I gårsdagens Kolonihagekasse var det en pose ingefær (altså en pose med biter av ingefærrot). Jeg liker fersk ingefær, men har aldri brukt så store mengder av det, og lurer på om noen har gode tips til hva man kan bruke den til. Kanskje noe julete, som kjeks/småkaker eller konfekt? Hvordan sylter man ingefær?
Ingredienser:
1/2 kg frisk ingefær
vann til koking Lake:
5 dl vann
1 kg sukker Tilberedning:
Syltet ingefær kan kjøpes ferdig, men det er en kostbar delikatesse. Det er betydelig billigere å sylte frisk ingefær selv.
Skrell den friske ingefæren. Skjær den i store biter og kok dem møre i vann, 30-60 minutter.
Kok opp laken. La ingefæren trekke i laken ca 1 time.
Ta opp ingefæren og legg den i glass. Kok sammen laken på sterk varme, ca 5 minutter.
Hell laken over ingefæren, sett på lokk med en gang. Oppbevares kjølig.
Julegløgg
Gløgg, avledet av det tyske gluhwein som simpelthen betyr varm drikk, er etter hvert noe vi forbinder veldig med jul. Det pirrer unektelig herlig i neseborene når eksotiske dufter av kanel, mandel og nellik brer seg fritende i heimen og varmer en julestressa sjel. Det finnes utallige måter å lage gløgg på. Med og uten alkohol. Her er en med promiller.
Med alkohol i varme drikker bør ikke temperaturen overskride 70 grader. Ellers forsvinner alkoholen. Bruk steketermometer bundet i en snor i gryten, så er du sikker. 1 flaske rødvin
ca. 1,5 dl 45% sprit eller vodka
1,5 dl vann
litt brandy
100 g skoldede mandler
100 g rosiner
litt fiker, hakket
25 hele nellik
3 kardemomme
1 - 2 biter kanel
1 liten bit frisk ingefær
ca. 200 g sukker Mandlne skoldes og grøvhakkes. Kardemommen knuses i morter. Kardemomme, nellik, ingefær og kanel kokes opp i vannet og får stå og trekke ca. 1 time. Kryderiene siles fra, og vannet has opp i en passende stor kjele sammen med spriten, rødvinen og sukkeret, de hakkede mandlene og rosinene.
Gløggen varmes langsomt opp til 70 grader (ikke høyer) mens sukkeret røres ut. Tilsett fiknen når gløggen er ferdig. Øses i krus eller glass rett fra kjelen.
Jeg har to oppskrifter som jeg elsker. En hentet fra kokebok, den andre funnet på nettet. Tar de fra hukommelsen nå, mengdeforholdet er det ikke så veldig farlig med:
Scampi
Ca 1 chili med eller uten frø
1 cm ingefær
2 fedd hvitløk
1-2 ss nøytral olje
300 g scampi
sitronsaft
ca 2 ss soyasaus
hakket fersk koriander
Hakk ingefær, chili og hvitløk. Fres litt i pannen med olje før du tilsetter rå scampi og steker et par minutt. Så smaker du til med lime eller sitronsaft, soyasaus og hakket fersk koriander.
Thairett med kylling
1 rød chili
1 ss hakket ingefær
1-2 stang sitrongress
2 fedd hvitløk
1/2-1 dl olje
ca 3 kyllingbryst
3 vårløk
1 liten boks vannkastanjer, skivede
1 liten boks bambusskudd. I strimler hvis du gidder.
1 boks kokosmelk
saften av 1 sitron
soyasaus
hakket fersk koriander
Stek finhakket ingefær, hvitløk, chili og sitrongress (det hvite) i godt med olje. Tilsett strimlet kyllingfilet og fres litt til før du tilsetter hakket vårløk, vannkastanjer og bambusskudd. Hell over kokosmelk og la det putre et par minutt. Til slutt tilsetter du saften av en sitron, godt med soyasaus og hakket koriander.
Denne er knallgod. Tar selvfølgelig litt tid i og med at alt lages fra bunnen av, men det er det verdt!!
Chicken tikka masala
4 personer
Marinade:
1 1/2 dl yoghurt (helst tyrkisk, gresk eller annen tykk yoghurt)
2-3 ts frisk ingefær, skrelt og fint revet
1-2 hvitløksfedd, pressede
1 ts mildt chilipulver eller paprikapulver
1 knivspiss sterkt chilipulver
2-3 td støtte korianderfrø
½ ts salt
4 ss sitronsaft
ca 750 g kyllingfilet i terninger
8-12 bambusgrillspyd (bløtlegges)
Bland de 8 første ingrediensene godt i en bolle. Legg i kylling og vend dem i marinaden. Dekk til bollen og sett i kjøleskap natten over.
Tre så kyllingbitene på spydene og grill i 5-6 minutter eller til kyllingen er gjennomstekt. Snu spydene ofte.
Det er viktig at de grilles, eller du kan legge dem i langpanne. IKKE stek dem i panna, det bare setter seg fast og smuldrer pga yoghurten.
Masala saus:
2 ss ghe eller olje
2 løk, i tynne skiver
2 ½ cm frisk, skrelt og finhakket ingefær
2 hvitløksfedd, pressede
6 kardemommekapsler, helst grønne, lett knuste
2 ts garam masala krydder
2 ts malt koriander
1 ts mildt chilipulver eller paprikapulver
1 knivspiss sterkt chilipulver
3 dl kremfløte
2ss tomatpuré
4ss vann
½ ts sukker
½ ts salt
Lime
Varm ghe eller olje i en stor tykkbunnet kjele. Tilsett løk, ingefær og hvitløk, og rørstek på middels varme til løken er blank og myk; den skal ikke bli brun.
Tilsett krydder, og stek i 1-2 min til det begynner å dufte. Rør inn kremfløte, tomatpuré og vann. Kok sakte opp, og smak til med sukker og salt. La sausen trekke på middels varme i 10-15 min.
Legg kyllingbitene i sausen og la det trekke på svak varme i 5 min. Smak til med lime.
[size=3][/size]
PS, ikke slump med krydderet, følg oppskriften nøye!! Det er så mange smaker som skal komme frem at for mye av det ene og for lite av det andre kan rett og slett ødelegge den nydelige smaken.