maribo sa for siden:
Hva slags smør (til brødskive) har din barnehagen på matbordet?
Hvis du ikke vet, hva mener du er riktig? Brelett? Bremykt? (Evt hvorfor/hvorfor ikke)
< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?
Kategori for barnemat, oppskrifter, drikkevarer og kosthold generelt.
maribo sa for siden:
Hva slags smør (til brødskive) har din barnehagen på matbordet?
Hvis du ikke vet, hva mener du er riktig? Brelett? Bremykt? (Evt hvorfor/hvorfor ikke)
banana sa for siden:
Jeg ville gjerne at de skulle ha meierismør, men jeg innser at det er upraktisk når det er så hardt. Da innbiller jeg meg at Bremykt er det nest beste alternativet, altså det som kommer nærmest smør.
Enhjørning sa for siden:
Dette har det ikke falt meg inn å tenke på ... :o
Kneazle sa for siden:
Jeg kjenner at jeg ikke orker å engasjere meg i hva slags smør de får på skiva. :sparke:
Dixie Diner sa for siden:
Her i huset er alt annet enn smør bannlyst. Altså meierismør/setersmør etc. Siden jeg mener det er sunnest skulle jeg jo ønske de brukte det i barnehagen også, men jeg får bare innse at slike steder brukes det alltid margariner. sukk
Soft flora, Brelett osv er ikke smør.
Erica sa for siden:
De har soft i barnehagen til lillegutt.
Ekorn sa for siden:
Det vet jeg ikke, men hjemme bruker vi bremykt, for det er best.
Nin sa for siden:
:dulte:
Jeg er litt sånn jeg: at noen ting er verdt å engasjere seg i og bruke energi på, noen er det ikke.
Hva slags smør poden spiser er helt likegyldig så lenge han tåler alt.
Nin sa for siden:
Hjemme her bruker vi soft light, av den enkle grunn at det er så greit og smøre ut og det smaker godt.
Søster sa for siden:
De får Soft eller noe, jeg skulle ønske at meierismør hvertfall var et alternativ. :iset:
Dixie Diner sa for siden:
:haha:
maribo sa for siden:
Jeg er pedleder i barnehage, og har fått forespørsel fra et par foreldre om å skifte til SMØR. Jeg støtter dem, det samme gjør de andre på avdelinga mi - så lufter jeg da her hva som er vanlig å bruke... (Vi har Brelett nå, men vi ønsker Bremykt).
Isolde sa for siden:
Er nok Soft flora og Soft spesial.
Når jeg nevnte for øvingslærer at soft egentlig ikke er sunt, at meierismør er sunnere så hun ganske rart på meg.
krystallklart sa for siden:
Dette har jeg irritert meg over flere ganger, men vet likesom ikke helt hvordan jeg skal gripe det an. Mine sønner som er såpass tynne som de er burde absolutt få ekte smør på skive, ikke noe margarin tull. Det synes jeg egentlig at alle barn brude, men når de er så tynne så trenger de det hvertfall. :nemlig:
allium sa for siden:
:nemlig:
Bare smør er smør. Det andre er margarin.
Tallulah sa for siden:
Jeg har virkelig ikke peiling. Og kjenner at det er andre matkamper vi tar før det. Hjemme bruker vi Bremykt fordi jeg syns det virker som det beste alternativet.
safran sa for siden:
Smør. Smør. Smør.
liefje sa for siden:
Smör er hardt hvis det staar i kjöleskapet. I vaar bhg. (Tyskland) löser de dette ved aa ha smaa firkanter av smöret oppi smaa glasskaaler som tas ut av kjöleskapet i passe tid för de skal brukes slik at det blir mykt nok til at barna kan smöre selv. Kan ikke bhg. bare gjöre det i Norge ogsaa?
Lykken sa for siden:
Det kunne egentlig ikke falle meg inn å gruble på dette spørsmålet. Det er så veldig mye annet jeg legger mer vekt på i barnehagen. Og i vår barnehage gjør de en så flott jobb og har mer enn nok å henge fingrene i, så jeg hadde ikke ønsket å "mase" om en sånn detalj.
Nessie sa for siden:
Aner ikke.
Hjemme har vi Soft.
Knerten sa for siden:
Har ikke peiling.
Hjemme bruker vi Soft Light fordi det smaker verst. Smaker "smør" for godt, spiser mor for mye.
Marit K sa for siden:
I barnehagen til ungene har de Soft flora. Jeg kunne i grunnen ikke brydd meg mindre om hva slags smør de har på skiva.
