Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Hva spiser du på julaften?

Hva spiser du på julaften?

  • Svineribbe
    35 stemmer
  • Pinnekjøtt
    33 stemmer
  • Lutefisk
    4 stemmer
  • Kveite/laks/torsk
    4 stemmer
  • Kalkun
    8 stemmer
  • Er vegetarianer, spesifiserer i tråden
    0 stemmer
  • Annet, spesifiserer i tråden
    9 stemmer
#1

Albertine sa for siden:

Nå har jeg mast om de syv sorter, så da kaster jeg meg ut i enda en spørreundersøkelse kun egnet til å grafse i privatlivet deres. Hva spiser dere på julaften? Er det tradisjon, eller prøver dere nye ting innimellom? Kommer tradisjonen fra din familie, eller har mannen tatt den med seg?

Hos oss varierer det litt. Mannen min er vant til å spise pinnekjøtt, men når vi skal ha mine foreldre på besøk blir det verken saueribbe eller annen ribbe. Min kresne mor foretrekker noe litt mer nøytralt, og derfor har vi hatt kalkun så lenge jeg kan huske. Med rødkål, rosenkål, mandelpoteter og fløtesaus. I år skal min bror og svigerinne være med, så da blir det Waldorfsalat i tillegg. Desserten blir multekrem eller riskrem.

Hvordan gjør dere det?


#2

Fluke sa for siden:

I år?
I år spiser vi pinnekjøtt.
Jeg foretrekker ribbe.


#3

Ru sa for siden:

Pinnekjøtt.
Og ribbe til gubben.


#4

Kirsebær sa for siden:

Jeg er vokst opp med ribbe hver julaften, sambo er vokst opp med forskjellig fra år til år. :skjønner ikke at det er mulig:

I år kommer SvigerTiger and the Bunch hit ( høres ut som et fancy band, sant?), og det blir selvsagt ribbe. :)


#5

Vimsen sa for siden:

Pinnekjøtt og ribbe.


#6

emm sa for siden:

Ribbe


#7

Pepper Lemon sa for siden:

I år blir det kalkun. Det er helt bingo hos oss. Alt ettersom hvem vi er sammen med og hvor vi spiser.

Vi har prøvd ulike ting, og ønsker vel å etablere en slags mattradisjon etterhvert. And liker vi godt. Og torsk. Kanskje blir det noe slik? Jeg tror neppe ribbe og pinnekjøtt blir årlig begivenhet hos oss.

Men én ting er spikret, nemlig desserten. Riskrem blir det både julaften, første dag og andre dag. Og gjerne ny runde på nyttårsaften.


#8

Albertine sa for siden:

Hmmm....ser at jeg burde ha tillatt flere svar her. Sorry, folkens!


#9

Estrella sa for siden:

Ribbe :nam: :nam: Både jeg og mannen er vant til ribbe så da er det ingen sak. :D


#10

Røverdatter sa for siden:

Ribbe, medisterkaker og sossisser i år.

Jeg er ikke så glad i julemat, men riskrem med rørte jordbær er godt.


#11

Benzo sa for siden:

Ribbe her også.


#12

nolo sa for siden:

Pinnekjøtt


#13

Senna sa for siden:

Vi pleier å ha pinnekjøtt (men jeg må si at jeg er mest glad i ribbe da)


#14

Blåbær sa for siden:

Ribbe her.
Vokst opp med det selv om jeg er fra Bergen jeg. Mormoren min er nemlig fra Biri.
Jeg elsker pinnekjøtt da! I år skal det feires at jeg har fått spisebord, og jeg skal invitere hele svigerfamilien på pinnekjøtt 1. dag jul.

Hadde jeg fått velge fritt ville jeg ha spist kalkun på juleaften.
Riskrem er ett must!


#15

Elis sa for siden:

Ribbe. :)


#16

Cascaye sa for siden:

Desverre ribbe, skulle ønske vi hadde pinnekjøtt.
Fruktsalat med krem til dessert, så jeg pleier å spare meg til desserten.


