Nå har jeg mast om de syv sorter, så da kaster jeg meg ut i enda en spørreundersøkelse kun egnet til å grafse i privatlivet deres. Hva spiser dere på julaften? Er det tradisjon, eller prøver dere nye ting innimellom? Kommer tradisjonen fra din familie, eller har mannen tatt den med seg?
Hos oss varierer det litt. Mannen min er vant til å spise pinnekjøtt, men når vi skal ha mine foreldre på besøk blir det verken saueribbe eller annen ribbe. Min kresne mor foretrekker noe litt mer nøytralt, og derfor har vi hatt kalkun så lenge jeg kan huske. Med rødkål, rosenkål, mandelpoteter og fløtesaus. I år skal min bror og svigerinne være med, så da blir det Waldorfsalat i tillegg. Desserten blir multekrem eller riskrem.
I år blir det kalkun. Det er helt bingo hos oss. Alt ettersom hvem vi er sammen med og hvor vi spiser.
Vi har prøvd ulike ting, og ønsker vel å etablere en slags mattradisjon etterhvert. And liker vi godt. Og torsk. Kanskje blir det noe slik? Jeg tror neppe ribbe og pinnekjøtt blir årlig begivenhet hos oss.
Men én ting er spikret, nemlig desserten. Riskrem blir det både julaften, første dag og andre dag. Og gjerne ny runde på nyttårsaften.
Ribbe her.
Vokst opp med det selv om jeg er fra Bergen jeg. Mormoren min er nemlig fra Biri.
Jeg elsker pinnekjøtt da! I år skal det feires at jeg har fått spisebord, og jeg skal invitere hele svigerfamilien på pinnekjøtt 1. dag jul.
Hadde jeg fått velge fritt ville jeg ha spist kalkun på juleaften.
Riskrem er ett must!
Sviger tar med seg noen stykker med ribbe som de spiser. Resten av oss foretrekker julskinka. Så har vi ris (mannen spiser ikke potet), potet, prinskorvar (eller barndomsminner :fnis: ), medisterkaker, kjøttboller, julepølse, surkål og rådkål.
Vi spiser alltid ribbe julaften, og de siste årene har mamma invitert på pinnejøtt 2. juledag. Veldig greit å være innom begge varianter i løpet av juledagene, da jeg har fått mer og mer sansen for pinnekjøtt med tiden. :nam: Julaften hadde derimot ikke vært helt det samme uten ribba, til tross for at jeg egentlig ikke er stormende begeistret. Men ribbemiddagen er en av de tingene som utgjør [b][/b]jul for meg. :)
Hjemmefra er jeg vant til rømmegrøt og spekemat. Skal til svigermor i år, der er det hvit fisk - torsk, kveite eller steinbit, alt ut fra hva man får tak i som er ferskt.
Jeg er veldig fornøyd med begge delene, får fordøyelsesbesvær av pinnekjøtt, og ribbe liker jeg ikke i det hele tatt. Har aldri helt skjønt poenget, du har ribbe, og som tilbehør er det pølser og medisterkaker? Er ikke det litt smør på flesk? Kjøtt med kjøtt og kjøtt?
Jeg ble utsatt for en ribbemiddag hos eks-svigerbesteforeldrene mine et år, spiste vel mest saus og poteter...
Dette er hos mamma og pappa.
Har spist kalkun\kylkun fra jeg var 10. Før det hadde vi kveite. men det spiste 3 juledag nå.
Mamma tåler ikke ribbe pga fett pg sånt og jeg liker ikke ribbe. Jeg spiser heller fisk en kjøtt faktisk..
Til desert: Kyst finnmarks multer, selvsagt ;) hihi multekrem og. Og kromkaker.
Mann og turbo får sjokoladepudding. De er noen pyser ler eller turbo spiser krem å kromkaker da
Da vi hadde foreldrene våre + mormor og morfaren til mann på julemiddag da turbo var 1 år hadde vi pinnekjøtt.
