollektivselskapet skjærer til stadighet ned på tilbudet. Begrunnelsen er at det er for få som tar bussen. Så rart, liksom. :snill:


#34

polarjenta sa for siden:

Må du ha bil for å klare hverdagen? Hvorfor? Tja, jeg må vel ikke, men det forenkler hverdagen veldig. Særlig vi nå skal frakte 2 unger i 2 forskjellige barnehager, da er det veldig greit med bil. I tillegg er det lettere å handle
Hvordan gjør det å ha bil livet bedre/lettere? Storhandling er enklere, det er enklere å få dratt å trene. Bruker kortere tid til og fra jobb. Mannen har nettopp kjørt opp og han kastet bort mye tid på å busse og å vente på buss. Det er jo ikke alltid sånn at bussen går akkurat når man trenger det og da er det kjipt å stå å vente 20 minutter på neste.
Hvilke negative sider har det å ha bil? Det er jo dyrt og forurensende
Hva kunne fått deg til å slutte med å bruke bil? Tja, om det var slik at det gikk busser hele tiden og man slapp å vente. Det kan også tenkes at når ungene blir voksne at jeg ikke nødvendigvis hadde trengt bil. Men det er nå engang sånn at når man er blitt vant til å ha det så skal det litt til å kvitte seg med det også.


#35

Hannah sa for siden:

Må du ha bil for å klare hverdagen? Hvorfor?
Ja jeg må ha bil for å klare meg i hverdagen, dette selv om jeg er hjemmeværende. Jeg har en kronisk sykdom som gjør at jeg tidvis har store smerter, spesiellt når jeg går. Vi bor i tillegg på landet, og kollektivtilbudet her er ikke veldig bra. Det er også langt å gå til nærmeste busstopp. (2km).
Mannen trenger også bil for å kunne komme seg på jobb om dagene. Det går ikke buss tidlig nok.
Hvordan gjør det å ha bil livet bedre/lettere?
Ved å ha bil, kan jeg klare å levere barn i barnehage, selv om jeg er dårlig. Det er jo de dagene jeg trenger det mest. I tillegg gjør det at jeg kan reise på kontroller og møter i forbindelse med ungene og meg selv. For ikke å snakke om at det gjør det mulig for meg å reise å besøke venner og familie.
Når dette er sagt, så bruker jeg beina de dagene formen tilsier at det går an. :) Vi bor heldigvis så sentralt til i bygda at det er gåavstand til alt. Hadde det ikke vært for min sykdom, og at ene ungen har spesielle behov som gjør at han er på hyppige kontroller på sykehuset 1,5 times kjøring unna, så hadde vi klart oss med kun en bil.
Hvilke negative sider har det å ha bil?
Det er dyrt, og lite miljøvennlig.
Hva kunne fått deg til å slutte med å bruke bil?
Sånn situasjonen er nå, så er det ingenting som får meg til å slutte å bruke bil. Men klart, hadde jeg kunnet bli frisk skulle jeg gladelig ofret bilen.


#36

Mjau sa for siden:

Jeg hadde ikke klart meg uten bil pga dårlige bussforbindelser mellom punktene jeg ferdes.

Hadde ikke bil selv da jeg bodde i by, og da jeg bodde midt i et tettsted. Dette gikk helt greit da det gikk busser/ var gangavstand mellom stedene jeg skulle....
Mannen har derimot alltid hatt bil, så jeg kunne bruke hans om jeg hadde behov.

Det er jo utrolig flott at noen føler de klarer seg godt uten bil. Men jeg hadde ikke klart det sånn som vi bor nå.


#37

Joika sa for siden:

Må du ha bil for å klare hverdagen?
Nei jeg har ikke bil.

Hvordan gjør det å ha bil livet bedre/lettere?
Jeg hadde hatt mindre tidsklemme, vi hadde rukket finne på mer, det er lettere å få handlet. Vi låner bil en hel del da, så dette dekker egentlig behovet greit.

Hvilke negative sider har det å ha bil?
Dyrt og lite miljøvennlig.

Hva kunne fått deg til å slutte med å bruke bil?
Bedre og billigere kollektivtrafikk. Det er nesten ikke mulig å ta bussen fra skolen med to bæreposer mat i tillegg.... så stappfull er bussen. Hver eneste dag. Jeg bør være glad om jeg rekker barnehagen.


#38

Juste sa for siden:

Jeg skulle virkelig ønske at vi slapp , men pga. arbeidsstedet til Heiko så må vi ha bil. Bil er fryktelig dyrt, ikke bare i drift men dersom det skjer noe. Vi har betalt godt over 50.000 i reparasjoner på vår 5 år gamle bil i år, det merkes godt.


#39

Guava sa for siden:

Jeg liker ikke å kjøre bil, men bilen er et nødvendig onde for meg.

Jeg må ha bil for å klare hverdagen her vi bor nå. Kollektivtilbudet er svært dårlig. Det går ingen busser tidlig om morgenen og ingen busser på kveldstid. Midt på dagen går de tetteste med 2 timers mellomrom.
Jeg har en jobb som krever bil og mannen har en jobb som han ikke kommer seg til uten bil.
Hadde vi ikke hatt jobb og likt oss godt med å bare vært i bygda kunne vi saktens klart oss uten. De få gangene vi hadde behøvd å handle annet enn mat kunne vi satset på de få bussene, og til lege og tannlege kunne vi brukt taxi, men vi kunne altså ikke jobbet (annet enn om vi hadde fått en av de få jobbene som finnes i rett gangavstand). Vi kunne heller ikke hatt full barnehageplass siden nærmeste fulle barnehagetilbud er 5 km unna.

Det er dyrt å ha bil, forferdelig dyrt. Man kan kjøre mye taxi for det det koster å ha bil og hadde vi bodd annet sted hadde jeg absolutt hatt dette med i et regnestykke i forhold til det å ha to biler slik vi har i dag.

Bilkjøring er også skummelt og mye mer kjedelig enn å ta buss (synes jeg).
Jeg liker i det hele tatt bilkjøring svært dårlig, men trives ellers godt med å bo her vi bor.

Å slutte å kjøre bil kunne jeg gjort dersom jeg hadde hatt gode alternativer. Jeg måtte hatt annen jobb, annet bosted osv. Det virker ganske urealistisk akkurat nå, men om vi hadde bodd midt i en by så tror jeg at jeg hadde tenkt tanken. To biler hadde i hvert fall vært unødvendig da med mindre det da også hadde vært umulig å komme seg til jobb kollektivt.


#40

Maverick sa for siden:

Må du ha bil for å klare hverdagen? Hvorfor?

Nei, jeg ikke.

Hvordan gjør det å ha bil livet bedre/lettere?

Jeg er alene med to barn, og sparer mye tid ved å ha bil. Det er også lettere å reise steder på kveldstid.

Hvilke negative sider har det å ha bil?

Alle de opplagte, seff. Penger og miljø.

Hva kunne fått deg til å slutte med å bruke bil?

Hadde jeg bodd hakket mer sentralt med eldre barn hadde jeg fint kunnet droppe bilen.

...og så må det sies at jeg elsker å kjøre bil. Virkelig. Selv om jeg tar kollektivt når jeg kan nyter jeg å sette meg i bilen og kjøre dit jeg vil når jeg vil. :hjerter:


#41

bina sa for siden:

Som innbygger i Suburbia må vi helt klart ha bil, ja. For oss er tanken stadig om vi kunne greid oss med en bil i stedet for to, men å leve uten bil i Suburbia anser jeg som urealistisk.

Uten bil ville det vært svært vanskelig å ha jobb, og så godt som umulig å få hverdagen til å gå opp i forhold til barna. Jeg ser jo at fritidsaktiviteter er noe man kan leve uten, eller velge mer lokale aktiviteter, men det daglige i form av jobb og skole, der ser jeg ikke hvordan vi skulle fått dagen til å gå rundt uten bil.

I Suburbia er kollektivtrafikken absolutt til stede, men den går jo bare til byen, ikke andre steder hvor vi har behov for å ferdes.

Dertil er bil selvsagt både praktisk og lettvint, og gjør at vi kan besøke familie og venner, dra på turer, opplevelser, osv. Til og med friluftsaktiviteter krever jo at man har bil, i hvertfall det meste.

De negative sidene er jo åpenbare, først og fremst i forhold til miljøet, men også økonomisk sett er det jo negativt å eie bil. For mitt vedkommende vil jeg si at behovet likevel er så stort at det oppveier de negative sidene.

Det eneste som kunne fått meg til å slutte å bruke bil (ut i fra dagens livssituasjon, familie, bolig osv) var hvis jeg mistet førerkortet.


#42

Anne C sa for siden:

Jeg fikk ikke lappn før jeg var 33 år, men har kjørt bil så og si daglig siden da. Jeg trenger bil for å komme meg til jobb uten å måtte bytte buss "hundre" ganger. Manne min samkjører med brødrene sine, de jobber på samme sted alle tre. Vi har likevel to bilder, mannen sin bil er firmabil.

Sett bort fra det miljømessige hensynet så synes jeg at hverdagen min er blitt lettere etter at jeg fikk lappen, men i samme tidspunkt flyttet jeg også ut av Oslo. Der tengte jeg det ikke.


#43

Niobe sa for siden:

Må du ha bil for å klare hverdagen? Hvorfor?
Ja, om jeg skal kunne fullføre studiene og ta meg en jobb etterpå, så må jeg ha bil. Jeg er hjertesyk, og bare gåturen til bussholdeplassen herfra ville tippet lasset for meg mange dager.

Hvordan gjør det å ha bil livet bedre/lettere?
Jeg har mer krefter igjen til andre ting. Det er til dels dårlig kollektivtilbud her i området, og den ekstra tiden jeg ville brukt på reising ville kostet meg mye (for mye).

Hvilke negative sider har det å ha bil?
Sånn rent personlig så har ikke bilen andre negative sider for meg enn de økonomiske. Det er dyrt å ha bil!
Miljømessig er jeg jo klar over at det har mange negative sider.

