Jeg sendte over en oppskrift på lomper til en amerikaner som falt for pølse og lompe. Og så har lompene gjort stor suksess "over there". Hun lurer på om "yellow" eller "white" potet er best, noe jeg selvfølgelig ikke aner siden jeg for det første ikke aner forskjellen på en gul eller hvit potet, og for det andre så har jeg aldri laget en lompe i hele mitt liv. De pleier jeg å kjøpe.
Derfor spør jeg dere kloke mennesker her på FP om det er noen som vet?
Fargen på poteten er ikke det avgjørende. Det finnes både gule, blå og hvite poteter som kan gi gode lomper. Jeg regner med at hun mener fargen inni poteten, ikke utenpå.
Mandelpoteter er ganske gule.
Det er forskjell på poteter når man skal lage lomper og lefser, men potetsort betyr mindre ved lomper siden de er tykke enn når man skal lage tynne lefser som er mer krevende å kjevle ut.
Jeg vet ikke hvilket råd jeg vil gi. Potetsorter er så forskjellige og det er ulike sorter i USA og Norge. Man kan også lage lomper av potetflak, men da bør ikke disse være tilsatt tilsetningsstoffer og krydder.
Som regel er gule poteter mer melete enn de hvite, som er fastere og trenger lengre koketid. Men hvilke som er best til å lage lomper av, det aner jeg ikke.