#17

Propella sa for siden:

Vi har svensk sockersaltad julskinka :nam:

Sviger tar med seg noen stykker med ribbe som de spiser. Resten av oss foretrekker julskinka. Så har vi ris (mannen spiser ikke potet), potet, prinskorvar (eller barndomsminner :fnis: ), medisterkaker, kjøttboller, julepølse, surkål og rådkål.


#18

petra sa for siden:

Ribbe, medisterpølse, medisterkaker og masse surkål!!

Og så må gubben ha riskrem og det er jeg ikke så god til å lage......Har du oppskrift du vil dele med meg så tar jeg gjerne imot!!;)


#19

MokkMokk sa for siden:

Vi spiser alltid ribbe julaften, og de siste årene har mamma invitert på pinnejøtt 2. juledag. Veldig greit å være innom begge varianter i løpet av juledagene, da jeg har fått mer og mer sansen for pinnekjøtt med tiden. :nam: Julaften hadde derimot ikke vært helt det samme uten ribba, til tross for at jeg egentlig ikke er stormende begeistret. Men ribbemiddagen er en av de tingene som utgjør [b][/b]jul for meg. :)


#20

Miromurr sa for siden:

Hjemmefra er jeg vant til rømmegrøt og spekemat. Skal til svigermor i år, der er det hvit fisk - torsk, kveite eller steinbit, alt ut fra hva man får tak i som er ferskt.

Jeg er veldig fornøyd med begge delene, får fordøyelsesbesvær av pinnekjøtt, og ribbe liker jeg ikke i det hele tatt. Har aldri helt skjønt poenget, du har ribbe, og som tilbehør er det pølser og medisterkaker? Er ikke det litt smør på flesk? Kjøtt med kjøtt og kjøtt?
Jeg ble utsatt for en ribbemiddag hos eks-svigerbesteforeldrene mine et år, spiste vel mest saus og poteter...


#21

Pamina sa for siden:

Pinnekjøtt, ingen over ingen ved siden :tøff:

Vi hadde ribbe og skinkestek da jeg var yngre, og mens min mormor levde, men nå er det pinnekjøtt som virkelig lager julaften for meg.

Multekrem eller fruktsalat til dessert.

Lutefisk lillejulaften.


#22

Honda sa for siden:

Kalkun, eller kylkun alt etter som..

Dette er hos mamma og pappa.
Har spist kalkun\kylkun fra jeg var 10. Før det hadde vi kveite. men det spiste 3 juledag nå.
Mamma tåler ikke ribbe pga fett pg sånt og jeg liker ikke ribbe. Jeg spiser heller fisk en kjøtt faktisk..

Til desert: Kyst finnmarks multer, selvsagt ;) hihi multekrem og. Og kromkaker.
Mann og turbo får sjokoladepudding. De er noen pyser ler eller turbo spiser krem å kromkaker da

Da vi hadde foreldrene våre + mormor og morfaren til mann på julemiddag da turbo var 1 år hadde vi pinnekjøtt.
Det spises egentlig på nyttårsaften


#23

Søster sa for siden:

Jeg kryssa på fisken, for vi spiser egentlig kokt torsk. Men det blir nok ikke det i år, for vi skal til svigermor. Hvis jeg ikke kan få torsk, kan jeg gjerne ta pinnekjøtt, det er nesten like bra. Men det er juletorsken som vekker skikkelig julefølelsene mine.

I tilfelle det er ukjent for dere (mindre enn 1% av norges befolkning som spiser kokt torsk) kommer en liten forklaring:

Torsken må ha levd på julaften formiddag, derfor må du helst bo i en liten kystby og kjenne en fisker som ordner for deg, han heter forresten Kjell. Han har fisket den noen dager i forveien for sikkerhetsskyld, og har den gående i en stor sankeruse på dypt vann. Og det er en juletradisjon å reise ut på den forblåste øya og hente fisken, Kjell grovsløyer fisken for oss, og pappa er alltid litt redd for å få slo på seg, siden han har den fine frakken.

Det er pappa som tilbereder torsken hjemme. Han koker den i ganske salt vann, men jeg vet ikke helt hva som er annerledes akkurat på julaften. Tilbehøret er herlig enkelt: kokte poteter, eggesmør, kokte gulrøtter og purre.
Og prikken over i'en er toskelever, krøll og rogn. Når du liker de tre sistnevnte, er du voksen på ordentlig, og pappa blir litt rørt.

