Forum for diskusjoner av nyheter og artikler. Husk å lenke til aktuell artikkel i første innlegg, så meddebattantene får mulighet til å sette seg inn i temaet.
Hvordan står det til med tilliten til lovens lange arm her på FP?
VG skriver for tiden stadig vekk om at tilliten til politiet er svekket og svekkes (de skriver aldri noe om tilliten til VG forresten) pga at politifolk f.eks. ikke lenger vil jobbe overtid og dermed "aksjonerer" utenfor forhandlingssesongen.
Støtter dere politiets kamp for flere politistillinger, risikotillegg osv. eller mener dere at det er utidig og at de har det godt nok som de har det?
Selv mener jeg bl.a at riskotillegget må innføres asap, og at hele oraniseringen av politiet bør sees på mtp oppgaver som ev. kan overtas av sivile stillinger slik at det, inntill det finnes flere politifolk å ta av, kan frigjøres polititjenestemenn og kvinner til oppgaver som ikke kan utføres av sivilt tilsatte. På sikt må også lønnsnivået i politiet heves betraktelig slik at det blir attraktivt å søke seg til politiet og bli der.
Tja, kommer litt an på hva man mener med tillit. Jeg har ikke tillit til at de utfører jobben sin godt nok, eller rykker ut om vi skulle oppdage en innbruddstyv i huset om natta. Om det skyldes manglende politifolk eller dårlig organisering har jeg ingen forutsetning for å si noe om. Jeg vet bare at de ikke stilte opp en gang jeg opplevde voldsom utagering og drapstrusler i forbindelse med jobb. I en by. Men politiet i ganske umiddelbar nærhet. Ved et annet tilfelle igjen at en ansatt oppfordret meg til å gjøre noe som andre politifolk igjen senere sa var ulovlig, på grunn liten kapasitet. En annen gang opplevde jeg at de forsøkte å oppføre en sak som oppklart når den absolutt ikke var oppklart, antageligvis for å få penere tall i boka si. Tilliten er ikke på topp nei.
Det er ulike stillinger i politiet som alle andre steder, men dersom jeg leser hovedavtalen for staten og lønnstabell for staten riktig (noe jeg ikke aner om jeg gjør) ligger lønnen for en vanlig politibetjent med 10 års ansiennitet på mellom 285 400 og 312 600, begynnerlønnen er da 274 600 med ingen ansiennitet i det hele tatt, mens politibetjent 1 med tilsvarende ansiennitet ligger på mellom 326 300 og 365 300.
Turnustillegg kommer i tillegg, men det vet jeg ikke hva ligger på. Jeg er pedagog, ikke politi.
Det er uansett latterlig lite.
Jeg har forresten stor tillit til politiet sånn generelt sett.
Det var ikke mye for en stakkars politibetjent ihvertfall. Er det sånn at man rykker opp i gradene med årene, eller er det andre kriterier for å gå fra bare politibetjent til politibetjent 1?
Jeg synes at grunnlønnen til politiet skal sees i sammenheng med utdannelse. Jeg synes alle grunnlønner skal sees i sammenheng med utdannelse, faktisk.
At de får ekstra risikotillegg er en ting, men de har faktisk ikke mere utdannelse enn tjah, en sykepleier og en lærer.
Jeg er i teorien enig med deg, men det er ikke til å komme fra at politiet står i en særstilling mtp arbeidsoppgaver. De må rykke ut og trå til der ingen andre vil eller tør.
Jeg har tillitt til politiet ja. Men har lite erfaring med dem, heldigvis. ;)
har en kamerat som jobber i politiet innen narko og div, og etter hva han forteller om det han kommer ut for i jobben så syns jeg de fortjener MYE mer i lønn! Det er skikkelig risikofyllt arbeid de driver med.
Jeg tenker nå både på smitte de utsetter seg for og skader i og med at de jobber midt oppe i det som skjer av kriminelle ting, og jeg har også intrykk av at man alltid på en måte er litt på vakt som politi, selv om man har fri. Ser for meg at det er lite trivelig å treffe på noen man har arrestert som kanskje kjenner en igjen på gata, eller enda værre, vet hvor man bor.
Og er vi egentlig tjent med å ha et umotivert politi som skal passe på oss?
Jeg hadde tillit til politiet. Etter at jeg trengt hjelp da jeg skilte meg har jeg det absolutt ikke. Det finnes noen superdyktige polititjenestemenn der ute. Men det finnes for mange idioter til at det funker for meg.
Jeg har tro på at politiet funker på enkle ting. Ran og sånn. Med kjent gjerningsmann.