Det spises egentlig på nyttårsaften
Jeg kryssa på fisken, for vi spiser egentlig kokt torsk. Men det blir nok ikke det i år, for vi skal til svigermor. Hvis jeg ikke kan få torsk, kan jeg gjerne ta pinnekjøtt, det er nesten like bra. Men det er juletorsken som vekker skikkelig julefølelsene mine.
I tilfelle det er ukjent for dere (mindre enn 1% av norges befolkning som spiser kokt torsk) kommer en liten forklaring:
Torsken må ha levd på julaften formiddag, derfor må du helst bo i en liten kystby og kjenne en fisker som ordner for deg, han heter forresten Kjell. Han har fisket den noen dager i forveien for sikkerhetsskyld, og har den gående i en stor sankeruse på dypt vann. Og det er en juletradisjon å reise ut på den forblåste øya og hente fisken, Kjell grovsløyer fisken for oss, og pappa er alltid litt redd for å få slo på seg, siden han har den fine frakken.
Det er pappa som tilbereder torsken hjemme. Han koker den i ganske salt vann, men jeg vet ikke helt hva som er annerledes akkurat på julaften. Tilbehøret er herlig enkelt: kokte poteter, eggesmør, kokte gulrøtter og purre.
Og prikken over i'en er toskelever, krøll og rogn. Når du liker de tre sistnevnte, er du voksen på ordentlig, og pappa blir litt rørt.
Vi drikker øl ved siden av, eller en rødvin som pappa hadde lest i fævennen at gikk an til juletorsk. Vi pleier krangle litt om hva som er riktigst, og mobbe pappa for at være borgerlig. Broren min og jeg drikker akevitt (når jeg ikke er gravid/ammende) .Jeg drikker munkholm og ikke ekte øl til akevitten for å ikke sovne så tidlig. Man blir spesielt døsig av juletorskmiddag.
Jeg har alltid spist lutefisk på julaften, det er det foreldrene mine har, og det var det vi lagde den ene julen vi har vært hos oss selv. I år skal vi til svigers, og der blir det visst ribbe.
Hos oss er det ribbe vi begge er vant til.
Vi klarer derimot ikke å bli helt enige om desserten. Jeg vil aller helst ha multekrem, men jeg vet ikke hva vi ender opp med.
Jeg skulle gjerne hatt torsk, mens mannen min er vant til ribbe, så vi ble enige første julen om at pinnekjøtt er vår tradisjon, for det liker vi begge. Og dermed ble det det. Men vi feirer annenhver jul med svogeren og svigerinna mi, så da blir det ribbe hos dem, og pinnekjøtt hos oss en annen dag. Men i år er det hos oss, og da blir det pinnekjøtt :nam:
Til dessert så har vi multekrem med krumkaker. Og is til barna.
I år skal vi til svigers og der er det : ribbe, skinkestek, medisterkaker og medisterpølser med surkål og poteter. Til dessert blir det vel riskrem med varm ripssaus. Mmmmmmmm.....
Når vi er hjemme hos oss så er det kalkun med tilbehør, jeg vil egentlig ha pinnekjøtt og mannen vil ha denne ribba derfor blir det kalkun :fnise:
Vi feirer julen hjemme hos mamma og pappa, og der er det ribbe, medisterkaker og julepølse som står på menyen, med multekrem + jordbær og krem til dessert. Dette har jeg spist hvert år, unntatt et år jeg feiret jul på Cuba (da lagde vi forresten grøt og ble syke av den alle sammen). Min kjære har ingen spesielle tradisjoner, og familien hans bor i utlandet, så vi feirer aldri jul med dem.
JEG er oppvokst med steik :nam:
Og det er egentlig jul for meg.. Men gubben er oppvokst med ribbe.
Så i år tror jeg det blir ribbe hjemme, og så får jeg steik hos mamma og pappa 1.juledag tenker jeg! :D
Jeg er oppvokst med ribbe, men synes det er nokså oppskrytt :o
Mannen er oppvokst med pinnekjøtt, og jeg ofret gladelig min tradisjon for hans :nikker: Desserten er saftsuppe med sagogryn, svisker og rosiner. Også tradisjon fra mannens hjem. Krumkaker og multekrem til kaffen senere.
Hadde jeg fått velge helt fritt, hadde det blitt lutefisk på julaften, for det er den beste julematen jeg vet. Vi spiser det på lillejulaften.
Her spiser vi ribbe. Pinnekjøtt er også godt, men på julaften vil jeg ikke at sauelukta skal "overdøve" ribbelukta så da blir det pinnekjøtt en annen dag.
Jeg savner også flere alternativer. Vi spiser nemlig både ribbe og pinnekjøtt. Det spises kun på julaften og i romjula (muligens pinnekjøtt på lille julaften). Desserten er enten multekrem eller riskrem.
Har vokst opp med lutefisk, og så lenge vi feirer jul sammen med min familie så blir det nok det på meg (og ribbe på mannen som ikke liker fisk).
Den ene gangen vi har feira jul aleine så hadde vi kalkun. Tror det blir vår tradisjon, eller kanskje ribbe, når vi en gang i framtida skal feire jul hos oss sjøl.
Jeg er oppvokst med kalkun, og gubben med lutefisk.
Vi har alltid begge deler, uansett hvor vi er; er det bare jeg som skal ha kalkun så steker jeg bare et kalkunbryst, men er vi flere så blir det en hel kalkun.
Jeg er oppvokst med ribbe på julaften. Med kjøttkaker, pølse (både sossiser, hvit julepølse og røkt julepølse - jeg har kresne søsken :fnise:), potet, gulerot, smørdampet rosenkål (viktig!) og surkål. Til dessert har vi riskrem med rød saus.
Mannen er vant med grøt på julaften. Det har vi også, men på formiddagen. Derfor synes jeg julefeiring hos mannens familie er litt kjedelig. Ikkeno middag, liksom. Men de har pinnekjøtt første juledag, og det gjør det hele bedre igjen :)
Vi spiser ribbe vi. Det er vi begge vant med hjemmefra. Jeg liker ikke medisterkaker og julepølser så det har jeg lest opp og vedtatt at ikke kommer på bordet hos oss iværtfall (selv om mannen prøver seg hvert år.. hehe)
Når vi er mange som samles så står det både ribbe og pinnekjøtt på menyen. Serveres med poteter, rødkål, saus, kålerabistappe og tyttebær.
Når vi feirer jul hjemme lager vi riskrem og rødsaus til dessert. Er vi hos mamma og pappa så er det multekrem og krumkaker.
Jeg er vokst opp med ribbe julaften og pinnekjøtt nyttårsaften. Da helten og jeg flyttet sammen har vi hatt pinnekjøtt som tradisjon. For to år siden fikk jeg spysjuka etter å ha spist nettopp pinnekjøtt, så nå får jeg litt dårlige vibber av det. Vi hadde ribbe for noen dager siden, og det er egentlig utrolig godt med alt tilbehøret. Vi bestemte akkurat nå at vi skulle ha ribbe som tradisjon istedet. Nå gjelder det bare å overtale dem vi skal feire jul hos. :glis:
Jeg har vokst opp med å spise svineSTEK faktisk..men nå bnår vi har hatt litt nye måter å feire jul på med unger og sånn så har vi begynt å lage pinnekjøtt i stedet. Før spiste jeg bare pinnekjøtt på nyttårsaften.. men det eeeeer så digg!!!
Vi har ribbe (min tradisjon) og pinnekjøtt (mannens tradisjon). Lutefisk på lillejulaften hos svigers. Jeg står gjerne over både medisterkaker og engletisselurer.
Lutfisk, det har vært tradisjon fra jeg var barn. Det serveres med bacon, ribbefett og potet, ikke noe mere, og selfølgelig egnet drikke til. Nydelig godt.:nam:
Vi har endelig tatt oss sammen og bestemt at vi skal ha pinnekjøtt som tradisjon, siden det faktisk er flere enn én i familien som liker det. (Til nå har vi hatt ribbe, som det egentlig bare er mannen som liker, fordi jeg syntes jeg "måtte" ha ribbe på julaften, selv om jeg ikke kan fordra det. :gal: )