Vi drikker øl ved siden av, eller en rødvin som pappa hadde lest i fævennen at gikk an til juletorsk. Vi pleier krangle litt om hva som er riktigst, og mobbe pappa for at være borgerlig. Broren min og jeg drikker akevitt (når jeg ikke er gravid/ammende) .Jeg drikker munkholm og ikke ekte øl til akevitten for å ikke sovne så tidlig. Man blir spesielt døsig av juletorskmiddag.


#24

Gremli Skremli sa for siden:

Torsk OG ribbe. :) Vi har en vegetarianer og en fiskehater i familien.


#25

Skilpadda sa for siden:

Jeg har alltid spist lutefisk på julaften, det er det foreldrene mine har, og det var det vi lagde den ene julen vi har vært hos oss selv. I år skal vi til svigers, og der blir det visst ribbe.


#26

TGM sa for siden:

Hos oss er det ribbe vi begge er vant til.
Vi klarer derimot ikke å bli helt enige om desserten. Jeg vil aller helst ha multekrem, men jeg vet ikke hva vi ender opp med.


#27

Nynne sa for siden:

Vi har akkurat det samme som dere! Kalkun/multekrem/riskrem.

Til dessert har vi sandkaker m/multekrem og riskrem.
Noen vil ha multekrem og noen riskrem derfor har det blitt begge deler så alle blir fornøyd! ;)

  1. juledag har vi fast hos svigers i Valdres og da får vi pinnekjøtt!:nam:

#28

Tøsa sa for siden:

Pinnekjøtt! Det er jeg vant med, hjemmenifra.

Er vi hos svigersene, eller de er her så spiser vi som mange sunnmøringer alt. Pinnekjøtt, svineribbe, svinemør og fårerull. Alt i en mølje.


#29

Vanilja sa for siden:

Jeg spiser medisterkaker og julepølser. :flau: Jeg må nok lære meg til å spise den ribba.


#30

Slettet bruker sa for siden:

JEG spiser rømmegrøt. Mann og barn spiser ribbe med tilbehør.


#31

LaBanga sa for siden:

Jeg skulle gjerne hatt torsk, mens mannen min er vant til ribbe, så vi ble enige første julen om at pinnekjøtt er vår tradisjon, for det liker vi begge. Og dermed ble det det. Men vi feirer annenhver jul med svogeren og svigerinna mi, så da blir det ribbe hos dem, og pinnekjøtt hos oss en annen dag. Men i år er det hos oss, og da blir det pinnekjøtt :nam:

Til dessert så har vi multekrem med krumkaker. Og is til barna.


#32

Camomilla sa for siden:

I år skal vi til svigers og der er det : ribbe, skinkestek, medisterkaker og medisterpølser med surkål og poteter. Til dessert blir det vel riskrem med varm ripssaus. Mmmmmmmm.....
Når vi er hjemme hos oss så er det kalkun med tilbehør, jeg vil egentlig ha pinnekjøtt og mannen vil ha denne ribba derfor blir det kalkun :fnise:


#33

Pepper Lemon sa for siden:

Nei! Han heter Kjetil faktisk. :snurt:

Enig i at lever og rogn hører med. Men hva er krøll???


#34

juzzy sa for siden:

Jeg er vant til pinnekjøtt og sambo er vant til ribbe. Dessuten liker han ikke pinnekjøtt. Derfor blir det pinnekjøtt og lutefisk her i år. :jupp:


#35

IOA sa for siden:

Vi feirer julen hjemme hos mamma og pappa, og der er det ribbe, medisterkaker og julepølse som står på menyen, med multekrem + jordbær og krem til dessert. Dette har jeg spist hvert år, unntatt et år jeg feiret jul på Cuba (da lagde vi forresten grøt og ble syke av den alle sammen). Min kjære har ingen spesielle tradisjoner, og familien hans bor i utlandet, så vi feirer aldri jul med dem.


#36

Chanett sa for siden:

Det finnes bare en julaftenmiddag.


