Er det ikke på tide at vi starter en champagnetråd? Etter hva jeg kan huske av nyttårsforsettrådene våre var det mange FP-ere som planla å drikke betydelige mengder champagne i 2009. Så da synes jeg vi får ta en presentasjon av våre favorittchampagner.
Selv er jeg ingen kjenner, jeg drikker alt jeg får servert. Om det er jeg som kjøper flasken blir det gjerne Bollinger, Moët & Chandon Brut Imperial, Nicholas Feuillette Brut (ok, den bruten tippet jeg på, men den heter sikkert det) og en til, som jeg ikke husker i farten, men som jeg skal finne navnet på.
Jeg burde nok være litt mer eksperimentell, men det er vanskelig å ta sjanser når flaskene er såpass dyre. Om noen har gode tips skal jeg imidlertid teste en ny sort på fredag.
Jeg drikker svært lite champagne, og blir litt "lost" når jeg står foran hyllene på vinmonopolet...
Jeg trenger forslag til en "begynnerchampagne" som ikke koster skjorta, men som likevel kan gi lørdagskvelden litt mer glamour.
Moët & Chandon Brut Imperial er et sikker stikk. Den koster vel ca 350 kroner. Den er min favoritt og 4 flasker er konsumert så langt i år. Og det uten at jeg har fått med meg at det kunne være et godt nyttårsforsett å love meg selv større forbruk.
Jeg husker ikke navnet på de andre typene jeg har forsøkt, fordi jeg alltid har endt opp med å synes at denne er bedre enn det jeg forsøker. Men, jeg mottar gjerne tips om nye typer.
Hvis man skal handle på Vinmonopolet, så er denne god og gir mye for pengene: Charlemagne Blanc de Blancs Réserve, brut 276,90. Jeg syns den er veldig god til sushi.
På nyttårsaften prøvde jeg en Cuvée Charlemagne Blanc de Blancs 2004, brut 398,50. Den var veldig god. Jeg likte den mye bedre enn en Moët & Chandon Brut Impérial som jeg også smakte på da, og den koster bare litt mer. Jeg kan ikke mye vinjargon (les: har ikke peiling), men jeg syns, selv om den er god altså, at Moët & Chandon er litt pregløs.
Som en anekdote spanderte min søster mimosa (2 deler appelsionjuice, 3 deler champagne) basert på Taittinger Brut Réserve til en lunch i julen. Det var veldig godt, men jeg har nok likevel ikke planer om å gjøre den varianten til en vane, og jeg tror jeg skal prøve med en rimeligere musserende vin neste gang. (Champagnen er forresten god uten applesinjuice også).
Åh ja, PIPER! Den var det jeg lette etter! Jeg drev akkurat nå å googlet for å komme på hva "den med den røde etiketten het". For den er kjempegod til "hverdags" og passer alltid!
:lykkelig:
Jeg har stort sett holdt meg til italienske musserende, men nyttårsaften ble feiret med to glass av Boizel Brut Réserve og for første gang seilet en ekte champagne opp som en av favorittene! Det kan selvsagt ha noe med at jeg har drukket svært lite de siste to årene, men jeg synes denne var frisk og god, med en liten ettersmak av honning (?). Prisen på 575,- for en magnumflaske var heller ikke å forakte.
Jeg sliter på champagne-fronten. Jeg synes det meste smaker surt skvip. :sparke:
Jeg er ikke noe fan av ymse diverse hvitvin heller, av samme grunn. :mumle:
Jeg er veldig på bølgelengde med Benmurphy. Charlemagnes standardchampagne er veldig god. Årgangschampagnen deres er aldeles fantastisk og banker Moët & Chandon ned i støvlene. De store champagnehusene bruker enorme summer på reklame, og dette gjør varene deres uforholdsmessig dyre. Du gjør langt oftere gode champagnekjøp når du kjøper fra små produsenter.
I tillegg til Charlemagne, er dette mine favoritter: Bollinger Special Cuvée: En av de kraftigste champagnene. Mangler noe eleganse, men jeg liker den veldig godt. R & L Legras Cuvée St. Vincent 1996: I særklasse den beste jeg har smakt. Har absolutt alt - fylde, eleganse og nær evigvarende lengde. R & L Legras Vieilles Vignes 1998: En billigere Legras, men veldig god. Smaksmessig et sted mellom Bollinger og Charlemagne. Lanson Gold Label 1996: Aldri har en så god champagne vært solgt så billig i Norge. Finnes fremdeles i noen butikker rundt omkring i distiktene. Nesten helt utsolgt på østlandet. Eric Rodez: Veldig kraftig, men en del syrligere enn Bollinger. Mange vil nok hevde at denne må ha mat. Jeg har kun drukket den til mat, og skal ikke protestere på det. Franck Bonville Blac de Blanc 2002: Nok en matchampagne, men på den elegante siden.
Deutz Brut Classic var den jeg hadde glemt navnet på. Billig og veldig god.
Taittinger hadde jeg glemt å nevne, den er super.
Kif: Jeg vet ikke hva Krug er. :flau: Men det hørtes ut som noe veldig fint. Dom Perignon har jeg aldri smakt, kanskje det kunne vært noe til 35-årsdagen? Nei, det var for lenge til. 31-årsdagen, tenker jeg vi sier. :D
I kveld fikk jeg servert noe, eh, Gueint. Guert. Gynt. Jaja. Den var god.
Jeg presser meg inn foran Kif. Krug er det helt store. Alle har hørt om Dom Perignon, men kvalitetsmessig når den ikke Krug til knærne. Har du planer om å kjøpe dyr champagne, kjøper du Krug. Ikke Dom Perignon. Krugs standardchampagne koster 1100 kroner - 100 mer enn Dom Perignon.
Det var forresten Krugs toppmodell Clos d'Ambonnay 1995 som ble stjålet fra Briskebypolet. 16999,-
Jeg drar frem denne tråden igjen, jeg. Selv er jeg veldig glad i musserende, men kjøper sjelden champagne. Det blir mest Prosecco og en og annen Cremant de Bourgougne.
I går fant jeg imidlertid ut at ovennevnte anbefaling fra Benmurphy også kommer i halvflasker. Veldig kjekt for små feiringer, og champagnen falt i smak. Takk for tips!
Jeg skal feire bursdagen min neste fredag, og da blir det champagneservering. Men jeg spanderer ikke Krug på alle gjestene altså, det får jeg spare til alenefeiring med ektefellen. Jeg skal prøve noe nytt i år. Kanskje Piper som Scarlett og Missa her går god for? Den var altså ikke veldig dyr?
No har eg endelig smakt Veuve Cliqout eller korleis det skrives, og var ikkje akkurat superbegeistra. Ved neste champagnekjøp skal eg ha med meg denne tråden på innerlomma. :nemlig: