Jeg har bestemt at storebror bør bli politisk bevisst for det var jeg på den alderen.
Neida - jeg har ikke det. Men det ble vitset litt om Hitler og nazisme forrige dagen. Jeg klikka jo og måtte puste ned i magen ti ganger før jeg spurte rolig om han hadde minste idé om hva han snakket om.
Han hadde ikke det. Han ble en smule forskrekket over reaksjonen. Det er ingen som leer et øyelokk over f-ordet eller slektninger av samme hjemme hos oss.
Nå lurer jeg på å ta ham med på Boy in the striped pyjamas.
Han er 11 år, lillebror er åtte. De er filmvante, men med fantasysjanger ala Star Wars, Ringenes Herre, Harry Potter og ved en ren glipp Van Helsing :rødme:. De har aldri sett krim og sånt.
Filmen handler om en liten nazioffisers sønn som utvikler vennskap med en jødisk gutt som er fanget i leiren faren hans jobber i.
Er det totalt overkill dramatisk for mye for en på 11? (Filmen har 11 års grense).
Med mindre gutten er veldig moden, er den filmen ikke noe for han. Jeg lar meg sjelden affisere av ting, men den filmen var sterk, veldig sterk. Nå kan det jo riktignok være at jeg syns det fordi jeg ser ting fra en voksens perspektiv med noe historiekunnskaper, men jeg er veldig tvilende til om jeg syns dette var en god idé. Van Helsing er a walk in the park i forhold, syns jeg.
Det er jo ikke vold og blod og gørr og faenskap, som gjør at grensen ville blitt satt høyt. Men slik jeg ser det, så er det de mentale bildene i sammenheng med at man faktisk vet noe om det som foregikk, som gjør at den blir sterk. Men som sagt, det kan jo være fordi jeg er voksen at jeg ser den slik.
Jeg skal se den selv. Men da ser jeg den uten ham i utgangspunktet. Jeg har snakket med ham om krigen i og med den fleipen. Det er visst hipp stil på skolen å si Heil Hitler nå. :gaah:
Jeg skal imidlertid ikke overreagere totalt med å skremme ham fra vettet heller. Han har ikke sagt det etter at han fikk en forklaring på hva det betyr.
Går det an å ta det opp med skolen og foreslå at de opplyser ungene litt om hva "Heil Hitler" står for? Det er jo synd at det skal blande seg inn såpass frastøtende uttrykk i ungdomssjargongen.
Dessuten finnes det vel både litteratur og filmer som kan passe for 11-åringer.
Jeg husker vi så "The Wave" på ungdomskolen (1981?), og den gjorde sterkt inntrykk. Å finne den rette filmen tror jeg har mye for seg for å vise en 11-åring at dette er alvor - og noe som kan skje igjen. Men hvilken film? :gruble:
Og nå ser jeg Sitron har foreslått "The Wave". :nikker:
Det er nok meget mulig at jeg nevner det for læreren ja.
Jeg går ut fra at det er noe som er dukket opp etter at enkelte av ungene har sett Max Manus uten å ha skjønt greia med nazistene og krigen.
Det er en lærer som gjør et forsøk med studentene sine, for å vise at selv om man vet hva som skjedde da, så kan det fremdeles skje igjen. Og nettopp derfor kan den være bra å vise, for den viser at man MÅ vøre bevisst, det går ikke an å la historie være historie.
Det tror jeg absolutt!
Det er egentlig et problem med Max filmen - den forteller jo ikke historien om krigen så hvis man ikke kjenner noe til andre verdenskrig så blir det veldig lett, ren actionfilm ut av det. Og da er ikke avstanden så lang mellom nazistene og Anakin eller andre kule, onde filmfigurer.
Ah - SJENIALT!!! Den filmen skal vi se. Det er MIDT I BLINKEN av noe jeg er veldig opptatt av.
Tusen takk :slengkyss:
Sett fra et voksenperspektiv så syns jeg det er en av de tingene som nettopp er bra med den filmen, den setter fokus på det indre, men det som du sier veldig avhengig av at man kjenner historien. Så jeg syns egentlig ikke det er en barnefilm, hvertfall ikke når den taes ut av sammenhengen.
Syns det er et godt forslag å ta det opp med skolen, slik at man kan få en kjapp innføring i det hele.
Jeg husker også the wave, men er litt bekymret for at den er velidg datert og blir sett på som skikkelig teit av dagens ungdommer?
Ja, men det betyr jo bare at vi bestemmer at de ikke er kule lenger. Poenget er at den hippe verden ikke går videre uten at vi får det med oss, for det er jo vi som får utviklingen til å skje er det ikke?
Det kommer an på ungen. Er ungen en helt vanlig 11-åring og ikke spesielt var eller usikker hadde jeg nok latt ungen se filmen. Det er viktig historie.
Jeg husker også at the Wave gjorde sterkt inntrykk, absolutt å anbefale. Men forutsetter ikke den at man kjenner litt til problemstillingen fra før? Er det ikke en litt for "tenkende" film for en 11-åring? Hvis man ikke aner hva nazisismen eller andre verdenskrig er (eller andre fanatiske retninger for den saks skyld), får man da med seg essensen i filmen? Mulig jeg undervurderer 11-åringer her nå...
Han er ikke skvetten på fantasyfilmer, men han er helt uerfaren med historiske riktige settinger. Jeg kommer nok til å vente til jeg har sett den selv minimum.
Er ikke sikkert du undervurderer denne 11-åringen. Han er ikke så politisk våken enda.
Det er nok lurt å se filmen sammen med ham, ja, snakke og forklare underveis, men jeg synes sånn i teorien at en 11-åringer absolutt er stor nok til å lære om historie. Det er riktignok et stykke grusom historie, men det er bedre han skjønner det enn at han spøker om det, synes jeg.
Det tenkte jeg også. Jeg husker at vi i min klasse synes den var teit og utdater da vi så den på tidlig ungdomsskole(og jeg er ikke sååå ung altså :humre:). Vi gjorde mer narr av den enn å ta innover oss budskapet, så jeg vet ærlig talt ikke hvor stor virkning den vil ha på dagens unge jeg? Like etterpå så jeg Schindlers Liste og den gjorde virkelig inntrykk, men den blir nok litt voldsom for en 11åring.
Har ikke noe tips om gode alternativer da...
Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.