Jeg er litt delt jeg kjenner jeg.
Med en bror som narkoman har jeg "sett" at det er endel råtne egg der som alle andre steder.
Husker blant annet en episode fra jeg var rundt 13 år.
Jeg var alene hjemme og det ringte på døren, jeg åpnet og han som stod der trampet inn i huset. Han bare gikk rett forbi meg og begynte å se inne i huset samtidig som han spurte etter min bror.
Det var ikke akkurat lett å gjette at han var politi, for han hadde sivile klær og sivil bil. Det var lennsmannen den gangen her jeg bor nå (og da).
Han fortalte meg aldri hvem han var, men mamma skjønte det ut fra forklaringen min og hun var ikke akkurat blid når hun ringte de.
Det jeg har av erfaring med politiet er fra småsteder hvor jeg har jobbet som lege. Og jeg synes at de har gjort en veldig bra jobb altså. Er det noen drit, er det ulykker eller hva som helst så ordner de etter beste evne. De har vært rolige, sindige, fornuftige mennesker som har gjort en vanskelig jobb veldig bra. Personlige erfaringer har jeg ikke.
[utblåsning]
Ellers så synes jeg generelt at de folkene i samfunnet vårt som har drittjobbene, dvs hvor man har med mennesker å gjøre, politi, helsevesen, lærere, sosialarbeidere etc får alt for mye pes fra kontorfolk som for det første ofte tjener mer, har alltid fri i ferier og normal arbeidstid og det ikke spiller en pøkk rolle hva du gjør på jobben. [/utblåsning]
Jeg er enig i at politiet ikke har de rammebetingelsene de trenger, og burde ha et kraftig lønnsløft men min tillit til politiet basert på min personlige kontakt med dem i diverse saker er tynnslitt. Jeg har aldri opplevd og få hjelp, henleggelsen er som regel postlagt en til to dager etter anmeldelsen og jeg har opplevd og omtent måtte krangle meg til å få levert en anmeldelse. Det setter jeg ikke stor pris på.
Jeg gikk til politiet for å be om at min voldelige eks skulle få et nytt besøksforbud. (Han er godt dokumentert). Da hadde han stått utenfor huset mitt i mørket i flere timer og nervene mine var tynnslitte som fy. Damen nektet å hjelp meg. Jeg ble fortvilt og gråt og da meldte hun meg til barnevernet fordi jeg var så negativ til barnas far.
Etter det har jeg aldri bedt om mer hjelp fra politiet og kommer ikke til å gjøre det heller.
Det jeg husker klarest er at hun tygde tyggis hele tiden mens hun pratet. Hun smattet og blåste små bobler og var innmari opptatt av tyggisen sin. Og av å si at det var så teit at hun fikk sånne saker for det var jo ikke det hun skulle drive med egentlig assa.
Det er blandet egentlig, før bodde jeg i en liten bygd, som var og er kjent for sin mopedkjøring og at politiet bruker så mye tid på å fakke noen mopedister er meg totalt ufårståelig, mens i et hus ,på et byggefelt med masse barn, sitter det en gjeng å doper seg og legger fra seg spisser og piller midt i lekeplassen, det gidder de ikke å gjøre noe med.
Så får min del synes jeg politiet bruker mye tid på uviktige saker, mens mere viktige saker har de ikke kapasitet til å følge opp!
Men de har mange forferdelige aker de må ta og det synes jeg er bra, for enkelte ganger har de virkelig en dritt jobb, men på en annen side så har de jo valgt den selv.
Så min tillit er sånn passe.
Den lønna er vel ikke så gal når man tar i betraktning at det er tre års utdannelse og at de får ganske mye tillegg for turnus osv.
Jeg har sånn passe tillit til politiet, og veldig liten tillit til bedriftshelsetjenesten deres her i Tromsø. (operasjonsleder myrdet tidligere samboer, UP-sjef kjørte i fylla, narkosjef tatt i pillerus osv.osv.osv.)
Åja? Jeg vet om folk som har tre års utdanning, ikke det engang, og de tjener pent over 400000 i året 8-16 og fri hver helg. Jeg synes heller ikke at lengde på utdannelse er alfa og omega i en sånn diskusjon. Både politifolk og sykepleiere lærer kun det grunnleggende i sin utdanning, resten lærer man etter å ha begynt å jobbe.
Jeg har større tillit til politiet enn til VG i alle fall.
Langt fra perfekt, både når det gjelder prioriteringer (som riktignok ofte er politisk styrt) og frekvensen av enkelte holdninger, men i det store og hele oppfatter jeg dem som kompetente folk som gjør sitt beste med begrensede midler, og er langt mindre korrupte og/eller rasistiske enn sine kolleger i flere andre land. Litt mer penger, litt støere prioriteringer og litt bredere rekruttering, så kan det bli riktig bra. Noen råtne epler må man riktignok alltid regne med så lenge man ansetter mennesker.
Bare sånn for å ha sagt det, så er en nyutdannet ingeniør en som nettopp skal til å begynne å lære jobben sin. Man lærer det aller, aller meste etter avsluttet skole, og man lærer det av egen motor gjerne også. Dessuten tjener man gjerne ikke så mye som mange tror. (Jeg klager ikke på lønna mi, men den er nok ikke i nærheten av det man tror, tror jeg).
Hvert sitt bruk, mann. Jeg tror det er lettere å skremme vekk en innbruddstyv med et reportasjeteam fra VG enn med trusselen om politi? :gruble: For ikke å snakke om hvis man har sett en fra politietaten skrive på maskin. Det ække imponerende greier. :skuffet:
Jeg har ikke noen erfaring med politiet.Det jeg har fått av inntrykk er gjennom media, så det er vansklig å ta stiling til tilliten gjennom de.
Jeg går ut fra at jeg hadde fått hjelp hvis jeg trengte det,og må vel si at jeg har tillit til politiet.:nemlig:
Kall meg naiv, men som sagt de er vanlige mennesker der noen gjør jobben sin bedre enn andre og etaten sliter nok med lave budsjetter.
Det er nok riktig. Men skal det etterforskes en mordsak så holder jeg en knapp på Kripos fremfor "Slik blir DU myrdet: sexpuppenegermorderen avslører!" -teamet.
En nyutdannet journalist har en begynnerlønn på 240.000. Etter 10 års ansennitet er den på 264.000. Dette er grunnlønn med tre års utdannelse.
Jeg vet av svært få som kan veldig mye mer enn det grunnleggende når de er ferdig utdannet.
Jeg kjenner for øvrig til folk som har samme utdannelse som meg og som tjener fire ganger så mye. Sånn er livet. Jeg synes ikke det er relevant å sammenlikne.
Også lurer jeg på en ting. Når det står at topplønn etter ti år er 240.000, er det da dette man kan forvente å tjene? Hva tjener en gjennomsnitts politi med ti år i jobben?
Jeg har jo en utrolig mye høyere grunnlønn, men jeg har en mistanke om at det kanskje er mange tillegg politiet har som andre ikke har? Eller er det virkelig så dårlig stelt i praksis?
Si det..Min erfaring er at folk ofte glemmer at dette er tillegg, ikke en del av grunnlønna. Man regner da heller ikke overtidsbetaling som en del av grunnlønna? 240000 er sjokkerende lavt betalt, men kanskje de leste politimenn avanserer oppover i systemet lenge før de når så langt?
Ja, det er sånt jeg tenker på.
Jeg tenker at det er greit at det er tillegg. Men jeg har kanskje en del av disse tilleggene innbakt i lønna? Kanskje forskjellen dermed ikke er like stor når man ser på hva som går inn på konto?
For eksempel de som har smuss-tillegg - det er ganske stort. Det har ikke jeg. Når jeg jobber sammen med en elektriker og vi står med gjørme til ørene begge to så får han et tillegg jeg mener er på 17-18 kroner timen for smuss. Jeg får ikke noe utover grunnlønnen min.
Kan det være mange sånne ting som drar opp lutt hos politi også? Jeg har litt problemer med å se at så mange vil ha den jobben der for den lønna der.
Som sykepleier skulle jeg ønske meg det smusstillegget også. Smuss er smuss uansett vhilken utdannelse man har, skjønner ikke at LO står mer på krava akkurat på det punktet.
Jeg vil tro at mange velger politi ut av idealisme og ønske om action. Samt at mange kanskje ikke er så bevisste på lønn når de tar utdanningen sin.:confused:
Joa, men en eller annen gang våkner jo de fleste opp og skal betjene regningene sine. Og da er det et poeng hvor mye penger man har fått i lønn.
En sykepleier tjener en god del mer enn 240.000 på topp såvidt jeg vet. De jeg vet om ligger på vel 400.000 per år. Uten å jobbe ekstremt med timer heller. Ergo er det av interesse hva man tjener totalt sett i jobben sin. Man kan ikke klage på en lav grunnlønn hvis den reelle lønna til alle i det yrket er det dobbelte av grunnlønna - hvis du skjønner hva jeg mener?
Skal man sammenligne lønnsnivå så må man ha sammenlignbare tall aller først.
