I siste utgave av Foreldre og barn er sukker og fettinnholdet testet i en mengde pålegg.
Sunda er den verste sukkersynderen. Hele 73% av pålegget er hvitt sukker :dåne: Sunda består av hele 77% sukker (4% av karbohydratinnholdet kommer fra honning)
Sunda inneholder ikke fett.
Nugatti, Sjokonøtt, Sjokade, Nøtte og Sjokopålegg fra First Price er i samme sjangeren. Over 50% tilsatt sukker og i tillegg inneholder de mye fett (18-37%) . Sjokopålegg fra First Price er verst mtp. totalt kaloriinnhold, moroa her består av 55% karbohydrater og 37%fett! Nøtte og Sjokade har minst fett.
Lettsyltetøyene er vesentlig bedre enn de vanlige og sjokopåleggene med redusert sukker er selvsagt bedre mtp. sukkerinnholdet, men fettinnholdet er fortsatt høyt.
Jeg vet at dette er gammelt nytt, men det var sjokkerende å se at påleggene er tilsatt så mye sukker, jeg trodde faktisk at en større andel av karbohydratene kom fra andre mer naturlige kilder.
Men helt ærlig, er det noen som ikke vet dette som kjøper dette pålegget? Vi kjøper Nugatti tre-fire ganger i året, og de få gangene så driter jeg i antall kalorier eller andel fett/sukker.
Vi sluttet å bruke bringebærsyltetøy på skvise-flaske etter å ha lest det der, ellers var det ikke noe nytt. Vi bruker ingen av de. Prim har vi som festpålegg tre-fire ganger i året.
Bra fokus da!
Jeg syns hele greia ble ganske tåpelig når de under diger overskrift. DISSE HAR IKKE TILSATT SUKKER! presenterer honning. Som egentlig ikke er mye annet enn rent sukker. :klask:
Jeg kan (hvis jeg legger myyyye godvilje til) se at det kanskje er litt diffust når det gjelder sukkerinnhold i syltetøy, men at man blir overrasket over at Sjokade og Nugatti nærmest utelukkende består av sukker og fett...
Ja, det hang jeg meg opp i også. Det er snakk om hvor mye tilsatt sukker det, er utenom det som finnes naturlig i produktene. Så honning som jo under den beste kategorien, men består jo bare av sukker og væske.
Ellers, så tror jeg at det er veldig mange som vil ha godt av å lese om det faktiske innholdet i produktene de spiser. Veldig mange jeg vet om leser aldri på innholdsfortegnelsen på produktene de spiser ("Hæ? hva som står bakpå? :confused: Det smaker jo godt" ). De bryr seg heller ikke om hva som er protein eller karbohydrat,- og vi må for all del unngå fett. De har ikke peiling på hva de putter i munnen, og de spiser fordi det er godt uten tanke på at det er maten som bygger opp kroppen deres og forsyner dem med riktig (eller feil) drivstoff. Jeg tror det fortsatt er mange som trenger opplysning.
Det står jo ikke på boksen hvor mye karbohydratene som er rent hvitt raffinert sukker eller fordelingen av sunt og usunt fett.
Jeg har forøvrig ikke sagt at jeg spiser disse påleggene? (Antar at du siktet til meg)
Jeg er veldig glad i peanøttsmør, men er fullt klar over at det inneholder mye fett, dog er mesteparten umettet.
Jeg siktet faktisk ikke til deg, Koma. Jeg har bare møtt så altfor mange som enten ikke bryr seg om hva som er i maten, eller får hakeslepp når de oppdager hva de faktisk får i seg.
Og ang. innhold - når det står "sukker" så er det vel ikke så mange sunne muligheter der? Og fordelingen på mettet/umettet fett står som regel opplyst.
Mnjaaa.
Det står ingenting om fordeling av mettet-umettet fett på Prim og Peanøttsmørboksen jeg har hjemme, det står det til gjengjeld på leverposteien. På syltetøyet og Prim står det nevnt mengden sukker. På Peanøttsmøret står det ikke noe om mengde sukker, kun karbohydratmengde per 100g. Sjokoladepålegg har jeg ikke her, så jeg får ikke sjekket denne.
Nå er ikke prim og sjokoladepålegg akkurat noe sunt pålegg, uansett om fettet er mettet eller umettet. Det peanøttsmøret de fleste butikkene har, Mills, er tilsatt delvis herdet vegetabilsk fett. Det er ikke spesielt sunt. Meny selger en variant som kun inneholder knuste peanøtter og havsalt.
Det tror jeg faktisk du har dersom du er alvorlig nå? Du mener ikke at du tror at tynn/tykk er det eneste som betyr noe mtp sunnhet? En som er tynn og spiser bare dritt har mest sannsynlig dårligere helse enn en som har litt for mye og har riktig kost.
Safran sier det ganske tøft her, men jeg er jo enig - tynnhet har dessverre ikke noe med sunnhet å gjøre.
Et godt kosthold bygger et godt immunforsvar og en solid kropp som barna tross alt skal leve med i mange år framover. De skal klare seg gjennom stadig lengre dager på skolen hvor de må konsentrere seg, de skal bruke kroppen til fysisk aktivitet, de skal holde seg friske mm. For det trenger kroppen mer enn nugatti og brød...
