Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Krydderbruk

#1

AprilRyan sa for siden:

Jeg har hyllene fulle av forskjellige krydder, men vet så altfor lite hvordan jeg kan bruke dem. Følger nesten alltid oppskrifter når jeg krydrer maten med de mest eksotiske. Kunne noen gitt meg en liten innføring i f.eks:

Gode krydderblandinger

Hva passer ikke sammen

Hvilket krydder til hvilket kjøtt?

Tar også gjerne imot tips om bruk av urter. :)


#2

amylin sa for siden:

Spørs jo litt til hvilke type kjøtt og tilbehør. Merian passer godt til lam, sammen med basilikum og timian. Svinekjøtt synes jeg er godt med en krydderblanding med litt futt i, chili, paprika osv. Hvitløk passer til det meste. Ellers gir jo grønnsaker en god smak til kjøtt ved steking.


#3

Gremli Skremli sa for siden:

Koriander brukes til alt meksikansk. MEN- den skal være fersk!


#4

AprilRyan sa for siden:

Takk for tipsene. Etterhvert som det (forhåpentligvis) kommer flere bidrag her kan vi samle dem i en oversikt. :riktig:


#5

Acsa sa for siden:

Timian - passer godt sammen med tomater. F.eks i tomatsuppe, tomatsaus, på gratinerte tomater osv.
Salvie - er godt til svin, både røkt og urøkt. Glasere en svinestek med hjemmelaget salviegelé for eksempel....
Rosmarin - er godt til lam, og til vilt. Veldig kraftig smak, så bør brukes med forsiktighet sammen med andre urter.
Estragon - er godt til fisk, men tørket estragon smaker veldig lite i kjøttretter.
Basilikum - nydelig i salater, f.eks i gresk salat med tomater, agurk, feta og litt rødløk. I pesto. I lyse sauser til fisk kan basilikum gi både nydelig smak og farge hvis man har i fersk basilikum og så bruker stavmikser eller blender.
Oregano - pizza, andre tomatbaserte retter. Også godt for å friske opp kjedelige kremete pastasauser fra pose og sånt.

Både basilkum og estragon gjør lite av seg tørket. Når jeg har tørket det jeg føler for av urter lager jeg urtegeléer og urtesmør (med mye urter i forhold til smør) for vinteren. Urtesmøret holder seg fin i fryseren, jeg lager en rull i matpapir, og skjærer av en bit/skive med varm kniv ved behov. F.eks når jeg skal lage hvit saus i stedet for vanlig smør, en liten klatt på en fiskefilét før den havner i ovnen osv. Smaker nesten som friske urter.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.