Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Når voksne og barn trenger forskjellig kosthold: hvordan løser vi det?

#1

ullmor sa for siden:

Jeg ønsker å gå ned i vekt, men når jeg lager fettfattig mat en periode ser jeg resultater på ungene også og det er ikke meningen. For å kompensere for fettfattigheten i middagene drikker ungene H-melk. Jeg har ikke regnet ut hvor godt dette kompenserer for lite fett i middagen, men noe effekt har det iallfall.

Er det en god måte å sørge for at ungene får nok fett i seg?
Jeg synes voksne og barn skal spise samme mat og ønsker ikke fokus på slanking og kalorier hjemme, så det må foregå i det skjulte...

Forslag og kommentarer?


#2

Esme sa for siden:

Jeg vet ikke hvor gamle barn du har, men jeg har en to-åring som skal ha mye fett. Så jeg legger på en god klump med tyrkisk matyoghurt, smørklatt og lignende på maten hans. Blander hans couscous med olje og sånt.


#3

ullmor sa for siden:

De er snart 4 år og snart 6,5 år.


#4

Alfa sa for siden:

Både voksne og born treng feitt (frå sunne feittkjelder), så så lenge du ikkje lagar feittfrie middagar hadde eg ikkje bekymra meg. Gi dei makrell i tomat/kaviar på skiva, fullfeit ost og melk så får dei garantert det dei teng.


#5

ullmor sa for siden:

Jeg bekymrer meg når ribbeina synes og kjevebeina er markerte.


#6

Alfa sa for siden:

Vi lever på ingen måte på ein feittfri diett, og ribbebeina viser godt på min 4-åring også.


#7

Esme sa for siden:

Om du er litt bekymret for at barna dine skal være for magre, hva med å gå til helsesøster og få en vurdering? Om du tar med en typisk dagsdiett så kanskje du kan få noen råd om det også?


#8

noen sa for siden:

Jeg vet ikke om du har spesielle grunner for å velge fettfattig mat, men hvis ikke anbefaler jeg deg en slankekur ala Grete Roede. Jeg er i gang nå, og det funker veldig bra i forhold til maten resten av familien spiser. Jeg veier maten/porsjonen min uten at barna ser det, men ellers følges vanlig kosthold for oss alle. Jeg har mer grønnsaker på min tallerken og nøyer meg med en porsjon. Barna ser dessuten at jeg spiser regelmessige måltider (frokost, lunsj, mellommåltid, middag og kveldsmat), sammen med mye frukt og grønt.


#9

Maverick sa for siden:

Jeg har ikke akkurat kuttet fett sånn planlagt, men spiser fortsatt litt annen mat enn guttene. Jeg sørger for å lesse matpakkene deres fulle med ting jeg ikke lager til vanlig (som pølse, leverpostei og denslags), og kan fint lage ting til deres middager som jeg ikke nødvendigvis legger på min tallerken.


#10

Veronal sa for siden:

Når jeg er på livsstilsendringskjøret så spiser vi fremdeles samme middag. Jeg dropper ikke fett - bruker fremdeles melk, olje, smør, matfløte, lettrømme og sånt i matlagingen i kontrollerte mengder - hovedsakelig begrenser jeg karbohydratinntaket og erstatter med grønnsaker. Det gir store utslag på det totale kaloriinntaket. I stedet for potetmos så går det i rotmos med bare kålrabi og gulrot (men med matfløte og smør). Begrenser mengden pasta, ris og potet til meg, men selvfølgelig ikke til den unge mannen.

Har du noen grunn til å tro at barna dine er magre bortsett fra at du ser ribbeina? (Jeg ser snart-4-åringen min sine ribbein også - han er helt normal og følger kurvene sine som han skal.)


#11

ullmor sa for siden:

Hva er egentlig "magert"? Når jeg bruker uttrykket tenker jeg først og fremst på hvordan de ser ut. Det er nesten litt skremmende hvor raskt jeg ser effekt på kroppene deres utfra hva slags kosthold vi har. Om de blir "for tynne", medisinsk sett, det tviler jeg på, men så vet jeg heller ikke hvor grensene går. Kurvene ligger på nett et sted, kanskje. Jeg kunne gå inn og se etter, men så tenker jeg at utseendet er en ting. For utviklingens skyld er det også viktig med fett, men hvor mye per dag vet jeg ikke. Er litt i villrede her.


#12

Mistral sa for siden:

Jeg har også en tynn fireåring, men han er pappaen opp av dage og kommer nok alltid til å være tynn.

Jeg prøver likevel å få i ham mer fett enn det jeg selv spiser (selv om jeg også foretrekker lavkarbo framfor lite fett for å gå ned i vekt). Jeg blander rapsolje i pastaen hans (han liker ikke fisk, så jeg må få i ham Omega 3 på andre måter) og bruker helmelk i stedet for lett eller skummet.

Liker barna dine banan? Det er temmelig kaloririkt, og gir ekstra vitaminer på kjøpet.

Fetere pålegg som spekemat, makrell i tomat eller hva de nå måtte like kan også gi ekstra fettilskudd.


#13

Dixie Diner sa for siden:

Er det omega 3 i rapsolje? Jeg vet det er endel i linfrøolje.
Her brukes det også utelukkende helfete produkter, men nå er det bare mannen min som skal ned i vekt, og han lever på lavkarbo med mye fett, så da er jo den saken ganske grei heldigvis.

Hadde noen av oss levd magert, noe som aldri kommer til å skje, hadde jeg nok hatt meierismør, helmelk, avokado, nøtter og lignende på lur til ungene.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.