Kumilla sa for siden:
Hvorfor smør i stedet for soft varianten (ikke lett)? Sunne planteoljer og mange kalorier i soft.
Veronal sa for siden:
Vi spiser ikke smør hjemme og jeg tror ikke den unge mannen spiser smør i barnehagen heller. Hvis han likevel velger smør på skivene ved smøremåltider så bryr jeg meg virkelig ikke hva slags smør det er.
Kumilla sa for siden:
I vår forrige bhg fikk ikke ungene smør på skiva hvis pålegget var smørbart :( og det trengte virkelig vår syltynne sønn, så jeg sa fra og de hadde rett og slett ikke tenkt over det.
Maiden sa for siden:
Har ikke peiling.
Lenam sa for siden:
Både min og ungenes barnehage bruker Softflora.
Canisa sa for siden:
Amen! :nemlig:
Dinochef sa for siden:
Smør er sunnest, brelett er ikke så gale resten av så kalte plantemargarin og margarin er full av behandlet fett og tilsettningsstoffer med udokumentert virkning.
Mange tilsettningsstoffer kan være svært skadelig, det eksisterer dessverre altfor lite forskning.
Et tilsettningsstoff blir ikke forbudt før det er bevist uten tvil at det er skadelig, mens med feks. legemiddler må det bevises at det ikke er skadelig med en slik ordning på matvarer ville produsentene bevise at alt de bruker i produktene er ufarlige. Nå gjemmer de seg bak at det er lov og ikke ensidig bevist skadelig.
Men det er et faktum at lik bruker lengre tid på å råtne nå en tidligere, antatt grunnet tilsettningsstoffer i mat som skal forbedre holdbarheten.
Alle stoff man putter i munnen gjør noe med kroppen, å tro noe annet er i beste fall naivt.
Dinochef sa for siden:
Det finnes kun en type smør (og den er laget av melk) alt ennet er dårlige etterligninger.
mari1974 sa for siden:
Ikke vet jeg, og ikke bryr jeg meg så mye heller.
Veronal sa for siden:
Fnis. Jeg valgte å legge meg på samme definisjonsnivå som HI. Smør og varianter av smør, herunder smørsubstitutter som margarin.
Dessuten sier Bokmålsordboka dette når vi først er i gang. :glis:
smørsmør -et (norr smjor, smør) 1 fettstoff som blir utskilt av fløte ved kjerning fjells-, meieris- / smøre tykt med s- på brødet / spise fisk med smeltet s- på / blid som s- smørblid / jammen sa jeg s-! nei, tvert imot / s- på flesk dobbelt opp 2 margarin
Håhå!
apan sa for siden:
Aner ikke, og bryr meg ikke. Vet ikke om han bruker smør/margarin eller hva de nå har heller. Her hjemme bruker vi det ikke under annet pålegg, bare hvis man av og til vil ha bare smør på skiva. Eller bare margarin da.. Vi har litt forskjellig, husker ikke hva vi har nå.
Dixie Diner sa for siden:
:nemlig:
Ååh, Kviteseidsmør. :sikle:
Moria sa for siden:
Vi bruker margarin i barnehagen. Dette fordi alle barna skal kunne spise det samme, og smør er ikke halal.
Dixie Diner sa for siden:
Oj, dette med halal har jeg ikke tenkt over, går dette på melkeprodukter også? Det visste jeg ikke ... Kan altså ikke muslimer drikke vanlig melk?
Tallulah sa for siden:
Jeg trodde bremykt var bedre enn brelett? Bremykt består av melkeprodukter og rapsolje, mens brelett har mange mystiske stoffer.
Brelett: skummet melk, kjernemelk, fløte, rapsolje, vegetabilsk fett, melkesyrekultur, salt, emulgator (mono- og diglycerider av spisefett), stabilisator (natriumsitrat, dinatriumortofosfat), surhetsregulerende middel (natriumhydroksid), konserveringsmiddel (kaliumsorbat), farge (betakaroten), aroma, vitamin A (retinolpalmitat), vitamin D (kolekalsiferol)
Bremykt: Fløte, rapsolje, salt, melkesyrekultur, vitamin A (retinolpalmitat), vitamin D (kolekalsiferol)
Siden rapsolje er forholdsvis sunt så mener jeg at det er et godt alternativ til rent smør.
Elise sa for siden:
Jeg aner ikke, og bryr meg ikke. Ikke vet jeg om vi har smør eller margarin her hjemme heller, men det er en gul pakke. :vetikke:
HP sa for siden:
Barnehagen vår bruker meierismør, og noe planteoljegreier til de som ikke tåler melk.
Dinochef sa for siden:
Kvitseidsmør er laget av melk fra ku (fløte og melkesyrekultur)
største forskjell er produksjonsmetoden.
Veronal sa for siden:
Det ser ut som det er tilsats av vitamin D som er problemet - eller rettere sagt hvor man har fått vitamin D fra. :googler hardt:
Dixie Diner sa for siden:
Jeg tror Dino har blandet Brelett og Bremykt kanskje. Men jeg er skeptisk til rapsoljen siden den etter all sannsynlighet ikke er kaldpresset, så da spørs det om den er så sunn allikevel. Varmebehandlede oljer ser jeg ikke på som særlig sunne, da skal de være kaldpressede. Men jeg holder en knapp på Bremykt fremfor andre margariner.
Moria sa for siden:
De drikker jo melk, men ikke ost og smør pga animalske fettet tror jeg?
Dixie Diner sa for siden:
Det er jo ikke mer animalsk fett i ost og smør enn i melk? Eller jo, i ost er det løpe, men i smør er det jo bare fløte?
Dinochef sa for siden:
Jepp, jeg tråkket i salaten og blandet litt. du har helt rett.
Karamell sa for siden:
Det aner jeg virkelig ikke.
Moria sa for siden:
Hmmm, dette må jeg sjekke opp. Jeg tok det bare for god fisk jeg.
Tallulah sa for siden:
Hm, det har du rett i. Jeg tror jeg skal sende en mail til fjordland og spørre.
Veronal sa for siden:
Ang. muslimer: Det er D-vitamin som er problemet. Er D-vitamin utvinnet fra saueull så er det OK. Q-melk ekstra lett er derfor halal. Tines ekstra lett har saueull utvunnet fra naturlig sauetalg. Talget hentes etter at dyret er slaktet. Ergo: Haram.
Smør og margarin tilsettes også D-vitamin. Tine smør er haram.
Dixie Diner sa for siden:
Yikes, jeg har jo brukt meierismør i pizzaboller jeg har servert i barnehagen, de har aldri nevnt noe om dette der, selv om alt skal være halal. Grævla mye man skal tenke på!
Vent litt, misforstod jeg nå? Haram = ikke halal, var det ikke sånn? Leste ikke linken.
Amelie sa for siden:
:humre:
Esme sa for siden:
Jeg får skyndte meg å himle med øynene over religionstull mens det fortsatt er lov.
Esme sa for siden:
Jeg tror de fleste muslimer ikke gidder å bry seg over meierismør for å være ærlig, de må jo vite at nordmenn som ikke er muslimer ikke vet sånt.
Dixie Diner sa for siden:
Ja, om det er SÅ strengt så får det bare være, jeg klarer ikke holde styr på alt det der.
Veronal sa for siden:
Hehe. Det MÅ vel være forskjell på hardcore-muslimer ernæringsmessig sett og vanlige muslimer? Eller?
Tallulah sa for siden:
Muslimer er som kristne, de kommer i alle varianter. For noen er det viktig at alt er halal, for andre er det bare viktig at det ikke inneholder grisekjøtt, og noen bryr seg ikke om noe av det.
Glitterbarnet svarer ofte "Det er halal" hvis jeg spør om noe han har spist i barnehagen. :humre:
Dixie Diner sa for siden:
Jeg regner med barnehagen hadde sagt noe om det var veldig strengt blandt barna der. Eldste går i en barnehage med ganske god overvekt av muslimer, og jeg har alltid passet på at alt jeg har laget har vært halal, altså uten kjøtt og vanlig ost for å gjøre det enklest mulig. Smør har jeg virkelig ikke tenkt over engang, men de har heller ikke nevnt noe annet enn kjøtt i barnehagen. Ost har de heller ikke snakket om, jeg har bare fått med meg at løpe kanskje ikke er så lurt så da har jeg unngått det også.
Bluen sa for siden:
Jeg liker ikke meierismør, men gir en god dag i hva de serverer i barnehagen.
Moria sa for siden:
Nei det er ikke så mange som er så strenge, og særlig ikke på vegne av ungene sine. De få som er det er det til gjengjeld VELDIG, men jeg har aldri møtt noen som regner med at folk flest går rundt og husker på hva som er halal og ikke.
Ru sa for siden:
Hvis de ikke vet at det er haram så er det halal. Eller for å si det på en enklere måte: Det de ikke vet har de ikke vondt av. :værsågod:
Jeg aner for øvrig ikke hva de bruker i barnehagen. Hjemme har vi Soft Flora. Jeg spiser ikke smør.
Polyanna sa for siden:
Er smør tilsatt d-vitaminer?? Fra saueull!!?? Eller sauetalg!!?!??
Hvorfor i ALLE DAGER?!?!
Dixie Diner sa for siden:
:humre:
Polyanna sa for siden:
Det er helt seriøs forskrekkelse, altså. Jeg liker IKKE denne snikinnføringen av vitaminer alle veier. D-vitamin kan man faktisk få for mye av. Og når det må utvinnes fra de mest obskure kilder.... Nei, fysj!
rine sa for siden:
Couldn`t care less.....
Veronal sa for siden:
Smør og margarin har vært tilsatt D-vitaminer siden jeg var liten i hvert fall - det er ikke noe nytt. A-vitamin tilsettes vel også.
Angelique sa for siden:
Overhodet ingen anelse, og ikke bryr det meg heller kjenner jeg.
Han spiser maks 1,5 skive der daglig, og bruker minimalt med smør.
Polyanna sa for siden:
:mumle:
Du må ikke tro jeg blir MINDRE irritert over å vite at dette har pågått i årevis, uten at jeg har fått det med meg, altså! :snurt:
Travolta sa for siden:
Helt enig! Enkelte ting får barnehagen bare gjøre som de vil altså.
trøtt sa for siden:
Lille spiser ikke smør på skiva, hadde han gjort det så hadde han spist soft spesial i barnehagen siden han ikke tåler melk.
Imma sa for siden:
ditto
Candy Darling sa for siden:
Aner ikke. Gir beng. :bidrar:
Joika sa for siden:
Vi har bare smør hjemme, men poden liker det ikke på skiva, og ikke får de brødskiver i barnehagen heller, så ikke noe problem.
Fadese sa for siden:
Aner ikke hva de har, og bryr meg heller ikke om det.
Imma sa for siden:
Foresten er det ikke en eneste muslim i bhg til ungene, ikke en eneste mørkhudet heller:gruble:.
Sokk sa for siden:
Vår barnehage har ingen muslimer eller allergikere, og vi bruker Soft Flora.
TBM sa for siden:
Dette burde du ikke være likegyldig til - margarin er "ødelagt" fett og svært lite bra for kroppen.
krystallklart sa for siden:
:nemlig:
Pepper Lemon sa for siden:
Betyr det at tilsetningsstoffer i mat utsetter aldringsprosessen? :hyper: :gumler smågodt:
TBM sa for siden:
Flere av de "sunne" margarinene er tilsatt solsikkeolje, soyaolje eller maisolje. Dette er oljer som inneholder veldig mye Omega 6. Man skal ha ca like mye O 6 som O 3, men problemet er at de fleste får i seg mellom 15-20 ganger så mye O 6 som O3. Dette misligholdet er alvorlig og farlig. Derfor burde flere kutte ned på O 6.
Hos oss bruker vi ikke de tre ovenfornevnte oljene, og heller ikke kaviar eller ferdig majones fra butikken.
Den viktigste kilden til fettsyrene er for oss nøtter - ungene spiser en god variasjon av ulike nøtter hver dag.
Et annet problem med de tre ovenfornevnte oljene er at de i utgangspunktet allerede er "ødelagt" ved at de er varmpresset. Ernæringsfysiologen som har skrevet boken "Barn i balanse" (om et balansert kosthold for barn) sa rett ut at man ikke engang burde bruke opp de oljene om man hadde de hjemme - kast det og kjøp nye!
Det såkalte "fjøsfettet" har i mange år nå blitt sett på som en kilde til hjerte- og karsykdommer, men flere studier de siste årene (bl a en stor en i Sverige) har vist at dette fettet som vi finner i smør og i melk/meieriprodukter ikke er farlig.
Når man i tillegg vet at i hvite harde oster er det mye proteiner, så er det et bra pålegg for unger.
Aminta sa for siden:
Ja, jeg og Iset er Kviteseidsmørfantaster, vi bruker kun det hjemme.
Og i bhg. har de Tine smør uten salt, de har bare firkanter av den i skåler som tas frem litt før måltidene.
Margarintull er bannlyst der og, men de er veldig kostholsbevisste i bhg.
TBM sa for siden:
Les gjerne mer om "Barn i balanse": www.norli.no/NORLI_HTML/ibeCCtpItmDspRte.jsp?item=1630811
Jeg vil tro at de fleste barn nok spiser nok proteiner til middagen, men her kan dere lese litt mer om å få i seg nok proteiner til hvert eneste måltid.
Hos oss nå består hvert eneste måltid av proteiner, antioksidanter og sunt fett. Og det er ikke så vanskelig å få det til - vi har i hovedsak kuttet ned på karbohydrater og bruker mer frukt/grønt og proteiner + at vi husker litt sunt fett til hvert måltid!
Nenne sa for siden:
:nemlig: Jeg jobbet tidligere sammen med en kar som er muslim og han er muslim av det slaget som er slik de fleste nordmenn er kristne. Han var veldig glad i svinepølser og spiste mye av det, vin drakk han også. Det finnes nok en del sånne.Dixie Diner sa for siden:
:rørt: :hjerter:
HP sa for siden:
Der er forskjellige typer D-vitamin. Den som har dokumenterte overdosetilfeller er type D2, type D3 skal være trygg. D3 har lenge vært brukt i helsekostprodukter, jeg har den siste tiden sett D3 i en del apotekprodukter også.
Lita sa for siden:
Signerer! Det får finnes grenser for hva jeg skal legge meg oppi.
J-A er også veldig tynn, men jeg tviler på at han vil sprengt vekta med å spise toppen 1-2 skiver i bhg med smør, når han gikk i bhg.
Maverick sa for siden:
Det står ikke på toppen av prioriteringslista over Ting Jeg Må Ha Kontroll Over, kjenner jeg.
Lita sa for siden:
:knegg: Godt sagt!
Dixie Diner sa for siden:
Jeg skjønner godt hva du mener og forstår at folk som ikke mener margarin er "djevelens verk" tenker sånn. Jeg ser bare ikke på det som en bagatell når jeg ser på margarin som like usunt som feks. sjokoladepålegg.
Jeg lager allikevel ikke en sak av det i barnehagen, siden så mange fremdeles sverger til margarin, jeg orker rett og slett ikke å ta den kampen der.
Lita sa for siden:
Og jeg forstår også dette når du sier det på den måten, jeg har bare ikke tenkt over det sånn før. Jeg syns ikke man kan bli helt manisk når det gjelder all mat, for sånn ting er nå er det farlig den ene dagen, og det samme kjempe sunt dagen etter. Satt på spissen, men håper du forstår litt av tankegangen. ;)
Mamma Rosa sa for siden:
Aner ikke. Ikke orker jeg bry meg med det heller.
Vi spiser Soft, Soft Light og Brelett.
Pasta sa for siden:
Jeg vet ikke og bryr meg ikke.
Hjemme spiser vi soft light eller bremykt på brødet. Bremykt er helt klart favoritten.
Dixie Diner sa for siden:
Selvsagt, og dette har ingenting med mani å gjøre, snarere med interesse for ernæring og det å ville gi barna mine det sunneste og beste. ;)
Lita sa for siden:
Jepp, det forstår jeg. Det er jo så klart viktig, men JEG gidder ikke lage noe ut av det i barnehagen uansett, og det ville ikke du heller sa du så. ;) Ikke er smør en så enorm stor del av kosten vår heller, jeg spiser det ikke på brød og det er sjelden guttene ber om det også.
Dixie Diner sa for siden:
Vi er storforbrukere. :glis:
TBM sa for siden:
I Norge setter vi ofte likhetstegn mellom tynn = sunn og tykk = usunn.
Det er dessverre ikke helt sant. Også tynne mennesker utvikler livsstilssykdommer - både diabetes og hjerte-/karsykdommer men også leddproblemer.
Mine unger er også tynne - men inntil nå har vi ikke hatt nok fokus på å få i de nok antioksidanter, sunt fett og gi de mat som gir jevnt blodsukker (og dermed mindre insulinproduksjon).
Det skal vi ha heretter - slik at de er like sunne på innsiden som de ser ut på utsiden. Og siden det er innsiden som er mest avgjørende, får vi bare legge om kostholdet...
Candy Darling sa for siden:
Noen tynne mennesker utvikler diabetes, men det er veldig, veldig få i den store sammenhengen. Utfra det vi vet i dag er livvidde den aller største risikofaktoren for å utvikle type 2-diabetes, så kommer vel gener. For hjerte- og karsykdom er det vekt, gener og røyking som er synderne, så vidt jeg erindrer. Jeg har aldri sett en eneste vitenskapelig artikkel som viser at bruken av margarin fremfor smør gir økt risiko for hjerte- og karsykdommer.
Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.