I dag har jeg lagd god gammeldags dynegrøt til middag. Jeg kokte opp det hele i morges, satte kasserollen inn i stekeovnen på 50 grader, og tok den ut og kokte den kjapt opp når jeg kom hjem 7 timer senere. Da var grøten ferdig.
SÅ begynte jeg å tenke på dette med bakterier i ris som har stått lenge lunken på benken, og lurer på om ikke dette også vil gjelde for denne tilberedningsmetoden? Eller gjelder det bare vanlig kokt middagsris? Noen som vet? Eller som vil synse litt?
Så lenge du koker opp grøten før du serverer den, så er det ingen fare. Men det må koke i noen minutter, slik at alle bakteriene får enveisbillett til bakteriehimmelen.
Dynegrøt er en stor grøtgryte, hvor man koker opp gryn og melk, og så pakker inn kjelen, slik at den langkoker på egen varme. Da kan man koke opp grøten om morgenen. Slå av plata, og pakke inn grøtkjelen. Når man kommer hjem fra jobb er grøten ferdig. Bare å koke opp og servere.
Nå heter det jo dynegrøt da.
Mamma har laget dynegrøt, ved å pakke kjelen inn i et ullteppe, og så dyne rundt etterpå.
Jeg er litt skeptisk til å ha stekovn på mens jeg selv ikke er hjemme, så jeg hadde nok skippet stekovnsvarianten.
Forøvrig har jeg lurt på det samme som HI mange ganger. Vi hadde en hel del om mathygiene i studietiden og dynegrøt strider mot alt jeg har lært om det. Likevel lager jeg det. Jeg kan ikke tenke meg det hjelper nevneerdig å koke den opp før servering. :niks: Men det er kanskje ikke så stor bakterieutvikling siden grøten er nokså varm mens den trekker/ sveller? 50 grader synes jeg dog høres litt på kanten ut.
I stedet for å pakke kasserollen inn i en dyne, så bruker jeg altså stekeovnen på 50 grader, det blir samme resultat av det. Vi har spist slik grøt mange ganger, aldri blitt dårlig, men begynte å lure litt på dette i dag, men da kan jeg ta det helt med ro da. Godt å høre.
Det er en utrolig kjekk måte å lage risengrynsgrøt på. Jeg fordrar virkelig ikke slike hurtiggrøter på risengryn, syns konsistensen blir så rar. Men når man har det travelt er det ikke tid til å koke grøt i over en time. Da er det kjekt å bruke 10 minutt på morgenen til å forberede, så er maten ferdig på 5-10 minutt når du kommer hjem. :dagens reklame for dynegrøt:
I en mikrobiologi-time ble dette med å varme opp igjen mat tatt opp, og foreleseren vår, som forøvrig er leder for laben på sykehuset, kunne fortelle, at det var helt ufarlig hvis man sørget for å KOKE det i noen minutter. Ble det bare varmet opp til spisetemp kunne man være i trøbbel.
Jeg putter den bare kjelen med lokket på inn i kald ovn. Da er den ferdig etter bare 2-3 timer så den kan kokes opp igjen. Da har jeg kokt opp vann og ris som det står på pakningen først, og så kokt opp med melk og rett i ovnen. Koker opp før jeg serverer.
Jeg setter på ovnen samtidig som jeg koker opp grøten på ei plate. Straks den koker slår jeg av alt og setter gryta i ovnen. Da er den ferdig etter en time, uten at jeg trenger å passe på den. Og temperaturen er vesentlig høyere enn 50 grader når jeg tar den ut av ovnen.
Jeg laget dynegrøt i stekeovnen på lørdag, men med høyere temp enn 50 grader. Jeg setter den inn på litt over 100, og da trenger den to timer på å bli ferdig. Jeg har for øvrig ikke kokt den opp igjen før servering en gang (for den er rykende varm når jeg bruker så høy temp), men det burde jeg sikkert... :sparke:
Tja. Noen bakterier må koke temmelig lenge for å dø. og ved temmelig høyere temperaturer enn kokepunktet. Noen bakterier overlever jo som sporer opp til flere hundre grader?
Jeg har laget dynegrøt, med dyne, ikke ovn, i åresvis. Ingen har blitt syke. Koker opp om morgenen, setter den under dynene i senga vår og koker opp når jeg kommer fra jobb.
Joda, og stivkrampebakteriene overlever i hundrevis av år også.
Skal man aldri utsette seg for noe som helst blir man i hvert fall syk bare man er i nærheten av noe man ikke er vant til.
Hvis så er, så kan man aldri varme opp igjen middagsrester heller da, med mindre man har sjokkavkjølt dem og fått det bunnfrosset på null tid?
Men hvordan i alle dager skulle slike bakterier komme seg oppi grøten i første omgang? Særlig siden den akkurat har kokt opp og siden ble satt lokk på med en gang?
Jeg har forhørt meg med ansatt i Mattilsynet, sånn at jeg har bedre dekning på agrumentene mine:
Bacillus cereus finnes overalt i naturen, og overføres ofte til råvarer som brukes i produksjon av mat. Den finnes altså i jord og på planter og ved høsting vil bakterien følge med. Den kan regelmessig gjenfinnes i kornprodukter, krydder og grønnsaker. Bacillus cereus finnes altså ofte i sporeform i tørr ris. Sporene overlever koking og når temperaturen synker under 50-60 grader, vil bakterien begynne å vokse. Det gjør den helt ned til 5-10 grader. Under 5 grader pleier den ikke vokse, men noen stammer kan faktisk det også.
At noen ikke har blitt sjuke betyr ikke at ikke folk blir matforgiftet hele året på grunn av nettopp gryteretter og risretter som har fått stå ved for lave temperaturer for lenge.
Bacillus cereus i ris trenger nettopp å bli kokt for å kunne gå fra sporestadiet og over til levende vegetativ bakterie igjen. Det heter å germinere.
Tommelfingerrelegen om å holde mat på over 80 grader er for å dekke over alt uhumsk som kan føre til problemer. Skal man si noe spesielt om Bacillus cereus, holder det å sørge for at grøten er over 60 grader.
Dette har jeg hørt om før, men alltid vært litt skeptisk. Mulig jeg prøver meg på dette i morgen. Er det noe forskjell på kald ovn og pakke den inn i en dyne? Blir resultatet like bra?