Hva kunne fått deg til å slutte med å bruke bil?
Tja, blir jeg så dårlig at jeg blir sengeliggende, så hadde jeg jo ikke trengt bilen


#44

Polyanna sa for siden:

Vi kunne klart oss uten bil med en annen barnehageplass. Det er den enkelttingen som gjør at vi MÅ ha det (eller, vi KUNNE gått, men det ville tatt ca. 1,5 time hver dag, og det blir for mye i hverdagen med 3 unger. Det går ikke buss dit).

Men det er nok ikke derfor vi HAR bil, heller er det sånn at vi tillater oss den barnehagen vi helst vil ha, fordi vi allerede har bil.

Og det har vi fordi jeg liker fleksibiliteten det gir for spontanitet. Handling, ferier, turer. Mye av det vi gjør i dag ville virket veldig uoverkommelig, med en flokk med unger og masse utstyr for å komme seg for eksempel på fjorden på skøyter, om vi skulle gjort det basert på kollektivtransport.

Vi gjør oss ganske stor umake for å ikke kjøpe en bil til, da. :p Det hadde gjort livet mye midre kronglete det også, men ett sted må grensen gå.


#45

Maxine sa for siden:

Må du ha bil for å klare hverdagen? Hvorfor?

Ja. Slik vi bor nå, må jeg det. Hvis jeg ikke har egen bil, kan jeg ikke jobbe, uten å gå et par mil til jobb hver dag, hvor jeg skal levere unger på veien.

Hvordan gjør det å ha bil livet bedre/lettere?

Vel, det gjør det mulig å jobbe, å levere unger osv. Nå har vi alltid bodd skikkelig på landet, så det har utenkelig å være billøs. Ser på de som har barn, men ikke bil, de sliter, har hjelp fra andre hele tiden, jobber ikke osv. Helt utenkelig. Å bosettte seg annet sted er like utenkelig. Med mindre vi kan bruke parken ved rådhuset til beite for kyrne om sommeren da.

Hvilke negative sider har det å ha bil?

Det koster. Og det tar ofte en del tid ifbm reparasjoner.

Hva kunne fått deg til å slutte med å bruke bil?

Godt kollektivtilbud. Men det er ikke mulig slik vi bor. Her går kun skolebuss på morgenen.


#46

Enhjørning sa for siden:

Jepp, dette er resonnementet vårt også.

Ingen av oss har førerkort, og vi klarer oss fint. Vi bor "midt i bygda" nå, men bodde på et boligfelt på andre sida av bygda frem til i fjor sommer, og hadde 20-30 minutters spasertur opp til sentrum da.
Likevel har det gått bra: Sykkel eller gange fungerer fint.
De gangene vi har hatt storhandel eller elementene har gitt oss begrensninger som snøstorm eller 20 minusgrader, har vi tatt taxi.

Jeg skjønner at det er problematisk om man bor annerledes til, men slik forholdene er for oss her, er det ingenting i veien for et liv uten bil.
Sabla spreke er vi i alle fall blitt! :knegg:
Jeg er veldig takknemlig for at jeg bor her jeg bor, der mulighetene for å sykle eller gå er så tilrettelagt med lange gang- og sykkelveier over hele plassen.

Levering i barnehage er heller ikke noe problem, selv om barnehagen ligger nesten en mil herfra:
Styreren i barnehagen er en kompis av oss, så han tar rett og slett med seg poden når han kjører på jobb, og leverer ham igjen m ettermiddagen.
(Ja, vi er privilegerte, og jeg er klar over det og takknemlig for det. )
I tillegg ligger vårt nye hus bokstavelig talt rett rundt svingen for skolene, så det blir heller ikke noe problem når den tid kommer.
Her vi bor nå, kan han faktisk gå til skolen helt uten å være i nærheten av trafikkert vei!

Det eneste vi kjenner at vi skulle hatt bil til, er ferieturer eller muligheten for å komme oss opp på fjellet for å gå tur: Bare en halvtimes kjøring herfra har vi et digert fjell til disposisjon, med alt vi kan ønske oss av fiskevann, teltmuligheter og fantastisk natur.
I tillegg minnes jeg bilturene til Sverige fra min egen barndom, og kne av og til ønsket meg å gi min sønn de samme opplevelsene: Badeland, campingplasser og fornøyelsesparker, minigolf og allsang på brygga, alt som hører den svenske sommeren til. :hjerter:
Dette ser imidlertid også ut til å løse seg: Mannens bestevenn har en sønn på samme alder som vår, og vi har snakket om å fylle bilen hans og reise på ferie sammen.
I tillegg bor mine foreldre i bygda rett nedenfor nevnte fjell, så pappa henter oss gjerne om vi vil.
Det blir ikke helt det samme som uavhengigheten man får av å ha egen bil, men det går.
Vi er fornøyde.


#47

Polyanna sa for siden:

Man kan også leie mye bil for det det koster å eie en. Men førerkort må man jo ha da, selvsagt. :)


#48

Fadese sa for siden:

Må du ha bil for å klare hverdagen? Hvorfor? Må og må. Det føles som om vi er avhengige av bil i alle fall. Aller helst for å få til bringing og henting i barnehagen.

Hvordan gjør det å ha bil livet bedre/lettere? Vi sparer en times tid hver dag på å kjøre til barnehagen vs. å gå, og det er såpass langt å gå at Lillemor ville blitt sliten.

Hvilke negative sider har det å ha bil? 1) Det er dyrt. 2) Ikke miljøvennlig. 3) Når man først har bil, blir det økonomisk lønnnsomt å ta den framfor å reise kollektivt til steder der man ikke betaler parkeringsavgift. Og differansen er såpass stor at det fort blir til at man da velger bilen av økononmiske hensyn.

Hva kunne fått deg til å slutte med å bruke bil? Bedre kollektivtilbud i kombinasjon med høyere avgifter.


#49

Propella sa for siden:

Det finnes flere forskjellige firmaer som leverer matvarer på døren. På jobben (hjemmesykepleien) bruker firmaet "matvarer rett hjem". Det er i Oslo. Det finnes flere som gjør det. Jeg tror ikke engang at de tar noe for å levere. Kreves kun at man handler for over 300 eller 500 kr.


#50

Propella sa for siden:

Må du ha bil for å klare hverdagen? Hvorfor?
Vi bor sånn til at vi må kjøre. Det er over 4 km til skole, trening, barnehage og butikk. Over 1 mil til posten. Kollektivtrafikken er dårlig utbygd. Hvis jeg skulle ha kjørt kollektivt til jobb på morgenen måtte jeg først gått 1 km til bussholdeplassen, tatt bussen, så toget, for å så gå 2 km til jobben. Jeg kjører dit på 17 min. Regnestykket blir enkelt. Samme runden hjem igjen men da måtte jeg fortsatt innom sfo. Så vente på bussen for å ta den hjem. Det er ikke mulig å gå hjem pga manglende gangvei. Jeg går ikke langs en trafikkert vei uten mulighet til å gå andre steder enn i veibanen med en vilter 6-åring. Møtes bussen og en bil må man hoppe i grøfta. Snø gjør alt verre. For å ikke snakke om at jeg har vakter som starter kl 8 på søndager og første buss ved 10-tiden.

Hvordan gjør det å ha bil livet bedre/lettere?
Hadde ikke vært mulig å bo her, 2 mil fra Oslo uten bil.

Hvilke negative sider har det å ha bil?
Miljøet er en ting, en annen side er kostnadene.

Hva kunne fått deg til å slutte med å bruke bil?
Da måtte jeg ha flyttet slik at jeg bodde mye mer sentralt og et sted med godt utbygd kollektivtilbud.


#51

Karima sa for siden:

Vi trenger ikke å eie bil, og derfor gjør vi ikke det heller. En gang iblant trenger vi å låne bil, men det ordner seg alltid. Nå har vi fikset oss en perfekt deal der noen venner får bruke vår vanligvis tomme garasjeplass mot at vi får låne bilen deres når vi trenger den (hytteturer, spesielle innkjøp etc).


#52

Chanett sa for siden:

Vi må ha bil. Jeg har perioder hvor jeg ikke klarer å sykle til jobben (som nå) og mannen jobber en plass hvor kollektivtilbudet ikke er særlig utbygd. Vi hadde to biler, men solgte den ene. Nå kompiskjører han i de periodene jeg ikke kan komme meg til jobb for egen maskin. I tillegg er bilen vår ferieform. Vi er glade i bilturer.

Jeg går/sykler hvor som helst i de periodene jeg er frisk, men i og med at helsa er som den er er vi avhengige av bilen.


#53

Left sa for siden:

Må du ha bil for å klare hverdagen? Hvorfor?
Vi må ha bil for å klare hverdagen i perioder. Andre perioder har vi ikke behov for bil. Er student, og når vi er på skolen trenger vi ikke bil, men når jeg er i praksis er det praktisk umulig uten.
Dessuten har vi hus der det går buss to ganger om dagen, og på slike tider at det ikke er forenlig med arbeid. Matbutikk ligger 6 km unna, så uten bil og med barn sier det seg selv at det blir vanskelig.
At det er så elendig kollektivtilbud gjør at vi ikke kommer til å bosette oss der når jeg blir ferdig på skolen. Det er umulig rent logistikkmessig med en mann som er borte hele tiden.

Hvordan gjør det å ha bil livet bedre/lettere? Du kan kjøre dit du vil akkurat når du vil det, og du kan handle store ting/kvanta uten å drasse deg ihjel på store handleposer samt barn. Det gir en litt større frihet i det daglige synes jeg.

Hvilke negative sider har det å ha bil?
Det er dyrt, og det forurenser. Dessuten er det alt for mye trafikk ute, til at det er trygt å slippe barna ut på egenhånd.

Hva kunne fått deg til å slutte med å bruke bil?
Jeg håper virkelig det lar seg gjøre å bruke bare kollektivt når vi flytter sørover igjen til sommeren. Jeg hadde blitt seriøst lykkelig hvis jeg klarte meg uten bil. Det forutsetter at jeg får jobb og barnehageplass/skole til barna mine i rimelig avstand fra hverandre, slik at det går an rent praktisk.


#54

Anne C sa for siden:

Jeg fikk som nevnt over ikke lappen før jeg var 33 år, og jeg vil påstå at man er løsningsorientert på en helt annen måte når man ikke har lappen. For jeg har klart meg helt utmerket uten lappen frem til jeg tok den. Jeg hadde ikke engang lyst til å ta lappen, men mannen presset litt på. Jeg angrer ikke et sekund på at jeg tok lappen, men ser jo at jeg løser ting på en helt anne måte nå fordi jeg alltid har bilden tilgengelig.


#55

mkj sa for siden:

vi kunne kanskje klart oss uten bil. Det er ikke hver dag vi bruker den. Jeg kjører kollektivt fram og tilbake på jobb. Jobber i Oslo sentrum. Mannen min jobber hjemme. Men han har en del møter rundt om, og da trenger han bil, og så trenger vi bil for å besøke folk rundt omkring. Jeg synes det ville være veldig tungvindt å ikke ha tilgang på bil. Vi har også en bil nummer to, men den er foreldrene mine sin bil. De bor i Spania og har en bil stående her hos oss for når de er på norgesbesøk - og vi bruker den de gangene vi kan ha bruk for to biler.

jeg er helt med på at vi kan kjøre litt mindre, men et liv uten bil ville ha vært veldig annerledes for oss.


#56

Carrera sa for siden:

Jeg føler at vi må ha bil ja.

Vi har forsåvidt det vi trenger innen gangavstand, så det hadde vi alltids klart, men jeg tenker på dette med å komme oss på besøk til folk. Vi har venner og familie strødd rundt over hele byen og disktriktet. Går vel busser til de fleste plasser, men må vel bytte buss både en og to ganger for å nå frem, noe jeg ser på som helt håpløst når vi snakker om å dra på et ettermiddagsbesøk.

Men nå har vel dette veldig mye med hva man er vant til. Vi har hatt bil siden vi var 18, og da skal det nok noe til å snu på flisa.


#57

Kråka sa for siden:

du ha bil for å klare hverdagen? Hvorfor?

Ja, fordi det er 4 km til nærmeste butikk, skole og busstasjoner.

Hvordan gjør det å ha bil livet bedre/lettere?

Jeg kommer meg frem, og trenger ikke spørre andre om å bli kjørt, eller ta taxi. Kan ta spontane turer hit og dit. Er veldig glad vi har bil ja.

Hvilke negative sider har det å ha bil?

Det er dyrt, forurenser og den må vedlikeholdes som også koster.

Hva kunne fått deg til å slutte med å bruke bil?

Butikker i nærheten eller busser oftere enn 2 ganger til dagen.


#58

Olympia sa for siden:

Må du ha bil for å klare hverdagen? Hvorfor?

Ingen av oss har lappen, og det går helt strålende. Vi bor nokså landlig til, men med et bra kollektivtilbud. Jeg ville spart veldig lite tid på å kjøre bil til jobben, og mannen satser på å finne seg jobb i nærområdet. Barnehagen ligger rett utenfor huset og matbutikken/posten er 3 min unna.

De få gangene i året vi virkelig trenger å bli kjørt, allierer vi oss som regel med svigerfar som jobber i Oslo og uansett må kjøre gjennom der vi bor for å komme seg hjem. Ellers tar vi taxi hvis vi har handlet mye, men det er faktisk ganske sjelden.

Hvordan gjør det å ha bil livet bedre/lettere?

Sikkert mye kjekkere å komme seg ut en regnfull søndag (når kollektivtilbudet er veldig dårlig) og å ta f.eks.en IKEA-tur iblant.

Hvilke negative sider har det å ha bil?

Når jeg var yngre og mer idealistisk var miljøet hovedgrunn til at jeg ikke ville ha noe med bil å gjøre. Nå er det vel hovedsaklig pengene som er spart som er hovedgrunnen. Noe som også er viktig for meg er at jeg vet at hvis jeg hadde hatt bil, hadde jeg brukt den. MYE. Sånn er det med de fleste jeg kjenner- de kjører til butikken, uansett hvor lite de trenger og hvor nær den er. Jeg hadde kanskje kjørt ungene til skolen også- og i grunn er jeg glad for at de blir nødt å gå selv.


#59

Hobbes sa for siden:

Må du ha bil for å klare hverdagen? Hvorfor?
Nei, absolutt ikke. Vi bor i gangavstand fra barnehagen til Tigerungen og jobben min. T-banen går omtrent fra døra vår og rett til jobben til Tigermannen.

Hvordan gjør det å ha bil livet bedre/lettere?
Vi bruker bil ytterst sjelden i ukedagene. Frem til nå har ikke jeg hatt lappen, og uansett er det ikke mye vits i for meg å kjøre til jobb. Jeg venter nå kun på oppkjøring, og siden jeg er hjemme i permisjon vil nok bilen bli brukt litt mer i ukedagene nå fremfor når jeg er i arbeid.

Handling blir enklere, å reise på besøk til ungenes besteforeldre/oldreforeldre blir enklere (mine foreldre kommer vi oss greit til uten bil, til mannens foreldre må vi ta buss, bane og tog, for så å gå et langt stykke/evt bli hentet på toget (men da må vi drasse med to bilseter på toget), og min mormor bor i Hamar), å gjøre ærender blir enklere.

I tillegg vil jeg rekke en del ting jeg ikke ville rukket ellers. For eksempel har trening blitt helt nedprioritert etter at jeg fikk Tigergutten. De timene jeg vil ta er gjerne på kveldstid (så det ikke går ut over tiden med Tigerungen før hun legger seg), men siden Tigergutten ikke tar flaske rekker jeg sjelden en gruppetime mellom to stell med kollektiv trafikk. Dette blir helt annerledes med bil.

Hvilke negative sider har det å ha bil?
Det blir jo som de andre her sier - det miljømessige aspektet ved det. Det er derfor vi prøver å bruke den så lite som mulig. Det er dyrt. Ofte får man mindre bevegelse også.

Hva kunne fått deg til å slutte med å bruke bil?
Det vet jeg jammen ikke. Akkurat nå er det de praktiske og komfortable grunnene til at vi bruker bilen, ikke de livsnødvendige.


#60

Blånn sa for siden:

Vi trenger bil for å klare hverdagen, men kunne brukt den mye mindre. Mannen synes det er noe drass å ta kollektivt og har derfor bilen til jobb. Jeg sykler stort sett. Vi trenger bil fordi treningen til storebror er på andre siden av dalen og skulle vi bruke kollektivt ville det vært svært tidkrevende. I år når jeg har det såpass hektisk med både studier og jobb er det en fristende tanke å ha to biler. Dette går på tid spart. Men jeg får heller sykle og bli sprek. :knegg:


#61

Nelly Nickers sa for siden:

Vi ikke ha bil. Det er gangavstand til barnas bgh/skole og både jeg og mannen har mulighet for å ta tog til jobbene våre. Jeg kan i tillegg sykle når det er sykkelføre. Mannen min bruker aldri bilen, han er ikke glad i bilkjøring, men han liker godt å ha privatsjåfør. :knegg:

På grunn av tidsbesparelsen, og arbeidsbyrde på meg selv (som henter/leverer/handler) er jeg veldig glad for å ha kjerra. Hvert minutt på morgen og ettermiddag teller. Med full jobb på oss begge, blir dagene lange nok for barna.

I tillegg blir man veldig fort veldig godt vant med bilen. Vi fikk oss ikke bil før vi begge var langt oppi tjueåra, og vi savnet det aldri da vi levde uten (det var imidlertid da vi bodde i Oslo, med et bra kollektivtilbud).


#62

amo sa for siden:

Må du ha bil for å klare hverdagen? Hvorfor?
Nei

Hvordan gjør det å ha bil livet bedre/lettere?
Vi har ingen kollektivtilbud, så det forenkler bringing av barn i regnvær, bursdagsselskaper, besøke foreldre og venner i helger osv.Enklere å handle når jeg ikke orker gå de fem minuttene. :o Jeg ser jo at jeg absolutt kunne klart meg uten bil,men i og med at det omtrent ikke finnes kollektivtilbud hadde jeg fort blitt avhengig av andre. Jeg kjører nok så pass lite at jeg kunne tatt taxi en del for det det koster å ha bilen, men da mister jeg friheten.

Hvilke negative sider har det å ha bil?Har ingen negative sider for meg.

Hva kunne fått deg til å slutte med å bruke bil?Ingenting


#63

Nasse sa for siden:

Må du ha bil for å klare hverdagen? Hvorfor?
Ja, fordi jeg må ha til jobben. Jobben er 40 min med bil fra der jeg bor. Vi er flere som bor i byen som jobber på samme sted så vi parkerer på en parkeringsplass og samkjører til jobben. Vi fyller 2 biler. Så vi er ganske så flinke med tanke på miljø, økonomi og ikke minst sosialt.

Når vi skal besøke mine foreldre og mine svigerforeldre må vi ha bil. De bor henholdsvis 50 og 90 mil unna. Litt langt å gå. :knegg:

Hvordan gjør det å ha bil livet bedre/lettere?
Jeg kommer meg på jobb, og det er lettere å hente/følge minsten i barnehagen, samt det å kunne ukeshandle. Det er lettere å få barna til cup'er, kamper,treninger. Treningene er selvfølgelig ikke i gangavstand.

Hvilke negative sider har det å ha bil?
Økonomi og miljø. Ja det er dyrt å ha bil, og du kan selvfølgelig banne på at det er noe galt når du trenger det minst. Det er en dårlig investering. Nå føler jeg at jeg ikke er en av de største miljøsvina iom at jeg er med på samkjøring til jobb.