(Jeg er enig med deg i at man ikke trenger tjene det samme kun basert på legnden i utdannelse da, men når forskjellene blir så ekstreme som det blir hvis nå 240k er reell topplønn for mange i dette yrket så er det relevant å snakke litt sammenheng likevel, tenker jeg)
Jeg har veldig god tillit til politiet i de fleste tilfeller. Nå vet jeg at de til tider har dårlige arbeidsforhold men det er grupper som har det langt verre som definitivt ikke har mulighet for aksjoner. Slik at aksjonensretten de vil ha synes jeg faller på sin egen urimelighet.
Kan med hånden på hjertet si at et er yrkesgrupper som har en farligere hverdag enn politiet til tider og som har veldig lav lønn de også i forhold til hva de driver med og utdannelse. Alikevel er det til syvende og sist staten som viser hvor lite de setter pris på den viktige jobben ordensmakten og andre statsansatte gjør.
Enig med rajraj. Jeg har møtt noen greie folk, som tilfeldigvis er politifolk. Men tilliten til at de har kontroll på kriminaliteten her i landet ble ikke akkurat større etter å ha "hørt om noen" som ble oppfordret til å kontakte tv2 hjelper deg, fordi politiet ikke hadde kapasitet til å etterforske saken.
På den andre siden tror jeg de som jobber innen internettkriminalitet, pedofili osv. gjør en veldig bra jobb, og at de har merkelig god oversikt.
Til dere som snakker om smusstillegg; politiet har ikke smusstillegg. Det eneste tillegget er turnustillegget - for de som faktisk jobber turnus. Etterforskere med "kontorjobb" har bare grunnlønn.
Jeg mener det er feil å si at man skal se hva som renner inn på konto.
Jeg er nok enig i at lengden på utdannelsen ikke nødvendigvis skal avgjøre lønn, men det tillegget politi, helsevesen, toll og endel andre statsansatte får er turnustillegg. Turnustillegg er noe man får for å jobbe i helger, helligdager (eks julaften, når andre sitter hjemme med familien sin …), og andre ubekvemme arbeidstider. Man jobber oftest når andre har fri.
Dette er derfor ikke veldig relevant når man snakker om lønn, dette er et tillegg for ukurant arbeidstid og de 'ulempene' dette medfører.
Jeg har forøvrig tillit til at politiet gjør det de kan med de ressursene de har. Forvaltning av ressursene er en helt annen, politisk diskusjon.
Jeg vet ikke om jeg misforstår jeg. Men om man tjener omtrent det samme som andre som ikke har disse ulempene så er det høyst relevant synes jeg. Ukurant arbeidstid er så en enorm belastning at det bør lønnes i tillegg til den vanlige lønnen.
Da blir det litt vanskelig å diskutere på en konstruktiv måte. Hvis det er den ukurante arbeidstida som er problemet, så må man øke ulempetillegget. Hvis det er det at man faktisk får for lite utbetalt totalt sett, så må man se på hele lønnstrukturen. Hvis problemet er underbemanning og overarbeiding, så får man ta for seg de problemene. Jeg bryr meg egentlig ikke så veldig mye om hva folk føler på julaften. Jeg kan godt være med på å kjempe for gode arbeidsforhold, basert på kalde tall og fakta, men føleriene kan dere gjøre på bakrommet :Hva var disse bokstavene mine igjen? INTJ eller no sånt?:
Klart det, men det nytter ikke å røre alt sammen i ei stor suppe. Klager man over at man får for lite penger, eller at man ikke får noe ekstra for ulempene?
De statsansatte i jobbe med store belastninger slik som politiet og et par andre grupper burde definitivt fått hevet sin grunnlønn. Tilleggene er ikke til å bli fet av de heller. Det er rett og slett en hån at mennesker som setter livet sitt i fare i visser situasjoner for å passe på at tredjepart ikke kommer til skade skal ha så liten lønn.
:confused:
Jeg skjønner ikke hvordan du kan si at man ikke kan diskutere det på en konstruktiv måte?
Det jeg mener er at det er grunnlønna som er for lav. Tilleggene er jo for ubekvem arbeidstid.
Og som andre her sier, disse gruppene har ofte det samme (eller mindre) utbetalt som de som IKKE jobber til ukurrante tider.
En i politiet, tollvesenet eller helsevesenet, som jobber helligdager, helger, kvelder og netter, har der ofte det samme utbetalt somen som jobber 8-16. (Uten tilleggene er disse yrkesgruppene lønnstapere)
Det er i aller høyeste grad relevant å trekke ut tilleggen når man snakker om lønna til disse yrkesgruppene.
Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.