Ja, jeg trenger gode og lettvindte oppskrifter som består enten av mye grønnsaker eller det og fisk.
Ja, eller magert kjøtt..
I det store og hele sunne oppskrifter til middag.
Er skikkelig matlei, og har også lyst til å spise veldig sunt fremover sånn at jeg blir et godt sted å være for en ny liten spire. Kan gjerne tenke meg å gå ned noen få kilo også.
Har dere oppskrifter på andre sunne ting så hiv dem inn :) Feks gode desserter eller liknende. Må ha noe godt å kose meg med og, og akkurat nåe har jeg skikkelig ulvehunger på sjokolade, og det er ikke spesielt bra for meg...
3 poteter
2 gulrøtter
1 løk
1/2 purre
Olje til steking
Salt og pepper
<strong>Slik gjør du:</strong>
Skrell og skiv potetene, Del poteten gjerne på langs en gang, så skivene ikke blir for store. legg disse i stekepannen sammen med olje og salt og pepper. La dette begynne å steke, mens du kutter opp gulrøtter, løk og purre. Tilsett dette når potetene begynner å bli sprøe! Stek det til grønnsakene har fått en gylden farge. Tilsett gjerne annet krydder etter smak. For en fyldigere rett, tilsett litt matfløte på slutten av steketiden. Ypperlig tilbehør til kjøtt, eller bare spise det som det er.
Det er sikkert godt å ha oppi litt andre grønnsaker man har for hånden og?
Her kopierer jeg en annen tråd, men denne er god!!
Total lagetid 1 time, kutte tid tja 15 min.
Kjøp en naken kylling – og så skyll den i vann for å få av det meste av krydderet.
Du får kylling i ferskvare disken FØR de griller den ihjel. Går sikkert med en frossen også, men de bruker
dessverre å være noe tørrere.
Finn en vanlig kasserolle og dekk bunnen med omlag 1 cm med olje – blanding oliven og vegetabilsk olje
(raps, mais, solsikke). Legg kyllingen oppe i. Fyll rundt opp til kanten med grønnsaker. De trekker seg sammen,
så det er bare å fylle godt.
Kutt opp søtpotet, gulerot, neper, sjampinjong, løk/vårløk/sharlottenløk, hvitløk i fed (ikke del opp da brenner de i stykker), egentlig
masse av det du liker og det som er i sesong. Biter på størrelse med en halv fyrstikkeske omtrent.
Hele sukkererter, paprika, – disse tar du i etter halv tid siden de trenger kortere koketid
Krydre med salt og pepper – gjerne litt paprika, urtekrydder eller hva dere liker.
La kyllingen stå slik på samme varme som du koker poteter, i omlag 30 min. Så snur du kyllingen i gryta og har i resten av grønnsakene.
Følg litt med, men nå er det omlag 20 – 30 min igjen avhengig av kjelestørrelse. Ønsker du litt farge på kyllingen kan du frese opp varmen litt på
slutten bare.
Så legger jeg kyllingen på et fat så jeg skal klare å skjære. Grønnsakene og oljen moser jeg som regel sammen så det blir en god saus. Det er
ikke nødvendig å finmose. Litt klumper så man ser hva man spiser er bare bra.
Potetstappe
Kok skrellede poteter med ganske lite vann og 2 – 3 fed med hvitløk i vannet. Kok til de er ferdige kokte.
Hell vannet over i en bolle/mugge.
Mos potetene, ha oppe i smør og melk/fløte. Spe på med vannet du har tatt vare på. Husk at potetene absorberer
fuktigheten så stappa kan godt starte i litt tynneste laget, den blir tykk ganske fort.
Ha i salt, hvitt pepper og event krydder (velg mellom basilikum, oregano, timian, rosmarin
Med olivenolje, diverse ostar, ulike salatsortar, ulike typer bønner/kikerter, mange ulike grønnsaker, krydder, balsamico, frø o.l. så blir ikkje salatane kjedelege.
Nam! Den så kjempegod ut, Turi!
