Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Pyse - et skjellsord?

#1

Maxine sa for siden:

Er pyse et skjellsord?

Eller er det nødvendigvis negativt ment om man sier at noen er pysete nå til dags?


#2

Sitron sa for siden:

Ja.


#3

Lykken sa for siden:

Ja, jeg synes ihvertfall det. Hvem vil være pysete?


#4

Tinka sa for siden:

Ja.


#5

007 sa for siden:

Jepp. Pyse og pingle er negativt. :nemlig:


#6

Pasta sa for siden:

For meg er det negativt å være pyse.


#7

Skilpadda sa for siden:

Jepp. Eller pyse og pysete er i alle fall negativt ladede ord, selv om "pyse" kanskje ikke er alvorlig nok til å akkurat være et skjellsord.


#8

Katta sa for siden:

Ja å bli kalt pyse er udelt negativt tror jeg. Hvis man selv sier man er pysete, kan det jo være sånn "jeg er svært forsiktig i den situasjonen og egentlig mener jeg alle burde være det selv om det ikke virker som andre er enig med meg"-aktig utsagn.


#9

Retz sa for siden:

Definitivt negativt hvis det er snakk om generell pysethet. Mindre negativt eller nøytralt dersom det gjelder en isolert egenskap hos en ellers ikke-pysete person.


#10

Skilpadda sa for siden:

Jeg ville vanligvis tenke omvendt, tror jeg - hvis man sier "jeg er så pysete på dette", mener man at man er i overkant engstelig og kanskje er mer forsiktig enn strengt tatt nødvendig, mens dersom man mener at alle burde være det, ville man heller si "jeg er forsiktig i slike situasjoner" eller noe sånt. Men det kan jo alltid være undertoner som avgjør den egentlige meningen.


#11

Marge sa for siden:

:ja: Enig med Skilpadda.
Men når folk sier "jeg er vel litt hønemor", så føler jeg at de egentlig mener at andre også burde være litt mer forsiktig.


#12

Obelix sa for siden:

det kommer litt an på.
Jeg kan godt si at jeg er pysete i enkelte situasjoner uten at jeg tenker at det er negativt.
Jeg kan si at jeg er pysetet i enkelte situasjoner jeg ikke har kontroll over eller vet hvordan utfallet vil bli f.eks.
jeg er generelt ikke en pysete person for det.

Hvordan det blir sagt er også med på å bestemme om det er negativt eller ei.


#13

Maxine sa for siden:

Interessant å høre hva andre mener.

Jeg spør bare fordi dette kom opp i en samtale med en gammel tante av meg i romjulen, hun mente det var udelt negativt, men jeg mener at å kalle noen "pyse" ikke kan være positivt. Sier man derimot "jeg er pysete" eller "han er pysete på noen områder", betyr det kanskje at man er veldig forsiktig på visse ting, men det trenger nødvendigvis ikke være negativt ladet.

Hun mente ordet pyse er et skjellsord, jeg mener ikke det kan kalles det, men at det jo er negativt ladet. Hun mener for så vidt at "homo" fortsatt er et skjellsord, selv om hun er en meget oppegående og tolerant dame ;) Det heter homofil i hennes øyne.


#14

Sitron sa for siden:

Homo er jo et ytterst delt ord når det gjelder å være negativ eller ikke. Det spørs jo helt hvordan det brukes. Således kan pyse være et relativt mildt ord, når det er snakk om barn. Barn som er pysete på enkelte ting er det uten at det betyr noe videre. Barn som derimot er pysete som en generell regel, da blir det negativt. Som jeg kan kalle en av mine pyse fordi de ikke tør å legge seg på svøm i kaldt vann. Da er det ikke negativt. Men hadde barnet konsekvent ikke gått ut i vann fordi barnet var pysete, så hadde det vært negativt.

Men voksne pyser? Definitivt negativt.


#15

Skilpadda sa for siden:

Det gjør ikke jeg. Jeg føler (hvis det altså ikke er åpenbare undertoner som sier noe annet) at de vurderer seg selv som litt overbeskyttende eller litt mer engstelig enn det som er vanlig/nødvendig.


#16

Lykken sa for siden:

Jeg er også litt der, selv om det selvsagt ikke trenger å bety det, sånn som Skilpadda sier. Men jeg har fått ordet litt i vrangstrupen, og når noen bruker det, så ser jeg for meg et overbeskyttende gloriehode som soler seg i glansen over å passe godt på ungene, og at andre gjør feil som ikke gjør det.


#17

Katta sa for siden:

Det kommer an på undertonene ja. Slike utsagn har jeg hørt både som åpenbar fisking etter anerkjennelse/synes man har riktige holdninger og litt unnskyldende hvor man erkjenner at man faktisk er litt overbeskyttende eller forsiktig.


#18

Maverick sa for siden:

Selvfølgelig er pyse et skjellsord.


#19

Marge sa for siden:

Det har sikkert litt med undertoner å gjøre ja.


#20

Mett sa for siden:

Hadde jeg hatt en sønn på tre og et halvt som var vel overforsiktig, kunne jeg funnet på å si at han var pysete for alderen. Hadde ikke nødvendigvis ment noe negativt med det. Bare beskrevet hans væremåte.

Jeg er selv en pyse, men har tro på at jeg skal vokse det av meg.

:gir pysene et ansikt:

:innser at jeg er for pysete til å vise ansikt, og har en kanin som avatar:


#21

Ulvefar sa for siden:

Om seg selv kan man selvsagt si det for å formidle at det er noe man mener man takler dårligere enn de fleste. Men "pysete" er helt klart et skjellsord om noen bruker det om andre. Jeg ville i utgangspunktet reagert om jeg hørte en forelder omtale barnet sitt som "en pyse" i kaldt blod, særlig om barnet hørte på (tonefall og kontekst bestemmer såklart mye).


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.