Hva kunne fått deg til å slutte med å bruke bil?
Tja, si det? Da må mine og mannens foreldre flytte hit. Alt må være i gangavstand. Og jeg må ha jobb i umiddelbar nærhet.

Når alt det her er sagt, så har vi kun 1 bil. Av og til skulle vi nok ønsket at vi hadde to, særlig når vi skal være på MINST 2 steder samtidig og da på hver sin side av byen. Men vi klarer oss allikevel med en. Alt ordner seg.


#64

Mississippi sa for siden:

Må du ha bil for å klare hverdagen?
JA! Uten bil hadde jeg ikke kommet meg til jobb. Her jeg bor går det kollektivtransport kun i motsatt retning av min arbeidsplass ...
Vi er til og med avhengig av to biler da jeg jobber turnus og mannen ikke gjør det ... Vi jobber på samme sted, og kjører selvfølgelig sammen så ofte vi kan.

Hvordan gjør det å ha bil livet bedre/lettere?
Kun pga jobben ...
Og kanskje litt friheten ..., de fleste av familie og venner bor et stykke unna, og da er det jo lettvint med bil.

Hvilke negative sider har det å ha bil?
Å eie bil er det samme som å eie en utgiftspost.
Dessuten liker jeg bedre ideen om å være miljøbevisst.

Hva kunne fått deg til å slutte med å bruke bil?
Enten kunne jeg blitt lottomillionær, så jeg ikke trengte jobbe ..., eller så hadde det hjulpet med noen lokalpolitikere som skjønte at bussen burde gå i alle retninger! :nemlig:
(Jeg velger gjerne det første alternativet ...:o)
[color=#000080][/color]
[color=#000080][/color]


#65

Perhonen sa for siden:

Må du ha bil for å klare hverdagen? Hvorfor?
Jeg må ha bil for å rekke hverdagen. Jeg jobber turnus i barnehage, samt at jeg har to hjemmeboende barn som behøver en del oppfølging. Den ene har en del spesielle behov som gjør at jeg må følge ham opp i forhold til lege, tannlege, bup, bft, og uten bil hadde jeg ikke hatt mulighet til å rekke over alt dette. På grunn av sykdom har jeg i tillegg behov for bil for å handle inn matvarer og andre ting.
Hvordan gjør det å ha bil livet bedre/lettere?
Med bil kan jeg reise å besøke mine foreldre som bor nesten 20 mil unna her jeg bor, og hvor det ikke går buss. Uten bil har jeg ikke mulighet, hverken økonomisk eller praktisk til å dra til dem. Bilen gjør at jeg får dagene til å henge sammen i forhold til tidsklemma. Å komme seg til å fra jobb, kjøre ene sønn min på trening før jeg drar på jobb, så handle etter jobb, samt kjøre min andre sønn til trening. Tidsmessig har mye måttet falt ut om jeg ikke hadde bil.
Hvilke negative sider har det å ha bil?
Det er dyrt å ha bil, og den forurenser, og det er krevende å følge opp alle reparasjoner den måtte behøve.
Hva kunne fått deg til å slutte med å bruke bil?
Den dagen jeg ikke har oppfølgingsansvar i forhold til mine sønner, får en grei vei på jobb og en dagligvarebutikk nært der jeg bor skal jeg vurdere å selge bilen.


#66

kokosbolle sa for siden:

Svarte i quoten.


#67

Ru sa for siden:

Sett bort fra at mannen MÅ bruke bil i jobb, og derfor også har firmabil, så tror jeg nok at vi kunne klart oss uten. Det hadde satt store krav til jobb etc. ettersom busstilbudet er tålelig, men veinettet udugelig og dermed bruker jeg laaang tid på jobb. Jeg hadde ikke kunnet jobbe 100% på kontoret, i hvert fall. Det hadde med andre ord blitt mye kveldsjobbing.
Det er klart det gjør livet lettere at jeg kan jobbe fulltid, at vi kan storhandle, at vi slipper å gå til og fra barnehagen i ekte bergensvær, at vi kommer oss til fjells osv.

Akkurat nå har vi to biler, men skal kvitte oss med en av dem. Det blir nok en moped på meg til våren, om det skal rundt.


#68

Chablis sa for siden:

jeg er avhengig av bil, det går ikke buss til barnehagen hvor min sønn går å for å rekke jobben må jeg da ha bil.I tillegg trenge rjeg den for å rekke alle avtaler med barnelegen, spesialister osv. Er også veldig greit med bil når vi skal besøke familien min 50 mil unna.


#69

gurgle sa for siden:

Vi ser etter bil nr 2. Og ja, vi må ha, vi bor på landet, så sånn er det bare.


#70

løve70 sa for siden:

Vi skulle alltids klart oss uten bil, men det hadde gjort hverdagen utrolig tungvint, og det er dermed ikke et alternativ. Barnehagen er ikke i gåavstand og det er umulig å komme seg hjemmefra, til barnehage og så til jobb med bussen uten å bruke evigheter. Måtte da ha syklet med barnesete/tilhenger og det frister rett og slett ikke. Når LilleVenn begynner på skolen overveier jeg å sykle til jobb, ihvertfall noen dager.

Vi reiser også en del på hytta og da er vi avhengige av bil. Vi trenger også bil for å kunne besøke LøveMannens foreldre og for å kunne drive med fritidsaktiviteter.

Jeg ser ikke for meg hva som kunne fått meg til å slutte å bruke bil. Det måtte vært om vi hadde flyttet til en storby, noe som ikke akkurat er veldig sannsynlig...


#71

cora sa for siden:

Vi bruker bilen stort sett bare når vi drar på besøk til svigerforeldrene mine, storhandler o.l. Jeg har bare en knapp km til jobben og gubben tar toget hver dag. Så nei, vi er ikke avhengig av bilen og hadde sikkert klart oss uten.


#72

-ea- sa for siden:

Må du ha bil for å klare hverdagen? Hvorfor? Nja og tja. Jeg kan jo bruke en time på å busse til jobben hver morgen i stedet for å kjøre dit på ti minutter.
Hvordan gjør det å ha bil livet bedre/lettere? Bil = frihet. Jeg hadde en gang en skikkelig downperiode økonomisk, men prioriterte likevel å ha bil, og da fant jeg ut at bilen er mitt frihetssymbol. Ganske enkelt.
Hvilke negative sider har det å ha bil? Man har jo en ting ekstra å passe på da, med tanke på vedlikehold osv. Og det går litt penger til det.
Hva kunne fått deg til å slutte med å bruke bil? Måtte være at bil blir forbudt, eller noe sånt. :knegg:


#73

maggypop sa for siden:

Må du ha bil for å klare hverdagen? Hvorfor?[color=DarkRed][/color] Tja - vi trenger bilen 2 av 14 dager, for å hente/bringe til barneskole på andre siden av byen. Vi kunne sikkert ha tatt kollektivt, men da hadde vi fått problemer med å fylle timekvoten på jobb.
Hvordan gjør det å ha bil livet bedre/lettere? Helgehandling blir veldig greit med bil, samt turer til hytte og familie utenfor byen.
Hvilke negative sider har det å ha bil? Bilbruk er ikke noe særlig for miljøet og det koster mye penger (og bekymringer)
Hva kunne fått deg til å slutte med å bruke bil? Jeg tror ikke jeg kan slutte helt å bruke bil, men jeg hadde gladelig kvittet meg med vår hvis bilkollektivet hadde vært et alternativ. Dessverre bor vi for langt utenfor ring 2. Men kanskje en gang i fremtiden..?


#74

gajamor sa for siden:

Jeg tok førerkort i en alder av nesten 30, og nyter friheten. Nå kan jeg bruke 10 minutter på å komme meg til byen, istedenfor en time. Jeg kan ta med ungene til besteforeldrene sine, de trenger ikke å komme og hente oss.

Jeg trenger ikke bil, men det er utrolig kjekt å ha den friheten! Ihvertfall nå som jeg er hjemme med to unger. Det er vesentlig enklere å sette dem i bilen, enn å dragse dem med i bussen.

En av ulempene med bil er at man får et mer usunt liv. Når man tar bussen rundt omkring blir det automatisk mer traving og bæring.


#75

Arran sa for siden:

Jeg har lappen, men ikke bil. Bor sentralt med gå- og bæreavstand til alt av butikker, servicetilbud, jobb og barnehage, og å finne parkering her er et mareritt.

Hadde bil inntil for to år siden, men solgte den da den ble alt for lite brukt i forhold til hva den kostet. Det er ikke ofte jeg savner å ha bil, men når jeg gjør det, så tenker jeg på hvilket h... det er å finne parkeringsplass her, og da går det fort over.

Leier bil iblant til langturer og er medlem av Bilkollektivet. Det er imidlertid ikke ofte jeg tar ut bil der heller. Blir til at jeg tenker meg om noen ganger ekstra om jeg egentlig trenger bil, og da er ofte konklusjonen nei.

Mye penger spart og en sann fryd hver gang det er vårrengjøring i gata :D


#76

mrc sa for siden:

Rent miljømessig tror jeg de fleste familier vil kunne gi større besparelser på å endre andre elementer av "livet" enn bilen. For de fleste står den ikke for en spesielt stor andel av det totale CO2-utslippet til en husholdning. Dette gjelder vaner blant annet i henhold til den generelle husholdningen, som blant annet inkluderer vedlikehold og oppvarming av hus, mat, klær og "generelt forbruk av ting og tang", samt at man har elementer som hvordan man legger opp ferien(e).

Etter å ha tatt en del "miljøtester" kjører jeg egentlig bil med god samvittighet, sett ut i fra en del andre aspekter for mitt forbruk. Bruken av bilen, ca. 15 000 km årlig for familien, kan vi vanskelig gjøre stort med. Slik tror jeg det er for mange, men fra et rent miljøståsted er det nok mange andre ting der man kan gjøre større besparelser miljømessig.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.