Den skal jeg prøve en dag. Så grønnsakene deu har oppi sammen med kyllingen moses så det blir en "saus"?
Og Alfa, jeg er altfor dårlig til å ha oppi spennende ting i salaten ja.
Må kanskje kjøpe inn litt bønner og div. Det er bare det at jeg er så dårlig på å planlegge, så å legge i bløtt noe dagen før er litt vanskelig å få til her i huset. Men mulig det er mye å få kjøpt som ikke trenger å ligge i bløtt så lenge...
Her er oppskriften jeg bruker!
200 g kikerter
70 g tahini 1 dl vann
2 fedd hvitløk
1/2dl kaldpresset olivenolje
saften av 1 sitron
1/2 ts fruktose
1 ts paprika
litt persille
ertene has i food processor, og kjøres til en grov masse. tilsett tahini sammen med knust hvitløk og kjør til jevn masse. Mens maskinen går tilsett olivenolje og sitronsaft. Kjør til alt er blandet til en glatt masse.
Jeg kjøper det i "utenlandske" butikker. Jeg syns det er godt bare å spise med tynne flate brød, som de også selger der de har tahini. Med masse olivenolje!! snaddermat!
Dei fleste typer bønner samt kikerter får du hermetiske. Då er det berre å helle dei i eit dørslag og skylle bort laken med kaldt vatn. Serveringsklart på under to minutt. :nemlig:
Masse hermetiske bønner du kan få kjøpt som ikke trenger bløtlegging. :nam:
Kikerter er og veldig godt i salat, og i gryter.
Jeg bruker nesten aldri oppskrifter når jeg lager mat, henter kun inspirasjon fra oppskrifter.
Men jeg har en gryte som er veldig god.
Grytekjøtt brunes sammen med litt tomatpure, hvitløk og sjalottløk, krydres med salt, pepper og kanel.
Hvis du bruner kjøttet i gryte så heller du over vann og lar det koke en stund.
Så tar du oppi gulerøtter, persillerot, sorte bønner, kikerter og mais og lar det koke til grønnsakene er møre.
Ha i en liten skvett matfløte rett før servering.
Serveres med couscous, bulgur, ris, pasta eller potetmos. Veldig enkelt og kjempegodt. :jupp:
Ikke rart du trenger litt ny input da.
Det er jo så mye godt som kan brukes i salat. :jupp:
Fullkornspastaskruer, cherrytomater, strimlede sukkererter, ruccula, agurk, mais, ananas, avocado, reker/kylling er en nydelig salat. (du kan nok bruke paprika i den og, men jeg er allergisk, så det utgår her)
Toppe den med ristede pinjekjerner og solsikkekjerner, og kanskje bittelitt ristede kikerter.
Og så slenger du over en god olje eller en vinagrette eller lignende. :nam:
Jeg lager en hurtig og billig, og nokså sunn hverdagsuppe av
-nudler av typen f.eks Mr.Lee
-valgfritt kjøtt (eller ikke)
-det jeg har av grønnsaker som f.eks gulrot i ostehøvelskiver, løk, vårløk, bønnespirer, vannkastanjer, bambusskudd... det man har og liker.
-kinkålstrimler på toppen om jeg har
Regulerer hvor "suppete" det blir med mengde vann, kjøtt, nudler og grønnsaker i forhold til hverandre.
Koker opp vannet, hiver i kjøtt og nudler, koker 5 minutter, hiver i grønnsaker og trekker litt. Vips. Max 15 minutter fra du setter på vannet til du setter deg til bordet.
Angående hummus og tahini: Tahini får man kjøpt på helsekostbutikker, godt tips hvis matbutikker ikke har det. jeg lager gjerne hummus uten tahini også, jeg syns ikke det er nødvendig å ha det i. Veldig godt til f.eks lammekoteletter!
Ellers er jo wok verdens enkleste middag hvis man vil ha grønnsaksmiddager. Jeg lager ofte ratatouille som tilbehør til kjøtt og fisk, det kan spises alene til pasta også.
Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.