Jeg mener å ha hørt at etylvanillin finnes i det meste av sjokolade, men når jeg ser på innholdsfortegnelsen på kokosjokoladen i skuffen kan jeg ikke se det. Det skal vel stå spesifisert? Kan det gjemme seg i andre ingredienser?
Er det noen som holder seg/barna unna etylvanillin og har en oversikt over sjokolade/is/godteri som ikke inneholder dette stoffet? Eventuelt andre matvarer man bør være oppmerksom på at det kan finnes i?
Bare fordi jeg spør så antar dere det er farlig? Kaller dere meg hysterisk? :snurt:
Ikke nødvendigvis skummelt, jeg er bare interessert i å finne ut hva vi egentlig spiser. Dette er hentet herfra;
Både vanillin og etylvanillin er kanskje potensielt uheldig da? Det er sikkert noen som vet mer om forskjellene, for hvem det eventuelt er uheldig for og eventuelt hvorfor det ikke er uheldig. Jeg har i allefall hørt at hyperaktive barn kan reagere sterkt på dette stoffet.
Jeg synes det er fint at man kan bruke grantrær til enda noe fornuftig. Det hadde vel ikke vært nok vanilje-orkidèer til å dekke behovet per i dag. Litt mer skeptisk til petroleums-variant, må jeg inrømme. Men jeg skal ikke uttale meg om noe jeg ikke har peiling på.
Jeg aner ikke om den stemmer. På alle sjokoladene vi har i hus står det kun "aroma". Også fant jeg denne og denne artikkelen om temaet. Jeg kjenner at jeg ikke blir noe klokere. Finnes det eller finnes det ikke sjokolade uten etylvanillin? Og finnes det is helt uten?
Diplom-is "god, gammeldags vaniljeis" inneholder visst bare vanillin, vaniljeekstrakt + vaniljekorn. Det ser ut som den er uten etylvanillin (som er billigversjonen).
Det ser ut som det er et prisspørsmål. Etylvanillin er billigst - så vanillin og så vaniljestang. Har du sjekket innholdsfortegnelsen på dyrere sjokolade? Jeg vil tippe at du kanskje kan finne noe der. Jeg tviler på at f.eks. valhronasjokolade inneholder etylvanillin.
Jeg la ut sitatet for å si noe om hva vi snakket om, ikke om det er uheldig, farlig eller eventuelt for hvem.
Kjøper som regel dyrere is (og sjokolade) fordi den smaker best. På den islandske sjokoladen (som kansje mer var dyr av importårsaker?) står det imidlertid også bare "aroma".
Jeg jobber daglig med sjokoladefremstilling, og kan bekrefte både bruken og helsefarene som er forbundet med stoffet. Faktisk er etylvanillin suverent mest brukt som vaniljearoma i næringsmidler generelt, ikke bare i sjokolade.
Nå skal det sies at jeg tror du må fore ungene med brutalt mye sjokolade før dette er en reell risiko! Det er gjerne 1300-1500 ganger sterkere enn ekte vanilje, så produktene inneholder svært små mengder.
For de som vil unngå dette kan jeg opplyse om at lys, ren sjokolade fra Nidar ikke inneholder dette stoffet. Et godt valg vil være den nye sjokoladeplaten«Bergene Melk», fra samme leverandør, som er helt uten kunstige stoffer.
Nå vet dere hva dere skal kose dere med på lørdag ;)
Jeg har aldri vært noe bevisst på dette stoffet, og ser nå at det er jo nesten hovedbasen i vaniljesukker....Er stoffet veldig farlig? :vaniljemuffinselsker for tiden:
Men altså om vanilin er en bestandel i vanilje, slik jeg forstod det av et av sitatene tidligere i tråden, må ban da holde seg unna all vanilje, om en skal unngå vanilin? Om et produkt inneholde "pure organic vanilla", er det da vanilin i?
Noen som vet, eller bør Google være min venn her? :knegg:
"ombar" sjokolade, importeres av [url]www.super-nature.no[/url] og kan kjøpes der eller på helsekost er uten det meste, også etylvanillin :jupp:
Melkefri og søtet med kokosnektar-sukker.
(NB: den er styggdyr, bar-en du kjøper er pitteliten)
Ellers kan du kjøpe alt du trenger på [url]www.okosjokolade.no[/url] og lage sjokoladen selv, det er slett ikke så vanskelig. Da har du full kontroll!
Jeg kjøper 100% rent vaniljepulver (brunt) hos okosjokolade.no, og da skal det ikke inneholde etylvanillin. Etylvanillin er, visstnok, den syntetiske erstatningen for vanilje. Hvis jeg har forstått det riktig.
... men i linkene om sammenheng med atferdsvansker og vanilin står både vanilin og etylvanilin. Da er man vel like langt med naturlig vanilin, hvis det er årsaken til at man prøver å unngå det?
Som kommentar til McM, ikke HI, altså.
Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.