#37

Angelique sa for siden:

Nå svarte jeg på hva jeg spiser

Hjemme hos oss har vi to retter, pinnekjøtt og ribbe
DA jeg ikke liker ribbe, spiser de som liker ribbe det og jeg spiser pinnekjøtt

Pinnekjøtt er helt fantastisk nydelig

Da jeg var liten hendte det vi hadde juletorsk, utrolig godt


#38

Nessie sa for siden:

JEG er oppvokst med steik :nam:
Og det er egentlig jul for meg.. Men gubben er oppvokst med ribbe.
Så i år tror jeg det blir ribbe hjemme, og så får jeg steik hos mamma og pappa 1.juledag tenker jeg! :D


#39

gnuri sa for siden:

Jeg er oppvokst med ribbe, men synes det er nokså oppskrytt :o
Mannen er oppvokst med pinnekjøtt, og jeg ofret gladelig min tradisjon for hans :nikker: Desserten er saftsuppe med sagogryn, svisker og rosiner. Også tradisjon fra mannens hjem. Krumkaker og multekrem til kaffen senere.

Hadde jeg fått velge helt fritt, hadde det blitt lutefisk på julaften, for det er den beste julematen jeg vet. Vi spiser det på lillejulaften.


#40

Trois sa for siden:

Her spiser vi ribbe. Pinnekjøtt er også godt, men på julaften vil jeg ikke at sauelukta skal "overdøve" ribbelukta så da blir det pinnekjøtt en annen dag.


#41

Gaia sa for siden:

Jeg savner også flere alternativer. Vi spiser nemlig både ribbe og pinnekjøtt. Det spises kun på julaften og i romjula (muligens pinnekjøtt på lille julaften). Desserten er enten multekrem eller riskrem.


#42

Svaggen sa for siden:

Pinnekjøtt her. :)


#43

Katrin sa for siden:

I år er det ribbe - men jeg foretrekker pinnekjøtt.

Vi er invitert bort, så da er det bare å ta det man får.

Inviterer jeg til jul, så lager jeg enkelt og greit begge deler :snill:


#44

Shakira sa for siden:

Ribbe, medisterkaker og julepølser. :nam:

Og riskrem med rød saus til dessert, masse krem.


#45

Muskat sa for siden:

Vi skal ha ribbe.


#46

Anuk sa for siden:

Har vokst opp med lutefisk, og så lenge vi feirer jul sammen med min familie så blir det nok det på meg (og ribbe på mannen som ikke liker fisk).

Den ene gangen vi har feira jul aleine så hadde vi kalkun. Tror det blir vår tradisjon, eller kanskje ribbe, når vi en gang i framtida skal feire jul hos oss sjøl.


#47

maribo sa for siden:

Jeg er oppvokst med kalkun, og gubben med lutefisk.

Vi har alltid begge deler, uansett hvor vi er; er det bare jeg som skal ha kalkun så steker jeg bare et kalkunbryst, men er vi flere så blir det en hel kalkun.


#48

LilleLeo sa for siden:

Pinnekjøtt. Ingen over, ingen ved siden.


#49

jolie sa for siden:

Jeg er oppvokst med ribbe på julaften. Med kjøttkaker, pølse (både sossiser, hvit julepølse og røkt julepølse - jeg har kresne søsken :fnise:), potet, gulerot, smørdampet rosenkål (viktig!) og surkål. Til dessert har vi riskrem med rød saus.

Mannen er vant med grøt på julaften. Det har vi også, men på formiddagen. Derfor synes jeg julefeiring hos mannens familie er litt kjedelig. Ikkeno middag, liksom. Men de har pinnekjøtt første juledag, og det gjør det hele bedre igjen :)



#51

Nenne sa for siden:

Vi spiser svineribbe m.m. Pinnekjøtt spiser jeg på julebord.


#52

Huldra sa for siden:

Vi spiser ribbe vi. Det er vi begge vant med hjemmefra. Jeg liker ikke medisterkaker og julepølser så det har jeg lest opp og vedtatt at ikke kommer på bordet hos oss iværtfall (selv om mannen prøver seg hvert år.. hehe)

Når vi er mange som samles så står det både ribbe og pinnekjøtt på menyen. Serveres med poteter, rødkål, saus, kålerabistappe og tyttebær.

Når vi feirer jul hjemme lager vi riskrem og rødsaus til dessert. Er vi hos mamma og pappa så er det multekrem og krumkaker.


#53

Gri sa for siden:

Saknar fleirvalsmuligheit. Eg er oppovkse med ribbe, pinnekjøt, varm fårerull og mør med tilbehør, nam,nam...

I år skal vi til svigers, og der er det pinnekjøt.


#54

Solen sa for siden:

Jeg MÅ ha kalkun. Svigermor skulle tekke meg et år og kom med en kalkunfilet og det var IKKE det samme....


#55

Nelly sa for siden:

Ribbe, svinestek, medisterkaker og medisterpølser. Til dessert er det riskrem med rødsaus.


#56

Søster sa for siden:

Tror du Kjetil kjenner Kjell?

Krøll er noen mannlige deler av torsken. sædledere? nei jeg veit ikke, vi spiser uten å spørre for mye. (og det er kanskje det beste).


#57

~TM~ sa for siden:

Vi spiser svineribbe, surkål, rødkål, poteter, medisterkaker og medisterpølse.


#58

safran sa for siden:

Jeg er vokst opp med ribbe julaften og pinnekjøtt nyttårsaften. Da helten og jeg flyttet sammen har vi hatt pinnekjøtt som tradisjon. For to år siden fikk jeg spysjuka etter å ha spist nettopp pinnekjøtt, så nå får jeg litt dårlige vibber av det. Vi hadde ribbe for noen dager siden, og det er egentlig utrolig godt med alt tilbehøret. Vi bestemte akkurat nå at vi skulle ha ribbe som tradisjon istedet. Nå gjelder det bare å overtale dem vi skal feire jul hos. :glis:


#59

Hannah sa for siden:

Pinnekjøtt :D


#60

SpetakkelRandi sa for siden:

Jeg har vokst opp med å spise svineSTEK faktisk..men nå bnår vi har hatt litt nye måter å feire jul på med unger og sånn så har vi begynt å lage pinnekjøtt i stedet. Før spiste jeg bare pinnekjøtt på nyttårsaften.. men det eeeeer så digg!!!


#61

Hasselnøtt sa for siden:

Jeg spiser svineribbe, men synes egentlig at pinnekjøtt er hundre ganger bedre.


#62

Silence sa for siden:

Vi har ribbe (min tradisjon) og pinnekjøtt (mannens tradisjon). Lutefisk på lillejulaften hos svigers. Jeg står gjerne over både medisterkaker og engletisselurer.


#63

devon sa for siden:

Lutfisk, det har vært tradisjon fra jeg var barn. Det serveres med bacon, ribbefett og potet, ikke noe mere, og selfølgelig egnet drikke til. Nydelig godt.:nam:


#64

tiddelibom sa for siden:

I år feirer vi julen hos mine svigerforeldre. Da blir det pinnekjøtt, som jeg ikke er begeistret for. Kan jeg velge, blir det kalkun.


#65

Toffskij sa for siden:

Vi har endelig tatt oss sammen og bestemt at vi skal ha pinnekjøtt som tradisjon, siden det faktisk er flere enn én i familien som liker det. (Til nå har vi hatt ribbe, som det egentlig bare er mannen som liker, fordi jeg syntes jeg "måtte" ha ribbe på julaften, selv om jeg ikke kan fordra det. :gal: )


#66

Nasse Nøff sa for siden:

Pinnekjøtt.

Jeg er vant med kalkun og mannen ribbe, så da vi skulle lage våre egne tradisjoner så valgte vi en tredje rett so vi begge er glad i. :nemlig:


#67

Tøsa sa for siden:

Engletisselurer? Hva er det?


#68

Tjorven sa for siden:

Jeg spiser helst pinnekjøtt og det er dette vi lager selv. :nam:

Hvis vi er borte og får servert ribbe, er det også helt greit.


#69

leliane sa for siden:

Stort sett blir det torsk, men i år er det laaaang venteliste på den ordentlige juletorsken, så da må vi finne et alternativ. Mulig det blir elgsteik.


#70

Silence sa for siden:

Sossisser. Eller skrives det sosisser? Eller... :gruble: Enkelt og greit: Engletisselurer. :humre:


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.