Det kan vel ikke overraske noen at sjokoladepålegg er alt annet en et sunt alternativ. Sjokolade er og forblir sukkerbome for min del, uansett hvilken form det komemr i. Men ja, vi har det innimellom.
Syltetøy går det masse av i perioder.
(men jammen er det ikke lett å komme på pålegg til skolematen som faktisk holder seg utenfor kjøleskap fram til ungene skal spise.)
Hadde jeg måtte hatt matpakka mi liggene på pulten på jobb, hadde det blitt dårlig med matpakke på meg.
Synes liksom alltid disse F&B-testene kommer litt til kort... For hva er det som er viktig med pålegg? For meg er det blant annet proteininnhold, fordi brødet selv inneholder nok karbohydrater. Det man trenger av pålegget er fett (gjerne umetter) og proteiner. Og selvfølgelig er vitamininnhold etc interessant. Først når man vet noe om også de gunstige stoffene i påleggene, kan man veie for og imot. Kanskje blåbærsyltetøyet på den måten vilel kommet mye bedre ut, fordi blåbær inneholder masse antioksidanter? Nei F&B, gi meg bedre og mer omfattende tester! :kjevle:
Jeg kjenner også en mann som nærmer seg nitti og har røykt siden han var femten. :nemlig: Skjønner ikke dette røykehysteriet jeg :snill:
Her har vi aldri sunda eller sjokoladepålegg etc, jenta er ganske lita enda og selv liker vi det ikke. Vi spiser utrolig lite syltetøy også (stort sett bare når vi har vafler eller pannekaker), og det syltetøyet vi har er hjemmelaget. Men vi har prim innimellom, det er også ganske bad. :flau: Men vi har det ikke hele tida da.
Jeg tror det viktigste er at man er bevisst og tenker igjennom hva man putter i seg og ungene. Av og til kan man "skeie ut" med søtt kliss, men hvis man er bevisst på hvor usunt det er og tenker over hvor ofte man spiser det begrenser det seg ofte selv.
Ellers, som mange andre påpeker, synes jeg ikke det er spesielt oppsiktsvekkende at det er mye sukker i sunda. Det er mer interessant når de "avslører" (det står jo i innholdsdeklarasjonen da) hvor mye sukker som finnes i andre matvarer, som kaviar, leverpostei, ketsjup, sennep, ferdigmat av ulike typer mm, matvarer som vi ofte bruker mer ukritisk enn hapå.
Broren min er rett og slett mager, og han lever på brus, nudler, rett i koppen og litt potetgull i ny og ne. Ikke beveger han seg noe heller. Men det er ingen som tenker over det en gang, for han er jo så tynn. :himle:
Sannhet med moderasjoner for fruktose har en langt lavere glykeisk indeks enn sukker. Det er bedre med fruktsukker enn med raffinert sukker selv om en skal ha begrensede mengder av det også.
Juice (ikke nektar osv) har jo også mye mere næringstoffer enn brus.
Selvsagt har det det? Fruktose har en GI på 22, sukker har en GI på nesten 80. ;) Dessuten påvirker ikke feks. Splenda blodsukkeret nevneverdig, det er derfor man blir anbefalt dette på lavkarbo-dietter, der blodsukkeret står høyt i fokus.
Fysj slike pålegg finnes ikke her i huset, heldigvis. Jeg står av og til og sikler i butikkene for det er jo dødsgodt med en nybakt skive med nugatti. men heldigvis klarer jeg la være. Slikt vil jeg ikke ha i skapet.
:nemlig: Jeg har en venninne som er en strek. Hun spiser kun pizza, hamburger og feite ting og drikker alkohol hver helg. Jeg selv er overvektig men spiser kjempe sundt og kontrollert og trener jevnlig og tar tranpiller. jeg vil si jeg er sunnere, helsemessig enn henne. :nemlig:
Helt enig i dalt du skriver her! Alt dreier seg om at sukker er fy, fy,fy og ikke noe annet. Jeg tror det kan være fare for at noen barn kan ende opp som underernærte nettopp pga. denne enorme fokuseringen på styggedommen sukker, og at man glemmer andre viktige næringsstoffer helt. Blåbærsyltetøy ja, er et glimrende eksempel. Full av antioksidanter og inneholder sukker. Jeg tør påstå at blåbærsyltetøy er sunt. Evt. kan man rårøre syltetøyet selv, og dermed redusere sukkermengden litt.
Jeg er klar over at fruktsukker har lavere GI, men det er mange som drikker juice i store mengder i god tro om et det er sunt. Det anbefales ett glass juice om dagen; som er en av "5 om dagen". Der igjen anbefaler de at minst tre av de "5 om dagen" er grønnsaker.
Det er også flere eldre med diabetes som etter å ha spist frukt eller drukket juice, har hatt et stort hopp i blodsukkeret.
Jeg er selvsagt ingen ekspert, men jeg (som har ligget i faresonen for å få diabetes 2) ville ha lurt meg selv hvis jeg trodde jeg fint kunne drikke juice hver dag. Frukt er sunt, men ikke like sunt for alle. Men for all del, heller juice enn brus. :ja: