Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Et spørsmål om orkidé

#1

DM sa for siden:

Før vi flyttet glemte jeg å vanne orkidén jeg hadde og blomstene datt av. Jeg har lest at man skal klippe av dem over tredje ledd og ta vare på dem, så begynner de å blomstre igjen. Men hvor lang tid tar det egentlig? :sparke:

Skal det begynne å spire igjen i åpningen i stilken der jeg har klippet? Eller hvordan fungerer det? :hadde sett for meg umiddelbare spirer:


#2

Ru sa for siden:

De kommer ikke nødvendigvis med en gang, nei.
Jeg pleier å la stilken tørke inn og så ta den vekk, da kommer det opp nye stilker.
Noen ganger tar det lang tid, andre ganger kommer de nesten med en gang.


#3

Señora sa for siden:

Det Ru sa.


#4

Ciela sa for siden:

Det kan ta ca 6 mnd før en orkidee spirer igjen . Men jeg har opplevd at den kan sette skudd på den gamle stilken også ( den visner ikke ) . Nå ser det ut til at den kommer til å blomstre for 3 gang på samme stilk .


#5

Superior sa for siden:

Jeg klipper den helt av om stilken visner og tørker inn, men ellers lar jeg den være. Noen ganger kommer det knopper på toppen, andre ganger kommer det en ny stilk. Har den stilken kan det ta alt fra en måned til opptil tre ( eller mer ) før det kommer knopper, måtte jeg klippe ned stilken så kan det ta lang tid før en ny stilk kommer.

Det kommer en stilk fortere synes jeg, om jeg vanner den noe sjeldnere, og gjødsler mindre. Gjerne setter den litt vekk, gjerne litt kjøligere ( men ikke under 18 C ) Et soverom feks.

Orkidéer liker å stå samlet, så mine står tre og tre når jeg venter på knopper.

Utålmodige lille DM :knegg:


#6

DM sa for siden:

Jeg har jo ventet lenge jo! Halvannen måned siden den mistet blomstene, og hele to (!) uker siden jeg fikk rådet om å klippe ned. :knegg:

Den skal ha vann som vanlig i ventetiden ja? Kanskje jeg kan plassere den en annen plass så lenge? :grubler:

Trives sammen? Som i at de er sosiale liksom? :gruble: Det visste jeg ikke. Jeg får ønske meg noen til bursdagen. :)


#7

Magica sa for siden:

Jeg har jo 16 stykker og man kan vel si de trives sammen. :knegg: Vi har liksom ikke så stor leilighet.

Jeg har vel erfart at jo eldre de blir jo mer ivrige er de på å blomstre og komme med nye stengler. Hold ut!

Mine tips:

  • se ann om stilken visner helt ned eller ikke. Visner de helt ned, klipp den helt vekk. Visner den litt vekk, klipp den av der den slutner å visne. Ellers lar du den bare være.

La de stå lyst! Gjerne i vinduskarmen. Pass på trekk fra åpne vinduer eller varmeovner. Vann de en gang i uka uansett, og la da de stå og renne av seg i vasken. Kjøp gjerne orkide-gjødsel og gi det hver 14 dag, særlig når de blomstrer.


#8

kris sa for siden:

Jeg har lært at orkideer vil ha lys på røttene sine - så ett tips kan være å sette dem i gjennomsiktige potteskjulere, eller å ta dem ut av tette potteskjulere.


#9

DM sa for siden:

Hm, de får lys på røttene en gang i uken når jeg lar dem stå i kjøkkenvasken og renne av seg. Men de var ikke visnet i stengene, jeg bare klippet dem fordi det sto det på kortet til den nye jeg fikk at man skulle gjøre det når de sluttet å blomstre. Kanskje jeg har ødelagt den? :sukk:

Er det dumt å ha dem i et vindu rett over en ovn?


#10

Magica sa for siden:

Du har ikke ødelagt de selv om du klippet den. Det kan bare ta litt tid før ny stilk kommer. :)

Jeg ville ikke hatt de rett over en ovn. Mine får ikke lys på røttene bortsett fra det som er over kanten på potta, men har det veldig fint likevel.


#11

Isa sa for siden:

Jeg har ikke funnet noe mønster i når de jeg klipper av kommer eller ikke. Noen ganger går det, andre ganger ikke. Jeg mener man ser det ganske kjapt, om det skjer noe. Eller kjapt og kjapt Fru Blom, det tar nok noen uker. Og da hender det at det kommer et nytt skudd ut av leddet.

Lykke til! :)


#12

Ru sa for siden:

Mine gjør det. De lever og blomstrer like vel. ;)


#13

Magica sa for siden:

Gale dama! :eek:


#14

Superior sa for siden:

Mine står også over en ovn, og de klarer seg. Men tre døde, for jeg åpnet vindu og det var driiiitkaldt ute. ( glemte hele vinduet, så de dåna alle tre.. :sukk: )

Hold ut, DM.. Og ønsk deg flere ja. Du blir hekta.. Jeg tror jeg har tolv totalt, men 6 står på soverommet i påvente av knopper / stengel. :jupp:


#15

kokosbolle sa for siden:

Jeg googlet dette om dagen, og man skal ikke klippe OVER 3. ledd. Dvs at jeg har klippet rett over 4. ledd. Venter i spenning på om det kommet noe.


#16

Harriet Vane sa for siden:

Jeg har mine over ovn og de er så fine! De får et eggeglass med vann hver mandag og utenom det så lar jeg dem være i fred. Den ene mister blomstene nå, jeg skal altså bare la stilken tørke inn, klippe ned og vente?


#17

Superior sa for siden:

Madam Mim: HVIS den visner, så ville jeg klippet den ned. Ellers ville jeg bare klippet ved tredje leddet, eller over.. Jeg synes tredje ledd er det laveste man kan klippe. Noen ganger starter prosessen allerede ved at jeg bare klipper en liten bit av tuppen.

Det koster blomsten mye krefter å lage en ny stilk, så det lønner seg å bevare den. Men noen ganger vil blomstene bli flere og vokse seg høyere feks ved at stilken visner og man må klippe den ned og det omsider kommer blomster, enn om jeg bevarer stilken.
Noe teit forklart..


#18

Minerva sa for siden:

Nå har jeg bare tre, men den eldste har jeg hatt siden høsten 2000. Og den spirer for øyeblikket finere enn noen sinne. :blomst: Jeg tror ikke jeg vannet den på et halvt år, jeg glemte alt om den da den sto kaldt og mørkt i kjelleren. Den var blitt klippet helt ned, den sto bare lyst i en glasspotte med bare bladene. Så tok jeg den opp og begynte å gjennomvanne den ca. 1 gang i uka (når jeg husker det...:sparke:) og nå er den så fin. De tåler jammen mye.


#19

DM sa for siden:

Det sto på informasjonspinnen som sto nedi den nye jeg fikk at jeg skulle klippe over tredje leddet. :leppe: Jaja, jeg får ta det som en lærdom på at jeg selvsagt må huske å spørre FP-orakelet før jeg gjør noe. :jupp:

(Jeg får spørre HP fint om den kan få stå på kontoret hans så lenge. Jeg vil helst ha blomstrende blomster i stuen. )


#20

kokosbolle sa for siden:

Det har jeg googlet meg frem til også. Jeg klippet så høyt opp jeg kunne uten å gå over 3. ledd.


#21

DM sa for siden:

Hæ? Åja, sånn ja. Jeg tok akkurat over jeg. Den ble ganske lav. Stengene som støtter opp er vel ca dobbelt så høye. :knegg:

#22

kokosbolle sa for siden:

Men altså, hvor 3. ledd er kommer an på hvor man teller fra. Jeg teller fra toppen, men jeg vet ikke om det er riktig?


#23

DM sa for siden:

Åja, jeg teller nedenfra jeg. :gruble: Noen som har en fasit?


#24

Kneazle sa for siden:

Jeg teller nedenfra. :ikke fasit:


#25

Magica sa for siden:

Hvis du klipper de helt ned kan det ta lengre tid før stilken kommer, men den er til gjengjeld kraftigere og med mer knopper.


#26

DM sa for siden:

Ok, så da har jeg ikke nødvendigvis gjort noe dumt? :D


#27

Magica sa for siden:

Nix! Du må bare skru på tålmodigheten! og det er bedre tider nå, jo lysere det blir ute jo bedre for planten.


#28

trøtt sa for siden:

Jeg har hatt min i 13 mnd og har aldri klipt den. Vanner den i snitt hver 14. dag og den har blomstret eller hatt knopper hele tiden.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.